fbpx Skip to content

Ming-Chi Kuo legújabb jelentésében egy jó és egy rossz hírt közölt az iPhone 14-gyel kapcsolatban.

A jó hír az, hogy az Apple úgy döntött, hogy a legújabb, “friss és ropogós” Wi-Fi 6e szabványt is támogatni fogja az előreláthatóan jövő szeptemberben bemutatásra kerülő telefon, de sajnos van egy rossz hír is.

A rossz hír pedig nem más, mint hogy az új Wi-Fi szabványhoz kell egy különleges anyag, az LTCC (Low Temperature Co-fired Ceramic vagyis Alacsony hőmérsékleten együtt égetett kerámia). A korábbi Wi-Fi chipekhez is kellett ez a fajta kerámia, de a Wi-Fi 6e-t támogatóknak az eddiginél 10-20x többre van szüksége és emiatt elképzelhető, hogy az Apple nem tud majd elég chipet szerezni.

Pedig a Wi-Fi 6e nagyon menő szabványnak ígérkezik, ami 6 GHz-es hullámhosszon és 59 nem átfedő csatornán üzemel, vagyis tekinthetsz rá úgy, mint a saját biteket szállító szupersztrádádra.

Egyetlen bökkenő a Wi-Fi 6e-vel, hogy visszafelé nem kompatibilis, vagyis a régebbi eszközök nem tudnak rákapcsolódni egy Wi-Fi 6e hálózatra, de szerencsére fordítva nem igaz a dolog és a Wi-Fi 6e-t támogató eszközök fel tudnak csatlakozni a régebbi, elavult hálózatokra is.

Az Apple a többi gyártónál jobban kezelte a koronavírus alatt kialakult chiphiányt is, így nem kizárt, hogy valahogy felül tudnak kerekedni azon, hogy most hirtelen sokkal több LTCC-re lesz szükségük, de elképzelhető, hogy emiatt kevesebb iPhone 14 kerül a boltok polcaira, mintha csak a régebbi szabványokat támogatná.

Kuo hozzátette, hogy szerinte az Apple a Wi-Fi 6e-ben az élen szeretne járni és hamar adaptálnák az új technológiát.

Reméljük, hogy a lehető legkevesebb gonddal sikerül majd nekik.

Neked Wi-Fi 6-os már a routered?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.