fbpx Skip to content

Az Apple mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az operációs rendszereinek háttérképei a lehető leglátványosabbak legyenek. Ez a hagyomány máig nem szakadt meg, azonban a kijelző technológiák annyit fejlődtek a korábbi Mac OS X verziók óta, hogy azok háttérképei az új retina vagy nagyobb felbontású kijelzőkön már bántóan darabosan jelennek meg.

Ez a probléma annyira zavarta Rafael Conde-t, hogy fogta magát és mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével feljavította a Mac OS X Leopard, Snow Leopard, Lion és Mountain Lion kezdő űrös, sarkifényes háttérképeit 6K felbontásra, továbbá iPad és iPhone változatot is készített belőlük. A teljes pakkot a osx.photo oldalon tudjátok megtekinteni.

Az avatatlan szem kapásból azt gondolhatja, hogy simán csak Photoshopban átírta a képek méreteit, de ez ekkora méret ugrás esetén szemet szúróan darabos eredményt szülne. Rafael sajnos pontos részletekbe nem ment bele, de azt írta, hogy gépi tanulást használt a felnagyításhoz, majd így kapott zajos eredményre alkalmazta a P3-as színprofilt és még egyszer átfutatta a gépi tanulással, hogy a zajt eltüntesse és így kaptuk meg a végleges eredményt.

Leopard:

Snow Leopard:

Lion:

Montain Lion:

Engem grafikusként abszolút érdekelne a folyamat, hiszen pár hónapja a Photoshop és a Lightroom is megkapta az Adobe mesterséges intelligencia alapú felnagyító algoritmust, amit pont ilyen esetekben remekül lehet használni – lehet, hogy Rafael is csak ennyit csinált. Engem egyszer egy ilyen szoftver, a Topaz Gigapixel AI kihúzott a csávából, mert a fotók, amiket kaptam, egy citylight plakáthoz nem voltak elég nagyok, de akkor még a Photoshop sima nagyítása használhatatlan eredményt adott.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. De szép emlékek. Hogy örültem, mikor friss swtcherként megvettem 2009-ben Mac-em. Ugrás a mába. …és még ma is szeretem, tökéletesen és bőven elég még arra, amire ma kell, és napi szinten van rendszeres használatban. Kapott egy SSD-t pár éve. Talán Tóth Andrásnak hívták, aki akkor segített kérdéseim megválaszolásában. Nagyon segítőkész volt. Itt, vagy az akkor még létező Beszmeken írt, fórumozott. Rég volt, már nem emlékszem pontosan.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for georgio