fbpx Skip to content

Az iOS 15 esetében az Apple már beleegyezést kér a felhasználóktól a személyre szabott hirdetések engedélyezéséhez az Apple ID-jukhoz kapcsolódóan. Ez lehetővé teszi az Apple számára, hogy az App Store vásárlási előzményeit és számos más adatot felhasználva a Hírek és Részvények alkalmazásokban, valamint az App Store-ban személyre szabottabb hirdetéseket jeleníthessen meg.

Az Apple személyre szabott hirdetései korábban alapértelmezetten engedélyezve voltak, mindenféle értesítés nélkül. A felhasználóknak önállóan kellett kikapcsolni az opciót, amelyhez négy szintet kellett lépniük a Beállítások alkalmazásban.

Az alapértelmezés szerinti bekapcsolt állapot trösztellenes vizsgálathoz is vezetett, mivel az Apple az App Tracking Transparency bevezetésével korlátozta a harmadik felek azon képességét, hogy egyéni felhasználókat célozzanak meg, miközben a cég saját, szintén célzott típusú hirdetései esetében a rendszer nem kért ilyen engedélyt.

Franciaországban az Apple jelenleg azzal a panasszal szembesült, miszerint nem tájékoztatta megfelelően a felhasználóit a személyes adataik ilyen célú feldolgozásáról és azok hirdetések célzásával kapcsolatos felhasználásáról. Lehetséges, hogy ez az új értesítési forma az iOS 15 esetében egy előzetes válasz a küszöbön álló bírósági eljárásokra.

Az iOS 15 esetén a felhasználói hozzájárulás párbeszédpanelje az App Store megnyitásakor jelenik meg. Az Apple tájékoztató linkeket is hozzáadott a „Személyre szabott ajánlások” témához a Beállításokban az App Store alatt. A korábbiakhoz hasonlóan a felhasználók bármikor módosíthatják preferenciáikat a Beállítások -> Adatvédelem -> Apple-hirdetések opció alatt a személyre szabott hirdetések kapcsolójának átállításával.

A párbeszédpanel hozzáadásával az Apple most jobban összhangba hozza hirdetési politikáját azzal, amit a külső fejlesztőktől  az App Tracking Transparency részeként megköveteltek. Mégha az Apple reklámcélzása technikailag soha nem is tartozott az App Tracking Transparency szabályok hatálya alá (hiszen mindez az első fél adatforgalma volt, és az App Tracking Transparency csak akkor érvényes, ha az adatokat harmadik felekkel is megosztják), ez így mégis igazságosabbnak tűnik.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok