Wall Street Journal: ezért nincs Face ID és érintőkijelző az új MacBook Pro-ban

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Wall Street Journalnak interjút adott Tom Boger, az Apple Mac és iPad marketing csapatának vezetője és John Ternus, az Apple hardvermérnöki csapatának vezetője.

Az interjúból kiderül, hogy az Apple miért nem tett eddig Face ID-t vagy érintőkijelzőt a MacBook Pro-ba, ezek ugyanis olyan funkciók, amiket a kezdeti tesztelők közül sokan hiányoltak.

Ternus ezt mondta az érintőkijelzős Mac kapcsán:

Mi készítjük a világ legjobb érintőkijelzős számítógépét és ez az iPad. Teljesen optimalizálva van a feladatra. És a Mac pedig indirekt bemenetre van felkészítve. Nem igazán éreztük eddig úgy, hogy ezen változtatnunk kéne.

Sok indoklást kaptunk már az Apple-től arra, hogy miért nincs érintőkijelzős MacBook, legelőször talán még Steve Jobs beszélt a témáról 2010-ben a Mac OS X Lion első bemutatóján. Itt Jobs elmondta, hogy annak ellenére, hogy nagyon jó élményt nyújt az érintőkijelzős laptop elsőre, de rövid használat után elfárad a karunk és hosszabb idő eltelte után le akar majd esni. 😊

Ha már a kezünkről van szó, Boger szerint pont a kéz elhelyezkedése miatt praktikusabb a Touch ID Mac-en:

A Touch ID kényelmesebb egy laptopon, hiszen a kezed már eleve a billentyűzeten van.

Joanna Stern még pár keresztkérdést feltett az Apple vezetőinek. Egyik ilyen kérdésében azt firtatta, hogy milyen viszonyt ápol az Apple a külső szervizekkel.

“Néhány hónapja találkoztam a jelenséggel, hogy ha leöntött vízzel a MacBookod és nincs AppleCare-ed, akkor több száz dollárt spórolhatsz, ha egy független szervizbe viszed – de csak akkor, ha megvan nekik a megfelelő alkatrész és szakértelem. Gyakran ezek hiányoznak.” – mondta Boger, majd hozzátette, hogy ezen a jövőben még fog dolgozni a cég.

Az új MacBook Pro-k RAM-ja nem bővíthető, ennek kapcsán Boger és Ternus egyetértésben említették, hogy az Apple M1 chipjei részben az egységesített memória miatt gyorsabbak, ezért az utólagos bővítés lehetetlen.

Boger végül összetörte az álmainkat azzal, hogy elmondta, nem dolgoznak vízálló MacBookon. Ennyit arról, hogy nyáron a Balatonból írom majd a cikket!

A teljes interjút ide kattintva érheted el.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Bob says:

  A touchid kényelmesebb mert a kezem már a billentyűzeten van? Hát a fejem meg a nyakamon van és épp a monitort nézem…annál kényelmesebb már nem is lehetne.

 2. pAnk says:

  Emiatt nem iratkozom fel a WSJ-nél, de a FID-re mit is válaszolt pontosan?

 3. tartalékolják a puskaport azért nincsen benne. Majd jövőre vagy azután ellövik

 4. valami olyasmi volt az indok, hogy a face id akkor is jóváhagyna pl. egy vásárlást, ha csak ott ülsz (véletlenül belenézel a kamerába), de igazából nem akarnád jóváhagyni. biztonságosabb, ha kér egy touch id jóváhagyást ilyenkor. akkor meg minek a face id? desktop és laptop előtt akár folyamatosan ott vagy, más a helyzet, mint egy tabletnél vagy telefonnál.

 5. Czo says:

  Ezekszerint neked meg sohasem kellett megnyomni a sleep/wake gombot a FaceID-t hasznalo telefonodon, hogy jovahagyd a vasarlast? Hogyan csinalod ezt?

 6. Bob says:

  Hát nem tudom, az iPhone-n még soha nem sikerült véletlenül vennem valamit csak mert ránéztem :wink:

 7. soha.
  iPhone 7-et használok.

 8. Pont ilyesmi volt a distinkció, másképp használod. Telefont jellemzően nem használsz úgy, hogy órákon keresztül folyamatosan fel van oldva.

 9. Czo says:

  Latod, ezert nem szabad ugy tenyekeg megallapitani, hogy nem hasznalod azt, amivel kapcsolatban megallapitasokat teszel. Ha vasarlast hagysz jova FaceID-t tartalmazo keszuleken, akkor mindenkeppen meg kell nyomni kettoszor a wake/sleep gombot. Sima, alkalmazasban torteno bejelentkezesnel pedig semmihez nem kell nyulni, a folyamat magatol vegigmegy.

 10. Bob says:

  Órákon keresztül nem, de hosszú perceken keresztül igen. De mégis mit számít ez? Nem tudok véletlenül vásárolni.
  Majd akkor mit fognak mondani mikor mégis csak belekerül a gépbe?:slight_smile:

 11. Jadeye says:

  ebben az esetben érdemes lenne megnézned, hogy mindez hogyan is működik, hiszen természetesen és szerencsére nem csak annyi a jóváhagyás egy vásárlásnál, hogy csak ránézel. szép is lenne.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!