fbpx Skip to content

Steve Jobs már a kezdetektől fogva fontosnak tartotta, hogy fejlesztési vagy tesztfázisban lévő Apple termékekről a megjelenés előtt a lehető legkevesebb információ jusson ki a kíváncsiskodó felhasználók és újságírók felé. Ez a törekvésük az internet rohamos fejlődésével egyre nehezebben lett tartható.

Kang, Joe Prosser, L0vetodream, Ben Geskin neve ismerősen csenghet az Apple híreket követő olvasók számára. Ők azok a nagyobb nyilvánosság előtt ténykedő “leakerek” (szivárogtatók) akikre szemmel láthatóan a cupertinói cég megorrolt. Bizonyítja ezt a napokban az Apple ügyvédei által kiküldött levél is, mely felszólítja a szivárogtatókat a tevékenységük befejezésére.

Egy “Kang” néven ismert, rendkívül megbízható Apple szivárogtató és számos más társa állítólag figyelmeztető levelet kapott az Apple-t képviselő ügyvédektől. Kang Weibo fiókjában látható bejegyzés szerint a levél arra figyelmeztette a szivárogtatókat, hogy nem szabadna nyilvánosságra hozniuk a még kiadatlan Apple termékékről szóló információkat, mert az értékes előnyt nyújthat az Apple versenytársainak és félrevezeti a vásárlókat, mert a nyilvánosságra hozott adatok nem biztos, hogy pontosak.

Az Apple nyilvánvaló bizonyítékként Kang Weibo oldaláról készített képernyőfotókat hozta fel, mire a szivárogtató elmondta, hogy soha nem tett közzé semmilyen termékképeket, vagy adott el információkat meg nem jelent termékkel kapcsolatban. Hozzátette, hogy az Apple-nek különbséget kellene tennie a fantáziálás és ipari kémkedés között. A Kang által megosztott hírek elmondása szerint elsősorban a szórakoztatást szolgáló találgatások és fantáziálások az Apple jövőbeni terveivel, termékeivel kapcsolatban.

Kang véleménye szerint az ügyvédek által írott levélből érződik, hogy még ez a fantáziálás és találgatás is megsérti az Apple titoktartási mechanizmusát. A szivárogtató elmondta, hogy bár sajnálja, de a jövőben tartózkodni kíván az Apple-féle pletykák közzétételétől. Sőt, visszamenőleg is töröl a posztjaiból, hiszen a bejegyzéseit láthatóan ellenőrzik.

Kang egyébként a legmegbízhatóbb Apple szivárogtatók közé tartozott, egymást követték a részletes információi az Apple jövőbeli termék- és szoftverterveiről, amelyek kísértetiesen helyesnek bizonyultak. Kang kiszivárogtatta az iPhone 12, és a HomePod mini funkcióit, mielőtt azok kiadásra kerültek volna. Az AppleTrack szerint Kang a megjelenés előtt rengeteg információt tett közzé a 2020-as iPhone SE, Apple Watch SE, Apple Watch Series 6, iPad 8 és iPad Air 4 készülékről is. Ezen kívül részleteket osztott meg az Apple WWDC20 eseményen bemutatandó szoftverfrissítésekről, még az esemény előtt.

Úgy tűnik, hogy az Apple hasonló leveleket küldött más szivárogtatóknak is, mint például a “CConceptCreator” néven ismert felhasználó, aki Jon Prosser számára készített koncepcióképeket az AirPods Max fejhallgatóról, annak megjelenése előtt. Akkor az Apple ezért szigorúan figyelmeztette őt. Ben Geskin fiókjában is landolt korábban egy hasonló levél az ő elmondása szerint.

A szivárogtatási ügyek komolyságát jelzi, hogy az év elején az Apple pert indított egy korábbi alkalmazott, Simon Lancaster ellen, aki állítólag a cégen belüli pozícióját felhasználva érzékeny üzleti titkokat és információkat adott el újságíróknak, akik ezt később cikkek formájában tették közzé.

Végszóként az X-Akták sorozat sokat hallott alcímét írhatnám, miszerint: “Az igazság odaát van”. Meglátásom szerint azonban a helyzet árnyaltabb, hiszen a szivárogtatók nagyobb népszerűségre akarnak szert tenni, az Apple viszont a “wow-faktort” kívánja erősíteni és meglepni a felhasználóit a titkolózásával.

Számodra merre billen a mérleg nyelve?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.