fbpx Skip to content

Pénteken, azaz szeptember 24-én érkeznek az ügyfelekhez az első iPhone 13 és iPhone 13 Pro modellek. Hála azonban a tech YouTubereknek, mától már kicsomagolós-véleményezős videókban, írásokban kaphatunk képet az Apple 2021-es okostelefonjainak tudásáról. Az Apple által fenntartott embargó miatt kellett türelemmel lennünk eddig a bemutató után, mostantól azonban árgus szemekkel figyelhetjük a teszteket és véleményeket.

Az alábbiakban ismert tech guruk és Youtuberek véleményeiből szemezgetünk, megspékelve videókkal, hogy minden kedves olvasónknak megkönnyítsük az esetleges készülékváltási döntését. A véleményekből kiderül egyébként, hogy az Apple nem túlzott azon állításával, mely szerint jelentős fejlesztéseket eszközöltek kamera és üzemidő fronton is.

iPhone 13

Dieter Bohn a Verge-nek írva azt mondja, hogy az iPhone 13 újdonságainak igazi sztárja a hosszabb akkumulátor élettartam:

A tesztelés egyik napján az iPhone 13 reggel 7-től éjfélig bírta a strapát, mielőtt töltőt kért. Ez az idő néhány kamerás teszteléssel, videók megtekintésével, a szokásos böngészéssel, e-mail olvasással, munkával és néhány játékkal telt. Intenzív igénybevétel adta az aznapi öt órás képernyőidőt, szóval ez lenyűgöző. Egy másik, könnyedebb használatú napon az akkumulátorra vonatkozó figyelmeztetést csak másnap reggel láttam.

A CNET tesztelője részletesen ismerteti a filmszerű mód teljesítményét az iPhone 13 és iPhone 13 mini készüléken:

Az eredmények szépek, és azt gondolom, hogy elegendő gyakorlás után ki tudjuk aknázni a lehetőségeket. Tisztában kell lenni azonban azzal, hogy a filmszerű módot nem használhatjuk sötétben. Ha megpróbáljuk, a vaku bekapcsolását kérő üzenet ugrik fel.

Néhány további részlet az Engadget oldaláról a filmszerű móddal kapcsolatban:

Az Apple rendszere elég okos. Az iPhone 13 nagyszerű munkát végzett az arcok (mind az emberek, mind a kutyák) azonosításával a felvételeimen, és a sárga vagy fehér négyzetek jelezték a lehetséges dolgokat, amelyekre fókuszálni lehet. Ahogy az alanyaim a kamera felé fordultak és elfordultak, tisztábbá illetve homályosabbá váltak. Amikor megpróbáltam nagyobb kontrollt gyakorolni és beállítani a fókuszpontot, a rendszer néha küzdött. A kívánt tárgy homályos maradt még azután is, hogy megérintettem a négyzetét. Máskor az iPhone nem követte azt a személyt, akit kiválasztottam, miután egy akadály mögé sétált, bár ez így végül is észszerű. A filmszerű mód kellemes hatást keltett, amely professzionális kinézetet adott a videóknak. Alapértelmezett intenzitásnál a homályosság furcsának vagy mesterségesnek tűnt. Kollégám fejének körvonala éles volt a lágyult háttérrel szemben, és a rekeszt a legmagasabbra értékre kellett állítanom (f/16), hogy természetesebb érzést kapjak.

Ami a kamera teljesítményét illeti, a CNN Underscored néhány részlettel rendelkezik az új fotografikus stílusokról:

Az Apple új „Fotografikus stílusok” opciója a Pro módhoz legközelebb álló dolog, amely lehetővé teszi, hogy személyre szabhassuk, hogyan készítse el a telefon a fényképet, mielőtt megnyomnánk az exponáló gombot. Ezek a szűrők dinamikusan alkalmazkodnak az adott felvételhez. Öt közül választhatunk (normál, élénk, gazdag kontraszt, meleg és hűvös), és beállíthatjuk még a tónust, melegséget is egy csúszkán. Különösen szeretjük a melegséget, amely nem túltelíti, hanem természetes módon korrigálja a színeket, több arany vagy narancs hozzáadásával. Hasonlóképpen a hűvös mód hozzáad néhány kék árnyalatot, míg a gazdag kontraszt a spektrum sötétebb oldalára összpontosít az élesebb megjelenés érdekében. Tekintettel arra, hogy ez egy szoftveres megoldás, jó lenne látni, hogy ez vagy ennek egy része szoftverfrissítésként megérkezne majd az iPhone 12 modellekhez is.

Az Engadget az iPhone 13 mini üzemidejéről:

A nagyobb fényerejű kijelzők ellenére az Apple szerint az iPhone 13 és 13 mini akár 2,5, illetve 1,5 órával tovább bírják, mint elődeik. Míg a 13 mini legyőzte a 12 mini modellt azzal, hogy csaknem egy egész napot bírt könnyed használat mellett, a videófelvételi tesztünk 13 óra és 19 perc ideje még mindig rövidebb, mint egy átlagos okostelefoné. Kár, mert szeretjük az iPhone 13 mini méretét, hiszen sokkal egyszerűbb egy kézzel használni.

iPhone 13 Pro Max

Az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max egyik fő újdonsága az új ProMotion kijelző technológia. A Verge beszámolója szerint ez a várva várt funkció megfelel az elvárásoknak. A görgetés és az animációk sokkal simábbnak tűnnek. Az üzemidőre nézve is pozitív ez változás, hiszen ha semmi sem mozdul a kijelzőn, a tartalmát ritkábban kell frissíteni, ezért az kevesebb energiát fogyaszt. Az iOS egyébként is egy nagyon simán futó rendszer, nem jellemzőek működése közben az akadások. Elmondták továbbá, hogy a készülék üzemideje összhangban van az Apple állításaival. Egy hosszabb napon, 4K videók felvételével, maximális fényerőn még akkor is maradt 20% tartalék az akkuban, amikor kora reggeltől este 11 óráig nyúzták a telefont.

A CNET beszámol az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max új makró fényképezési funkcióiról:

Erős és közepes megvilágítás mellett kifejezetten jónak találtuk az iPhone makró fotóit. Nem olyan, mint egy dedikált makró lencsével rendelkező, tükör nélküli kamera, de ez a makró mód egyik legjobb megvalósítása, amelyet eddig telefonon láttunk. Éles, közeli képeket készítettünk ételekről, kávéról, és még egy rémálomszerű videoklipet is rögzítettünk a hangyákról, amelyek egy eldobott grapefruiton mászkálnak. Gyenge fényviszonyok mellett az iPhone továbbra is az ultraszéles kamerára vált makró fotó esetében. A telefon legjobb lencséje a széles látószögű kamera, amely jól tudja kezelni a gyenge fényviszonyokat is.

Ahogy a fentiekben már említettük, a tech YouTuberek sem maradhattak le a robogó vonatról és közzétették véleményező, illetve teszt videóikat:

[newsletter_signup_form id=21]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. 1 éves 12 pro (89%-os akku) vs 13 pro valóban sokkal jobb akksi idő viszont, bár direkt összehasonlításom nincs, csak az emlékeim :slight_smile: de hasonlóan jó volt a 11pro akksija is az elején, de az biztos, hogy brutál jó akkuidővel rendelkezik. Bekapcsolás és átköltöztetés után szembetűnő volt a különbség a 120 Hz miatt, de 2-3 nap után megmondom őszintén már fel sem tűnik. De ez lehet csak az én véleményem.

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Nem tudom, de nekem olyan érzésem van az akku időkkel kapcsolatban, mintha direkt jobban degradálódnának az újabb típusokban. Azonos használati feltételek mellett a megjelenés nyarán vásárolt SE akkuja most 82%-os, míg a tavalyi 12mini 88%-os. Elgondolkoztató nem? Sőt most néztem a régi hirdetésemben az Xs-em 2 évesen 85%-os volt, valami itt nincsen rendben, főleg mert az Xs-t és a 12mini-t is pont ugyan azon a vezeték nélküli töltőn töltöm csak.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for 83miki83 Avatar for gunar