fbpx Skip to content

Tegnap, október 5-én napra pontosan 10 éve, 56 évesen hagyott itt bennünk Steve Jobs, az Apple ikonikus és legendás alakja. Ennek a szomorú évfordulónak az apropójából jelent meg még október 4-én egy visszaemlékezés Jony Ive-tól a Wall Street Journal hasábjain. Ive 2019-ig az Apple tervezési részlegét vezette és sok termék formavilága az ő munkájának gyümölcse.

A zseniális formatervezőt a munkakapcsolaton kívül köztudottan szoros barátság fűzte Jobs-hoz. A Wall Street Journal oldalán megjelent visszaemlékezése amiatt is különleges, mert Jobs 2011-es búcsúztatásán elmondott beszéde óta most először emlékezett meg nyilvánosan a kettejük közel 15 évet felölelő együttműködéséről.

“A legtöbb nap együtt ebédeltünk, és délutánjainkat a tervező stúdió szentélyében töltöttük.” – írta Ive. “Ezek voltak életem legboldogabb, legkreatívabb és legörömtelibb időszakai. Szerettem, ahogy ő látja a világot. A gondolkodásmódja mélységesen szép volt.”

Ive leírta, hogy ő és Jobs közös érdeklődési körrel rendelkeztek, amely az örömteli együttműködés alapját képezte.

“Kétségkívül ő volt a legérdekesebb ember, akivel valaha találkoztam. Steve-et foglalkoztatta saját gondolkodásának természete és minősége. Sokat várt el magától, és keményen dolgozott, hogy ritka életerővel, eleganciával és fegyelemmel gondolkodjon. Szigorúságával és szívósságával szédítően magasra tette a lécet.”

Ive úgy véli, hogy Jobs-t nem torzította el a pénz vagy a hatalom. Mindig arra törekedett, hogy valami hasznosat és nagyszerűt készítsen az emberiség számára.

Ive 2019-ben hagyta el az Apple-t, hogy létrehozza saját, LoveFrom névre keresztelt, független tervezőcégét tervezőtársával és régi barátjával, Marc Newsonnal. Akkor elmondta, hogy továbbra is együttműködik az Apple-lel, konkrét részleteket azonban nem osztott meg ezzel kapcsolatban. Ive továbbra is együtt dolgozik Laurene Powell Jobs-zal is, aki az Emerson Collective-en keresztül a jótékonysági munkára összpontosít.

“Amikor a ragyogó és érdeklődő gyermekei megkérdeznek az apjukról, egyszerűen nem bírok magammal. Órákon át boldogan tudok beszélni arról a kivételes emberről, akit annyira kedveltem.” – írta Ive, Jobs gyermekei kapcsán.

Ive nagyon megható szavakkal fejezte be levelét:

“Steve utolsó szavai felém azok voltak, hogy hiányozni fognak számára a beszélgetéseink. A padlón ültem az ágya mellett, háttal a falnak. Miután meghalt, kimentem a kertbe. Emlékszem a faajtó reteszének hangjára, miközben óvatosan becsuktam. A kertben ültem és azon gondolkodtam, hogy a beszéd gyakran akadályozza a hallgatást és a gondolkodást. Talán ezért töltöttük együtt sok időnket, csendben. Hiányzik Steve és az is, hogy már nem beszélhetek vele.”

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Sose felejtem el, épp Párizsban voltam egy céges megbeszélésen, amikor a szállodában olvastam, hogy meghalt Jobs.

  2. Ezt a pillanatot amúgy én sem felejtem el, érdekes egyébként, hogy mennyire beleégett az agyunkba.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Victorius Avatar for Szifon Avatar for SzifonAdmin