fbpx Skip to content

Csütörtök óta már elérhető az EESZT COVID19-védettséget igazoló illetve azt visszaellenőrző alkalmazásainak párosa Androidra és iOS-re is, ami pont azoknak hasznos, akik már megkapták legalább az első oltásukat, de a védettségi igazolvány kártyája még nem érkezett meg számukra, vagy pedig nem szeretnék azt magukkal hordani.

Sajnos az app indulása viszont nem sikerült felhőtlenül, mert bár a regisztrációval elvileg sikerrel járhattunk az EESZT-n belépve, az alkalmazásban ettől függetlenül nem biztos, hogy tovább tudtunk lépni. Nézzük, hogy mit kell tennünk a regisztrációhoz, illetve ha nem sikerülne belépnünk!

Hogyan tudunk regisztrálni?

Látogassunk el az EESZT lakossági oldalára, ahol lépjünk be például az ügyfélkapunkkal azonosítva magunkat, majd pedig keressük a Mobilalkalmazások opciót:

Erre rákattintva a megnyíló oldalon keresztül először is töltsük le az alkalmazást a magyar App Store-ból:

[appstore id=”1550970543″ store=”HU”]

Ezután az oldalon lejjebb görgetve nyomjunk rá az Új Regisztráció gombra:

Indítsuk el az appot a készülékünkön, majd pedig írjuk be a TAJ-számunkat, és a weboldalon pedig nyomjunk a Tovább gombra:

Az oldal ekkor egy QR-kódot fog feldobni, amit az alkalmazással kell beolvasnunk, erre a weboldal automatikusan tovább is lép a következő lépésre:

A QR-kódot beolvasva az appban arra “válaszul” kapunk egy másik, négy karakteres kódot, amit pedig a weboldalon kell beírnunk:

Ezt követően egy új, 6 számjegyes PIN-kódot kell megadnunk, amely mások számára nehezen kitalálható, tehát véletlenül se 000000, vagy mondjuk a születési dátumunk (például 550224) legyen, ezen túl pedig legalább 3 különböző számjegyet kell tartalmaznia:

A PIN-kódot kérő mezők alatt ne felejtsük el bepipálni “A megadott PIN-kód megfelel a fenti elvárásoknak.” opciót – bár ennek a szövegezése eléggé logikátlan, a weboldalak ugyanis képesek automatikusan ellenőrizni, hogy a megadott jelszavak vagy kódok megfelelnek-e az elvárásoknak… Mindenesetre ezután nyomjunk a Befejezés gombra. Ha sikerrel jártunk, akkor pedig az alábbi fogad minket, itt nyomjunk a Bezárás gombra:

Ha az app továbbra is a TAJ-számot kéri, és utána QR-kódot akar olvasni

Amennyiben a készülékünkön a sikeres regisztráció után nem a bejelentkezés és mobilToken opciók fogadnak minket, hanem ismét a TAJ-számunkat kérné az app, majd újból a regisztráció második lépésében kapott QR-kódot akarná beolvasni, akkor az EESZT-ben töröljük a készülékünket az alkalmazás opció alatt a Regisztráció törlése gombra kattintva:

Ezután próbáljuk meg újból a regisztrációt.

Ha teljes mértékben sikerrel járt a folyamat, akkor az alábbi képernyő kell fogadjon minket az appban:

Hogyan nyithatjuk meg a COVID-oltásigazolást az appban?

Először is koppintsunk a Bejelentkezés opcióra, majd adjuk meg a regisztráció során létrehozott PIN-kódunkat. Itt ügyeljünk arra, hogy biztonsági okokból a számmező kiosztása minden alkalommal változik:

A változó kiosztás adott esetben zavaró lehet (főleg mondjuk vakok és gyengénlátók számára), de ez egy biztonsági opció arra, hogy ha valaki a megszokott kiosztásra gondolva lelesné, hogy melyik számokat üthettük be, akkor se érhessen vele semmit, hiszen minden alkalommal más a számok elrendezése.

A helyes PIN-kód megadása után az alkalmazás egy felugró értesítésben engedélyt kér tőlünk, hogy a gov.hu-val azonosítva beléptethessen minket, ezt nyilván engedélyezzük a Folytatás opcióra koppintva:

Ezután pár pillanattal később már meg is kapjuk az opciót a COVID-oltásigazolás lekérésére:

Erre koppintva pedig az app feldob egy QR-kódot, a nevünket, a TAJ-számunkat, és az első oltás dátumát is:

Az itt megjelenített QR-kódot egyébként az EESZT Covid Control alkalmazással tudjuk beolvasni és ellenőrizni.

[appstore id=”1545742300″ store=”HU”]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Értem én, hogy biztonsági okokból szopatnak ezekkel a kavarodó számokkal, de akkor legalább a Touch/Face ID-t beletehették volna.:roll_eyes:

  2. Hát ezzel messzire nem megyek mert sehol nem fogadják el Európában csak Magyarországon.:grinning:

  3. Már nem kell sokat várni július 1.-én jön az egységes EU-s oltásigazoló app.

  4. Totál semmi értelme ennek, mert ez se írja, hogy mit kapott az ember… :smiley: Lehet kincsként őrízni a kis papírlapocskát, azon legalább rajta van.

  5. Avatar for vjan vjan says:

    Mert az EU arról híres, hogy minden határidőt betart.

  6. Németek az oroszt és a kínait nem fogadják el.🤷🏼

  7. Egyébként ezt az oltásos QR kódót simán a kamerájával beolvashatja bárki.

  8. Csak a plasztik kártyán levőt. Amit az EESZT alkalmazás mutat azt nem olvassa le hagyományos QR kód olvasó, csak a saját COVID Control Appjuk.

  9. Faék: Csináltam egy képernyőképet nyugodt körülmények között, hogy bármikor feltudjam mutatni :innocent:

    Mert az érdekes elképzelés, hogy netnek kell lennie, PIN kódot kell nyomogatni nehezített, változó kiosztású számbillentyűzeten, két (EESZT + ügyfélkapu) aktuálisan vagy elérhető vagy nem elérhető szerver lekérdezéshez, hogy be tudjál lépni mondjuk egy tömeg rendezvényre.

    Javaslom megfontolásra mindenkinek a “módszerem”, más kérdés, hogy így mi értelme van az egész alkalmazásosdninak.

  10. Arról nem is beszélve, hogy ügyfélkapu nélkül használhatatlan. Én legalábbis nem találtam rá módot, hogy az ügyfélkapuval nem rendelkező szüleimnek megcsináljam… De lehet csak béna vagyok. :roll_eyes:

  11. Az applikáció ügyfélkapu nélkül nem megy, szóval 2 szervernek is működnie kell :frowning:
    (Módosítottam fent, hogy ez is kiderüljön belőle)

    A legjobb az, hogy az ügyfélkapu regisztrációhoz személyesen kell megjelenni a kormányablaknál (ráadásul nem Neked, hanem a szüleidnek, kivéve ha van meghatalmazás amihez talán elég két tanú)

  12. Úgy tűnik, hogy tévedtem a személyes megjelenést illetően:

    Az Ügyfélkapu használatának feltételei

    Ügyfélkapu létesítését bármely természetes személy kezdeményezheti személyesen a regisztrációs szervnél, vagy elektronikusan, amennyiben 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvánnyal rendelkezik. A regisztrációhoz meg kell adnia szabadon választott egyedi felhasználói nevét és elektronikus levélcímét (e-mail cím), mivel erre a címre kapja meg az első belépéshez szükséges egyszer használatos kódját.

    https://regi.ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/ugyfelkapu_regisztracio.html

    Ahhoz, hogy az ügyfél használni tudja az Ügyfélkaput, létre kell hoznia személyes ügyfélkapus azonosítóját. Ezt bármely természetes személy megteheti. A személyes ügyfélkapus azonosító létrehozása egy regisztrációs eljárás, amelyet az ügyfél kezdeményezhet személyesen bármelyik regisztrációs szervnél okmányirodában, kormányablakban, a NAV központi ügyfélszolgálatain, külképviseleteken vagy elektronikusan, 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány birtokában az ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi felületen.

    https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi

    Kiváncsi vagyok majd a tapasztalataidra :slight_smile:

  13. Avatar for gunar gunar says:

    Valószinűleg megint valami okosok csinálták, vagy azok rendelték meg és ezért lett ilyen "jól " használható az Apple készülékein, kb mint a vírusradar vagy mi a szösz volt amit bekapcsolt kijelző mellett lehetett csak használni. Droidos fejlesztők csinálják lehet és csak hányaveti módon gányolják össze IOS-re. Most meg ha aki csinálta olvassa lehet megsértődni, akkor is igazam van, mert lehetne rendesen is megcsinálni és akkor jól is lehetne használni, de főként 1xűen.

  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    dehogynem. csak nem link van benne, mint a plasztik kártyán lévőben, hanem csak egy karaktersorozat, amit a saját appjuk megfelelően átalakítva a lekérdezéshez használ.

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    Androidon is ugyanígy használható, tehát nem csak az iOS az, amin ilyen. de például a CIB bank appja is ugyanezt a változó kiosztású PIN-kódos megoldást használja.

  16. Igen, ezt láttam én is, de a regisztrációs kódnál megakadtam, oda nem tudom mit kéne írni… Nem e-személyi van, hanem sima…

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    gondolom, az “erre a címre kapja meg az első belépéshez szükséges egyszer használatos kódját”.

  18. Ahogy írom, nem e-személyivel rendelkeznek, hanem a régi plasztik kártyás verzióval. Azon nincs semmi ilyen. Szóval akkor első körben gondolom egy ilyet kell igényelni és ehhez is személyesen kell elmenni… :smiley: Úgyhogy kuka az egész, használják a sima igazolást. :smiley:

  19. Értettem, hogy sima személyi van, de gondoltam, itt érdemes megemlíteni és így lesz világos mások számára is :wink:
    Szóval végül mindenképpen szívás…

  20. Ja oksi. :smiley:

    Mindenképp szívás tényleg már csak azért is, mert egyáltalán nem megbízható. És egész biztos, hogy fontos helyzetben nem működne. Igen kellemetlen lehet, ha mondjuk elzavarnak egy koncertről vagy moziból, mert épp le van rohadva az alkalmazás…

  21. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az alkalmazás maximum akkor lehet lerohadva, ha épp nem megy az EESZT. de akkor a fizikai kártyád érvényessége sem ellenőrizhető vissza, hiszen az azon lévő QR-kódban is az EESZT-re mutat a link.

  22. Ez mondjuk igaz, de egyéb technikai dolgok is szembejöhetnek. Bár még soha nem fordult elő velem, de akár a telefon is lemerülhet. Szóval én tuti magamnál fogom tartani a fizikai kártyát is. :smiley:

  23. Avatar for Sipka Sipka says:

    gondolom az túl egyszerű lett volna, hogy lekérdezéskor elmentem a walletbe… :man_shrugging:

  24. Én is csináltam egy screenshotot.
    Így nem sok értelme az appnak.

    jadeye: cib app beállításokban legalább kikapcsolható a kevert számkiosztás a pinhez.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mondjuk szerintem ez egy tök ötletes megoldás a biztonság növelésére, még ha adott esetben kicsit zavaró is. inkább legyen növelt biztonság, mint hogy illetéktelenek férjenek könnyebben a pénzedhez.

  26. ‘Kifigyelés’ ellen jó lehet vagy ha a beütött karakterek helyeit nézik a zsíros ujj után.
    Viszont ahol ezt mondjuk látják pl kamerázott területen, ott a beütött karaktert is látják.
    Az opció megvan mindenkinek használni vagy kikapcsolni cib-ben az a lényeg.

    Eeszt-ben nem látom a racionális indokot erre. Van fizikai plasztikkártya 1:1 ugyanezen infókkal (még).
    Az ügyfélkapu a legbizalmasabb kormányzati helyünk, oda meg elég egy egyszerű user+pass.:face_with_monocle:

    De nem vagyok kiberbiztonsági szakértő.

  27. Avatar for ha5abe ha5abe says:

    Kipróbáltam iOS / mobile-pocket alkalmazással

    letárolni a kártya fotóját.
    A QR kódot is kezeli, külön mutatja.
    Kérdés, hogy akinek meg kellene mutatni, az elfogadhatja mobilon mutatva, vagy sem.

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    valószínűleg nem fogják elfogadni így, hiszen van rá külön app, egy kódot meg bárki el tud tárolni.

  29. Zsíros új helyek probléma megoldva.
    De:
    Jóval tovább tart beütni, több idő is van kifigyelni.
    Statikus kiosztásnál, ha tudod a kódot akár takarásban vakon be tudod pötyögni.
    Zsíros új hely egy beléptető kapunál vagy riasztónál tényleg megfigyelhető, de egy telefonnál úgyis az egész folyamatosan tapizva van össze-vissza.
    Szóval van amikor segít, de van amikor ront

  30. Avatar for pAnk pAnk says:

    "Van fizikai plasztikkártya 1:1 ugyanezen infókkal "

    Már aki megkapta másfél hónap alatt. Khm…

  31. Ezen valóban segíthet az applikáció

  32. Hat srácok ez igazi kacaj. Komolyan egy Paks kezeléséhez szükséges biztonsági rendszer kell egy COVID kártya felmutatására - amit ráadásul azonnal kellene produkálni???
    Mindeközben gov.hu, bank stb egy egyszerű felhasználónév jelszó párossal megy. Ráadásul a gov oldalán olyanokat is tudsz csinálni ami tényleg kihat az életedre és pénztárcára.
    A biztonság fontos. DE EZ MOST TÉNYLEG KOMOLY??
    70 éves anyám hogy fogja használni??? ( igen, idős de geek és rohadtul nem akarja a kártyát magával hordozni)
    Ismét nagy csalódás.
    Mellesleg ez egy AMATŐR app, középiskolás gyerekek összedobták a szünetben.

  33. Avatar for vjan vjan says:

    Szerintem egy értelmesebb 10 éves is összedob még talán jobbat is. Igaz, biztosan nem kaszál csilliárdokat érte.

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hogyhogy hogy? regisztrál, aztán pedig amikor le akarják olvasni a kártyája adatait, beírja a PIN-t, és megnyitja a QR-kódot. kettő lépés.

  35. Avatar for gunar gunar says:

    Persze és akkor mi is van a F-ID biztonságával? Azt minek is találta ki az Apple, ha egy jól megfizetett fejlesztő mert aki ilyen hivatalosat csinál azt igen jól meg szokták fizetni, nem használja ezt a lehetőséget, ami bárki számára használhatóbbá teszi a használatát és mellesleg le sem lehet lesni, a megkerülése meg nem jelent erre az adatra veszélyt. Nem értem miért nem lehet normálisan megírni valamit ha adott a lehetőség és ez már a második ebben a témában. Ez engem egy 97-es projectemre emlékeztet, amikor beadtam egy tervet a MATÁV-nak a kiírt tenderére, a kábel rendszer védelmére és mellesleg még tudott volna mást is ami hasznossá tette volna, de az elvemet követve az egyik bennfentes rokona maximálisan kiherélve (kimaradt minden ami a lelke lett volna mert nem tudta megoldani tervek nélkül olcsón) csak alap funkciókkal, drágábban kivitelezve, megkapta a tendert. Na vmiért nekem ez jutott az eszembe erről az app-ról is.

  36. Avatar for jaba jaba says:

    van ez a wallet/tárca izé, nem kéne oda rakni? :smiley:

  37. Oda lehet, de nem fogják elfogadni.

  38. Avatar for gunar gunar says:

    Szerintem ebben pont az lehet a lényeg, hogy így ki tudják zárni a kamu kártyákat. Bár nem tudom hogyan ellenőrzik ha valahol tilos nélküle és bemegy a szerv. Az app-ban pedig csak a hivatalosan megcsinált kártya lesz látható.

  39. Csak a qr kódot tudják ellenőrizni egy másik appal, amit össze kell hasonlítani a személyivel. Aki nem megy el a második oltásra, annak érvénytelen lesz a kártyája elméletileg. Nyílván senki nem küldi vissza :smiley:
    Pusztán a logika mentén el kéne fogadniuk, hisz semmivel sem tud hamisabb lenni.

    De Amennyire amatőr ez az egész informatikailag a kezdetektől azon se lepődnék meg ha nem is lenne megoldás a kártyák érvénytelenítésére.

  40. Annak ellenére, hogy nagyon vártam ezt az alkalmazást most már úgy vagyok vele, hogy alig várom, hogy megérkezzen a plasztik kártyám, ezt a gagyi szemetet meg törlöm a telefonról és inkább a plasztikot adom át ha kérik. :smiley:

    Abban reménykedem, hogy ha elindul az egységes EU-s igazolás akkor annak jobb alkalmazása lesz és akkor visszatérek a telefonnal való azonosításra. Kérdés persze, hogy ez lesz e nálunk is, vagy ebből is kimaradunk mert menő, ha mi mást használunk mint a többiek… :roll_eyes: :woman_shrugging:

  41. Az nem tűnik életszerűnek, hogy egy (tömegeket érintő) beengedési ponton mindenkitől meg fogják követelni és le fogják ellenőrizni, hogy valós időben élő net kapcsolaton keresztül mutassa be az appal a COVID igazolását és egyeztessék a személyazonosságát.
    Ehhez egy ilyen beléptetésnél egyszerűen nincs elég idő és nem is mindig biztosíthatók a feltételek (pl nincs térerő a mobil netethez)
    Tehát a gyakorlatban ez legjobb esetben is úgy fog ez kinézni, hogy már a beléptető pont előtt mindenki lekérdezi az appal magát és azt bemutatja mikor odaér, ehhez a beengedők is partnerek lesznek mert az ő munkájukat is egyszerűsíti. De, ha ez így lesz, akkor pont elég lesz egy képernyőképet menteni még akkor amikor az komfortosan megoldható. Igen ám, de ez pont azt jelenti, hogy ebből nem fog kiderülni, hogy vki nem ment el a második oltásra és közben visszavonták az igazolását. Azaz az egész a gyakorlatban pont annyira lesz aktuális mintha fizikai kártyát mutatna fel valaki.

  42. Szerintem ezért lenne célszerű a papírlapocskát elkérni, mert azon rajta van a második oltás dátuma is… Csak hát az meg egy nagyon kényes valami, le kéne esetleg lamellázni vagy ilyesmi…

  43. Avatar for gunar gunar says:

    Én csak arra gondoltam, hogy ezt lényegesen nehezebb hamisítan i mint a kártyát és ez az app-on belül ezért szinte biztos hogy valódi adatot ad. Persze sokkal jobban is megvalósítható lett volna ha akarják.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Sipka Avatar for vkleszken Avatar for White64GB Avatar for gaborszuts Avatar for ha5abe Avatar for Szifon Avatar for jaba Avatar for msinkauk Avatar for pAnk Avatar for szgergo88 Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for vjan Avatar for 83miki83 Avatar for ef-dani Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Értem én, hogy biztonsági okokból szopatnak ezekkel a kavarodó számokkal, de akkor legalább a Touch/Face ID-t beletehették volna.:roll_eyes:

  2. Hát ezzel messzire nem megyek mert sehol nem fogadják el Európában csak Magyarországon.:grinning:

  3. Már nem kell sokat várni július 1.-én jön az egységes EU-s oltásigazoló app.

  4. Totál semmi értelme ennek, mert ez se írja, hogy mit kapott az ember… :smiley: Lehet kincsként őrízni a kis papírlapocskát, azon legalább rajta van.

  5. Avatar for vjan vjan says:

    Mert az EU arról híres, hogy minden határidőt betart.

  6. Németek az oroszt és a kínait nem fogadják el.🤷🏼

  7. Egyébként ezt az oltásos QR kódót simán a kamerájával beolvashatja bárki.

  8. Csak a plasztik kártyán levőt. Amit az EESZT alkalmazás mutat azt nem olvassa le hagyományos QR kód olvasó, csak a saját COVID Control Appjuk.

  9. Faék: Csináltam egy képernyőképet nyugodt körülmények között, hogy bármikor feltudjam mutatni :innocent:

    Mert az érdekes elképzelés, hogy netnek kell lennie, PIN kódot kell nyomogatni nehezített, változó kiosztású számbillentyűzeten, két (EESZT + ügyfélkapu) aktuálisan vagy elérhető vagy nem elérhető szerver lekérdezéshez, hogy be tudjál lépni mondjuk egy tömeg rendezvényre.

    Javaslom megfontolásra mindenkinek a “módszerem”, más kérdés, hogy így mi értelme van az egész alkalmazásosdninak.

  10. Arról nem is beszélve, hogy ügyfélkapu nélkül használhatatlan. Én legalábbis nem találtam rá módot, hogy az ügyfélkapuval nem rendelkező szüleimnek megcsináljam… De lehet csak béna vagyok. :roll_eyes:

  11. Az applikáció ügyfélkapu nélkül nem megy, szóval 2 szervernek is működnie kell :frowning:
    (Módosítottam fent, hogy ez is kiderüljön belőle)

    A legjobb az, hogy az ügyfélkapu regisztrációhoz személyesen kell megjelenni a kormányablaknál (ráadásul nem Neked, hanem a szüleidnek, kivéve ha van meghatalmazás amihez talán elég két tanú)

  12. Úgy tűnik, hogy tévedtem a személyes megjelenést illetően:

    Az Ügyfélkapu használatának feltételei

    Ügyfélkapu létesítését bármely természetes személy kezdeményezheti személyesen a regisztrációs szervnél, vagy elektronikusan, amennyiben 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvánnyal rendelkezik. A regisztrációhoz meg kell adnia szabadon választott egyedi felhasználói nevét és elektronikus levélcímét (e-mail cím), mivel erre a címre kapja meg az első belépéshez szükséges egyszer használatos kódját.

    https://regi.ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/ugyfelkapu_regisztracio.html

    Ahhoz, hogy az ügyfél használni tudja az Ügyfélkaput, létre kell hoznia személyes ügyfélkapus azonosítóját. Ezt bármely természetes személy megteheti. A személyes ügyfélkapus azonosító létrehozása egy regisztrációs eljárás, amelyet az ügyfél kezdeményezhet személyesen bármelyik regisztrációs szervnél okmányirodában, kormányablakban, a NAV központi ügyfélszolgálatain, külképviseleteken vagy elektronikusan, 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány birtokában az ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi felületen.

    https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi

    Kiváncsi vagyok majd a tapasztalataidra :slight_smile:

  13. Avatar for gunar gunar says:

    Valószinűleg megint valami okosok csinálták, vagy azok rendelték meg és ezért lett ilyen "jól " használható az Apple készülékein, kb mint a vírusradar vagy mi a szösz volt amit bekapcsolt kijelző mellett lehetett csak használni. Droidos fejlesztők csinálják lehet és csak hányaveti módon gányolják össze IOS-re. Most meg ha aki csinálta olvassa lehet megsértődni, akkor is igazam van, mert lehetne rendesen is megcsinálni és akkor jól is lehetne használni, de főként 1xűen.

  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    dehogynem. csak nem link van benne, mint a plasztik kártyán lévőben, hanem csak egy karaktersorozat, amit a saját appjuk megfelelően átalakítva a lekérdezéshez használ.

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    Androidon is ugyanígy használható, tehát nem csak az iOS az, amin ilyen. de például a CIB bank appja is ugyanezt a változó kiosztású PIN-kódos megoldást használja.

  16. Igen, ezt láttam én is, de a regisztrációs kódnál megakadtam, oda nem tudom mit kéne írni… Nem e-személyi van, hanem sima…

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    gondolom, az “erre a címre kapja meg az első belépéshez szükséges egyszer használatos kódját”.

  18. Ahogy írom, nem e-személyivel rendelkeznek, hanem a régi plasztik kártyás verzióval. Azon nincs semmi ilyen. Szóval akkor első körben gondolom egy ilyet kell igényelni és ehhez is személyesen kell elmenni… :smiley: Úgyhogy kuka az egész, használják a sima igazolást. :smiley:

  19. Értettem, hogy sima személyi van, de gondoltam, itt érdemes megemlíteni és így lesz világos mások számára is :wink:
    Szóval végül mindenképpen szívás…

  20. Ja oksi. :smiley:

    Mindenképp szívás tényleg már csak azért is, mert egyáltalán nem megbízható. És egész biztos, hogy fontos helyzetben nem működne. Igen kellemetlen lehet, ha mondjuk elzavarnak egy koncertről vagy moziból, mert épp le van rohadva az alkalmazás…

  21. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az alkalmazás maximum akkor lehet lerohadva, ha épp nem megy az EESZT. de akkor a fizikai kártyád érvényessége sem ellenőrizhető vissza, hiszen az azon lévő QR-kódban is az EESZT-re mutat a link.

  22. Ez mondjuk igaz, de egyéb technikai dolgok is szembejöhetnek. Bár még soha nem fordult elő velem, de akár a telefon is lemerülhet. Szóval én tuti magamnál fogom tartani a fizikai kártyát is. :smiley:

  23. Avatar for Sipka Sipka says:

    gondolom az túl egyszerű lett volna, hogy lekérdezéskor elmentem a walletbe… :man_shrugging:

  24. Én is csináltam egy screenshotot.
    Így nem sok értelme az appnak.

    jadeye: cib app beállításokban legalább kikapcsolható a kevert számkiosztás a pinhez.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mondjuk szerintem ez egy tök ötletes megoldás a biztonság növelésére, még ha adott esetben kicsit zavaró is. inkább legyen növelt biztonság, mint hogy illetéktelenek férjenek könnyebben a pénzedhez.

  26. ‘Kifigyelés’ ellen jó lehet vagy ha a beütött karakterek helyeit nézik a zsíros ujj után.
    Viszont ahol ezt mondjuk látják pl kamerázott területen, ott a beütött karaktert is látják.
    Az opció megvan mindenkinek használni vagy kikapcsolni cib-ben az a lényeg.

    Eeszt-ben nem látom a racionális indokot erre. Van fizikai plasztikkártya 1:1 ugyanezen infókkal (még).
    Az ügyfélkapu a legbizalmasabb kormányzati helyünk, oda meg elég egy egyszerű user+pass.:face_with_monocle:

    De nem vagyok kiberbiztonsági szakértő.

  27. Avatar for ha5abe ha5abe says:

    Kipróbáltam iOS / mobile-pocket alkalmazással

    letárolni a kártya fotóját.
    A QR kódot is kezeli, külön mutatja.
    Kérdés, hogy akinek meg kellene mutatni, az elfogadhatja mobilon mutatva, vagy sem.

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    valószínűleg nem fogják elfogadni így, hiszen van rá külön app, egy kódot meg bárki el tud tárolni.

  29. Zsíros új helyek probléma megoldva.
    De:
    Jóval tovább tart beütni, több idő is van kifigyelni.
    Statikus kiosztásnál, ha tudod a kódot akár takarásban vakon be tudod pötyögni.
    Zsíros új hely egy beléptető kapunál vagy riasztónál tényleg megfigyelhető, de egy telefonnál úgyis az egész folyamatosan tapizva van össze-vissza.
    Szóval van amikor segít, de van amikor ront

  30. Avatar for pAnk pAnk says:

    "Van fizikai plasztikkártya 1:1 ugyanezen infókkal "

    Már aki megkapta másfél hónap alatt. Khm…

  31. Ezen valóban segíthet az applikáció

  32. Hat srácok ez igazi kacaj. Komolyan egy Paks kezeléséhez szükséges biztonsági rendszer kell egy COVID kártya felmutatására - amit ráadásul azonnal kellene produkálni???
    Mindeközben gov.hu, bank stb egy egyszerű felhasználónév jelszó párossal megy. Ráadásul a gov oldalán olyanokat is tudsz csinálni ami tényleg kihat az életedre és pénztárcára.
    A biztonság fontos. DE EZ MOST TÉNYLEG KOMOLY??
    70 éves anyám hogy fogja használni??? ( igen, idős de geek és rohadtul nem akarja a kártyát magával hordozni)
    Ismét nagy csalódás.
    Mellesleg ez egy AMATŐR app, középiskolás gyerekek összedobták a szünetben.

  33. Avatar for vjan vjan says:

    Szerintem egy értelmesebb 10 éves is összedob még talán jobbat is. Igaz, biztosan nem kaszál csilliárdokat érte.

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hogyhogy hogy? regisztrál, aztán pedig amikor le akarják olvasni a kártyája adatait, beírja a PIN-t, és megnyitja a QR-kódot. kettő lépés.

  35. Avatar for gunar gunar says:

    Persze és akkor mi is van a F-ID biztonságával? Azt minek is találta ki az Apple, ha egy jól megfizetett fejlesztő mert aki ilyen hivatalosat csinál azt igen jól meg szokták fizetni, nem használja ezt a lehetőséget, ami bárki számára használhatóbbá teszi a használatát és mellesleg le sem lehet lesni, a megkerülése meg nem jelent erre az adatra veszélyt. Nem értem miért nem lehet normálisan megírni valamit ha adott a lehetőség és ez már a második ebben a témában. Ez engem egy 97-es projectemre emlékeztet, amikor beadtam egy tervet a MATÁV-nak a kiírt tenderére, a kábel rendszer védelmére és mellesleg még tudott volna mást is ami hasznossá tette volna, de az elvemet követve az egyik bennfentes rokona maximálisan kiherélve (kimaradt minden ami a lelke lett volna mert nem tudta megoldani tervek nélkül olcsón) csak alap funkciókkal, drágábban kivitelezve, megkapta a tendert. Na vmiért nekem ez jutott az eszembe erről az app-ról is.

  36. Avatar for jaba jaba says:

    van ez a wallet/tárca izé, nem kéne oda rakni? :smiley:

  37. Oda lehet, de nem fogják elfogadni.

  38. Avatar for gunar gunar says:

    Szerintem ebben pont az lehet a lényeg, hogy így ki tudják zárni a kamu kártyákat. Bár nem tudom hogyan ellenőrzik ha valahol tilos nélküle és bemegy a szerv. Az app-ban pedig csak a hivatalosan megcsinált kártya lesz látható.

  39. Csak a qr kódot tudják ellenőrizni egy másik appal, amit össze kell hasonlítani a személyivel. Aki nem megy el a második oltásra, annak érvénytelen lesz a kártyája elméletileg. Nyílván senki nem küldi vissza :smiley:
    Pusztán a logika mentén el kéne fogadniuk, hisz semmivel sem tud hamisabb lenni.

    De Amennyire amatőr ez az egész informatikailag a kezdetektől azon se lepődnék meg ha nem is lenne megoldás a kártyák érvénytelenítésére.

  40. Annak ellenére, hogy nagyon vártam ezt az alkalmazást most már úgy vagyok vele, hogy alig várom, hogy megérkezzen a plasztik kártyám, ezt a gagyi szemetet meg törlöm a telefonról és inkább a plasztikot adom át ha kérik. :smiley:

    Abban reménykedem, hogy ha elindul az egységes EU-s igazolás akkor annak jobb alkalmazása lesz és akkor visszatérek a telefonnal való azonosításra. Kérdés persze, hogy ez lesz e nálunk is, vagy ebből is kimaradunk mert menő, ha mi mást használunk mint a többiek… :roll_eyes: :woman_shrugging:

  41. Az nem tűnik életszerűnek, hogy egy (tömegeket érintő) beengedési ponton mindenkitől meg fogják követelni és le fogják ellenőrizni, hogy valós időben élő net kapcsolaton keresztül mutassa be az appal a COVID igazolását és egyeztessék a személyazonosságát.
    Ehhez egy ilyen beléptetésnél egyszerűen nincs elég idő és nem is mindig biztosíthatók a feltételek (pl nincs térerő a mobil netethez)
    Tehát a gyakorlatban ez legjobb esetben is úgy fog ez kinézni, hogy már a beléptető pont előtt mindenki lekérdezi az appal magát és azt bemutatja mikor odaér, ehhez a beengedők is partnerek lesznek mert az ő munkájukat is egyszerűsíti. De, ha ez így lesz, akkor pont elég lesz egy képernyőképet menteni még akkor amikor az komfortosan megoldható. Igen ám, de ez pont azt jelenti, hogy ebből nem fog kiderülni, hogy vki nem ment el a második oltásra és közben visszavonták az igazolását. Azaz az egész a gyakorlatban pont annyira lesz aktuális mintha fizikai kártyát mutatna fel valaki.

  42. Szerintem ezért lenne célszerű a papírlapocskát elkérni, mert azon rajta van a második oltás dátuma is… Csak hát az meg egy nagyon kényes valami, le kéne esetleg lamellázni vagy ilyesmi…

  43. Avatar for gunar gunar says:

    Én csak arra gondoltam, hogy ezt lényegesen nehezebb hamisítan i mint a kártyát és ez az app-on belül ezért szinte biztos hogy valódi adatot ad. Persze sokkal jobban is megvalósítható lett volna ha akarják.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Sipka Avatar for vkleszken Avatar for White64GB Avatar for gaborszuts Avatar for ha5abe Avatar for Szifon Avatar for jaba Avatar for msinkauk Avatar for pAnk Avatar for szgergo88 Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for vjan Avatar for 83miki83 Avatar for ef-dani Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin