Az iOS 15 eltünteti majd a lencse tükröződést fotóidról

Az iOS 15 negyedik bétájában egy Reddit felhasználó észrevett egy igen izgalmas változtatást: a Kamera alkalmazás mostantól a kép készítése utáni feldolgozási folyamat részeként eltávolítja a lencse tükröződést a fotókról.

Ez persze elszomorítja J.J. Abrams-t és más, lencse tükröződést kedvelőket, de valószínűleg nagy általánosságban szebb képeket fog eredményezni.

Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a funkció legalább iPhone XS-t igényel. Korábban már beszámoltunk róla, hogy mely iOS 15 újdonságokhoz milyen iPhone kell, úgy tűnik, ennél a funkciónál a 2018-as eszközöknél (A12 Bionic chip vagy újabb) húzta meg az Apple a határt.

Ezt a példa fotót osztották meg Redditen, ahol tisztán látható, hogy eltűnt a bal középen található tükröződés (halvány világos zöldes pötty) a képről:

Megjegyzés: az előtte/utána kép azért jöhetett létre, mert egy élő fotóról van szó, ahol a videóról nem került le a tükröződés, csak a kész képről

Az azért érdekel, hogy mit csinál majd az iOS 15 akkor, ha tényleg sok tükröződés van. Múlt héten például ezeket a képeket lőttem a budai várban:

Vannak, akiket zavar ez az újítás, mert szerintük az iPhone-nal készült képek egyénisége csökken azzal, hogy eltűnnek ezek az apró tükröződések, de alapvetően eddig pozitívak a visszajelzések.

Szerinted jó, hogy az Apple megpróbál leszámolni a lencse tükröződésekkel?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. Ez egy technikai velejáró, a filmeken is látszik, sőt ha digitális trükköt használnak akkor mesterségesen ráteszik a képre, hogy valóságosnak hasson. Nekem nincs bajom vele, kár leszedni.

  2. Ezzel egyetértek KIVÉVE akkor amikor éjjel LED lámpába világítasz, akkor rohadt zavaróak a pöttyök.

  3. Én sem örülök ennek, nekem kifejezetten tetszik, van hogy direkt tartom úgy a telefont, hogy legyen.:man_shrugging:t2:

  4. na most egy filmben látott becsillanás, teljesen más, nem ilyen apró pöttyök lesznek, ez kifejezetten csúnya tud lenni és nem a technika velejárói, különben a pro objetkívek esetén nem próbálnák teljesen kiküszöbölni. Van lens flare ami szép, pl portré esetén, de egy tájképnél csak bezavar a képbe. Filmeknél alkalmazott anamorfikus lencsét meg véletlen se kavard be a témába, mert az teljesen más célt szolgál.

  5. novisz says:

    Nem tüntette el. :frowning:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!