Figyelemre méltó fejlesztések hangzás tekintetében az új MacBook Pro modellekben

Az Apple a jelek szerint nagyon komolyan ráfeküdt a professzionális piaci vonalra. Mutatja ezt az új MacBook Pro modellek esetében a pazar hardverlista mellett az is, hogy a fejhallgató csatlakozó fejlett, nagy impedanciás támogatást kapott, emellett a hat tagból álló hangszórórendszer frissítését sem felejtették el.

Az átlagfelhasználó számára is természetesen jól csengenek ezek a dolgok, de az Apple számára az új Pro modelleknél kétségtelenül a szakemberek lesznek e tekintetben is az igazi célközönség.

Nem szeretném a kedves olvasóinkat a hangtechnika mély labirintusaiba elvinni, pár sorban azonban rávilágítanék arra, miért is szuper dolog a nagy impedanciás támogatás a fejhallgató kimeneten.

Biztosan sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, amikor telefonjukba, laptopjukba dugva egy jobb minőségű fejhallgatót, az gyengén és erőtlenül szólt. Ennek az az oka, hogy egy ilyen kimenet általában 16 ohm az impedancia értékre van optimalizálva (ennyi egy átlag vezetékes headset/fülhallgató ellenállása) szemben egy professzionális stúdió fejhallgató 150-250 ohm-jával. Ez a nagyobb impedancia részletgazdagabb hangképet biztosít a professzionális modellek esetében.

Mit tehettünk eddig ilyen esetben? Fejhallgató erősítőt használtunk. Mostantól azonban, hála az Apple zseniális húzásának, ezt elfelejthetjük. MacBook Pro gépünkön dübörögni fog a fülünkben a Logic Pro rendesen…

Az új 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modellek tartalmaznak egy továbbfejlesztett, nagy teljesítményű, hat hangszórós hangrendszert is, erőteljes mély és széles sztereó hangzással. Hangfelvételre egy stúdió minőségű, három mikrofonos rendszer áll rendelkezésre, alacsony jel/zaj viszonnyal és irányított karakterisztikával.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Zene készítőként nekem egyetlenegy gondom van ez a sok szarság nem nagyon kellett volna bele, igen jól mutat benne igen jó ha benne van, viszont ami engem jobban érint az az hogy optikait nem kapott ez a szar. Az ára az nagyon túl van árazva tulajdonképpen igazából még azoknak is mint akik olyanok mint én zeneszerkesztő vagy akár a videókészítő.

 2. expa says:

  optikai mit? CD írót?

 3. Jadeye says:

  @expa szerintem S/PDIF.

 4. bcsi says:

  Kinek mi a “szarság”az egyénfüggő. Professzionális média szakemberként engem megvettek az új modellekkel. A MacBook-nak megkérik az árát, az biztos,de is kérd meg a te munkád árát.

 5. Ez egy Pro gép, leginkább videó vágásra van kihegyezve meg fotószerkesztésre. Amire Te használnád arra inkább a sima M1 a jó és persze külső DAC.

 6. Optikai hang kimenet.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!