fbpx Skip to content

A tajvani Commercial Times új elemzést adott ki arról, hogy az Apple mikor fogja kiadni az első, M2 chippel szerelt Mac-et, de itt nem álltak meg, az M2 Pro és az M3 érkezését is megjövendölték.

Szerintük ugyanis az Apple másfél évente szeretne új processzor generációt indítani és félidőnél „dobnák be a buliba” a Pro variánst. Nézzük meg, hogy ezek alapján akkor hogyan alakulna az ütemterv!

Az iPhone-oknál már megszokhattuk, hogy évente jön egy új chip generáció. 2010-ben érkezett az A4, azóta minden évben ugrott egyet a számláló és most, 2021-ben már az A15 van az iPhone 13-ban.

A Mac-eknél azonban közel sem ennyire egyértelmű a helyzet. Az M1-et 2020 novemberében mutatta be az Apple, de 2021-ben „csak” (és ez nagyon idézőjeles csak!) az M1 Pro és az M1 Max érkezett az új MacBook Pro modellek számára, az alapmodellekben lévő M1 azonban nem frissült.

Ha lehet hinni a tajvani lapnak, akkor az M2 valamikor 2022 első felében fog érkezni, „Staten” kódnévre hallgat és 4 nm-es gyártási technológiával fog készülni.

Jelenleg az összes aktuális chip az Apple palettáján a TSMC 5 nm-es technológiájával készül, de ha minden igaz, jövőre az M2, és az ősszel érkező A16 is már a 4 nm-es módit követi majd.

És hogy mikor érkezik az M2 Pro? Az M1 után körülbelül egy évvel érkezett az M1 Pro (és Max). Ha minden igaz, akkor ez az M2-nél is ugyanúgy lesz. A „Rhodes” kódnévre hallgató Pro és Max chipek 2023 elejére várhatóak.

Az M3 kódnevére is adtak egy tippet, ami szerintük „Ibiza”, az M3 Pro és Max pedig „Lobos” és „Palma” névre hallgat. Érdekes módon ez állítólag 5 nm-es gyártási technológiával készülne.

A tajvani elemzők szerint ezek a chipek igazán nagy előnyt jelentenek majd az akkori Intel chipekhez képest, ami azt feltételezi, hogy a Commercial Times nem csak hogy az Apple terveibe lát bele több évre előre, hanem azt is tudja, hogy a TSMC mit tud majd az Apple-nek szállítani és hogy eközben az Intel mivel fog előállni.

Ez kicsit már nevetséges, ezért érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket az előrejelzéseket, hiszen bárki össze tud hordani ilyen jóslatokat.

Ennek ellenére persze könnyen izgalomba jön az ember néhány új Apple chip gondolatára, nem?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok