fbpx Skip to content

Karácsonykor mindig előtérbe kerül, hogy hogyan kapcsolódjunk ki otthon. Nyilván az evésen és a filmnézésen kívül kimozdulhatunk sétálni vagy egyéb tevékenységet végezni. Azonban valljuk be, hogy a gyereket viszonylag nehéz lekötni egy karácsonyi összejövetelen. Utóbbira mindenképp megoldás lehet valamilyen játék.

A legtöbb nappaliban elérhető valamilyen játék konzol, és a konzolt most ne is vegyünk szó szerint. Lehet PC, lehet valamilyen Apple termék, esetleg ténylegesen egy Xbox, PlayStation konzol. Összességében bármi, amivel lehet játszani. A Microsoft évekkel ezelőtt felismerte azt, hogy a játékokat nem szabad egy adott hardverhez kötni, és mára már a felhőben is játszhatunk velük. Ezzel el is érkezünk a cikk témájához: hogyan játsszunk a legjobb grafikákkal rendelkező Xbox Game Studios játékokkal Mac-en, iPaden, vagy éppenséggel iPhone-on!

Az Xbox YouTube csatorna még karácsony előtt mutatta be a 6 részes “Power On: The Story of Xbox” nevű sorozatát. Ez megtekinthető a YouTube-on és magyar felirattal nézhető is. Röviden az Xbox születését mutatja be, illetve azokat a pillanatokat, amik meghatározóak voltak konzol történelmében. Ilyen az első Xbox születése, hogy hogyan kezdett bele egy, a PC-kre operációs rendszereket gyártó cég a konzolba, vagy például az Xbox 360 túlmelegedésének a története, ami több milliárd dollárt emésztett fel a Microsoft számára. Illetve láthatjuk azokat a pillanatokat is, amikor a játékosok kerültek az előtérbe és ezek voltak azok, amikor történelmet írt a cég.

Sok-sok hibát követett el az Xbox csapata, de végül olyan, precedens érétű dolgot tettek le az asztalra, amit többek között az Apple is lemásolt az elmúlt években. Elképesztően játékos központúvá vált a cég és néhány éve megszületett az Xbox Game Pass nevű előfizetés. Az Xbox tökéletesen meglátta azt, hogy a lehető legjobb megoldás egy közös játékos könyvtár. Nem minden játékos szeretne megvenni minden játékot. Ráadásul ezek a játékok sokszor drágák is. Ha megvan Bélának, attól még nem biztos, hogy János is megvette, vagy ha meg is vette, attól még Józsi nem fog tudni játszani vele, mert neki nincs meg a játék.

Rendkívül fontos dolog, hogy mindenkinek meglegyen az adott játék, vagy adott játék könyvtárból tudjanak közös játékokkal játszani felnőttek és gyerekek egyaránt. Ezért jött létre az Xbox Game Pass, hogy havi X költségért mindenki, közösen, ugyanazokkal a játékokkal tudjon játszani. Ezt elsőként vezette be a Microsoft és ezzel olyan előnyre tett szert, amivel nem tudott mit kezdeni a többi konzol gyártó.

Eközben a Microsoft kinyitotta a pénztárcáját és elkezdte felvásárolni az egyes játék stúdiókat, vagy éppen ha nem vette meg őket, vásárolt belőlük egy hatalmas szeletet. Ez lett az Xbox Game Studios, tehát több ezer játék fejlesztő lényegében egy stúdió alatt megannyi játékkal, ahol az aktuális játékokkal lehet játszani havonta minimális összegért.

Ismerős a fenti szituáció? X összegért megkaphatjuk a legjobb játékokat iOS-en? Igen, az Apple Arcade ugyanerre épül, a legjobb játékokkal játszhatunk havi X összegért. Az Apple megvette a fejlesztőket, hogy inkább ott adják ki a játékaikat és így lényegében ők is felépítettek egy játék előfizetést, csak évekkel később. 🙂

Természetesen mindig lesznek olyan játékfejlesztők, akik nem adják be a derekukat és külön adják ki a játékaikat, de idővel az összes játék szép lassan megjelenik az Xbox Game Pass-ban. Érdekes, hogy a Steam ezt nem lépte meg, pedig rengeteg potenciált látnék benne. Én nem szívesen költöm a Steamen a pénzt, de ilyen például a Blizzard is. Ettől függetlenül a független játék fejlesztők is elkezdtek az előfizetéses modell felé menni, lásd Ubisoft. 🙂

Játssz a legjobb Xbox Game Studios játékokkal bárhol és bármikor!

Az Xbox továbbgondolta a Game Pass-t, és az elmúlt években olyan fejlesztést raktak le az asztalra, amivel bárki számára elérhetővé váltak a játékaik. Az Xbox Cloud Gaming egy felhőszolgáltatás. Elindítjuk bármilyen eszközről a játékunkat és már ott is találjuk magunkat a legjobb grafikával, mindezt egy előfizetésen belül. Ugyan a felhőben való játékokat nem ők találták fel, de azt, hogy egyetlen előfizetésbe több 100 játékot találunk és bárhol játszhatunk velük a felhőben, azt a Microsoft hozta el.

[videopack id=”135108″]https://szifon.com/wp-content/uploads/2021/12/xboxlivecloud.mp4[/videopack]

Például a Forza Horizon 5-tel is játszhatunk a felhő segítségével, akár iPhone-on, iPaden, vagy Mac-en. Nem számít sem a gép, sem a telefon, pusztán egy böngészőre van szükségünk és már működik is a játék. Természetesen érdemes nagy sávszélességű, 5GHz-es Wi-Fi hálózatnak lennie otthon vagy éppen Ethernet-kábelre kötni a laptopot a legjobb játékélményért.

Ehhez nem kell mást tenni, mint 300Ft-ért előfizetni az Ultimate szolgáltatásra. Igen, karácsonykor a Microsoft is akciózik, így most csak 300Ft-ba kerül ez a szolgáltatás, és szerintem a karácsonyt simán abszolválni lehet vele. 🙂 Nem kell sem 160.000Ft-os konzol, nem kell több 10.000Ft értékben vásárolni játékokat, elég pusztán egy előfizetés és egy kontrollerre van szükségünk. Igen, sajnos egy kontroller kell hozzá, de ugye ezt sem egy hétre vesszük meg, mert később bármilyen másik játékkal is használhatjuk az Xbox kontrollert, akár Mac-en, Apple TV-n, vagy bármilyen iOS eszközön!

Ha esetleg nem új kontrollert vásárolunk, akkor az alábbi követelményeknek kell megfelelnie a leendő kontrollerünknek. Ezt tartsuk észben!

 • Xbox Wireless Controller with Bluetooth (Model 1708)
 • Xbox Elite Wireless Controller Series 2
 • Xbox Adaptive Controller
 • Xbox Wireless Controller Series S and Series X

Szóval ha szeretnénk kipróbálni a legjobb Xbox Game Studios játékokat, fizessünk elő 1 hónapra 300Ft-ért az Xbox Game Pass Ultimate-re és próbáljuk ki őket. Kattints ide a részletekért. Ha már van előfizetésed, akkor a felhőben játszható játékokat itt találod.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Ez picit megtévesztő, mert nem teljeskörű a dolog. Nekem pl nem ajánlja fel csak teljes áron, azt látom hogy van ez az akció, de ha belépek a fiókomba azt látom, hogy nekem erre nincs lehetőségem, ergo nem mindenkinek adott a dolog, pedig nekem nagyon régóta nincs előfizetésem.

 2. Fura, fel kéne ajánlania egyébként, nekem sem ajánlotta fel a saját XBOX accountomnál, de pl páromnál igen. Egyébként bármikor lehet készíteni új fiókot, ha csak erre a hónapra akarsz játszani és utána nem érdekel a dolog. :slight_smile:

 3. Avatar for denike denike says:

  Legutóbb 4-5 hónapja próbáltam ki a felhős streamingjüket, akkor játszhatatlan volt a latency miatt. Ezen azóta sikerült javítani?

 4. Nekem sikerült, de sajna szaggat, megszakad, meg minden baja van, de fokent nagy a latency a kontroller es a game kozott es igy a Lakeet is nehez jatszani, nem h egy porgosebb gameet. Hat, gyerekek… nem veletlen irjak ki mindenhova, hogy beta. Ez van eddig. Mindenesetre igeretes!! :grin: Jo lesz ez! A stadia mar eleg stabil, ez is az lesz szerintem par honapon/even belul. Ez a jovo gamingje!! :blush:

 5. Működik, ráadásul nekem volt EA Play előfizetésem amit évente kell fizetni és azt is átszámította. A fennmaradó részt elosztotta a havidíjnak megfelelően. Az első hónap 1CHF plussz 3,5 hónap az EA-ból ami maradt. :+1:t2:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for norbertothh Avatar for Szifon Avatar for fap_fap_fap Avatar for denike Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83