fbpx Skip to content

Jeremy Provost iOS-fejlesztő felfedezte, hogy az Apple a Zoom iPades alkalmazásának külön elérést adott egy privát API-hoz. Ennek köszönhetően a Zoom az egyetlen olyan külsős app, amely — a beépített FaceTime alkalmazáshoz hasonlóan — osztott képernyős üzemmódban is használhatja a kamerát.

Provost a saját blogján tette közzé a hírt. Leírta, hogy meglepődött, hogy minden más alkalmazással ellentétben, a Zoom akkor is hozzáfér a kamerához, amikor egy másik app fut mellette, és megkérdezte a fejlesztőit, hogy ez hogyan lehetséges.

Érdekes módon a Zoom kapcsolattartói nyíltan válaszoltak is neki, és elmondták, hogy az Apple-nek van egy külön eljárásrendje arra, hogy a cupertinói cég által arra érdemesnek ítélt fejlesztők előtt megnyissanak bizonyos API-kat.

Mint a legtöbb privát interfészt, a multitasking közben való kameraelérést is egy úgynevezett entitlement segítségével lehet megnyitni. Az entitlement egy olyan fájl, amit az Apple a fejlesztési folyamat során hozzáad az app tényleges végrehajtható fájljához, és azzal együtt kriptográfiailag hitelesíti. Az iOS ezek után ennek az aláírt entitlementnek az alapján engedélyezi vagy tagadja meg bizonyos osztályok vagy függvényhívások használatát.

Néhány fejlesztő egyébként — érthető okokból — felháborodott a Zoom speciális státuszán. Az sem derült ki, hogy az Apple-nek mi volt a motivációja erre a lépésre. Tavaly nyáron Tim Cook még azt nyilatkozta, hogy az Apple minden fejlesztőt egyformán kezel, ami a mostani fejlemények fényében nyilvánvalóan nem igaz ilyen formában.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Mindig van külön bánásmód. 1 hónap múlva pedig az Apple megveszi a Zoom-ot :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kopemagus

Népszerű hozzászólások

  1. Mindig van külön bánásmód. 1 hónap múlva pedig az Apple megveszi a Zoom-ot :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kopemagus