fbpx Skip to content

Közeleg az őszi Apple esemény, amelyen várhatóan bemutatásra kerül az iPhone 13, és kiderül az is, hogy pontosan mikor jelenik meg az iOS 15. Nagyon sok finomítás, fejlesztés és látványos változás is érkezni fog. Az Időjárás alkalmazás az utóbbi kategóriába fog tartozni, hiszen a béta verzió tanulsága szerint alaposan megváltozik.

Az Apple 2020-ban vásárolta fel a népszerű időjárás alkalmazást, a Dark Sky-t. Az üzlet pozitív hozadékai már látszanak, hiszen jó pár funkcióját már beépítették az iOS 15 Időjárás alkalmazásába. A funkciók mellett természetesen a felhasználói felület is ráncfelvarrást kap.

Megújult felhasználói felület

Az ‌iOS 15‌ esetén az Időjárás alkalmazás felülete frissül, így minden eddiginél könnyebben átláthatjuk a kívánt információkat egy szempillantás alatt. Az app a Beállítások alkalmazáshoz hasonlóan kártya stílusú kezelőfelületet kap, szétválasztva a különböző információkat szakaszokra.

Továbbra is lesz egy fő nézet, ahol óránkénti időjárási viszonyok között lehet váltani, de egy új, 10 napos előrejelzési nézetben tudhatjuk, hogy milyen időjárásra számíthatunk az említett intervallumban. A frissített 10 napos előrejelzés a várható körülményeket mutatja, és lesz egy sávja, amely megkönnyíti a hőmérséklet időbeli áttekintését.

Az alkalmazásban lefelé görgetve új időjárási modulokhoz jutunk, ahol grafikonos nézetben lesznek elérhetőek az információk a levegő minőségére, hőmérsékletére, UV-indexére, napnyugtára és napkeltére, szélre, csapadékra, páratartalomra, láthatóságra és légnyomásra vonatkozóan. (Ezek jelenleg csak szöveges-számos módon jelennek meg az iOS 14 legfrissebb változatában.)

E modulok mindegyikéhez az Apple grafikát, kontextust és minden eddiginél több információt biztosít. Az Időjárás alkalmazás megmutatja a szél irányát, és olyan részleteket is közöl, hogy mikor várható legközelebb csapadék, milyen lesz az UV-szint, páratartalom a nap folyamán.

Időjárási térképek

Az iOS 15-tel egész képernyős időjárási térképek is érkeznek, amelyek áttekintő adatokat tartalmaznak a várható csapadékról, a levegő minőségéről és a hőmérsékletről. A térképek eléréséhez vagy görgessünk lentebb a térkép grafikonig, és koppintsunk rá, vagy érintsük meg bal oldalt alul a térkép ikont, ami megnyitja az alapértelmezett hőmérsékleti térképet, majd jobb oldalt a rétegek ikonra nyomva választhatunk, ha inkább a csapadékra vagy levegőminőségre vonatkozó nézetet szeretnénk látni.

A csapadéktérképek animáltak, melyek az érkező viharok útját, valamint az esőzés és havazás intenzitását is képesek megmutatni. A levegőminőségi és hőmérsékleti térképek lehetővé teszik a környék és a környező területek állapotának megtekintését. A csapadéktérképeket igény szerint nagyíthatjuk vagy kicsinyíthetjük. A levegőminőségre vonatkozó információk jelenleg Kanada, Kína, Németország, Franciaország, India, Olaszország, Mexikó, Hollandia, Dél-Korea, Spanyolország, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok területére korlátozódnak.

Csapadék a következő órában

Ha eső, hó vagy jégeső érkezik a következő órában, feliratkozhatunk a következő órás csapadékértesítésekre. Erre személy szerint nagyon várok, tekintve a nemrégiben történt, Dél-Pesten is hatalmas károkat okozó jégverést. A csapadékértesítések viszont jelenleg csak az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Írországban érhetőek el.

Animált hátterek

Az Időjárás alkalmazás frissített designja mellett az Apple több ezer új animált hátteret kínál, amelyek több információt nyújtanak a nap helyzetéről, esőről, felhőkről, viharokról és egyéb időjárási jelenségekről. A hátterek napközben és éjszaka is az időjárási viszonyoknak megfelelően változnak. Az animált hátterek minden A12 Bionic chippel rendelkező, vagy újabb verziójú eszközön elérhetőek lesznek, amelyek az iPhone XS illetve XR és újabb modellek.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.