fbpx Skip to content

Akik a Szifon.com-ot olvassák, tudják, hogy nem vagyok egy nagy kerékpáros, sőt… Azonban mindig is szemeztem azzal, hogy a roller után vagy mellé egy elektromos kerékpárt is beszerezzek. Eddig érdemben ülni sem tudtam egy ilyen “teremtményen”, és mikor megláttam, hogy ElektroBikereseknél elérhető a bérlés, vásárlás opció, gondoltam, kipróbálok egyet.

(A képen a párom látható)

A srácokat tehát én kerestem meg, hogy szívesen megnéznék egy ilyen terméket és esetleg be is számolnék róla az oldalon, így ennek a cikknek nincs köze a PR anyagokhoz. Csupán saját élményt és véleményt formálok meg. Az ElektroBiker azonban nem bízta a véletlenre, a világ egyik legjobb elektromos bringáját tette alám, és ezzel jó értelemben csaltak is. ? Vágjunk is bele, hogy milyen volt az első élményem az elektromos kerékpárral!

Miért nem bringázom?

Nagyjából 1 hétre kaptunk 2 darab Greyp márkájú terepkerékpárt, amit mi ugyan nem terepen, de azért a budai hegyeket megmászva használtunk. Így, hogy még bringázni se nagyon szoktunk, természetesen nem vezetett egyből a terepre az utunk, inkább barátkoztam a számomra amúgy is újdonságokkal teli bringával, amiből volt elég.

Őszintén megvallva az én súlyommal (105kg) nem igazán lehet bringázni, mondjuk úgy, el kéne már járni edzeni és így tovább, szóval számomra a sima bringázás sem annyira jöhet szóba. Persze-persze elbringázgatok 1-2km-t, de elfáradok, leizzadok, és az számomra nem éppen kikapcsolódás. Ez van. Mondhatnám, hogy mennyire edzésben vagyok, de nem. ??‍♂️?

Szóval amikor az elektromos bringát megkaptam, és akartam, hogy “működjön alattam”, akkor is volt bennem egy egyfajta “félsz”, hogy hát ezzel is majd 1-2 km-t megyek és ennyi. Nem lesz meg az az élmény, amit gyerekkoromban kaptam a BMX-től, hogy milyen jó érzés volt a barátokkal “csapatni” az utakon, és ez a mai napig bennem is van.

Greyp

A legtöbb elektromos bringát tekerni kell, tehát valamennyi erőt ki kell fejtenünk, de azt bringa válogatja, hogy mennyit. Mennyire segíti a hajtást maga a termék, konyhanyelven leírva mennyire könnyű tekerni. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy váltós bringánál, minél nagyobb fogaskerékre váltunk hátul, annál könnyebb tekerni. A Greyp esetén elektromos hajtást kapunk, valamint egy váltónk is van, amivel még könnyebbé tehetjük az egészet.

Mit kell tudni a Greypről?

A Greyp valahol egy elektromos mountain bike. Ez a típust hatalmas kerekekkel felszerelve kaptuk meg, tehát garantált volt, hogy bárhol járhatunk vele. Kollégám valóban kipróbálta terepen is, én leginkább a városban jártam vele. Rendelkezik beépített GPS-szel, kijelzővel, gyorsulás mérővel, beépített első és hátsó kamerával, valamint mobilinternettel. Jóformán nincs olyan funkció, amit ne tudna. Ahogy lentebb, a kijelzőn látható, középen a sebességet kapjuk meg, alul az aktuálisan megtett távot (trip), felül pedig az akkumulátor töltöttségét, valamint a kilométerek megtehető számát, jobb oldalt az óra után pedig az elektromos rásegítés erősségét láthatjuk.

Ezen kívül a Greyp készített egy alkalmazást is a bringához, amit ha elindítunk és az iPhone-t dokkolva használunk, egy egészen más világ tárul elénk. Innentől kezdve használhatjuk az első és hátsó kamerákat, tervezhetünk vele útvonalakat, és láthatjuk azt is, amit egyébként a beépített kijelzőn látnánk. Szóval kitárul a világ, a bringa útvonal tervező segítségével egy olyan térképet kapunk, amivel mehetünk erdőben, kietlen helyen, szinte bárhol!

Lényegében 5 fokozatos rásegítést kapunk. Az első 3 fokozat az átlagember számára bőven elegendő, és már akkor is azonnal érezni, hogy hajtás után “magától” megy a bringa. Szinte hihetetlen, és nem is gondolja az ember, mennyit számít egy ilyen rásegítés. Amennyiben az 5-ös rásegítést választjuk, tehát a teljest ráengedjük a hajtásra, lényegében egy “motort” kapunk. Elindulás után olyan erővel mozgatja meg a bringát, hogy azonnal 25-35km/h-s sebességet érünk el, és itt kezdődik az úgynevezett Greyp élmény!

A Greyp élmény

Emlékeztek, hogy a cikk elején említettem a saját félelmemet azzal kapcsolatban, hogy mennyit fogok megtenni ezzel a bringával. Hogy én még elektromos hajtással/rásegítéssel sem igazán fogom ezt élvezni, ennyire nem vagyok formában. Nos, mutatom:

Igen, felmentünk vele a budai várba és közel 20km távot tettem meg vele. Az valami elképesztő élmény volt, hogy feltekertem vele olyan emelkedőkön, amiknek már az első 3 méterén “meghaltam” volna. Szinte hihetetlen volt, hogy felvitt és még csak el sem fárattam, csak tekertem felfelé, de semmilyen erőfeszítést nem kellett kiadnom. Jóformán nevettem felmenetel közben és arra gondoltam, nekem ez kell. Végre újra élményt lett a bringázás, bár csalással, de mégis pozitív élményt éltem meg, és talán ez mindennél fontosabb, és ettől még tekertem.

Természetesen 20-25km már elfáradtam ebbe a tekerésbe is, mert azért ez olyan mintha 1,5 órán keresztül sétálnál erőteljesebben, és bizony az Apple Watch adatai alapján azért így is felment 170-re a pulzusom.

Gábor: A Greyp “függővé tesz”

Ahogy Admin kolléga említette, képességeinken túl teljesítünk! Igazi szuperhősnek érezzük magunkat. Én jellemzően autóval közlekedem, csak a pár utcával lentebb lévő óvodáig tekerek el, meg vissza. Azt kell hogy mondjam, hogy: WOW! Egyrészt a minőség, a karbon váz, a tárcsafékek, a súly mind olyan, hogy leesik az állunk, másrészt amint ráülünk, nem bírjuk abbahagyni. Egyszerűen nem fáradunk el!

Szemléltetésnek itt van pár kép, ahogy a völgyhíd egyik dombjáról áttekerünk a másikra. Épp ésszel az ember azt mondaná, hogy oda nem tudok feltekerni, kocsival se hajtanék be, de ezzel a bringával olyan könnyedén megmásztuk, hogy csak na és még csak le se izzadtunk. Feleségem is azt mondta, na igen, egy ilyen bringával ő is körbetekerné a Balatont.

A völgyhíd déli részén... látod a túloldalt?

A völgyhíd déli részén… látod a túloldalt?

... ott fent...

… ott fent…

Pikk-pakk ott voltunk.

Konklúzió

Számomra a Greyp és az ElektroBiker megmutatta, hogy a bringázás lehet újra élmény, még olyan adottságokkal rendelkezőknek is, mint én. Nekem alapból magas a pulzusom, mert volt korábban egy tüdőembóliám, ugyan erőt tudok kifejteni, de a tüdőm közel sem 100%-os és a pulzusom is magasabb az átlagnál. Nem véletlen elektromos rollerezem, de úgy látszik, az elektromos bringázást is nekem találták ki, és idén a terveim közt szerepel az, hogy kihasználjam az előnyeit. Imádtam minden percét és talán ez jól látható a cikkből is.

A Greyp, ahogy a cég is hirdeti, a TOP, nincs kérdés. Minden porcikája megfelel a legmagasabb elvárásoknak is, és nekünk, mint kütyü függőknek is ott van a kijelző, a statisztikai adatok, azok, amikért mi rajongunk. Egy hegyi bringás pedig azt az élményt kapja meg vele, amiért a Greyp készült. Brutális felfüggesztés, magas minőség, pontos irányítás, professzionális fékek, és persze a kijelző, rásegítés, hegymenet és így tovább… Ha tehetitek, próbáljátok ki, vásároljátok meg az ElektroBikertől, mert egészen elképesztő élményben lesz részetek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for tribi tribi says:

    Ez tényleg elég fasza meg minden, de azért egy középkategóriás autó árát elkérik érte. Nekem ez egy bicikliért bőven túl sok.

  2. Szerintem aki budapesti (vagy bármilyen más nagyvárosi) és esze ágában sincs autót venni, de tömegközlekedni sem akar, annak lett ez kitalálva. Mint ahogy az elektromos roller is.

  3. Pedig az ára alapján még csak nem is felsőkategóriás e-bicikli. Egy Rotwild/Porsche vagy +STROMER- közel a duplájába kerül, mondjuk ezek DT Swiss kerekeken gurulnak. Az egyik ismerősöm pont az autót váltotta le egy elektromos kerékpárra. Nincs kedve dugóba ülni így májustól-oktoberig szinte csak ezzel jár dolgozni, ami kb 35 km oda-vissza naponta, és nincs rá súlyadó, sőt biztosítás is olcsó.

  4. Ez igazából egy bicikli formájú motor. Az árát is így nézd.

    @Admin, a 105 kiló nem akadály a (nem e-)biciklizésnek. napi 1 óra és akármennyit ehetsz, pikk-pakk 100 alatt leszel.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Most nem azért, de a kerékpár nem egy sport eszköz, ami azért van hogy edzem a testemet és nem az a lényege hogy ne fáradjak el? Ha azt szeretném hogy nehéz legyen kell rá aggatni pár plusz súlyt és akkor még edzettebb lehet a gazdája. Mert hát így lesz jó sok pénzért egy eszköz ami még nehéz is és áthidalja a kerékpározás lényegét a mozgást.

  6. Nem csak az. Élmény is lehet.

  7. Avatar for Czo Czo says:

    Szerintem egy kozlekedesi eszkoz, ami el tud vinni A-bol B-be. Ugyonezt beirhatnad az e-scooterek ala is, hiszen az ‘e’ nelkul az is sportolasra alkalmas eszkoz lenne.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Persze lehet, de maga a kerékpározás lényege veszik el javarészt szerintem a gépesítéssel.

  9. Lehet, neked. :slight_smile: Nekem így is élmény volt.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Ha közlekedési eszköz lenne, kellene rá valami vizsga minimum kreszből, de ameddig ezt nem teszik kötelezővé addig sport eszköz.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Jó mi anno a haverokkal minden szombaton túráztunk kerékpáron kb 40km-t (jó régen volt :smiley:) beiktatva fagyizókat stb, na az jól esett kivéve ha jól esett :crazy_face:

  12. Itt az akarás az akadály :smiley:

  13. Avatar for Czo Czo says:

    Tehat, akkor nem szamit kozlekedonek az, akinek nincs jogositvanya es ugy kozlekedik?

    Tehat, ha labbal tekerek napi 5km-t kerekparral, akkor nem kell tudnom a szabalyokat es sportolonak szamitok, de ha ugyonezt egy akkus motorral segitett szerkezettel teszem (amira a jogszabalyok szerint nem kell se rendszam, se vizsga a hasznalatahoz, tehat a szabalyok ismerete sem) akkor szerinted megiscsak vizsgazni kellene? A kerekparral pont az a baj, hogy az ember leizzad a hasznalataval, ha teszunk ra egy motort es megszunik ez a problema, azzal csak javitottunk a szerkezet hasznalhatosagan, megsem csinaltunk belole plussz papirozast kivani bonyolult valamit.

  14. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor erre csak egy kérdésem van. Mennyit szoktál a városban pl Budapesten közlekedni autóval?

  15. Avatar for Czo Czo says:

    Nem kozlekedek autoval, mert vezetni kell. Majd ha kikerul a kormany, venni fogok. 5-6km-en belul gyaloglok, ha messzebbre kell menni, akkor tomegkozlekedek.

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    elnézve egy rakás nem elektromos bringást, akik simán átmennek a piroson, vagy bárhol, zebrán nem szállnak le és tolják át, hanem simán átgurulnak, nincs rajtuk sisak, nincsenek kivilágítva, meg össze-vissza cikáznak a gyalogosok között… akkor ők sportolnak?

  17. Avatar for gunar gunar says:

    Na ez a bökkenő és adja a nézőpont különbségeket. Ha vezetnél tudnád és hidd el nem élveznéd azt amit a sok kerékpáros művel az alapvető közlekedési és kresz ismeret nélkül a KÖZÚTON. Mert tojnék rájuk ha nem kellene kerülgetni őket és nem tartanának fül állandóan az amúgy is egyre kevésbé használható városi forgalomban. Arról nem is beszélve, hogy saját testi épségükön kívül még mi mindenkit sodornak veszélybe ezzel a magatartásukkal.
    A cikkben szereplő eszköz meg igen sport eszköz, a felépítése folytán és a gumijainak profilja miatt is, nem aszfaltra való, ha meg sport eszköz akkor minek is bele a gépi hajtás?

  18. Avatar for gunar gunar says:

    Pont erre céloztam, hogy nem közlekedők hanem szabálytalankodók akiket senki nem büntet és azért mert már régen nincsen rá igazán rendelet, vagy van csak magasról tesz rá mindenki sajnos. Én simán visszahoznám azt ami a régi rendszerben működött sok esetben, a rendőr megállította biciklist és ha nem voltak meg a közlekedéshez előírt alap dolgok akkor szelep kivesz és ha volt nála pumpa akkor nem is adta vissza ( többnyire eldobta de ma már ezért simán beperelhetnék)

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    autósból is kismillió ilyen van. idióta minden közlekedőből van, függetlenül attól, hogy milyen formában jut el A-ból B-be. a KRESZ ismerete és betartása mindenkinek a saját érdeke lenne, de ezért kell defenzíven közlekedni, és akkor mások hülyeségét is jó eséllyel el tudod kerülni. itt mindegy, hogy elektromos-e egy bringa, vagy nem. minden a használójától függ.

  20. Avatar for Czo Czo says:

    En nem latok olyat a felepitesen, ami alapjan ez ne kozlekedesi eszkoz lenne. Kereke van, gurul, lehet vele kozlekedni, elvisz A-bol B-be. Minek bele motor? Miert ne lehetne benne motor? A kocsiban is van, lehetne a kocsid alja ures, es hajthatnad ugy, mint a The Flinstones-ban. Ha ez a szerkezet a gumi miatt nem valo aszfaltra, akkor kb ezt elmondhatod barmilyen kerekparrol is, holott a szabalyok ertelmesen leirjak, hogy kerekparral (tehat ezzel is) hol es min kell kozlekedni. Varjunk csak, ha szerepel a szabalyok kozott barmi, ami illeszkedik egy kerekparra, akkor megicsak kozlekedesi eszkoz lesz a kerekpar, nem?

    Egyebkent gyalogoskent kozlekedve en is latok kismillio autost, aki ugyonigy nem ismeri a szabalyokat, pl rendszeresen nem adja meg a gyalogosnak jaro elsobbseget.

  21. Avatar for gunar gunar says:

    A hiba abban rejlik, hogy amikor a brigások az állítják ők közlekedők és semmi szabályt nem tartanak be ami a közlekedőkre vonatkozik és ráadásul azzal sincsen a legtöbbjük tisztában hol minek minősülnek és itt jön a vesszőparipám a zebra amin simán áthajtanak “mert elsőbbségük van a zebrán” hát nem csak ha tolják és lehetne sorolni, ám ha egy ilyent valaki elüt a zebrán még az autója is összetörik a lelki sérülésről nem is beszélve. Szóval azért mert sok valahogyan vizsgát szerzett szabálytalankodó révén a bringásokat ne mentesítsük már a rájuk vonatkozó kötelezettségek alól.
    Simán az átkosból át kellene menteni a bringásokra vonatkozó szabályokat és max kicsit reformálni.

  22. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ez most miért rosszabb helyzet attól, hogy egy bringa elektromos is? mert szerintem mindegy. idióta mindenütt van, nem lesz szükségszerűen több attól, hogy valami elektromos.

    a KRESZ alapján a baleseteket el kell kerülni, a zebrát meg még akkor is fokozott óvatossággal közelítjük meg, ha amúgy nekünk van zöld. defenzív közlekedés. csak így lehet több esély az idióták ellen.

    ácsi, én nem mentesítettem. de annak, hogy egy bringa elektromos, vagy sem, vagy hogy milyen gumi van rajta, köze nincs ahhoz, hogy valaki idiótaként használja, vagy sem.

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Azért a gyalogosok közlekedésén is azonnal lehet látni, pont ahogyan egy zebrán átkelés esetében, van-e jogsija és vezet-e. Teljesen másként áll egy autós ehhez mint ahogy egy sima gyalogos, napi szinten látni a nem kicsi különbséget a kettő között, pl egy sofőr nem ugrik a zebrára az elsőbbsége tudatában mint a sima gyalogos akik szinte azt hiszik ott betonfal védi őket, pedig nem.
    Szabályokat nem tisztelők mindig minden táborban vannak és lesznek, csak a gyalogos elfelejt egy nagyon nyomós érvet, ha elütik a zebrán mert erőszakos volt és nem tudott várni az utolsó autóra míg az elhalad, s az utána lévő szabad térben simán BIZTONSÁGOSAN átkelhet, de ő csak azért is mert vazze elsőbbsége van átmegy, lehet meghal, lehet nyomorék lesz, lehet stb, míg az autós kiszabadul és él tovább ahogy sok példa mutatja sajnos. Tudom mert láttam a barátom életét szertefoszlani egy ilyen autós miatt, aki a kislányát elütötte.

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Azért azt be kellene végre látni, hogy ezzel a zebra szabállyal sikeresen mellé lőttek az alkotóik. Elérték vele hogy a gyalogosok szinte elé ugranak az autók elé és az autósok meg már akkor is megállnak mikor a zebra mellett önfeledten beszélgetnek az emberek.
    Az meg hogy a bringa sporteszköz-e vagy sem szvsz attól függ főleg hogy fel van-e szerelve mindennel ami a közlekedésben résztvevőkre kötelező, ha motor hajtja akkor meg fokozottan. Érdekes anno mikor még voltak dongo motoros cangák azokra kellett kresz vizsga ha jól emlékszem, bár lehet csak egy ideig. De mindegy is mert azt kellene a rendőröknek tenni, ha a bringás a közúton halad akkor ha nincsenek meg az előírtak rajta bünti mint ahogyan minket is, ha nem szabályos akkor is és nem lenne ennyi sz@r fölött döglégy módra haladó cangás sem.

  25. Avatar for Czo Czo says:

    Tehat, ha nincs meg a kotelezo felszerelese, akkor sportol, ha megvan, akkor kozlekedik? Ha nincs meg a kotelezo felszereles es a rend ore azon kapja, hogy rajta ul kozteruleten, akkor egyszeruen megbunteti, fuggetlenul attol, hogy a kerekparos a sajat itelokepessege szerint most eppen kozlekedik vagy sportol. Ezt kar idekeverned. A gyalogos kozlekedesnek (pont ugy, ahogyan masmilyen modon torteno kozlekedesnek is) is megvannak a szabalyai, ezt ki-ki, a sajat maga erdeke szerint tudja/ismeri. Nem attol lesz valaki a kozlekedes resze, hogy vizsgazott-e valamint megfelelt-e ezen a vizsgan, ahol felmerik, hogy mennyire ismeri a kozlekedesben resztvevokre vonatkozo szabalyokat. A kozlekedes egy veszelyes uzem, a nagyobb halak tudnak figyelni a kisebb halakra, ahogyan a halak merete csokken, ugy fog csokkenni a szabalyismeretuk/szabalykovetesuk.

    A szabalyrendszer jol leirja azt egyebkent, hogy milyen eszkore kell jogositvany vagy milyen eszkozre nem. A megfeleloen kis teljesitmenyu, alacsony kobcentis motorokra, sem most sem regebben nem kellett pl jogositvany. Pont ez a szabaly teszi lehetove az elektromos segedmotorral hajtott kerekpar szabalyszeru hasznalatat jogositvany nelkul is.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Azért a segédmotorosokra kellett ami kis köbcenti is meg nem is erős volt régen.
    Akár hogyan is ágáltok ellene sok baleset megelőzhető lenne ha legalább aki közúton részt vesz a forgalomban, ismerné a kresz szabályait rendesen értem a bringásokra és a rolleresekre is ezt, de ameddig ez legalább nem teljesül hát marad a káosz és a félelem.
    Az első mondatodra meg azt mondom, hogy ha nincsen meg a feltétele a bringáján a szabályosságnak akkor igen sport eszköz és ne sportoljon vele közúton csak ha az elzárt erre a célra, ergo ha sportol tegye máshol, ha közlekedik ismerje hogyan kell és legyen a bringája szabályos.
    Azon ez mit sem változtat, hogy a bringa ilyen formában szvsz elveszti a lényegét nagy részben, persze vannak itt is mint mindenhol kivételes esetek, pl adminé aki problémákkal küzd így segíti és tegyük hozzá autós szemmel bringázik ami koránt sem elhanyagolandó szempont a többi közlekedőre nézve.
    Amugy meg ez egy hegyi bringa ahogy látszik is és az meg sport eszköz :crazy_face:

    “megvannak a szabalyai, ezt ki-ki, a sajat maga erdeke szerint tudja/ismeri. Nem attol lesz valaki a kozlekedes resze, hogy vizsgazott-e valamint megfelelt-e ezen a vizsgan, ahol felmerik, hogy mennyire ismeri a kozlekedesben resztvevokre vonatkozo szabalyokat”

    Hát ez azért nem egészen van így, mert aki közlekedik annak kötelessége ismerni a rá vonatkozó szabályokat max vmiért nem tartja be és amennyiben ezt nem tudja azzal kizárja magát a szabályos közlekedésből, hiszen csak ezen tudással szabadna a közlekedés részévé válni.

  27. Avatar for gunar gunar says:

    Másnak is, de voltak és vannak is “sima” izomhajtányos bringák is hasonló árakon, csak azokat nem szokványos helyeken árulják, ott sem ritka a milliós ár. (Peugeot, Porsche, stb ami hirtelen eszembe jutott)

  28. Hagyjuk már ezt a kreszt. Az az idióta amelyik átmegy a piroson, az kresz vizsga után is átmegy a piroson. Amelyik ész nélkül cikázik az autók közt, a vizsga után is meg fogja tenni. Ugyanez igaz az autós idiótákra is. Kresz szempontjából semmivel se rosszabbak a biciklisek, mint akár az autósok, akár a gyalogosok.
    Sokkal nagyobb baj, hogy nem tudnak biciklizni és ebből adódóan közlekedni sem. Nem megy ki az út szélére, mert fél a padkától. Nem tudja hol áll meg a biciklije, ezért satura húzza már méterekkel előbb (aztán amikor elkoptatta a féket nem cseréli ki és már meg se áll). Szűk utcában alig tudják kielőzni a szembejövő forgalom miatt, mert kacsázik, de aki végre megelőzi, amellé a lámpánál visszagurul és kezdődik előről. Stb, stb. Ezek a nagyobb bajok, ezen viszont nem segít a kresz vizsga.

  29. Avatar for gunar gunar says:

    kb ugyan azokról van szó mert aki vezet is az nem fog így közlekedni az autósok között mert tudja milyen a másik oldalról látni őket. Persze vannak kivételek, de mint tudjuk az erősíti a szabályt :crazy_face:
    Pár éve volt egy közlekedési helyzetem Kispesten az egyik sarkon a gyalogos hülye módon elém sétált majdnem és még neki állt feljebb (nem zebra és valóban barom volt minden autós szemmel akit megkérdeztem, de gondoltam egyet és megkérdeztem olyanokat is akik keveset autóznak utasként is, szinte kizárólag gyalog és tömeg közlekednek, hát csk Isten tudja miért ők is olyan logikátlanul mentek volna át mint az említett esetben szereplő liba. Na ennyire más a látásmódja a két csoportnak sajnos, sok bringás és gyalogos el sem tudja képzelni milyen az mikor valaki vezet és sokkal több mindenre kell figyeljen mint ők na és másképp is lát más dolgokra figyel.
    Volt egy teszt régen amikor azonos képet (utcakép) 3 ember azonos ideig néztek majd leírták ki mit jegyzett meg róla. A gyalogos párat és nem lényegeseket, az úrvezető már majdnem 10 dolgot, míg a hivatásos közel 20-at. Hát ez itt a baj, sok gyalogost beültetnék egy napra hivatásosok mellé és lássák mit művelnek a hasonszőrűek és mit lát ebből egy sofőr. Szvsz tanulságos lenne nekik, bár lehet csak pár hétig :crazy_face:

  30. Ez így baromság, mert igen is én az autóval figyelek oda a gyalogosokra és a biciklisikre slussz. Nem kell itt kreszre meg mindenre fogni, mivel én vagyok a “nagyobb” én figyelek a kisebbre. Nálunk svájcban van egy mondás “ Rad steht, Kinder geht!” ami annyit jelent, hogy megállok, ha látom, hogy állnak az átkellőnél. Vagyis én figyelek a gyalogosokra és a biciklisekre is!! Városban meg igenis úgy vezetek, hogy mindig fel vagyok készülve arra, hogy kiszaladhat elém valaki. Amúgy én minden városban korlátoznám a sebességet 30km/h-ra, mondom ezt úgy, hogy elég sokat vezetek. Nem kell azt gondolni, hogy azért mert én autóba ülök akkor felsőbbrendűbb vagyok. :wink:

  31. Avatar for gunar gunar says:

    Szerencsés vagy hogy nem kell soha sietned sehova városon belül és neked elég a 30. Én még bőven a 60-on szocializálódtam és az is kevés volt hát ez van. Nem a tempóval van baj, hanem a tudással amivel rendelkeznek az emberek és a levezetett több mint 36 év alatti sok km igazolja nálam, aki az esetek 80%-ában annyival megyek amennyivel lehet adott forgalmi helyzetben, persze az értelmes határon belül, a számomra értelmes határon belül. Nem tudom ki hogy van vele de én azt vettem észre amikor nem lehet haladni lankad a figyelem mert semmi nem történik ami éberen tart :slightly_smiling_face:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for vkleszken Avatar for Szifon Avatar for tribi Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83 Avatar for gunar