fbpx Skip to content

Manapság egyre több olyan feladat van, amit már egy okostelefonon is meg lehet csinálni néhány specifikus alkalmazás segítségével és nem kell hozzá számítógép és szakember. Ilyen lehet például a különböző közösségi média felületekre készített képes, grafikus tartalmak előállítása. A napokban rábukkantam a Pixelcut appra, amivel az ilyen jellegű tartalmak készítése pofonegyszerű, de a legnagyobb különlegessége az, ahogyan kivágja a képekből a lényeget, a tartalmat.

Aki valaha is használt Photoshopot, esetleg évek óta követi a fejlődését, az tudhatja, hogy régen mennyire nehéz volt mondjuk portré fotónál kimaszkolni a modellt és eltüntetni, kicserélni a hátteret. Mára már olyan komoly algoritmusok és technikai bravúrok állnak emögött, hogy akár egy kattintással abszolút használható eredményt kapunk. A Pixelcut képkivágós tudása mögött is mesterséges intelligencia áll, ami okostelefonon verhetetlen képszerkesztő szoftverré teszi a birtokosát.

Grafikusként dolgozom, így képkivágós feladatoknál reflexszerűen a Photoshophoz nyúlok, azonban a Pixelcut tesztelése közben leesett az állam, hogy egy mobil app mennyire durván jó eredményt tud egy csúszka elhúzásával csinálni.

Az elején adtam a Pixelcutnak két könnyű feladatot, egy halkonzervet és egy régi filmfelvevőt, mindkettő esetén a háttér kellő módon levált az előtértől mélységélesség vagy homogenitás terén, így nem volt nehéz dolga, és még az asztallappal is könnyedén megbirkózott. A kivágásba azonban nincs semmiféle beleszólásunk, nem tudjuk módosítani a maszkolást, rá kell bíznunk magunkat a mesterséges intelligenciára, ami elég jól dolgozik, de persze nem hibátlan, ahogy azt majd a későbbi példákon láthatjátok.

Miután a kivágás megtörtént, már el is kezdhetünk dolgozni a kis kompozíciónkon, “felpimpelhetjük” a képet. Számos eszköz áll a rendelkezésünkre szerkesztés közben, és minden felhasznált elemet, ami lehet kép, szöveg, rajz, matrica, háttér, külön rétegen kezel az alkalmazás, így azok sorrendje és egymáshoz viszonyított helyzete könnyedén módosítható. A rétegek külön még tovább szerkeszthetőek, így az áttetszőségük, árnyékuk és alap képszerkesztési beállításaik tovább finomíthatóak, és ezekkel együtt egy elég látványos végeredményt készíthetünk, amit JPG és PNG formátumban el is menthetünk, ráadásul egyből akár 2x, azaz dupla felbontásban, sőt, aki azt szereti, az még a szerkesztési folyamatot is kimentheti videós formában.

Két nehezebb képet is adtam a Pixelcutnak, aminél már jelentkeztek kisebb-nagyobb kivágási hibák, de összességében még így is verhetetlen a tudása. Az egyik esetben egy nagy adag paracord kötelet tettem a jó gyűrött a lepedőmre, aminek köszönhetően azt hittem rendesen feladtam a leckét a Pixelcutnak, hiszen a rengeteg szál közül ki kell szednie gyűrődések miatt nem éppen homogénnek mondható hátteret, amit csak néhány helyen hibázott el.

A másik kép egy sokkal könnyebb feladatnak tűnt, hiszen a kezemben tartottam egy Paracord Haver kulcstartót, aminél mondhatnám, hogy a figura a lényeg, azt vágja ki, de mivel a tenyerem és a kulcstartó közt nincs jelentős élességbeli és kontraszt eltérés, ezért a tenyeremet is a témának érzékelte, ami igazából nem baj, de mégis az ujjaim között elég sokat hibázott. A végére bedobtam még neki egy képet a Zenit fényképezőből készített lámpáimról, ami jól mutatja, hogy leginkább élességi kontraszt alapon vágja ki a háttérből a témát, vagyis nem válogat abban, hogy vajon mi lehet a képen, hanem ami egy síkban élesnek tűnik, azt mind kivágja. A példákban én tárgyakat használtam, de ugyanolyan jól működik emberekkel is és a haj se okoz neki igazán gondot.

Egyetlen negatívumit tudok csak megemlíteni, de az sajnos elég nagy. Noha az alkalmazás maga ingyenes, de alapból csak két képkivágásunk van ingyen, ami leginkább csak arra jó, hogy lássuk, mire is jó ez az app, utána máris fizetni kell. A szerkesztő képeken láthattátok, hogy rengeteg extra nyalánkság mellett ott virít a ‘PRO’ szócska, ez megint csak a fizetős tartalmakat rejti, ami havi előfizetés esetén 3890 Ft, de az éves előfizetés esetén 50% kedvezmény jár. Ez nem kevés pénz, de biztos vagyok benne, hogy kisvállalkozások számára, akik nem engedhetik meg, hogy grafikussal készíttessék el a tartalmaikat, azoknak abszolút megérheti a Pixelcut PRO verziója. A képkivágós algoritmusa nemcsak okostelefonon verhetetlen, hanem profi grafikai szoftverek terén is megállná a helyét. Csak ajánlani tudom!

Megtetszett a Pixelcut, és szeretnél még néhány ingyenes kivágást? Akkor használd az XNW7B6 kódot a beállítások ‘Referred by a Friend?’ menüpontjában és 10 db ajándék kivágást kapsz!

[appstore id=”1534785237″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Put2 Put2 says:

    Hogyan boldogul el mondjuk egy 60 megapixeles Raw file-al? Ami 60 vagy 120mb? Tömörítéstől függően? Vagy ez csak a telefon kamerájával készített képekkel használható?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Put2

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Put2 Put2 says:

    Hogyan boldogul el mondjuk egy 60 megapixeles Raw file-al? Ami 60 vagy 120mb? Tömörítéstől függően? Vagy ez csak a telefon kamerájával készített képekkel használható?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Put2