fbpx Skip to content

Szeretem a rendet, ha tisztaság van, azonban a megőrzésért keveset teszek és nehezen veszem rá magam, hogy a kialakult port és rendetlenséget eltüntessem, inkább csak tologatom és pakolgatom arrébb a dolgokat. Ez a mentalitás sokszor azt eredményezi, hogy a lakásom bizonyos részei úgy néznek ki, mint egy csatatér, pedig egy akár csak félórás rendrakás, portörlés és porszívózás már csodákra lenne képes. Ezen a problémán tud nekem segíteni a Xiaomi Roidmi Eve Plus robotporszívó.

Sosem volt még korábban nálam robotporszívó, mindig csak neten vagy másoknál találkoztam vele, és nem feltétlen láttam értelmét, hogy egy hagyományos porszívó árának többszörösét költsem el egy ilyenre, főleg hogy a saját porszívómat a Facebookon vettem használtan 3000 Ft-ért. Azonban az Roidmi Eve Plus teljesen megváltoztatta a hozzáállásom ezekhez a termékekhez. Na de lássuk is, mit tud ez a termék és miért szerettem bele.

A robotporszívó

A robotporszívók szinte mindegyike ezt a kerek formát képviseli, mint az Eve Plus, hiszen így elég sok helyre befér, ha elakadna, akkor is csak megfordul a saját tengelye körül és kijön a szorult helyzetből, míg egy nem középpontosan szimmetrikus formára ez nem lenne igaz és állandóan nekünk kellene kiszedni mondjuk az ágy alól, holott pont az emberi interakció kihagyása miatt használunk ilyen eszközt. A kis porszívó korong alakú testén körbe lézeres (LDS LiDAR) szenzorok találhatóak és ezekkel “lát” úgymond a készülék, de összesen 30 különböző szenzor segíti a látását, hogy jól takarítson, ne essen le a lépcsőn és ne szoruljon be mondjuk a kanapé alá. Ezek érzékelik a falakat, ajtókat, bútorokat és minden egyéb tárgyat és élőlényt is, ami megtalálható egy lakásban.

A szenzorok segítségével tudja meghatározni, hogy befér-e az adott helyre vagy sem, illetve, hogy meddig mehet és hol kell megállnia. A porszívó eleje, ahol sörték vannak, kicsit benyomható, ezáltal ha be is szorulna valahova, akkor ezt be tudja nyomni és máris kiszabadult onnan, de az esetleges beszorulásokról majd később. A lézeres letapogatás nagy előnye a sima térérzékelős robotporszívókkal szemben, hogy feltérképezi a lakást és az alkalmazásba rajzol is egy térképet, amit utána mi magunk még különböző módokon testreszabhatunk, de a szoftveres funkciókról később bővebben fogok még írni.

Ennek a porszívónak két darab háromágú seprűje van elöl, amelyek körkörös mozgást végezve befelé söprik a koszt az eszköz alján található hengeres sörte felé, ahol a por felszívása is történik. Kicsit úgy néz ki a robotporszívó, mint egy harcsa a bajszaival. A Roidmi Eve Plus sok más robotporszívóval ellentétben csak dokkoló állomással együtt kapható. Ez egyrészt magában foglalja a töltőállomást is, de sokkal lényegesebb, hogy a porszívó nem túl nagy tartályát (300 ml, HEPA filterrel) is a dokkoló szívja ki a saját porzsákjába. A tartály 3 literes és átlag használat mellett havonta érdemes cserélni, így nem nekünk kell pár naponta kézzel üríteni, ami – valljuk be – egy iszonyat hasznos kényelmi funkció. Az önürítő rendszer antibakteriális, szagtalanító és ózon technológiával rendelkezik. A dokkoló állomás mutatja a porszívó akkumulátorának töltöttségi szintjét, de erre abszolút nem lehet panasz, hiszen az 5200 mAh-s telep nagyjából 150-180 percnyi takarítást bír. Persze ez azért függ a szívóerőtől is (max. 2700Pa), de ez nagyjából 250 négyzetméternyi területet jelent, de az se baj, ha takarítás közben lemerül, hiszen ilyenkor visszatér a dokkolóhoz, feltölti magát és utána onnan folytatja az egészet, ahol abbahagyta.

A robotporszívók rákfenéje a küszöb, vagy akár az IKEA Pöang fotelhez hasonló bútorok lábai, ezeket nehezen tudják megmászni és nagyon ajánlott vásárlás előtt megnézni, hogy mekkora akadályt tud megmászni a porszívó – az Eve Plus esetén ez a hivatalos adatok szerint 2 cm. Ha már ennyi szót ejtettem már a Eve Plus hardveres tulajdonságairól, akkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy bizony nemcsak porszívó, hanem egyben felmosó is. Az eszköz hátulján található a kivehető portartályos rész, aminek van egy víztartály része is (250 ml). Ebbe szigorúan csak desztillált vizet szabad tölteni, különben szépen el tud dugulni az egész és a felmosó része nem fog működni sajnos. Miután megtöltöttük a tartályt, rá kell ennek a résznek az aljára pattintani a felmosó fejet, amin kétféle rongy lehet, egy többször használatos, mosható textil és a dobozban több darab egyszer használatos eldobható fej is található a durvább szennyeződésekre. A felmosó rész a drágább modellekkel ellentétben nem húzza fel magát szőnyegre érve. A hardverről sokkal többet szerintem már nem érdemes beszélni, így térjünk is rá az Roidmi Eve Plus szoftveres képességeire és az alkalmazására, hiszen a nagy csodák ott történnek.

Az alkalmazás

Az Eve Plus beüzemeléséhez először is le kell tölteni a Roidmi alkalmazást vagy akár a Xiaomi Home applikációval is működik, ami kínai app létére abszolút jól néz ki és teljesen jól használható, sőt, rendszeresen javítják, frissítik. Mivel a robotporszívót neten keresztül vezéreljük, ezért egy regisztráció elengedhetetlen, cserébe bárhonnan el tudjuk indítani az otthonuk takarítását és nem kell ugyanazon a Wi-Fi hálózatunk lennünk. A regisztráció során, ha szeretnénk később Alexával is vezérelni a porszívót, akkor tartózkodási helynek Szingapúrt válasszuk, de ne is kérdezzétek miért, kínai a cucc, így vannak fura dolgai. Miután ezzel készen vagyunk, már kezdhetjük is az első takarítást, az első feltérképezést. Annak érdekében, hogy minél pontosabb képet és alaposabb takarítást kapjunk, pakoljunk el minden olyan dolgot, aminek nem a földön lenne a helye, ezek lehetnek táskák a földön, szétszórt cipők és a mindenfelé lógó telefon töltőkábelek is. Minden takarítás során folyamatosan frissíti a térképet a lézeres szenzorok segítségével, így nem fog azon fennakadni, ha épp hozott a futár egy nagy csomagot és azt letettük a szoba közepére.

Az első feltérképezés során leginkább az ajtók érzékelése alapján felosztja a lakást szobákra, ami később azért lesz hasznos, mert így könnyedén ki tudunk takaríttatni vele egy-egy helyiséget is, nem kell mindig az egész lakást végigjáratni vele. Nálam a konyha és a nappali egybe van nyitva, amit egy térnek is érzékelt, azonban a folyósóra egy sokkal nagyobb átjáró van, mint a szobák ajtajai, ezért a folyosót is a nappalihoz vette, ami alapvetően nem nagy gond, de szerencsére az alkalmazásban fel tudjuk darabolni a helyiségeket, így én a folyosót le tudtam választani. A szobák felosztása azért is egy hasznos dolog, mert be tudjuk állítani, hogy melyikben milyen erővel szívjon a Roidmi Eve Plus vagy épp milyen intenzitással mosson fel, hiszen a járólapnak nem árt a víz, de a parketta vagy a szőnyeg ezt már nem biztos, hogy szereti.

Apropó szőnyeg. A robotporszívó képes érzékelni, hogy szőnyegre tévedt, és beállítható, hogy ilyenkor maximum erővel szívjon, hiszen a szőnyegből nem a seprűk fogják kiszedni a port, hanem a szívás, de a térképen nem jelöli, hogy szőnyeg van-e ott. Azonban a szőnyeg szélén nem minden esetben tud teljes takarítást végezni, mert a drágább robotporszívókkal ellentétben itt nem tud cikk-cakk mozgást végezni, így lehet némi kihagyás az alaposságban és mivel az alkalmazásban sincs olyan opció, hogy jelöljük, hogy hol vannak a szőnyegek, így rá kell bíznunk magunkat, hogy amennyire csak tud, ott is jól fog szívni. Akik több szintes házban vagy lakásban élnek, azoknak se kell megijedni, hogy minden alkalommal, mikor másik szintre visszük takarítani az Eve Plus-t, akkor a korábbi térkép minden extrájával elveszik, ugyanis beállítható, hogy érzékelje, hogy már másik emeleten van, még ha akár a szobák kiosztása ugyanolyan is.

Minden lakásban vannak olyan helyek, ahova nem szeretnénk, hogy bemenjen egy ilyen porszívó, ez lehet egy virágállvány, ami elég ciki, ha összedől, de akár az ágy vagy asztal alatti kábelrengeteg is. Bármennyire is jók az érzékelői egy ilyen robotporszívónak, lehet, hogy látja a különböző vezetékeket, de nem tudja, hogyan is menjen át rajtuk rendesen és ilyenkor el tud akadni, hiszen érzékeli, hogy gond van, de feszegetni nem akar semmit se, nehogy kárt okozzon, ezért inkább küld egy értesítést, hogy elakadt és ilyenkor nincs mese, ki kell szabadítanunk kézzel. Ezekre a területekre tehetünk az alkalmazásban egy tiltó jelet vagy virtuális falat, amit ezután el fog kerülni és igaz ott csak gyűlni fog a por, de legalább nem lesz semmiféle kár vagy elakadás belőle. Ugyanúgy értesítést küld, ha a seprűjébe akadt valami, ami velem meg is történt, mert egy zacskót elfelejtettem felvenni a földről és szépen a seprű köré feltekeredett. Szerencsére mindenről kapunk értesítést az appon keresztül, de ha épp ott vagyunk mellette, akkor halljuk, ahogy ezeket szóban is elmondja a porszívó. A takarítás elején, végén, töltés megkezdésekor, tartály ürítésekor mind kapunk értesítést, de akkor is, ha hibák vagy elakadások vannak, vagy épp betelik a tartály vagy már a porzsák is.

Az alkalmazásban beállíthatjuk a szívóerőn és felmosás esetén a nedvesség intenzitáson túl, hogy hányszor menjen át a területen és menjen-e Y utakon, hogy még alaposabb legyen a tisztítás. Ezek amúgy, mint már korábban írtam, helyiségenként külön is szabályozhatóak, így például a folyosó, ahova megérkezik az ember, mindig egyértelműen koszosabb, mint a hálószoba, így itt intenzívebb takarítás javasolt, de ezt mindenféle gond nélkül meg is tudja csinálni az Eve Plus. Amennyiben nem szeretnénk egy egész szobát kitakarítani, akkor arra is van módunk, hogy egy négyszöget rajzoljunk a térkép azon részére, ahol szeretnénk, ha végig menne a robotporszívó. Nagy előnye az ilyen okos robotporszívóknak, hogy bizony automatizálhatjuk a működésüket, beállíthatunk több, különféle rutint, amelyek szerint magától fog dolgozni az eszköz. Meghatározhatjuk, hogy mondjuk két naponta, míg munkában vagyunk, menjen végig az egész lakáson, így sem minket nem zavar a hangja és mi se vagyunk láb alatt neki. A hangja amúgy maximum teljesítményen (max. 75dB) se nagyobb, mint egy hagyományos porszívóé, sőt halkabb, csak a dokkolónak van erős hangja, mikor a robotból a porzsákba átszívja a koszt.

A tartály ürítése nem feltétlen történik meg minden takarítás után, hiszen a kosz mennyiségét nagyban befolyásolja a lakás mérete, így kis lakások esetén csak minden harmadik menet után fogja kiszívni magát, vagy ha úgy érzékeli, hogy már tele van. Az Roidmi app naplózza, hogy mikor és hány négyzetmétert mennyi idő alatt takarított ki, ami inkább csak “fun fact”, mint ténylegesen hasznos információ, de arra biztos hasznos, hogy lássuk, mennyi idő kell neki az egyes területekre.

Az alkalmazás továbbá azt is mutatja, hogy szűrő, a seprű és sörték, illetve a szenzorok milyen állapotban vannak. Van, amit csak tisztítani kell, de olyan is, amit idővel cserélni is kell. A csomagban pótseprűk nincsenek, csak pót eldobható felmosó fejek és porzsákok, de bármilyen csere darabot könnyen meg lehet hozzá rendelni az internetről.

Mint már írtam, az Eve Plus beszél, több nyelven is akár, némi akcentussal, ami még kicsit vicces is, mert szerintem az angolt néha kicsit franciásan mondja. Persze akit ez zavar, az ki is kapcsolhatja a hangot, bár amikor gond van, akkor jobb hallani, hogy mit mond, mint az értesítéseket olvasni a telefonon. Amennyiben valakinek olyan fétise lenne, hogy a porszívót szeretné úgy kezelni, mint egy távirányítós autót, akkor az alkalmazásban ezt is megteheti egy háromirányú vezérlővel. Azoknak azonban, akik inkább szóval vezérelnék a robotporszívójukat, ott van az Alexa támogatás, amihez az Alexa appban a Roidmi skillt telepíteni kell, de ne várjunk tőle egy nagy csodát, hiszen egy okos kapcsolónak veszi csak Alexa a porszívót, amivel így csak azt tudjuk elindítani, hogy az egész lakást az előre beállított szívóerővel takarítsa végig. Szóval nem tudjuk megmondani neki, hogy nagy erővel takarítsa ki az előszobát mondjuk, ami picit sajnálatos, de annyira jó a Roidmi app, hogy szerintem picit felesleges is hanggal vezérelni – bár én ott elneveztem R2-D2-nak, mert szórakoztató így kiadni az utasítást Alexának. Amennyiben többen is szeretnénk a lakásban vezérelni a porszívót, abban az esetben megosztható az eszköz más felhasználókkal is, így ők is tudják bármikor irányítani.

Konklúzió

Számomra abszolút új dolog volt ez a robotporszívó világ, nem hittem volna, hogy ennyire megszeretem és látni fogom az értelmét egy ilyen eszköznek, de a Xiaomi Roidmi Eve Plus-nak sikerült ezt elérnie, amiért abszolút jár a piros pont. Mind hardveresen, mind szoftveresen nehezen tudok belekötni a termékbe, de nyilván tudni kell, hogy van ennél gyengébb képességű, olcsóbb változat és drágább, nagyobb tudású robotporszívó is, azonban ilyen áron egyben a robotporszívót és a dokkolót máshol nem kapni, sőt, van ahol csak a dokkoló kerül annyiba, mint itt az egész csomag, szóval ár-érték arányban szerintem abszolút verhetetlen a Roidmi Eve Plus.

Hogy tökéletesen takarít-e? Nem. Nagyon alaposan takarít? Igen, abszolút, ki is váltja teljes mértékben a mindennapokban a sima porszívót, seprűt és felmosót, de ugye ágyat, fotelt nem lehet vele takarítani, így kell, hogy legyen egy hagyományos porszívó is a házban, illetve a számára letiltott területeket is valahogy ki kell majd takarítani. A nagy kérdés az, hogy kinek éri meg a 160.000 Ft-os árat ez a porszívót. Egyértelműen azoknak, akik valahol a maximiumot keresik és nem szeretnének kompromisszumot, de  még a 200.000Ft-os ár alatt maradnénak. Mindenesetre én csak ajánlani tudom. Köszönjük a Roidmi Magyarországnak, hogy biztosította a számunkra a tesztre a készüléket, és ha meg akarjátok vásárolni, akkor a roidmi.hu-n tehetitek meg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Köszi a tesztet! Pár apró észrevételem/kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

    • Mivel nemrég volt tesztetek a Roborock S7-ről, szívesen láttam volna vele egy összehasonlítást, hogy miért kerül ez dokkolóval együtt a Roborock S7 árának 2/3-ába. (Én igazán csak a felmosási funkciókban találtam eltérést.)

    • Érti bárki a Xiaomi termékcsoportjainak logikáját? Valamint a magyar viszonteladók kínálatát? Az egyik oldalon csak Roidmi van, a másikon csak Roborock, a harmadikon csak Mi Robot… Ezek között az almárkák között mi a különbség?

    Köszi!

  2. Elképzelhető, hogy lesz összehasonlítás, de az még idő. Azért nem lett végül mert a kettő végeredményben nem egy szegmens az ára miatt. Ahogy láttad.

    Az egyik 160k a másik 430 talán a dokkolóval együtt. Jól láttad ugyanazt tudja mindkettő érdemben. Tehát képesek kiporszívózni képesek felmosni, képesek virtuális térképet készíteni. Az lényegében a technológiai különbséget és persze a márkanevet tükrözi.

    A Roidmi jelenleg egy első generációs porszívó, egy meglévő úgymond témára építenek, nem hiszem hogy valaha is baj lesz vele, de ettől még nem a 6. generációnál jár.

    A Roborockot évek óta fejleszteni apróságokat adnak hozzá élenjárnak az új technológiákba lásd újféle felmosás, újféle keferendszer, és sokkal több támogatás, ha okosotthonról van szó. A dokkolójuk is modernebb ha neked szükséged van rá. Ezek adják a plusz összeget.

    Őszintén a legtöbb embernek a Roidmi bőven, BŐVEN elég. Amennyiben érdekel az új technológia a maximalizmus vedd a Roborock-ot, ha ez annyira nem vonz akkor ne költs rá többet.

    A Xiaomi részről két nagy cég van, aki hivatalos eladó. A két nagy cég több magyar honlapot üzemeltet kereső szempontjából, illetve hogy a vevő hivatalos oldalt lásson. Lehet ezt a gyártó is megköveteli.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Vari_Gery Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Köszi a tesztet! Pár apró észrevételem/kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

    • Mivel nemrég volt tesztetek a Roborock S7-ről, szívesen láttam volna vele egy összehasonlítást, hogy miért kerül ez dokkolóval együtt a Roborock S7 árának 2/3-ába. (Én igazán csak a felmosási funkciókban találtam eltérést.)

    • Érti bárki a Xiaomi termékcsoportjainak logikáját? Valamint a magyar viszonteladók kínálatát? Az egyik oldalon csak Roidmi van, a másikon csak Roborock, a harmadikon csak Mi Robot… Ezek között az almárkák között mi a különbség?

    Köszi!

  2. Elképzelhető, hogy lesz összehasonlítás, de az még idő. Azért nem lett végül mert a kettő végeredményben nem egy szegmens az ára miatt. Ahogy láttad.

    Az egyik 160k a másik 430 talán a dokkolóval együtt. Jól láttad ugyanazt tudja mindkettő érdemben. Tehát képesek kiporszívózni képesek felmosni, képesek virtuális térképet készíteni. Az lényegében a technológiai különbséget és persze a márkanevet tükrözi.

    A Roidmi jelenleg egy első generációs porszívó, egy meglévő úgymond témára építenek, nem hiszem hogy valaha is baj lesz vele, de ettől még nem a 6. generációnál jár.

    A Roborockot évek óta fejleszteni apróságokat adnak hozzá élenjárnak az új technológiákba lásd újféle felmosás, újféle keferendszer, és sokkal több támogatás, ha okosotthonról van szó. A dokkolójuk is modernebb ha neked szükséged van rá. Ezek adják a plusz összeget.

    Őszintén a legtöbb embernek a Roidmi bőven, BŐVEN elég. Amennyiben érdekel az új technológia a maximalizmus vedd a Roborock-ot, ha ez annyira nem vonz akkor ne költs rá többet.

    A Xiaomi részről két nagy cég van, aki hivatalos eladó. A két nagy cég több magyar honlapot üzemeltet kereső szempontjából, illetve hogy a vevő hivatalos oldalt lásson. Lehet ezt a gyártó is megköveteli.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Vari_Gery Avatar for SzifonAdmin