fbpx Skip to content

Még 2015-ben hallhattuk először a Windows 365 nevet, mely a Microsoft felhőalapú Windows szolgáltatását takarja. Sokak számára úgy tűnhetett, hogy Redmondban parkolópályára tették a projektet, azonban a háttérben nagy erőkkel folyt a fejlesztés. Az eredmény pedig 2021 augusztusától vált elérhetővé előfizetéses formában a vállalati és üzleti felhasználók számára.

Parker Ortolani kolléga a 9to5Mac csapatából vállalkozott a feladatra, hogy alaposabban is szemügyre vegye iPad Pro készüléke segítségével, milyen felhasználói élményt nyújt Safari böngészőből (vagy akár a Remote Desktop appon keresztül) futtatva az ablakos rendszer.

A Cloud PC egy elsősorban vállalkozások számára létrehozott szolgáltatáscsomag, melyet egy szimpla böngésző segítségével érhetünk el. Bármilyen asztali vagy hordozható számítógépen, sőt, akár mobiltelefonon keresztül is futtathatjuk a teljes értékű Windows operációs rendszert. Ennek haszna a Covid járvány alatt vált egyértelművé, ugyanis sok esetben teljes irodák kényszerültek otthoni munkavégzésre. Kifejezett igénnyé vált, hogy bizonyos megkezdett munkafolyamatok bármikor és bárhol elérhetők, illetve folytathatók legyenek.

A háttérről az Azure Virtual Desktop mellett előre paraméterezhető virtuális PC-k gondoskodnak majd. Az előfizetés költségeit nagyban befolyásolja, hogy megelégszünk-e egy egyszerű processzorral és memóriával, vagy esetleg szeretnénk “kimaxolni” a lehetőségeket.

Ortolani a Basic csomagot választotta, mely 4 GB RAM-ot, 128 GB tárhelyet és 2 vCPU-t tartalmaz. Elmondása szerint a Windows 10 böngészőn keresztüli futtatása akadásmentesen zajlott. Így volt ez az Edge böngésző, a Paint és a Media Player esetében is. Természetesen bármilyen más Windows-os szoftver telepíthető a virtuális gépünkre.

Az App Store-ból letölthető Remote Desktop app segítségével pedig a virtuális gépünk minden gond nélkül elérhető egy natív alkalmazás segítségével az iPad eszközünkről. Egy kicsit zavaros is még ez a dolog, mert az Apple idáig elutasította a játék streaming alkalmazásokat az App Store-ban, és még azt is megakadályozta, hogy a Microsoft kiadjon egy iOS-es Xbox felhőalkalmazást.

Tehát akkor miért engedélyez az Apple egy olyan appot, amely lehetővé teszi egy teljes operációs rendszer futtatását az eszközein? Hiszen így akár Xbox-os streamelt játékokat is elérhetünk a virtuális Windows 365 PC-n keresztül, a saját iPadünkön…

A virtuális gépek és a távoli elérés persze aligha számítanak újdonságnak, viszont egy olyan rendszer, amely egyetlen kattintással elérhető, amelyhez nincs szükségünk sem saját számítógépre, sem bérelt szerverre, hatalmas kényelmi előnyökkel járhat. Itt elméletileg nem kell semmit telepítenünk, felügyelnünk, és megússzuk a kamrában duruzsoló szervergépek zaját is, mivel egy kulcsrakész szolgáltatást kapunk, melynek elsősorban a használatával kell törődnünk.

Te fogod majd használni az Apple készülékeiden a Windows 365-öt?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. A Vmware Horizon is nagyon hasonló, azt is engedélyezi az Apple már sok-sok éve.

  2. Jól hangzik, de mondjuk egy USB-C-RS232 kábelt ha bedugok a mac-be, vajon tudom használni a WIndows 365-ben? És még sok minden más hardver kezelése is kérdéses. A bedugott pendrive működik?

  3. Maces remote desktopban nincs helyi erőforrások megosztása?

    Elég nagy öngól lenne, ha ezt kihagynák, hisz nyílvánvaló, hogy a vékonyklienseket akarják az Azureba behúzni.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for ef-dani