fbpx Skip to content

Mindenki tudta, hogy a mai napon megismerhetjük az iPhone 13-at és az Apple Watch Series 7-et, így ezek egyike se okozott volna meglepetést. Ezt jól tudta az Apple is, és valószínűleg éppen ezért az iPadekkel kezdték az eseményt.

Ma este a cég bemutatta a 9. generációs iPadet és az iPad mini 6-ot – és utóbbihoz csatold be az öveket, mert idén a mini volt a legnagyobb dobás. Az iPadOS 15 pedig szeptember 20-án érkezik.

Mielőtt azonban a fantasztikus iPad mini 6-ról beszélnénk, nézzük meg, hogy az Apple hogyan nyúlt hozzá a belépő iPad modellhez, a 10,2 colos kijelzős iPadhez.

9. generációs iPad

Az iPad továbbra is ugyanúgy néz ki, mint eddig, és ez nem is baj, hiszen így könnyedén tudják a felhasználók korábbi kiegészítőikkel együtt használni.

Az Apple pontosan tudja, hogy nem érdemes nagyon sokat változtatniuk az iPaden, hiszen ez egy bevált forma és még sokáig ki fogja őket szolgálni. Nézzük meg a változások listáját!

  • többé nem elérhető arany színben
  • a 2018-as iPhone XS-ben található A12 Bionic chip helyett a 2019-es iPhone 11-ben található A13 Bionic chip került bele
  • akár 256 GB tárhellyel is elérhető, míg elődjéből a legnagyobb a 128 GB-os volt
  • az előlapi kamerájának felbontása tízszeresére nőtt, 1,2 megapixelesről 12 megapixelesre, mivel az előző iPadben még a 2014-ben bemutatott iPad Air 2 kamerája volt
  • ez az új előlapi kamera lehetővé teszi az iPad Pro-ban megismert Rivaldafény funkciót, a kiterjesztett dinamikatartományú videofelvételt és végre 1080p-s videót is tudsz vele felvenni akár 60 fps-sel az eddigi 30 helyett!
  • 3 grammal könnyebb lett a Wi-Fi változat
  • 3 grammal nehezebb lett a Wi-Fi+Cellular változat
  • a kijelzője mostantól támogatja a True Tone-t és az sRGB szabványt
  • a modemje nem támogatja többé a GSM/EDGE szabványt

Chip terén az Apple a lehető legkevesebbet nyújtotta, ez az iPad még mindig le van maradva a többi iOS kütyütől, de pont egy kicsit gyorsabb, mint elődje és így még tovább lesz használható.

A legnagyobb újítás persze az előlapi kamera, ahol az Apple átemelte az iPad Pro-ban használtat, de igazából az volt kínos eddig, hogy mindössze 1,2 megapixeles volt az iPad előlapi kamerája.

És bár az előlapi kamera nagyot ugrott, a hátlapi még mindig gyengébb, mint a 2014-es iPad Air 2-ben lévő.

Ennek ellenére a 9. generációs iPad egy tökéletes választás azoknak, akik egy első táblagépet szeretnének, vagy pedig iskolák számára, hiszen most a 134.990 forintos indulóárért a korábbi 32 GB helyett 64 GB tárhelyet kapnak.

Az új iPad szeptember 24-étől vásárolható meg, és mától már meg is rendelhető.

iPad mini 6

Régóta érett már, hogy az Apple hozzányúljon az iPad minihez, tekintve hogy az utolsó frissítést még 2019 márciusában kapta az aprócska táblagép, és akkor sem lehetett azt mondani, hogy nagyon nagy változtatásokat eszközölt volna a cupertinói vállalat.

Na de idén mindent beleadtak! Az új iPad mini gyakorlatilag egy kicsi iPad Air, ami azt jelenti, hogy modern formavilágot, új funkciókat – és egy kicsivel magasabb árat kapott. Nézzük meg a változásokat, itt már bőven hosszas lesz a lista:

  • Korábban az iPad mini csak unalmas ezüst, asztroszürke és arany színekben volt elérhető. Ehhez képest az új iPad mini 6-ot asztroszürke, rózsaszín, lila vagy akár csillagfény színben is megvásárolhatod.
  • Az előző iPad miniben egy 7,9 colos Retina kijelző volt, ezt most egy 8,3 colos Liquid Retina kijelző váltotta.
  • Az ötödik iPad miniben a 2018-as iPhone XS-ből ismert A12 Bionic chip volt, míg az új iPad minibe az iPhone 13-at is hajtó A15 Bionic chip került!

  • Eddig az iPad mini hátlapi kamerája nem sok szót érdemelt, mert az Apple az iPhone 6-ban található kamerát emelte át, ráadásul vaku nélkül. Ehhez képest most egy 12 megapixeles kamerát kapunk és még 4 LED-es True Tone vakut is kapott a mini.
  • HDR tekintetében is történt előrelépés, a korábbi automatikus HDR helyett Smart HDR 3-at tud már az iPad mini 6.
  • Az előlapi kamera eddig 7 megapixeles volt, most azonban a Rivaldafénnyel felvértezett 12 megapixeles szenzort kapta meg az iPad mini.
  • Az elavult Lightning-csatlakozót az Apple a sztenderd USB-C-re cserélte.
  • Eddig az iPad mini csak álmodozni tudott az 5G-ről, mert 4G/LTE hálózatra volt kárhoztatva, de az iPad mini 6 itt is bepótolja a lemaradást.
  • Míg az előző iPad mini csak az első generációs Apple Pencilt támogatta, utódja már boldogul a második generációssal is és vezeték nélkül tölteni is tudja – pont, mint nagyobb testvérei.

  • Az új iPad mini 7,8 mm-rel alacsonyabb lett, miközben csak 0,2 mm-rel lett vastagabb.
  • A tömege is csökkent, ott a Wi-Fi modell 7,5 grammal lett könnyebb, míg a Wi-Fi+Cellular modell 11,2 grammal nyom kevesebbet a patika mérlegen.
  • A nagyobb kijelző persze nagyobb felbontással is jár, a korábbi 2048×1536 pixel helyett most 2266×1488 pixeles felbontással büszkélkedhet az iPad mini 6.
  • Az iPad mini 5 hátlapi kamerájával csak 1080p/30fps videókat tudott rögzíteni vagy 720p/120fps lassított felvételeket. Ehhez képest az iPad mini 6 már tud 4K-t 24, 25, 30 vagy 60 fps-sel, 1080p-t 25, 30 vagy 60 fps-sel és 1080p lassított videót 120/240 fps-sel.
  • És ha ez még nem lenne elég, kiterjesztett dinamikatartományú videofelvételre is képes 30 fps mellett.
  • Az előző iPad miniben álló tájolású volt a 2 hangszórós rendszer, az újban viszont az Apple gondolt a piciben filmezőkre és fekvőre váltottak.
  • Korábban az iPad mini előlapján egy Főgomb foglalta feleslegesen a helyet, ezt azonban az Apple felszámolta és így a Touch ID érzékelő a lezáró gombba költözött.

  • Az új iPad mini támogatja a Wi-Fi 6 szabványt (802.11 ac helyett 802.11 ax-et 866 Mb/s helyett akár 1,2 Gb/s sebességgel).
  • A kilencedik generációs iPadhez hasonlóan modemje elhagyta a GSM/EDGE szabvány támogatását, de ne felejtsük el, hogy helyette került bele 5G.

Könnyű nagyot ugrani generációról-generációra, ha több mint 3 évet kihagysz, ennek ellenére el kell ismerni, hogy az Apple kitett magáért.

Az új iPad mini 6 szexi, modern és egyáltalán nem lehet belekötni. Megkapta a legújabb iPhone 13 Pro chipjét, teljesen új formavilágot kapott főgomb nélkül, lekerekített sarkú kijelzővel és lezáró gombba épített Touch ID-val, előlapi kamerája megegyezik az iPad Pro-ban találhatóval és hátlapi kamerája is nagy ugráson ment keresztül.

Az Apple mindent beleadott, hogy az iPad mini most tényleg az eddigi legjobb mini legyen. A korábbi években már annak is örülhetett a modell, hogy az Apple nem törölte a termékpalettáról és kapott egy 2 éves chipet, most azonban az iPad miniről elmondható, hogy a legjobb, amit az Apple tud készíteni.

Bravó Apple, bravó. Engem megvettél és szerintem sokan meg fogják venni ezt az új iPad mini 6-ot.

Mi a véleményed az új 9. generációs iPadről és az iPad mini 6-ról?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. “ Míg az előző iPad mini csak az első generációs Apple Pencilt támogatta, utódja már boldogul a második generációssal is és vezeték nélkül tölteni is tudja – pont, mint nagyobb testvérei.”

    Ha jól tudom ez nem “is” hanem “csak”. Tehát a régi Mini csak az első generációs pencillel működik az új pedig csak a másodikkal. Tévedek?

  2. Nem tévedsz. Viszont az új iPad ahogy hallottam továbbra is csak az első generációs pencillel megy.

  3. Ez oké, csak a megfogalmazás szerint az utód az első generációs pencil mellett elboldogul a másodikkal is és ez így nem igaz. Csak a másodikkal megy.

  4. Ennek viszont én kimondottan örülök😃

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Szifon Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. “ Míg az előző iPad mini csak az első generációs Apple Pencilt támogatta, utódja már boldogul a második generációssal is és vezeték nélkül tölteni is tudja – pont, mint nagyobb testvérei.”

    Ha jól tudom ez nem “is” hanem “csak”. Tehát a régi Mini csak az első generációs pencillel működik az új pedig csak a másodikkal. Tévedek?

  2. Nem tévedsz. Viszont az új iPad ahogy hallottam továbbra is csak az első generációs pencillel megy.

  3. Ez oké, csak a megfogalmazás szerint az utód az első generációs pencil mellett elboldogul a másodikkal is és ez így nem igaz. Csak a másodikkal megy.

  4. Ennek viszont én kimondottan örülök😃

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Szifon Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin