fbpx Skip to content

Az elektromobilitás egyre jobban felkavarja a járműgyártás berkeit. A belsőégésű motorok kiváltásával sokkal több szereplő képes beszállni a járműfejlesztésbe, ami érdekes, innovatív végtermékeket szül és ez a vásárlóknak kifejezetten jó!

Sok cég, sok gyártmány bukkan fel folyamatosan, de ezek közül csak kevesen maradnak fenn, mert más dolog kifejleszteni valamit és más dolog azt nyereségesen gyártani és forgalmazni. A Silence Urban Ecomobility-nek szerencsére nagyon jól sikerült mindhárom dolog.

A céget Carlos Sotelo alapította 2011-ben, határozott elképzeléssel az elektromos motorkerékpárok fejlesztéséről és azok közeljövőbeni szerepéről. Sotelo gyakorló motoros, sokat versenyzett is, megjárta a Dakart, tehát olyan emberről beszélünk, aki a felhasználói oldalról is kapcsolatban van a motorozással, tisztában van a felhasználók igényeivel.

A Silence a magánfelhasználásra szánt S01-gyel kezdte a fejlesztést, a piaci viszonyok alakulása miatt mégis az S02 hozta meg hamarabb a piaci sikert. 2013-ban az S02 már gyártásban volt és elindultak az eladások. 2014-ben olyan újabb befektetők belépésével, mint például a Repsol, újabb lendületet kapott a cég, 2015-ben beléptek a flottapiacra. 2016-ban a Silence robogói 57%-os piaci részesedést értek el L3e (nagymotor) kategóriában a spanyol piacon, de jól szerepeltek a környező mediterrán országokban is. 2020-ban kinőtték a Molind de Rei-ben található gyárukat, ahol évi 10 000 robogó és 12 000 akkumulátor gyártására voltak képesek. Azóta felépült az új gyár, és kemény munkával próbálják kielégíteni a motorjaik iránti egyre növekvő igényeket.

Jelenleg 4 típusuk létezik, abból kettőt gyártanak folyamatosan, az S01 a magánfelhasználóknak szánt, az S02 professzionális felhasználásra készült robogó, az S03 ugyanennek az S02-nek a nagyobb teherbírású három kerekű (hátul kettő) változata és a már inkább autónak számító S04, négy kerékkel. Ezek a típusok egyébként nemcsak Silence márkanéven léteznek, de kicsit más formájú műanyagokkal, SEAT logóval is találkozhatunk ugyanezekkel a gépekkel.

A motorok minősége kiváló, nincs bennük semmi, a mai elektromos robogók közül sokra jellemző kiforratlanság (kezelőszervek, egyes részletek kidolgozottsága, stb.), sőt, kifejezetten érződik rajtuk, hogy prémium kategóriás eszközökről van szó. Több közös dolog is van a modellpaletta tagjaiban. Ugyanazt a hajtásláncot használják mindegyik modellben (kivéve az S04-et, ahol nem teljes az egyezés), a Silence saját gyártmánya az akkumulátor és a motor is. Egészen különleges és egyedi megoldásokat fejlesztett ki a gyártó, kiemelkedve a mezőnyből. Az akkumulátor 5,6kWh kapacitású, ami bőven megengedi a 100km feletti hatótávot. Egyedi benne, hogy az akkumulátort kihúzva a motorból, arról kerekek ereszkednek le, így az egyébként meglehetősen nehéz (30+kg) pakkot könnyen lehet mozgatni.

A nagy kapacitása mellett azért is ilyen nehéz az akkumulátorpakk, mert integrálva van benne a töltő és az akkumulátor fűtése is. Igen, van benne egy fűtőegység! A lítium akkumulátorokat hidegben nem lehet jól tölteni, nulla fok alatt pedig egyáltalán nem. Igaz, hogy nem sokan szeretnek ilyen hidegben motorozni, de a professzionális felhasználók azért szoktak.

A Silence akkumulátorát a konnektorba dugva (csak egy kábelre van szükség, mert a töltő az akkupakkba integrált), az automatika felfűti az akkumulátorokat a töltéshez ideális hőmérsékletre, amit elérve megkezdi a töltést. Emiatt és a jó minőségű cellák miatt nem véletlen, hogy a tavaly elvégzett vizsgálatok szerint 40 000 km használat után bevizsgált Silence akkumulátorok átlagosan még 97%-os kapacitással rendelkeztek, pedig a vizsgált motorokat futárok és cégek használták.

A hajtómotor is közös a különböző típusokban. Folyamatos 7, csúcsban 9 kW teljesítményre képes. Ez nagyon dinamikus haladást képes biztosítani, a végsebesség 100 km/h-ban van korlátozva az S01-en, 90km/h-nál van az S02 esetében. Ez a teljesítmény már nem csak városi közlekedésre alkalmas, hanem kiválóan használható vidéken, országúton és elővárosi ingázásra is.

Ugyanaz a műszeregység található meg az összes típuson, ami rengeteg információt képes nyújtani. A motorokon megszokott dolgok mellett itt megjeleníthető a motor, az inverter és az akkumulátor hőmérséklete is, a fogyasztás, vagy visszatáplálás mértéke, stb. Három vezetési módot tudnak a motorok, az Eco, City és Sport módot. Ezek változtatása a gyorsulás dinamikáját nem befolyásolják jelentősen, viszont a végsebességek 65, 87 és 100 km-nél vannak lekorlátozva és a visszatáplálásos fékezés karakterisztikája is más.

City módban hagyja az automatika leginkább gurulni a robogót, a kijelzőn is látszik, hogy egy viszonylag enyhe motorféket biztosítva két egységgel tölt vissza a motor, ha meghúzzuk a féket, akkor ez három egységre változik. Az Eco módban enyhén kezdi a motorféket, de az aztán folyamatosan erősödik, a kijelzőn is láthatóan növelve a visszatáplálás mértékét. A Sport módban a visszatáplálás úgy működik, mint az autókban az e-pedál. Erős motorfék és visszatáplálás van a gázmarkolat állásától függően. Így gyakorlatilag fék nélkül lehet motorozni, bár először szokni kell a gázkar precíz használatát.

Mi az, amiben különböznek egymástól a Silence típusok?

Az azonos hajtáslánc ellenére itt teljesen különböző motorkerékpárokról van szó. Az S01 magánfelhasználók számára készült, két személy kényelmes szállítására, óriási pakolóhellyel az ülés alatt, laposabb villaszöggel, így a motor jobban szeret egyenesen menni nagy sebességnél, és biztonságosabb érzés is. Az S02 viszont inkább egy munkagép. 10 kg-mal könnyebb, mint az S01, 10 cm-rel alacsonyabb az ülésmagassága, nagyobb a lábtere a le-fel szállást megkönnyítve. Rendszerint egy üléses, egy nagy platóval hátul, amire akár 200 literes gyári doboz is felrakható, ráadásul úgy, hogy a súlypont nem kerül hátra megpakolva sem, így nem könnyíti ki veszélyesen a motor elejét. Az S02 villaszöge meredekebb, ami azt eredményezi, hogy a motor virgoncabban fordul, sokkal jobb manőverezni vele kis helyeken, autók között.

Mindenképpen érdemes még a Silence appot is megemlíteni. Az S01-ekben alapfelszereltség a GPS és a 3 évre előre kifizetett mobilkommunikáció. Az applikációval útvonal tervezhető, távolról ellenőrizhető a motor helyzete, töltöttsége. A motor értesíti a gazdáját, ha bárki piszkálni próbálja, a töltöttségtől függő útvonal tervezhető vele, távolról kinyitható az ülés, még megtehető hatótávot számít, használati jogot adhatunk valaki másnak, stb. Az app az S01-ekhez alapból használható, a többi modellhez akkor, ha az ehhez szükséges hardvereket is megrendeljük hozzájuk.

A Silence robogókkal már több ezer kilométer saját tapasztalatot szereztünk és bizton állíthatjuk, hogy a túrázás kivételével mindenben képes kiváltani egy benzines robogót, sokkal nagyobb kényelmet kínálva, sokkal kisebb (1/8-ad-1/10-ed!!!) üzemeltetési költség mellett, mindezt úgy, hogy közben sokkal többet beszélgethetünk a piros lámpáknál és a parkolókban a többi, nagy érdeklődést tanúsító közlekedővel.

A Silence robókkal kapcsolatban érdeklődni az Elektrobiker.hu oldalon tudtok, és akár ki is lehet próbálni őket!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok