iDOS 2: így futtathatsz Windows 3.1-et az iPaden

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Harry McCracken, a Fast Company tech szerkesztője a végére járt, hogy miként is lehet a Windows klasszikus verzióját – egészen pontosan a 3.1-es verziót – telepíteni az iPad készülékekre. Az iDOS nevű alkalmazás használatával a hagyományos asztali környezetet harmadik féltől származó alkalmazások támogatásával telepíthetjük almás tabletünkre.

A How-To Geek tech portálon Benj Edwards lépésről lépésre végigvezeti a vállalkozó kedvű olvasókat, hogyan is lehet az iDOS alkalmazás használatával a Windows 3.1-et futtatni az iPaden.

Az iDOS 2 egy iOS és iPadOS rendszerre készült alkalmazás, amelyet arra terveztek, hogy klasszikus DOS játékokat játszhassunk modern Apple eszközeinken. Bár nem feltétlenül a Windows futtatására szánták, ez is lehetséges a segítségével.

Lássuk hát a lépéseket! Először is meg kell vásárolnunk az iDOS 2-t 1790Ft-ért az App Store-ból:

  • Méret: 0 MB | Verzió:
  • Ár: | Értékelés:

Szükségünk lesz a Windows 3.1 egy legális másolatára is. Ezután a Windows 3.1 fájlokat át kell vinnünk az iPadre a Fájlok fület választva, majd azon belül ráhúzni az iDOS alkalmazásra.

Innen tölthetjük be a Windows 3.1 fájlokat az iDOS-ba, és telepíthetjük magát az operációs rendszert.

Érdemes követni Benj Edwards részletes útmutatóját, hogy megbizonyosodjunk arról, mindent megfelelően konfiguráltunk. Ha ügyesek voltunk, az alábbi kép fogad bennünket.

Mint kiderült, az iDOS 2-n keresztül további, harmadik féltől származó alkalmazások is telepíthetőek a Windows 3.1-re. Edwards azt is leírja, hogyan lehet további szoftvereket beszerezni a Windows 3.1 rendszerhez az Internet Archive segítségével.

Találhatunk játékokat, segédprogramokat és egyéb, számunkra érdekes dolgokat. Az iDOS és a Windows 3.1 segítségével iPad eszközünket klasszikus hordozható játékgéppé alakíthatjuk. Emlékszem, az 1992-es évben még a Solitaire (Pasziánsz) nevű kártyajáték is milyen menőnek számított.

Benj továbbá számos klasszikus Windows címet is bemutatott táblagépén, köztük olyat is, mint például a MicroPorse cég által fejlesztett, 1996-ban kiadott Civilization II.

A hagyományos ablakos rendszer hiánya az iPaden sok profi felhasználó számára fájdalmat jelentett. Noha a Windows ezen régi verziójának telepítése távolról sem jelent megoldást, ez a projekt a bizonyítéka, hogy az ablakos környezet az iPaden is jól működhet.

Mivel az iDOS az iPhone készülékünkön is fut, a fenti procedúra azon is végigvihető. Ne ijedjünk meg a kékhaláltól, vagy egyéb fagyásoktól, egyszerűen lőjük ki az iDOS-t az alkalmazások közül.

Amennyiben valaki már kísérletezett ezzel az olvasóink közül, ne tartsa magában, várjuk a tapasztalatokat a hozzászólásokban!

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. expa says:

    ZX Spectrum vagy commodore ugyan így nem telepíthető valahogy?

  2. bcsi says:

    Ezügyben sajnos nem tudok nyilatkozni… Istenem, mennyit nyomkodtam a C=64-emet… Sőt, még a Primo gépek pattogós billentyűzetére is emlékszem. :slight_smile: Aztán volt Enterprise 128 is.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!