fbpx Skip to content

Egy angol csillagász lenyűgöző Tejút fotót mutatott be, amelyet egy iPhone 12 Pro Max segítségével készített. A készülék kamerája ProRAW módban rögzítette a képet.

Tom Kerss, aki korábban a londoni Greenwich Obszervatórium csillagásza volt, elmondta, hogy ez a kép még nem is a lehető legjobb eredmény a telefonnal. Twitteren osztotta meg a fotót, kifejezve őszinte elismerését az iPhone 12 Pro Max képességei iránt.

Bár az okostelefonok nem kifejezetten asztrofotózásra lettek kitalálva, Kerss kísérlete mégis elgondolkodtató. A nem is olyan távoli múltban költséges fotós felszerelések kellettek ahhoz, hogy valaki értékelhető munkákat tegyen le az asztalra “csillagfotósként”.  A fenti kép egy iPhone 12 Pro Max által rögzített adatokból készült. Az érzékelő pixeljei mindössze 1,7 mikron méretűek. Az apró szenzor mégis jól használható adatokat nyújt a 12 bites DNG, a ProRAW formátum jóvoltából.

Az alábbi nagyított képen a Nagy Nyári Háromszög látható a Tejútrendszer egy fényes régiójával (csillagfelhők a galaxisunknak is helyt adó spirálkarban), valamint alul egy – esetleg korai Perseida – meteorral. Kerss hozzátette, a kép nem tökéletes, hiszen az asztrofotóknál fellépő aberrációk, torzulások jelen vannak, azonban ezeket a megfelelő eszközökkel, szoftverekkel ki lehet javítani.

A Tejútrendszer fényképezése általában több fénykép elkészítését jelenti, a HDR fotókhoz hasonlóan. Egyes képek akár 30, vagy ennél több különálló exponálást is tartalmaznak, különböző expozíciós idővel mind az előtér, mind az éjszakai égbolt rögzítésére, valamint azt is több fotóval határozzák meg, hogy mi a csillag és mi a képzaj.

Shayne Mostyn alábbi videójában a vállalkozó kedvűek további hasznos tanácsokat kaphatnak az asztrofotózást illetően.

A RAW formátumú képek készítése mindig ajánlott, hogy maximalizáljuk a képből kinyerhető adatot, és hogy megfelelően beállíthassuk a fehéregyensúlyt. Az Apple saját RAW implementációja, a ProRAW jelenleg csak az iPhone 12 Pro és a Pro Max modelleken érhető el.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Ma éjszaka kiváncsi voltam és kipróbáltam. Elöljáróban, hogy semmi profi cucc nincs használva, még csak a fotós se az, úgyhogy nem nevetni, csak kiváncsi voltam, hogy egyáltalán látni-e valamit tényleg🙂

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for 83miki83