fbpx Skip to content

Immáron 14. alkalommal rendezték meg az iPhone Photography Awards versenyt, ami egy Apple-től független fotós kihívás és nevéből adódóan nyilván csak iPhone-nal készült képekkel lehet pályázni rá. Az idei év magyar szempontből igazán különleges lett, ugyanis a kategóriáktól független nagydíjat Kerekes István nyerte.

A versenyen bárki indulhatott a néhány dolláros nevezési díj befizetése után, utómunkázhatta is az alkotását, csak annyi kikötés volt, hogy az eredeti fénykép egy iPhone-nal vagy iPaddel készüljön és az utómunka csak mobilos alkalmazásokkal lehetett. A díjak kiosztásával egy időben a jelentkezés is megnyílt a 2022-es iPhone Photography Awards-ra, így aki kedvet kapott, már most nevezhet rá, egészen 2022. március 31-ig.

Idén 17 kategóriában lehetett pályázni, amelyek közt olyanok szerepeltek, mint építészet, utazás, emberek, állatok, természet, gyerekek, portrék, panorámák és még sok más is helyet kapott. A nevezés képenként néhány dollárba került és az díjak terén pedig iPad Air és Apple Watch Series 3 (nem tudjuk miért ez) is szerepel, de 1-1 gramm arany és platina is, ha valakit épp ez motiválna.

Na de térjünk is vissza a magyar szálhoz, ugyanis nemcsak Kerekes István lett díjazott, hanem Tordai Márton is, aki természet kategóriában harmadik helyezést ért el. István képe a kategóriákon felüli nagydíjat nyerte el, ami a verseny legrangosabbja, amihez ezúton is gratulálunk neki. Az ‘Erdélyi pásztorok’ című képet egy iPhone 7-essel készítette Erdélyben, Marosvásárhelyen két pásztorról és jószágaikról. Ez a kép önmagáért beszél, hiszen az előtérben a múlt, a hagyományok, a természet, a kemény élettől megedzett arcok láthatóak, míg a háttérben a gyárak, a füst, az iparosodás látszik, valóban zseniális kép.

Márton képe, a ‘Zöld mélység’ egy iPhone 11 Pro Max-szel készült, ami a természet kategória bronz érmét nyerte el. A kép térben nagyon sokat mutat, még akkor is, ha bizonyos részeit csak sejteti, de érezzük, hogy a sötétben, az árnyékokban mennyi minden, milyen mélység lapulhat még. Igazi tökéletes háttérkép alapanyag. A gratulációnk itt sem maradhat el.

A nagydíjon felül az ‘Év fotósa’ cím és annak három díjazottja az, ami még a kategóriák díjazottjai felett áll és mindenképp érdemes róluk beszélni. Az arany érmet Sharan Shetty (Azerbajdzsán) iPhone X-zel készült ‘Bonding’ című képe nyerte, az ezüstöt Dan Liu (Kína) iPhone 11 Pro Max-es ‘A Walk on Mars’ című alkotása kapta, míg a bronzot Jeff Rayner (USA) szintén iPhone X-zel készült ‘Side-Walking on Air’ nevet kapott fényképe zsebelte be. Mindhárom szintén elég erős fénykép, de ez elmondható a további kategóriák összes díjazottjáról, amelyeket a verseny hivatalos oldalán tudtok megnézni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok