fbpx Skip to content

Az Apple mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az operációs rendszereinek háttérképei a lehető leglátványosabbak legyenek. Ez a hagyomány máig nem szakadt meg, azonban a kijelző technológiák annyit fejlődtek a korábbi Mac OS X verziók óta, hogy azok háttérképei az új retina vagy nagyobb felbontású kijelzőkön már bántóan darabosan jelennek meg.

Ez a probléma annyira zavarta Rafael Conde-t, hogy fogta magát és mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével feljavította a Mac OS X Leopard, Snow Leopard, Lion és Mountain Lion kezdő űrös, sarkifényes háttérképeit 6K felbontásra, továbbá iPad és iPhone változatot is készített belőlük. A teljes pakkot a osx.photo oldalon tudjátok megtekinteni.

Az avatatlan szem kapásból azt gondolhatja, hogy simán csak Photoshopban átírta a képek méreteit, de ez ekkora méret ugrás esetén szemet szúróan darabos eredményt szülne. Rafael sajnos pontos részletekbe nem ment bele, de azt írta, hogy gépi tanulást használt a felnagyításhoz, majd így kapott zajos eredményre alkalmazta a P3-as színprofilt és még egyszer átfutatta a gépi tanulással, hogy a zajt eltüntesse és így kaptuk meg a végleges eredményt.

Leopard:

Snow Leopard:

Lion:

Montain Lion:

Engem grafikusként abszolút érdekelne a folyamat, hiszen pár hónapja a Photoshop és a Lightroom is megkapta az Adobe mesterséges intelligencia alapú felnagyító algoritmust, amit pont ilyen esetekben remekül lehet használni – lehet, hogy Rafael is csak ennyit csinált. Engem egyszer egy ilyen szoftver, a Topaz Gigapixel AI kihúzott a csávából, mert a fotók, amiket kaptam, egy citylight plakáthoz nem voltak elég nagyok, de akkor még a Photoshop sima nagyítása használhatatlan eredményt adott.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.