fbpx Skip to content

Az Intel a napokban jelentette be két új, 11. generációs, H-sorozatú, vékony kivitelű laptop processzorát, amelyek akár 5 GHz-es órajellel, Intel Wi-Fi 6/6E-vel és 1080p-s játékmenettel rendelkeznek a népszerű játékok esetében. A bejelentést követően a vállalat persze megragadta az alkalmat, hogy újra odaszúrjon az Apple-nek.

Az új lapkákról az Intel vezető teljesítménystratégája, Ryan Shrout beszélt Alan Dexternek, a PC Gamer munkatársának egy interjúban. A beszélgetésben az Intel képviselője egy olyan érvet vázolt fel, mely szerint a Mac eszközök állítólagos gyenge játékélménye teszi kiválóbbá az Intel-alapú, Windows-t futtató eszközöket. Shrout kritizálta az Apple M1 chipjét, és azt is kiemelte, hogy a legnépszerűbb videojátékok nem futnak macOS-en.

Az Apple még 2020 őszén mutatta be az M1 névre keresztelt, ARM-alapú chipjét, és a számítástechnikai szegmensben alaposan felkavarták az állóvizet ezzel a bejelentéssel. Működése az utasításkészletének köszönhetően alapjaiban különbözik a jó öreg, x86-alapú Inteles társaitól. Energiaigény, teljesítmény, működési hőmérséklet, optimalizáltság tekintetében biztos vagyok benne, hogy még egy darabig nem akad majd kihívója a forradalmian új processzornak. Ami a technikai világnak örvendetes hír volt, az az Intel történelmébe valószínűleg feketebetűs ünnepként fog bevonulni.

Az Apple bejelentése azt is előrevetítette, hogy nem tartanak igényt tovább hosszútávú együttműködésre a félvezető gyártóval. Hozzátenném, azzal a gyártóval, aki a konkurens AMD-vel sem tudja tartani a lépést. Az önteltség és innováció hiánya már megmutatta bomlasztó erejét a mobiliparban is, gondoljunk csak a Nokia, vagy a Blackberry arcpirító bukására.

A bevezetőben is említett interjúban az Intel képviselője kiemelte a gyenge felhasználói élményt Mac-en, emulátoron vagy virtuális gépen futtatva a játékokat. Ennek bizonygatására bemutatott egy videót a Valheim játékról, amely nem fut kielégítően a Parallels-ben egy Mac-en. Sőt, még egy látványos infografikát is közzétettek a macOS rendszeren nem támogatott játékok listájáról:

Az Intel ezenkívül az alábbi táblázatban egy 16 hüvelykes, Intel Core i9 9980HK processzoros, AMD Radeon Pro 5600M GPU-s MacBook Pro-t vetett össze egy Core i5 11400H processzorral és GeForce RTX 3060-zal rendelkező, Windows-os számítógéppel. Az ábra szerint a PC-k jobban teljesítettek a tesztekben. Ezzel erősíteni próbálták, hogy az Intel-alapú számítógépek jobb játékélményt kínálnak, mint a Mac laptopok összessége – és amelyekben egyébként szintén Intel processzor van… Itt vajon az Intel nem gondolta át, hogy ezzel a saját maga által létrehozott csapdába sétál bele örömtáncot járva?

A vállalat ezt követően azzal érvelt, hogy jelentős átfedés van az alkotók és a játékosok között, ami szerintük arra utal, hogy a Mac felhasználói bázisának nagy részénél ez nincs meg, a rendszerük korlátozott játéklehetőségei miatt.

Úgy tűnik, hogy az Intel jelenleg a játékokat tekinti kulcsfontosságú támpontnak, hogy meggyőzze az ügyfeleket arról, hogy a Windows-os gépekben lévő chipjei sokkal jobb lehetőséget kínálnak a fogyasztók számára, mint az Apple Silicon M1 chippel ellátott Mac-ek. Alan Dexter az interjú során megkérdezte Shrout-ot, hogy az Intel ezzel a lépéssel fel kívánja égetni a hídjait az Apple irányába? Shrout azt válaszolta, hogy az Apple elég egyértelműen nyilatkozott a saját fejlesztésű M1 chipjének jövőét illetően, és emiatt ma már inkább vetélytársak, mintsem partnerek.

Ami biztos, hogy sokakban ellenérzést vált ki az Intel becsmérlő és kritizáló kampánya az Apple felé. Ahelyett, hogy próbálnák újradefiniálni a céljaikat a mai megváltozott világban, inkább kreált ellenségeikkel viaskodnak. Az Apple részéről pedig örvendetes, hogy szerintem a mai napig követik Steve Jobs hitvallását, miszerint valami nagyszerű dolgot alkossanak az emberiség számára.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Egy Mac :computer: :desktop_computer: majdnem mindenben jobb élményt nyújt mint a Windows által támogatott PC. Ha ebbe nincs benne a játék, hát egyefene. :innocent:

  2. Avatar for andsom andsom says:

    A Matchbox is jobb játékélményt nyújt mint egy Tesla, mert az maga is egy játék.
    Sokat kéne pofozni azért, hogy az M1-ről vissza menjek az Intel platformra, pláne ha az még Windows-al van lerontva.

  3. Avatar for bcsi bcsi says:

    A cikk terjedelme miatt nem akartam még a további véleményem leírni, de itt megteszem. Biztos vagyok benne, hogyha többen is megtehetnék anyagilag, sokszorosa lenne a Mac felhasználók száma az ablakos rendszerének. Aki pedig profi szinten űzi az ipart és számítógép szükséges a munkájához (jómagam is), annak egyszerűen nem opció a frissítések után folyamatosan döcögő windows, amely inkább akadályoz, mintsem segíti a munkát… Nem beszélve a hardverre való gyenge optimalizáltságról. Sorolhatnám még. Az Intelnek nagyon savanyú lett a szőlő, mert az Apple megelégelte a töketlenkedést. Az M1 csak a kezdet volt, és a java még hátravan! :slight_smile:

  4. Avatar for pAnk pAnk says:

    Ez megint egy olyan “vita”, hogy kinek pontosan mire is van igénye. Nekem pl. aki 2 hetente 1x kapcsolja be a PC-t, tökéletesen elég egy vindózos gép. Nyilván, ha a munkám vagy a játékmániám megkövetelné, nem ilyet használnék. Vagy ilyet, de sokkal jobbat. De nem kell, nincs rá szükségem. Akinek pedig van, az használ is olyat, vagy Mac-et. Kár ezen rugózni.

  5. Avatar for expa expa says:

    Ennyire bevált neked az M1? Én csak az Adobe termékek miatt félek váltani.

  6. baromi vicces az Intelt vádolni önteltséggel ….

  7. Ne félj, ps-t használom. Már egy ideje frissítették a procihoz, de előtte is tökéletesen és gyorsan működött a rosetta alatt

  8. Avatar for andsom andsom says:

    A Photoshop elképesztően gyors, de a pluginok ugranak. Egy plugin hiánya fáj nekem, a többit tudom nélkülözni. Nyilván, előbb-utóbb lesz azokból is frissítés, de aki nagyon használna egy konkrét bővítményt, de nincs, azt akadályozza. A TK8 beta viszont már megy, azt sokan használják.
    Illustrator beta/prerelease esetén is van hasonló. Ott is van egy megvett csomagom, de Intel alapon akar menni. Ígéret legalább van rá, hogy lesz belőle M1 alapú is.
    Lightroom: Na az sajnos sima Intel, de nem érzem lassabbnak, mint az előző PC-men. Nem tudom, hogy mik az Adobe hosszútávú tervei a Classic-al, de remélhetőleg abból is látunk natívat.
    Amit még használok, bár egyelőre inkább tanulási célra, az az InDesign. Abból is a prerelease megy, a beta most elavultnak titulálta magát és nem volt hajlandó elindulni. Amennyire tapasztaltam, megy szépen.
    Szóval, ahogy látom, az M1 már nem csak technikai érdekesség, hanem egy használható rendszer. A tevékenységfigyelőben szépen kezdenek megritkulni az Inteles alkalmazások, de a teljes csere még bizonyára betart egy ideig.

  9. Avatar for expa expa says:

    Köszi :slight_smile:
    Nekem a PS, AI, ID, Acrobat+Imposing Plus nagyon fontosak. Akkor ez még nekem korai lehet.

  10. Avatar for expa expa says:

    Köszi a választ.
    Nekem a PS, AI, ID, Acrobat+Imposing Plus nagyon fontosak. Akkor ez még nekem korai lehet.

  11. Avatar for wittao wittao says:

    Gamer PC-be es teljesitmeny-orientalt alkalmazasokhoz AMD-t, alap illetve annal kicsivel komolyabb feladatokra meg jok az M1-ek. Mi maradt az Intelnek ezen a piacon?

    Ahelyett, hogy itt mutogatnak mindenkire, magukban kellene rendet rakni hogyan is maradtak le ilyen mocskosul a fejleszteseikkel…

  12. Avatar for Kukori Kukori says:

    Na helyben vagyunk megint. Az Intel bemutatott valamit, amiben az Alma M1-el szerelt gépei teljes hiányosságokkal küzd, erre az az Alma válasza az, hogy az Intel “öntelt”, meg hogy “ellenségkeresés”. Nem is tudom ki az “öntelt”. :rofl: Hagyjuk már! Az Almától önteltebb gyártó szerintem nem is létezik jelenleg. Csináltak egy Campus 2-t, csak hogy fitogtassák mennyire tele vannak lóvéval, ám a leginkább futó termékeiket labor és gyártósor hiányában az egyébként éppen most az USA által agyon szapult Kínában gyártatják a Foxconnál éhbérért. Mindeközben meg a hiányosságaikat megpróbálják előnyként feltüntetni, vagy elkenni. Hagyjuk már a rossz dumát ki az “öntelt”. Ezt a harcot az Alma kezdte, az Intel csak felvette a kesztyűt, lévén a sok éve meglévő együttműködést az Alma most hirtelen felrúgta és elkezdte bizonygatni, hogy az M1 mennyivel jobb mint az Intel. Az Intel meg nem tehet mást, minthogy megpróbál visszavágni és ezt ott teszi, ahol a legjobban fáj az Almának. És tök igaza van. Az M1-el szerelt gépek tényleg nem jók játékra, csak trükközgetni lehet és úgy se lesz az igazi, közel sem.
    Igen, az Alma tényleg jobb a hardver optimalizálásban és tényleg jobb a rendszere is, mint a Windows (ami nem olyan nehéz egyébként), ezt senki sem vitatja. Viszont még mindig ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 80-as évek derekán és amibe annak idején bele is bukott. Nem fogják fel, hogy a felhasználó nem azt a gépet, vagy telefont fogja megvásárolni, ami a legjobban, meg legbiztonságosabban meg leggyorsabban működik, hanem azt, amelyiket minél több dologra tud használni, minél olcsóbban. Minek vegyek én pl. egy M1-el szerelt Alma laptopot, mikor nem tudok vele játszani normális játékokat (merthogy tényleg nem lehet), nem tudom hozzá megvásárolni és megfelelően használni a Windowsomon már létező és jól működő programokat, alkalmazásokat, miközben internetezni semmivel se jobb? Csak mert vékonyabb és kevesebbet fogyaszt? Na ez kb. huszad rendű kérdés egy valamit is hozzáértő esetében. Egy hype-oló nő esetében nyilván nem, de kétlem, hogy őket kellene etalonnak tekinteni etéren. Ráadásul, ha valami kell hozzá, az többnyire csak horror árban beszerezhető, ingyenes, vagy bizonyos ideig ingyenes szoftverek alig vannak hozzá, az Almához kapható - és használható - játékok meg 7 éveseknek valóak, vagy már azoknak sem. Értelme nulla lenne. Ráadásul semmivel se olcsóbb egy olyan laptoptól, ami alig valamivel lassabb (mert ugye itt csak nanoszekundumokról van szó), viszont megvan hozzá mindenem, minden jól fut rajta és még játszani is lehet vele bármilyen PC-re készült játékkal.
    Persze tudom, 2021-et írunk, ma már létezik amiről fentebb is írtam, az ún. hype jelenség is, ami nagyon sok pénzt hoz az Almának. Ettől függetlenül, a felhasználóik 75-80%-a az USA-ban él és egyfajta divatot követ, ami sokmindent elárul a cégről és a valódi filozófiájáról is. Szerintem az Alma nagyon messze van még attól, hogy “saját erőből” olyan laptopokat tudjon készíteni, amit valóban érdemes lenne megvásárolni. Bocsi.

  13. Neked nem való az M1, én meg ezen tudok jól dolgozni. Nem játszom. Ennyi. :slight_smile:

  14. Avatar for bcsi bcsi says:

    Kukori,
    Tiszteletben tartom a véleményed. Számomra viszont teljesen rendben van, hogy fizessek egy szoftverért. Mert mint feljebb írtam, én is pénzt keresek vele. Volt nekem is egy Dell G5, amelyet munkára használtam, 600 ezer környékén állt meg. Akkor miért is drága az alma…? Admin kollégához hasonlóan a gép nekem is munkaeszköz. Az Apple így döntött, ennyi. Az üzlet nem az évtizedes “hagyományokról” szól. Aki nem tudja tartani a tempót, az lemorzsolódik.
    Respect. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rotkivh Avatar for White64GB Avatar for andsom Avatar for Szifon Avatar for OMEGAfan Avatar for Kukori Avatar for wittao Avatar for pAnk Avatar for bcsi Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Egy Mac :computer: :desktop_computer: majdnem mindenben jobb élményt nyújt mint a Windows által támogatott PC. Ha ebbe nincs benne a játék, hát egyefene. :innocent:

  2. Avatar for andsom andsom says:

    A Matchbox is jobb játékélményt nyújt mint egy Tesla, mert az maga is egy játék.
    Sokat kéne pofozni azért, hogy az M1-ről vissza menjek az Intel platformra, pláne ha az még Windows-al van lerontva.

  3. Avatar for bcsi bcsi says:

    A cikk terjedelme miatt nem akartam még a további véleményem leírni, de itt megteszem. Biztos vagyok benne, hogyha többen is megtehetnék anyagilag, sokszorosa lenne a Mac felhasználók száma az ablakos rendszerének. Aki pedig profi szinten űzi az ipart és számítógép szükséges a munkájához (jómagam is), annak egyszerűen nem opció a frissítések után folyamatosan döcögő windows, amely inkább akadályoz, mintsem segíti a munkát… Nem beszélve a hardverre való gyenge optimalizáltságról. Sorolhatnám még. Az Intelnek nagyon savanyú lett a szőlő, mert az Apple megelégelte a töketlenkedést. Az M1 csak a kezdet volt, és a java még hátravan! :slight_smile:

  4. Avatar for pAnk pAnk says:

    Ez megint egy olyan “vita”, hogy kinek pontosan mire is van igénye. Nekem pl. aki 2 hetente 1x kapcsolja be a PC-t, tökéletesen elég egy vindózos gép. Nyilván, ha a munkám vagy a játékmániám megkövetelné, nem ilyet használnék. Vagy ilyet, de sokkal jobbat. De nem kell, nincs rá szükségem. Akinek pedig van, az használ is olyat, vagy Mac-et. Kár ezen rugózni.

  5. Avatar for expa expa says:

    Ennyire bevált neked az M1? Én csak az Adobe termékek miatt félek váltani.

  6. baromi vicces az Intelt vádolni önteltséggel ….

  7. Ne félj, ps-t használom. Már egy ideje frissítették a procihoz, de előtte is tökéletesen és gyorsan működött a rosetta alatt

  8. Avatar for andsom andsom says:

    A Photoshop elképesztően gyors, de a pluginok ugranak. Egy plugin hiánya fáj nekem, a többit tudom nélkülözni. Nyilván, előbb-utóbb lesz azokból is frissítés, de aki nagyon használna egy konkrét bővítményt, de nincs, azt akadályozza. A TK8 beta viszont már megy, azt sokan használják.
    Illustrator beta/prerelease esetén is van hasonló. Ott is van egy megvett csomagom, de Intel alapon akar menni. Ígéret legalább van rá, hogy lesz belőle M1 alapú is.
    Lightroom: Na az sajnos sima Intel, de nem érzem lassabbnak, mint az előző PC-men. Nem tudom, hogy mik az Adobe hosszútávú tervei a Classic-al, de remélhetőleg abból is látunk natívat.
    Amit még használok, bár egyelőre inkább tanulási célra, az az InDesign. Abból is a prerelease megy, a beta most elavultnak titulálta magát és nem volt hajlandó elindulni. Amennyire tapasztaltam, megy szépen.
    Szóval, ahogy látom, az M1 már nem csak technikai érdekesség, hanem egy használható rendszer. A tevékenységfigyelőben szépen kezdenek megritkulni az Inteles alkalmazások, de a teljes csere még bizonyára betart egy ideig.

  9. Avatar for expa expa says:

    Köszi :slight_smile:
    Nekem a PS, AI, ID, Acrobat+Imposing Plus nagyon fontosak. Akkor ez még nekem korai lehet.

  10. Avatar for expa expa says:

    Köszi a választ.
    Nekem a PS, AI, ID, Acrobat+Imposing Plus nagyon fontosak. Akkor ez még nekem korai lehet.

  11. Avatar for wittao wittao says:

    Gamer PC-be es teljesitmeny-orientalt alkalmazasokhoz AMD-t, alap illetve annal kicsivel komolyabb feladatokra meg jok az M1-ek. Mi maradt az Intelnek ezen a piacon?

    Ahelyett, hogy itt mutogatnak mindenkire, magukban kellene rendet rakni hogyan is maradtak le ilyen mocskosul a fejleszteseikkel…

  12. Avatar for Kukori Kukori says:

    Na helyben vagyunk megint. Az Intel bemutatott valamit, amiben az Alma M1-el szerelt gépei teljes hiányosságokkal küzd, erre az az Alma válasza az, hogy az Intel “öntelt”, meg hogy “ellenségkeresés”. Nem is tudom ki az “öntelt”. :rofl: Hagyjuk már! Az Almától önteltebb gyártó szerintem nem is létezik jelenleg. Csináltak egy Campus 2-t, csak hogy fitogtassák mennyire tele vannak lóvéval, ám a leginkább futó termékeiket labor és gyártósor hiányában az egyébként éppen most az USA által agyon szapult Kínában gyártatják a Foxconnál éhbérért. Mindeközben meg a hiányosságaikat megpróbálják előnyként feltüntetni, vagy elkenni. Hagyjuk már a rossz dumát ki az “öntelt”. Ezt a harcot az Alma kezdte, az Intel csak felvette a kesztyűt, lévén a sok éve meglévő együttműködést az Alma most hirtelen felrúgta és elkezdte bizonygatni, hogy az M1 mennyivel jobb mint az Intel. Az Intel meg nem tehet mást, minthogy megpróbál visszavágni és ezt ott teszi, ahol a legjobban fáj az Almának. És tök igaza van. Az M1-el szerelt gépek tényleg nem jók játékra, csak trükközgetni lehet és úgy se lesz az igazi, közel sem.
    Igen, az Alma tényleg jobb a hardver optimalizálásban és tényleg jobb a rendszere is, mint a Windows (ami nem olyan nehéz egyébként), ezt senki sem vitatja. Viszont még mindig ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 80-as évek derekán és amibe annak idején bele is bukott. Nem fogják fel, hogy a felhasználó nem azt a gépet, vagy telefont fogja megvásárolni, ami a legjobban, meg legbiztonságosabban meg leggyorsabban működik, hanem azt, amelyiket minél több dologra tud használni, minél olcsóbban. Minek vegyek én pl. egy M1-el szerelt Alma laptopot, mikor nem tudok vele játszani normális játékokat (merthogy tényleg nem lehet), nem tudom hozzá megvásárolni és megfelelően használni a Windowsomon már létező és jól működő programokat, alkalmazásokat, miközben internetezni semmivel se jobb? Csak mert vékonyabb és kevesebbet fogyaszt? Na ez kb. huszad rendű kérdés egy valamit is hozzáértő esetében. Egy hype-oló nő esetében nyilván nem, de kétlem, hogy őket kellene etalonnak tekinteni etéren. Ráadásul, ha valami kell hozzá, az többnyire csak horror árban beszerezhető, ingyenes, vagy bizonyos ideig ingyenes szoftverek alig vannak hozzá, az Almához kapható - és használható - játékok meg 7 éveseknek valóak, vagy már azoknak sem. Értelme nulla lenne. Ráadásul semmivel se olcsóbb egy olyan laptoptól, ami alig valamivel lassabb (mert ugye itt csak nanoszekundumokról van szó), viszont megvan hozzá mindenem, minden jól fut rajta és még játszani is lehet vele bármilyen PC-re készült játékkal.
    Persze tudom, 2021-et írunk, ma már létezik amiről fentebb is írtam, az ún. hype jelenség is, ami nagyon sok pénzt hoz az Almának. Ettől függetlenül, a felhasználóik 75-80%-a az USA-ban él és egyfajta divatot követ, ami sokmindent elárul a cégről és a valódi filozófiájáról is. Szerintem az Alma nagyon messze van még attól, hogy “saját erőből” olyan laptopokat tudjon készíteni, amit valóban érdemes lenne megvásárolni. Bocsi.

  13. Neked nem való az M1, én meg ezen tudok jól dolgozni. Nem játszom. Ennyi. :slight_smile:

  14. Avatar for bcsi bcsi says:

    Kukori,
    Tiszteletben tartom a véleményed. Számomra viszont teljesen rendben van, hogy fizessek egy szoftverért. Mert mint feljebb írtam, én is pénzt keresek vele. Volt nekem is egy Dell G5, amelyet munkára használtam, 600 ezer környékén állt meg. Akkor miért is drága az alma…? Admin kollégához hasonlóan a gép nekem is munkaeszköz. Az Apple így döntött, ennyi. Az üzlet nem az évtizedes “hagyományokról” szól. Aki nem tudja tartani a tempót, az lemorzsolódik.
    Respect. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rotkivh Avatar for White64GB Avatar for andsom Avatar for Szifon Avatar for OMEGAfan Avatar for Kukori Avatar for wittao Avatar for pAnk Avatar for bcsi Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin