Töltsd le a régi Mac OS X verziók háttérképeit 6K-ban

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az operációs rendszereinek háttérképei a lehető leglátványosabbak legyenek. Ez a hagyomány máig nem szakadt meg, azonban a kijelző technológiák annyit fejlődtek a korábbi Mac OS X verziók óta, hogy azok háttérképei az új retina vagy nagyobb felbontású kijelzőkön már bántóan darabosan jelennek meg.

Ez a probléma annyira zavarta Rafael Conde-t, hogy fogta magát és mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével feljavította a Mac OS X Leopard, Snow Leopard, Lion és Mountain Lion kezdő űrös, sarkifényes háttérképeit 6K felbontásra, továbbá iPad és iPhone változatot is készített belőlük. A teljes pakkot a osx.photo oldalon tudjátok megtekinteni.

Az avatatlan szem kapásból azt gondolhatja, hogy simán csak Photoshopban átírta a képek méreteit, de ez ekkora méret ugrás esetén szemet szúróan darabos eredményt szülne. Rafael sajnos pontos részletekbe nem ment bele, de azt írta, hogy gépi tanulást használt a felnagyításhoz, majd így kapott zajos eredményre alkalmazta a P3-as színprofilt és még egyszer átfutatta a gépi tanulással, hogy a zajt eltüntesse és így kaptuk meg a végleges eredményt.

Leopard:

Snow Leopard:

Lion:

Montain Lion:

Engem grafikusként abszolút érdekelne a folyamat, hiszen pár hónapja a Photoshop és a Lightroom is megkapta az Adobe mesterséges intelligencia alapú felnagyító algoritmust, amit pont ilyen esetekben remekül lehet használni – lehet, hogy Rafael is csak ennyit csinált. Engem egyszer egy ilyen szoftver, a Topaz Gigapixel AI kihúzott a csávából, mert a fotók, amiket kaptam, egy citylight plakáthoz nem voltak elég nagyok, de akkor még a Photoshop sima nagyítása használhatatlan eredményt adott.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. georgio says:

    De szép emlékek. Hogy örültem, mikor friss swtcherként megvettem 2009-ben Mac-em. Ugrás a mába. …és még ma is szeretem, tökéletesen és bőven elég még arra, amire ma kell, és napi szinten van rendszeres használatban. Kapott egy SSD-t pár éve. Talán Tóth Andrásnak hívták, aki akkor segített kérdéseim megválaszolásában. Nagyon segítőkész volt. Itt, vagy az akkor még létező Beszmeken írt, fórumozott. Rég volt, már nem emlékszem pontosan.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!