The Elec: eltűnhet a kamerasziget az iPhone 14 Pro modellekről

A The Elec koreai webhely értesülései szerint az Apple a 6,1 hüvelykes iPhone 14 Pro és a 6,7 ​​hüvelykes iPhone 14 Pro Max modelljeinek esetében búcsút int a sokakat megosztó kameraszigetnek. Az előlapi kamera a képernyőben mindössze egy lyuk lesz a cupertinói cég 2022-es telefonjaiban.

A bevágás (notch), amelyet az Apple TrueDepth kamerarendszernek nevez, egy vitatott tervezési döntés volt, amelyet 2017-ben vezettek be az ‌iPhone‌ X modellekben. Ez nagyjából változatlan maradt a további iPhone-okban egészen az iPhone 13 modellekig, amelyekben kissé csökkentették a sziget szélességét. A TrueDepth kamerarendszerben az infravörös és előlapi kamera, a fényérzékelő, a közelségérzékelő, az infravörös fényvető, a lézeres pontprojektor, továbbá a hangszóró foglalja a helyet.

A lyuk-szerű kivágás lehetővé teszi, hogy az Apple nagyobb megjelenítési területet biztosítson a kijelzőn, miközben elegendő hely marad az előlapi kamerának. Ez a kialakítás viszont azt jelenti, hogy a Face ID működéséhez szükséges hardvereket a kijelző alá/mögé kell helyezni. Ming-Chi Kuo is azt állította, hogy az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max készülékek lyukas kamerakialakítással fognak rendelkezni a notch helyett, és a The Elec legfrissebb jelentése is ennek a híresztelésnek igyekszik további hitelt adni.

A Barclays elemzői azt állítják, hogy az Apple egy lézer-alapú, úgynevezett ToF (time-of-flight) architektúra bevezetését tervezi a Face ID számára. A time-of-flight technológia egy háromdimenziós képalkotó eljárás, amely a kamera és a téma közötti távolság meghatározására a generált fényimpulzusok visszaverődési idejét veszi alapul. A technológia egyik legnagyobb előnye, hogy mivel a mélységérzékelés független az intenzitástól és a tárgyak színétől, a vizsgált tárgy viszonylag egyszerű algoritmusok segítségével elkülöníthető a háttértől.

A ToF kamera képe egy hőtérképre hasonlít, ahol a kék  szín a távoli, a piros pedig a közeli pontokat jelenti. Mivel a kamera párhuzamosan normál 2D képet is készít, a két információ összeolvasztható, amivel egy 3D képet hozhatunk létre. Ez lehetővé tenné az előlapi TrueDepth kamerarendszer jelentős változtatásait az Apple számára. Más pletykák pedig a lencserendszer áttervezéséről szólnak, amellyel szintén csökkenthető az előlapi kameramodul mérete.

Az Apple vélhetően egy 6,1 hüvelykes iPhone 14-en is dolgozik, az 5,4 hüvelykes iPhone mini modellt pedig egy új, 6,7 hüvelykes iPhone 14 Max fogja váltani. Ezek a modellek várhatóan megtartják a kameraszigetet, és a lyukas kialakítás kizárólag az Apple csúcskategóriás iPhone Pro modelljeiben lesz majd elérhető.

Te mit szólnál, ha lyukas lenne a kijelző a jövőben a kamerasziget helyett?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. expa says:

  Nem örülnék ha eltűnne a sziget, nekem így tetszik ahogy most van. Nem akarom a négyzet alakú képernyőt bámulni…

 2. Nekem tökmindegy. A telefon is csak egy eszköz. A lényeg hogy ios fusson rajta, gyors legyen és jó kamerával rendelkezzen.

 3. teljesen mindegy mert változtatniuk kell. négy évnél hosszabb ideig nem tartották meg semmi design. Azt adja a matek hogy változtatniuk kell.

 4. Szanya says:

  Remélem majd még visszajön újra a kisebb méret is. Pár évet kibírok nélküle.

 5. Jadeye says:

  már visszajött: ott van a mini méret. az nem jó?

 6. gunar says:

  Szerintem arra gondolt, hogy megint eltűnik majd a jóslások szerint. Ahelyett hogy inkább a miniből is lenne pro tudású, talán jobban fogyna, ha meg nem lógna ki a hátulján a kamera sziget mert vastagabb lenne kicsit, akkor biztosan jól fogyna.

 7. Szanya says:

  Így van. A régi SE helyett jó a 13 mini nekem. De 4- 5 éven belül azt is majd cserélnem kell. Addigra kéne majd valami, ami nem nagyobb. A mostani mini is csal fölfelé méretben. Az nem zavar, ha a kijelző mérete növexik, de a telefon ne legyen nagyobb. Kicsit vastagabb persze nyugodtan lehetne. Egy kicsit ergonómikusabb lenne.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!