fbpx Skip to content

Ahogy a világ lakosságának nagy része otthoni munkavégzésre váltott át, az internethasználat és a képernyőidő is az egekbe szökött. Viszont sokszor megfeledkezünk a képernyő előtt töltött idő káros hatásairól. A megfizethető szemüvegeiről és napszemüvegeiről ismert Meller is felvette a harcot a kék fény okozta fáradt és erőltetett szemek ellen.

Talán már a végét sem látjuk, hiszen szinte egész nap a képernyő előtt vagyunk, legyen az a számítógépünk, a laptopunk, az iPadünk vagy akár csak a telefonunk. A pár évvel ezelőtti látásjavító műtétem után eldöntöttem, hogy soha többet nem fogok szemüveget hordani, viszont hamar rá kellett jönnöm, hogy valójában egyre nagyobb kitettséggel nézünk szembe, de mi is lehet a megoldás? A Meller Blue Light kollekció! ?

Amióta otthonról dolgozom, az alapból lényegesen megnövekedett képernyőidő mellett még a szabadidőm egy jó részét is a képernyő előtt töltöm, akár a Netflix vagy egy Zoom meeting keretében. Viszont ekkora szintű digitális fogyasztásnál elkerülhetetlen a szem megerőltetése, amelyet a készülékeink által kibocsátott kék fény okoz és többször éreztem már én is, hogy egyszerűen nem bírom tovább nézni a kijelzőt. A British Medical Journal úgy jellemezte ezt a szindrómát, hogy „számos szem- és vizuális tünetet felölel, és becslések szerint ezek előfordulása 50% vagy annál nagyobb lehet a számítógép-használók körében”. A High Energy Visible (HEV) kék fény migrént, fáradtságot, homályos látást, száraz szemet okozhat, sőt, hatással lehet az alvásunkra, ugyanis képes megzavarni az alvást elősegítő melatonin szintet is. ?

Tudatában a kék fény káros hatásainak, én például már évek óta használok olyan speciális bőrápolási termékeket, amelyek segítenek megakadályozni a káros anyagokat, hogy oxidatív stresszt okozzanak a bőrünkön, ezáltal gyengítve annak védelmét, mely korai öregedést és hiperpigmentációt okozna. Hasonlóképpen működnek a szemüvegek is, amelyek megvédik a szemünket a károsodásától. A Meller szemüvege tükröződésgátló lencsékkel kiszűri a kék fényt, hogy megvédje a szemünkben lévő rostokat, na és persze közben számtalan design és forma közül is válogathatunk, a stílusunkhoz illően.

Hogyan működnek a kékfény szűrős szemüvegek?

Ahhoz, hogy megértsük a kékfény szűrős szemüvegek hasznosságát, először fontos tisztázni, mi is az a kék fény és miért káros számunkra.

A kék fény, rövidebb nevén a HEV egy rövid hullámhosszú fénytípus, amely nagyobb energiát bocsált ki. Ezek a hullámok aztán mélyen behatolnak a szembe, és a hosszabb ideig tartó expozíció súlyos károsodásokat okozhat a retinában. ?

A kulcsszó a kék fény blokkolása. A kék fényt blokkoló üvegek lencséiben szűrők vannak, amelyek megakadályozzák a kék fény, sőt, egyes esetekben még az UV fény bejutását is. A kék fényt blokkoló Meller szemüveg viselése a képernyőidőnk alatt, különösen sötétedés után, segít csökkenteni a kék fényhullámoknak való kitettséget, amelyek komoly hatással lehetnek a testünkre.

Amit még fontos megemlíteni és már első használatkor is észrevettem, hogy bizony kicsit sárgás a lencse, ami minimálisan, de módosít a színeken. Ezt legkönnyebben egy fehér alapú weboldallal vagy a fehér falnál tudjuk megnézni. Ez a színeltolás a hideg és meleg színekre más-más mértékben hat, nem zavaróan, de észrevehetően.

Milyen módon károsítja testünket a kék fény?

Bár a kék fény elősegítheti éberségünket, memóriánkat és kognitív funkcióinkat, aggodalomra ad okot a képernyő előtt töltött idő hosszú távú hatása. Manapság már szinte nem nélkülözhetjük mobiltelefonjainkat, táblagépeinket és számítógépeinket, így elkerülhetetlenül is több órát töltünk naponta a képernyő előtt. Ezért a legtöbben állandó kék fénysugárzásnak vagyuk kitéve.

Na de mi történik, ha kék fény éri a szemünket? Szinte az összes látható kék fény áthalad a szaruhártyán és a lencsén, majd végül eljut a retinához. Ez a fény befolyásolhatja látásunkat és idő előtt öregítheti a szemet. Kutatások kimutatták, hogy a kék fénynek való kitettség a következőket eredményezheti:

  • Digitális szemfáradság: A számítógép képernyőjén megjelenő kék fény szemfáradtsághoz, fáradtsághoz és szemszárazsághoz vezethet. A tünetek a következők: fájó vagy irritált szemek és a fókuszálás nehézségei.
  • Alvási nehézség: Tanulmányok kimutatták, hogy a kék fénynek való kitettség lerövidítheti az alvás teljes időtartamát, jelentősen elnyomhatja melatonintermelésünket és csökkentheti az alvás minőségét az éjszakai ébredés gyakoriságának növelésével.
  • A retina károsodása: A kék fény hosszú távú kitettsége károsíthatja a retina sejtjeit és ezáltal vizuális problémákat, például az életkorral összefüggő makula degenerációt is okozhat.

Miért válasszuk a Meller Blue Light kollekciót?

Számomra mindig is szempont volt, hogy egy termék ne csak jó legyen, de a csomagolása is tükrözze a minőséget és megfeleljen az én ízlésemnek. A Meller szemüvegek egy nagyon minimalista stílusú, barna dobozban érkeznek, a hozzájuk tartozó tokkal és természetesen egy törlőkendővel együtt. A Meller szemüvegmodellek nemcsak szuper divatosak, hanem reprezentatívak a 2020-as évek trendjeihez is. Szerintem még soha még nem töltöttünk annyi időt a számítógépek és a mobiltelefonok előtt, mint az elmúlt évtizedben és ez a tendencia minden bizonnyal csak nőni fog az évek során.

És talán ami a legfontosabb: a Meller kékfény szűrős szemüvegek segítenek elnyomni a kék fényt, hogy megelőzzük a fáradtságot, a vizuális stresszt és az összes, ehhez kapcsolódó szembetegséget. A lencsék csökkentik a fényerőt is, hogy kényelmesebbé tegyék a képernyő előtt töltött időnket, tisztább kontrasztot és természetesebb színeket adva.

Hónapok óta használom a Meller szemüvegeit, főleg a délutáni és esti órákban, amikor már érezhetően fárad a szemem az egész napos munka és meetingek után. Pár hét után már érezhető volt a hatása is, sokkal jobban és mélyebben alszom esténként, illetve a szemcsepp használata is megritkult.

Találd meg Te is a hozzád illő Meller kékfény szűrős szemüveget az iKiegészítők kínálatában! ?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Szívesen vennék ha jó lenne… De vissza nem lehet adni ha véletlenül nem használna semmit. Így rizikós…

  2. Avatar for Bob Bob says:

    Jó jó de design-ban nincs nagy választék, gyakorlatilag mind ugyanaz.

  3. modern SZTK divat

  4. Csak halkan mondom, hogy a Tom Ford teljes szemüveg kollekciója évek óta kékfény szűrős lencsével kerül forgalomba. És még jól is néznek ki.

  5. És egy nullával többe kerülnek ha jól látom :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for ohrvill Avatar for OpticZoli Avatar for Bob Avatar for expa Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Szívesen vennék ha jó lenne… De vissza nem lehet adni ha véletlenül nem használna semmit. Így rizikós…

  2. Avatar for Bob Bob says:

    Jó jó de design-ban nincs nagy választék, gyakorlatilag mind ugyanaz.

  3. modern SZTK divat

  4. Csak halkan mondom, hogy a Tom Ford teljes szemüveg kollekciója évek óta kékfény szűrős lencsével kerül forgalomba. És még jól is néznek ki.

  5. És egy nullával többe kerülnek ha jól látom :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for ohrvill Avatar for OpticZoli Avatar for Bob Avatar for expa Avatar for ef-dani