iOS 15: ütközhet az iCloud Privát Átjátszó a szolgáltatók korlátlan közösségi, zenei és egyéb csomagjaival

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iCloud Privát Átjátszó egy olyan új szolgáltatás az iOS 15-ben, amivel egy sokkal biztonságosabb és privát módon gyakorlatilag bármilyen hálózatra csatlakozhatunk és böngészhetünk az interneten a Safariban. Biztosítja, hogy az adatok titkosítva és két különböző internetes átjárón keresztül hagyják el a készülékünket, hogy senki ne tudja az IP-címünket, helyzetünket és böngészési előzményeinket felhasználni és ezek alapján részletes profilt építeni rólunk. Leegyszerűsítve tehát egyfajta VPN-nek, virtuális magánhálózatnak is tekinthető.

Ennek ugyanakkor megvan az a hátránya is, hogy a mobilszolgáltatók egyes olyan díjcsomagjaival is összeütközésbe kerülhet, amelyek esetén például korlátlan forgalmat kapunk a közösségi oldalak használatára, vagy épp zenei szolgáltatásokra. Ezek esetén ugyanis a mobilszolgáltatók csak úgy tudják elkülöníteni és figyelmen kívül hagyni és nem felszámítani például a Facebook használata során generált adatforgalmunkat, ha az az ő szervereiken keresztül történik.

Az iCloud Privát Átjátszó viszont a Safariban generált forgalmunkat titkosítva küldi át a szolgáltatón, így ők semmit nem látnak belőle, ezért azt sem tudja a szerverük eldönteni, hogy az adott adatforgalom egyébként mondjuk épp a Facebook irányába menne, ami pedig benne lenne a díjcsomagunk által kínált korlátlanságban. Ezért az adott adatforgalom felszámításra kerülhet, ezzel csökkenhet a havi adatforgalmi keretünk, és a keret túllépése pedig még pénzbe is kerülhet.

Erre például a Vodafone külön fel is hívja az előfizetői figyelmét:

Ezért tehát ha ilyen típusú díjcsomagunk van, amely bármilyen internetes szolgáltatások elérését korlátlanul biztosítja, viszont mellette az egyéb adatforgalomra pedig adott kerettel rendelkezik, és belefutottunk abba, hogy hirtelen lecsökkent a rendelkezésre álló adatforgalmi keretünk, akkor érdemes kikapcsolni az iCloud Privát Átjátszót. Ezt az alábbiakban leírtak alapján tudjuk megtenni.

Először is lépjünk a Beállítások appban az Apple ID-nk alá, majd azon belül válasszuk az iCloud menüpontot. Ezen belül már látni is fogjuk a Privát átjátszó (béta) opciót, erre koppintsunk rá:

Az opción belül nincs más teendőnk, mint kikapcsolt állapotúra tenni az egyetlen kapcsolót:

Az iOS ezután még egy megerősítést kér, itt koppintsunk a pirossal szedett Privát átjátszó kikapcsolása opcióra:

Te belefutottál esetleg ebbe?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Miért? Wifire le lehet? Én úgy tudom csak a MAC állítható / SSID.

  Kicsit fura az a mondat logikailag.

 2. Sziasztok,
  a privát átjátszó nemcsak a Safari forgalmát titkosítja, az internet kapcsolatot igénylő alkalmazásokét pedig nem?

 3. Szevasztok. Nekem fizetős az icloud privát. Ez csak a bétában lesz így vagy mindíg? Gondolom korlátlan netes csomag esetén nem számít, ha használom.

 4. Ahogy elnézem ez az alap 5 GB-os csomag esetén nem érhető el, így kikapcsolni sem lehet. :slight_smile:

 5. Közben teszteltem párat, és számomra egyértelműnek tűnik: csak a Safari adatforgalma biztonságos és privát, az appok adatforgalma nem.
  Ha tehát pl. a Facebookot böngészőből nyitom meg, akkor biztonságos és privát, ha appot használok, akkor pedig nem az, pontosabban csak annyira, mint eddig is. :slight_smile:

  Azaz mégsem olyan, mint egy VPN, mert a VPN - ezt is teszteltem - a teljes mobilos adatforgalmat titkosítja, mindegy milyen böngészőt vagy applikációt használok, wifin és mobilneten egyaránt.

 6. Én azért még rá nyomtam a VPN-t is :smile:

 7. Jadeye says:

  persze, bemégy az adott Wi-Fi hálózat beállításaiba, és ott ki lehet kapcsolni.

 8. Jadeye says:

  javítottam a cikkben, hogy egyértelműbb legyen, hogy ez (jelenleg csak) a Safarira vonatkozik.

 9. Jadeye says:

  nem maga az iCloud Privát Átjátszó a fizetős, hanem az az iCloud előfizetési csomag, aminek a része.

 10. Wifire és mobil adatforgalomra is kikapcsolható a privát átjátszó külön külön is.

 11. Ebben az esetben viszont a szolgáltóti rész értelmezhetetlen, mivel azok előírják, hogy az adott alkalmazás korlátlansága csak abban az esetben él, ha applikáción belül használják őket. A Youtube a böngészőből belrszámít a forgalomba, appból nem. Netflix, stb. ugyanez.

 12. Jadeye says:

  és akkor mi van abban az esetben, ha a Facebook app beépített böngészőjében nyílik meg valami link mondjuk? az minek számít?

 13. Czo says:

  No,

  Megfejtettem! :smiley: Tehat, tobb dologrol van szo. Letezik ugye a Safari “Hide my IP” szolgaltatasa, es letezik az “iCloud Private Relay” szolgaltatas. A ketto kozott van valamennyi kapcsolat, de alapvetoen azt latom, hogy:

  A Safari “Hide my IP” szolgaltatasat a Safari beallitasain belul, tudod bekapcsolni, ami nalam igy nez ki:

  safari_hide_my_ip

  Az “iCloud Private Relay” nevu szolgaltatas, amit be tudsz kapcsolni az iCloud beallitasokban, es be tudsz kapcsolni ezutan az adott WiFi halozatra is es mobilhalozatra is. Ez az iCloudban a beallitas:

  Adott WiFi halozatra:

  A mobilhalozatoknal pedig:

  Ha bekapcsoltad, az “iCloud Private Relay”-t, akkor ez minden forgalmat, fuggetlenul attol, hogy ez egy alkalmazasban, vagy a Safariban vagy barhol mashol keletkezik es NINCS titkositva (tehat pl. sima http://) az keresztul lesz zavarva az Apple szolgaltatasan keresztul. Ha az “iCloud Private Relay” beallitasnal, megnyomod a “Turn on for Safari” gombot, akkor a Safari beallitasoknal, a “Trackers and Websites” kategoriara fogja bekapcsolni a “Hide my iP” szolgaltatast.

  Ha pedig bekapcsolod a Safari “Hide my IP” szolgaltatasat, akkor, minden a bekapcsolt kategoria fele iranyulo forgalmat, tehat a http:// es a https:// forgalmat is at fogja zavarni az Apple szolgaltasan keresztul. Itt ugye annyi segitseg van, hogy eldontheto, hogy mindent, vagy csak a tracking siteok iranyaba indulo forgalmat teritse-e el. Ez a beallitas pedig ertelemszeruen csak es kizarolag a Safari beallitasaira vonatkozik, ezert a Safari beallitasain belul talalhato.

  Tehat alapvetoen a Safari beallitasa mindent atiranyit, ami a Safarin belul tortenik, az iCloud Private Relay pedig jelenlegi allapotaban csak es kizaroalg a nem titkositott kapcsolatokat iranyitja at. Tehat olyan szolgaltatoi kedvezmenyeknel, ahol a kedvezmenyezett alkalmazas nem titkositott kapcsolaton at erte el a sajat szolgaltatasahoz szukseges szervereket, abban az esetben tenyleg utkozhet a Private Relay szolgaltatassal.

  A legegyszerubben, mindezt letesztelni es kiprobalni pedig az ipify oldalaval lehet, mert ez elerheto http:// es https:// kapcsolaton keresztul is:

  https:// hasznalataval: https://api.ipify.org?format=json
  http:// hasznalataval: http://api.ipify.org?format=json

 14. Jadeye says:

  itt még azt hozzátenném, hogy a Vodafone külön kiemeli az oldalán, ha valaki belép a fiókjába, hogy az iOS 15-tel érkező Privát átjátszó esetén nem érhetőek el a korlátlan közösségi élményt nyújtó csomagjaik (Passok), így náluk biztosan érdemesebb ezzel csínján bánni.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!