fbpx Skip to content

Az Apple Watch mellett viszonylag ritkán tesztelünk okosórákat, vagy fitneszkarkötőket. Ez azért is van így, mert az Apple órájánál nincs kompatibilisebb termék a piacon, egyértelmű, hogy a saját eszközével tudja a legtöbbet kihozni az Apple felhasználó. Ez persze közel sem jelenti azt, hogy nincs jobb okosóra a piacon vagy éppen ne tudnánk más márkájú órákkal használni az Apple termékeinket.

(Valljuk be, jól néznek ki az Amazfit órái)

Az Amazfit nem újkeletű termékcsalád, még a világjárvány előtt indult útjára és fejlődött a márka, amit mára már hivatalosan is megvásárolhatunk hazánkban. Az okosórákkal és fitneszkarkötőkkel foglalkozó cég rendkívül széleskörű termékpalettát vonultatott fel az évek során, és nem csak férfiak, hanem nők is találhatnak maguknak “ékszereket” a márkán belül. Ebben a cikkben egy órát fogunk tesztelni, ami jóformán féláron van a legolcsóbb Apple Watch-hoz képest, rendelkezik véroxigén szint méréssel és több mint 2 hétig bírja akkumulátorral!

Az Amazfit GTS 2e végre egy olyan aktivitás mérő, amelyet munkában, étteremben vagy akár színházban is szívesen viselnénk. Mindez köszönhető az Apple órákhoz hasonló, szegély nélküli, négyszögletű kialakításnak, a kiválóan megmunkált, ívelt 2,5 D üvegű, 1,65 hüvelykes HD AMOLED kijelzőnek, ami a 341 ppi pixelsűrűséggel erőteljes vizuális élményt nyújt. 25 grammos tömege biztosítja nemcsak az elegáns, de a könnyű viselést is. Természetesen a funkcionalitását tekintve ennél sokkal többet is rejt.

Azonban kezdjük az elején. Az órát egy külső Amazfit dobozban kapjuk, amelyet kibontva találjuk az óra tényleges dobozát, magával az órával és a töltővel. Háromfajta színű szilikon szíjjal kapható: obszidián fekete, mohazöld és halványlila. A szíj univerzális rögzítésű, tehát könnyen cserélhető, így mindneki megtalálja a kedvére való megjelenést. A kijelző felülete speciális bevonattal rendelkezik, hogy jobban ellenálljon a karcolásoknak és a kopásnak.

A dobozából kivéve, valamint az óra feltöltése után rögtön párosíthatjuk a telefonunkkal. Ehhez a Zepp alkalmazásra lesz szükségünk, ami ha már telepítve van a telefonunkra, nem árt, ha azonnal frissítve is van. A GTS 2e modellből hiányzik a Wi-Fi kapcsolat, ezért az órát csak Bluetooth-on keresztül tudjuk csatlakoztatni a telefonhoz – ez tapasztalataim szerint elegendő, sőt, a legtöbb esetben ugye sokkal gazdaságosabb működést tesz lehetővé a Bluetooth kapcsolat.

Ami rögtön szembetűnt, az a személyre szabott óraszámlapok mennyisége volt. Amennyiben nem tudnánk a széles kínálatból választani, magunk is létrehozhatunk egyet, akár saját fotónk importálásával. Az Always-on funkciónak köszönhetően a pontos időt akkor is láthatjuk, amikor a készülék egyéb funkciói inaktívak – ez egyébként az OLED kijelzőnek köszönhető.

Az óra kezdőlapját fentről lehúzva érhetők el a gyors beállítások, úgy mint: lámpa, fényerő szabályozó, ne zavarjanak mód, energiatakarékos mód, kijelző zárolása, telefon megcsörgetése, színház mód, folyamatosan bekapcsolt kijelző opció. Lentről felfelé húzva pedig az értesítések találhatóak, jobbról balra, vagy balról jobbra húzva viszont a beállított widgeteket jeleníthetjük meg.

Az elmúlt két hétben azon kaptam magam, ahogy haladtam az óra funkcióinak a felfedezésével, hogy egyre több mérési adat megszállottja lettem. Az eszköz nem csak az edzést és annak útvonalát rögzíti, hanem méri a pulzusszámot, a véroxigén szintet, a stressz szintet, a megtett távolságot, az elégetett kalóriát és nőként még a havi ciklusomat is követheti. 

 

90 darab sport mód közül tudunk választani, amiből hatot (szabadtéri futás, futópad, séta, szabadtéri kerékpározás, medencés úszás és elliptikus tréner) automatikusan felismer és elindítja a mérést. A teljessége igénye nélkül, a számomra legmeglepőbb monitorozható sporttevékenységek: parkour, kötélhúzás, sárkányreptetés és a jianzi (aminek még a magyar megfelelőjét sem tudom, talán a hekinek feleltethető meg valamelyest). Mindeképpen kiemelném, hogy az óra 50 méteres mélységig vízhatlan, vagyis úszás közben is gond nélkül viselhető.

Az Amazfit GTS 2e minden sporttevékenységet PAI fitness pontszámban értékel. Ezt az adatot a sporttevékenységek száma, azok hossza és a pulzusszám alapján számítja ki. Az ideális az, ha ezen értéket 100 PAI felett tartjuk, amivel javíthatjuk a szív- és légzőszervi fittségi szintet, amivel csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Természetesen a ZEPP alkalmazástól kapunk tippeket is, hogy mivel tudnánk a PAI számunkat növelni, nekem például 15 perc kocogást, 120 perc sétát vagy 8 perc ugrókötelezést ajánlott.

(Azt hiszem, kevés alkalmazás tudja ilyen széles körben megmutatni egy hegymászás eredményét)

Természetesen a percenkénti pulzusszámlálót sem hagyták ki, ami számomra meglepően pontos. Van mód kézi indítású és folyamatos pulzusmérésre is, ami pedig a legjobban tetszik, hogy a mérési grafikon megjeleníthető úgy az óra számlapján, mint az applikációban is. 

Az alvásfigyelést nagyon sikeresnek találtam. Az Amazfit rendelkezik szerintem az egyik legátláthatóbb alvásfigyelővel. Mindent megtudhatunk az alvásunk minőségéről, grafikonon láthatjuk, mikor voltunk mély vagy éberebb alvásban, mikor mennyi időt töltöttünk ébren, illetve azon kevés órák egyike, amely még a nappali szundit is felismeri. A 0-tól 100-ig terjedő skálán értékeli az alvásunk minőségét, és azt is javasolja, mit kellene másként tennünk, hogy elérjük a legpihentetőbb alvást. Esetemben korábbi lefekvési időt javasolt, amivel el tudom érni a 7-9 óra alvást. 

Számomra viszont csalódás volt a testhőmérséklet mérés, ami irreálisan 31°C körüli adatot jelenít meg. Mondjuk valljuk be, a csuklónkon nem éppen ideális a testhőmérséklet mérés, főleg hogy maga az óra is melegíti a kezünket, szóval sok szempontból hibás mérést kaphatunk. Ezt inkább mondanám felesleges funkciónak, de jó, ha van. ??‍♀️

Végül ne feledkezzünk meg az Amazfit GTS 2e óra egyéb funkciókról sem, amelyek a teljesség igénye nélkül az ébresztőóra, zene lejátszás 3GB-os saját tárhelyről, Bluetooth zenelejátszás, időjárás, stopper, időzítő, esemény értesítő, de található benne barométer és iránytű is.

A két hetes tesztidő alatt kellemesen csalódtam a töltés gyakoriságán. A gyártó meghosszabbított akkumulátor-üzemidőt ígér, ami 14 nap a tipikus, edzésekkel is tarkított, és 24 nap a teljesen alapvető használat mellett és ezt tökéletesen hozza is a Amazfit okosórája. Számomra ez valami elképesztő az Apple órájához képest, amit effektíve naponta kell tölteni, főleg ha valamilyen edzést is végzünk.

Konklúzió

Az Apple Watch mellett sokszor érdemes már a konkurencia óráit is megnézni. Nyilván itt egy alkalmazáson keresztül kommunikálunk, tehát nem minden értesítést kapunk meg, nem tudunk telefonálni velük sokszor, illetve számos olyan kényelmi funkció sem található meg, ami egy Apple Watch esetén igen. Ellenben brutális akkumulátor idővel, sokkal több fitnessz adattal és persze olcsóbb termékkel is találkozhatunk. Azt gondolom, hogy ha már rendelkezünk is Apple Watch-csal, akkor nagymamának, szülőknek, gyerekeknek mindenképp ilyen órát vásárolnék, mivel lényegesen jobb ár/érték aránnyal rendelkeznek ezek az órák és nekik bőven megfelelnek ezek a termékek.

Az Amazfit okosórák már 20.000Ft alatt is megvásárolhatóak az amazfitstore.hu-tól, akik hivatalos forgalmazói a márkának. Ezen kívül a márka rendelkezik aktivitásmérőkkel is, amik lényegében már 11.000Ft-tól elérhetőek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Pont ilyet vettem (GTR 2s) 1 hete Apple Watch helyett. Nekem nagyon tetszik a hosszú aksi idő. Telefonról mindent könnyedén be lehet állítani rajta. Nekem semmi nem hiányzik belőle.
    Nincs benne hangszóró de az erős vibra motornak köszönhetően minden jelzést meg lehet érezni/hallani. Vettem hozzá egy szép bőr övet és még így is 40-ből megvolt.
    Részemről ajánlott…

  2. Avatar for Tocso Tocso says:

    Naív kérdés tőlem, de mi ez a nagy különbség az akku idők közt?
    Nagy mágia nincs, nyílván apple watchba is a lehető legnagyobbat rakják akkuból. Az alkatrészek is takarékosak, a kijelző meg kb. ugyan annyit fogyaszthat, hisz a technológia is ugyan az.

    Fényerő, mérések pontossága, ilyesmik?

  3. Avatar for Czo Czo says:

    A szolgaltatasok teljes hianya :smiley:

  4. Ilyesmik, de leginkább az hogy az Apple nem spórol a szenzoron meg semmin, inkább a maximalizmust adja mind hardveresen, mind szoftveresen ahogy @Czo mondja. Emiatt lesz enny az akkumulátor idő. :slight_smile:

  5. Avatar for Czo Czo says:

    Noha nem ezt probaltam, hanem egy masikat, de ott pl nincs allando BT kommunikacio az eszkozok kozott, mint pl Apple Watch eseten. Pl az orahoz levo dedeikalt app futasi idejeben szinkronizalja at az adatokat a telefonra.

  6. Avatar for pAnk pAnk says:

    Akkor ha jól értem, iPhone-nal teljesen kompatibilis az óra? Páromnak vennék valamit, de sem ő sem én nem ragaszkodunk az AW-hoz, igazából ki sem használná azt. Viszont az üzemidő fontosabb lenn minden szempontból.

  7. Az a teljesen az nem igaz. Ahogy írtam nem minden értesítés jön meg és így tovább… Szóval az Apple Watch az ami teljesen kompatibilis. Én azt mondom, hogy ezt az órát akkor vedd meg ha szeretnél azért némi opciót hogy az iPhone-nal használd de leginkább okos óraként használnád, edzéshez ilyesmi.

  8. Az a kérdés, hogy kinek mire kell az óra. Párom csak az AW-t hordja és ő ki is használja ezért is kapott ő nemesacél változatot. Nálam már más a helyzet én nem használom a hétköznapokban csak az edzésekre. Valahogy nem tudok másképp nézni az AW-re és társaira mint sportóra. 🤷🏻 A mostani órámra is megjön minden értesítés, még nem találkoztam olyannal ami nem jött át, mivel a telefonom szinte mindig le van halkítva így ez a legfontosabb funkció nekem. Van benne még pár funkció, de nem használom őket. Viszont 100 m vízálló, saphire crystal kijelző, nagyon strapabíró plussz van egy solarpanel a számlapon és a gyártó 6 hónap üzemidőt írt nekem most félévés és még mindig fullon van az akksi. Erre már azt mondom brutál akksiidő :slightly_smiling_face:

  9. Avatar for expa expa says:

    Én úgy vettem észre, hogy kompatibilis. Tök jól szinkronizál mindent. GTR 2s
    Bejön egy hívás látom és rezeg. Bejön egy üzenet látom és rezeg. Nekem ez bőven elég.
    Nem akarok az órával beszélgetni és válaszolni. Nekem bejött.

  10. Avatar for expa expa says:

    Akkor írd már le lszi milyen órád van :smiley: Gondolom nem 40.000-es kategória.

  11. Megmondom őszintén, hogy nem tudom mennyibe került mert születésnapomra kaptam. De 40 ezertől definitív több, a nemesacél AW körül lehet az ára.
    Ez az óra

  12. “zene lejátszás 3GB-os saját tárhelyről”

    Ezt javítsátok ki nincs belső tárhelye az órának amire zene pakolható, sajnos.

  13. Mostanában tervezek okosórát venni, és már épp elköteleződtem az Apple Watch Series 7-es mellett (kb. mindenhol azt olvasom, hogy iPhone mellé ezt ajánlják leginkább), erre belefutottam ebbe a cikkbe (tudom, hogy fél éves, de eddig valahogy ignoráltam az órás cikkeket :smiley: ).
    A cikk alapjában szinte mindent tud, amit az AW, csak telefonálni nem lehet róla, de cserébe negyedannyiba kerül + 10-20-szor tovább bírja az akksija. Kicsit elbizonytalanítottatok… Most akkor melyiket vegyem? :smiley:

  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    iPhone mellé én a helyedben Apple Watch-ot vennék, elvégre azzal van teljes kompatibilitásban.

  15. Azért sokkal kevesebbet tud mint AW nem csak a telefon. HomeKit vezérlés, Apple Music, Apple Pay, Alkalmazások, Telefonálás. Persze azt kell átgondolnod, hogy mi a fő szempont neked a tudás vagy az üzemidő. Mert minél többet tud egy óra annál rövidebb az üzemidő.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Mgordon Avatar for Zotya86 Avatar for Szifon Avatar for Tocso Avatar for pAnk Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Pont ilyet vettem (GTR 2s) 1 hete Apple Watch helyett. Nekem nagyon tetszik a hosszú aksi idő. Telefonról mindent könnyedén be lehet állítani rajta. Nekem semmi nem hiányzik belőle.
    Nincs benne hangszóró de az erős vibra motornak köszönhetően minden jelzést meg lehet érezni/hallani. Vettem hozzá egy szép bőr övet és még így is 40-ből megvolt.
    Részemről ajánlott…

  2. Avatar for Tocso Tocso says:

    Naív kérdés tőlem, de mi ez a nagy különbség az akku idők közt?
    Nagy mágia nincs, nyílván apple watchba is a lehető legnagyobbat rakják akkuból. Az alkatrészek is takarékosak, a kijelző meg kb. ugyan annyit fogyaszthat, hisz a technológia is ugyan az.

    Fényerő, mérések pontossága, ilyesmik?

  3. Avatar for Czo Czo says:

    A szolgaltatasok teljes hianya :smiley:

  4. Ilyesmik, de leginkább az hogy az Apple nem spórol a szenzoron meg semmin, inkább a maximalizmust adja mind hardveresen, mind szoftveresen ahogy @Czo mondja. Emiatt lesz enny az akkumulátor idő. :slight_smile:

  5. Avatar for Czo Czo says:

    Noha nem ezt probaltam, hanem egy masikat, de ott pl nincs allando BT kommunikacio az eszkozok kozott, mint pl Apple Watch eseten. Pl az orahoz levo dedeikalt app futasi idejeben szinkronizalja at az adatokat a telefonra.

  6. Avatar for pAnk pAnk says:

    Akkor ha jól értem, iPhone-nal teljesen kompatibilis az óra? Páromnak vennék valamit, de sem ő sem én nem ragaszkodunk az AW-hoz, igazából ki sem használná azt. Viszont az üzemidő fontosabb lenn minden szempontból.

  7. Az a teljesen az nem igaz. Ahogy írtam nem minden értesítés jön meg és így tovább… Szóval az Apple Watch az ami teljesen kompatibilis. Én azt mondom, hogy ezt az órát akkor vedd meg ha szeretnél azért némi opciót hogy az iPhone-nal használd de leginkább okos óraként használnád, edzéshez ilyesmi.

  8. Az a kérdés, hogy kinek mire kell az óra. Párom csak az AW-t hordja és ő ki is használja ezért is kapott ő nemesacél változatot. Nálam már más a helyzet én nem használom a hétköznapokban csak az edzésekre. Valahogy nem tudok másképp nézni az AW-re és társaira mint sportóra. 🤷🏻 A mostani órámra is megjön minden értesítés, még nem találkoztam olyannal ami nem jött át, mivel a telefonom szinte mindig le van halkítva így ez a legfontosabb funkció nekem. Van benne még pár funkció, de nem használom őket. Viszont 100 m vízálló, saphire crystal kijelző, nagyon strapabíró plussz van egy solarpanel a számlapon és a gyártó 6 hónap üzemidőt írt nekem most félévés és még mindig fullon van az akksi. Erre már azt mondom brutál akksiidő :slightly_smiling_face:

  9. Avatar for expa expa says:

    Én úgy vettem észre, hogy kompatibilis. Tök jól szinkronizál mindent. GTR 2s
    Bejön egy hívás látom és rezeg. Bejön egy üzenet látom és rezeg. Nekem ez bőven elég.
    Nem akarok az órával beszélgetni és válaszolni. Nekem bejött.

  10. Avatar for expa expa says:

    Akkor írd már le lszi milyen órád van :smiley: Gondolom nem 40.000-es kategória.

  11. Megmondom őszintén, hogy nem tudom mennyibe került mert születésnapomra kaptam. De 40 ezertől definitív több, a nemesacél AW körül lehet az ára.
    Ez az óra

  12. “zene lejátszás 3GB-os saját tárhelyről”

    Ezt javítsátok ki nincs belső tárhelye az órának amire zene pakolható, sajnos.

  13. Mostanában tervezek okosórát venni, és már épp elköteleződtem az Apple Watch Series 7-es mellett (kb. mindenhol azt olvasom, hogy iPhone mellé ezt ajánlják leginkább), erre belefutottam ebbe a cikkbe (tudom, hogy fél éves, de eddig valahogy ignoráltam az órás cikkeket :smiley: ).
    A cikk alapjában szinte mindent tud, amit az AW, csak telefonálni nem lehet róla, de cserébe negyedannyiba kerül + 10-20-szor tovább bírja az akksija. Kicsit elbizonytalanítottatok… Most akkor melyiket vegyem? :smiley:

  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    iPhone mellé én a helyedben Apple Watch-ot vennék, elvégre azzal van teljes kompatibilitásban.

  15. Azért sokkal kevesebbet tud mint AW nem csak a telefon. HomeKit vezérlés, Apple Music, Apple Pay, Alkalmazások, Telefonálás. Persze azt kell átgondolnod, hogy mi a fő szempont neked a tudás vagy az üzemidő. Mert minél többet tud egy óra annál rövidebb az üzemidő.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Mgordon Avatar for Zotya86 Avatar for Szifon Avatar for Tocso Avatar for pAnk Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin