fbpx Skip to content

A MacBook Pro ma is hívható két képernyősnek a Touch Barnak köszönhetően, de az Apple egy ennél sokkal vadabb design szabadalmát nyerte el, ami az egész billentyűzetet és trackpadet is egy érintőkijelzővel cserélné le.

És ha ez még nem lenne elég, ez az új kijelző még arra is képes lenne, hogy vezeték nélkül töltse az iPhone-od. Mikor mehetünk érte a boltba?

Az Apple szabadalmakra szakosodott Patently Apple beszámolt róla a héten, hogy az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala elfogadta az Apple 3 éve benyújtott szabadalmát a két kijelzős MacBookról.

A szabadalom részletesen kitér arra, hogy milyen előnyökkel járna az, ha a tradicionális billentyűzet és trackpad kombináció helyett egy óriási érintőkijelző lenne:

 • más billentyűkiosztásokat tudna megjeleníteni
 • használhatna ergonomikus billentyű-elrendezést
 • játékvezérlőként is használható lenne
 • felcserélhető lenne a billentyűzet és a trackpad
 • az iOS-en és iPadOS-en megismert gesztusok még jobban átemelhetőek lennének

Arra is kitértek az Apple mérnökei, hogy ez az érintőkijelző biometrikus azonosítással is felvértezhető lenne, így Touch ID is kerülhetne bele. Ráadásul ha ez nem lenne elég, vezeték nélküli töltőként is tudna funkcionálni!

Személy szerint nem látok rá reális esélyt, hogy az Apple a közeljövőben kiadna egy ilyen MacBookot, de ha mégis, akkor talán a többszörösen lemészárolt „MacBook” név alatt tenné, amit 2015 óta a kísérleti designok nyilvános tesztelésére használtak.

A profi felhasználók valószínűleg nem mondanának le a klasszikus billentyűzetről, az átlag felhasználókat pedig összezavarná a billentyűzet hiánya, így a MacBook Pro és a MacBook Air valószínűleg maradna első körben olyan, amilyen.

Ez persze mind csak spekuláció, még nem lehet tudni, hogy egyáltalán lesz-e ilyen gép vagy csak az Apple szerette volna levédetni az ötletet.

Te látsz rációt egy 2 képernyős MacBookban?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Lesz akkora bukás mint a Touch Bar.

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  @White64GB a Touch Bar azért sok esetben hasznos tud lenni, pláne mióta azért van fizikai esc gomb is. de egy normál billentyűzeten azért ott van a fizikai gombok érzete, és a lenyomás is, ami egy virtuális billentyűzet esetén ugye nincs. az mondjuk tök jó lenne, ha a gombok felirata lenne állítható, mert akkor a kiosztás átállításával a gombok fizikailag is azt mutatnák, amit a szoftveres kiosztással gépelsz – és ez egyúttal megoldaná azt is, ha külföldön szeretnél magyar kiosztással levő gépet beszerezni, amit például az USA-ban jelenleg nem tudsz megvenni az Apple-nél.

 3. Avatar for gunar gunar says:

  Én használtam 1 évig egy androidos Lenovo A12-t és csak a frissítés hiánya, meg a mobilnet hiánya miatt adtam el. Ezen volt érintőgombos bill. és mikor “lenyomtam” rezzent egyet, hát nem volt vele bajom, szokni kell és talán kicsit lassabb mint a sima bill. de szokható és használható megoldás, főleg ha valóban lehet majd különböző kiosztásokkal használni.

 4. Azt hiszem kb. 10-15 éve egy magyar srác szinte teljesen ugyanezt tervezte meg, vagy itt vagy a b.mac oldalon volt is cikk róla. Szerintem lehet annyi előnye mint amennyi a hátrány, főleg egyedi bill. vagy vezérlést igénylő progiknál.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for tibor731 Avatar for Jadeye Avatar for gunar