The Washington Post: Nem elégséges az Airtag követés elleni védelme

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem elégséges az Apple által az AirTag eszközökbe épített védelem annak megakadályozására, hogy valakit nyomon kövessenek. Ezt Geoffrey Fowler állítja a The Washington Post által publikált cikkében, amelyben azt vizsgálta, hogy az AirTag‌ hogyan használható a felhasználók titokban történő követésére.

Fowler AirTaget rakott magára, és egy kollégája segítségével végezték el a kísérletet. Arra a következtetésre jutott, hogy az AirTag az olcsó, hatékony nyomkövetés új eszköze.

Az Apple védelmi funkciói között szerepel a riasztás, amely arról tájékoztatja az iPhone felhasználókat, hogy egy ismeretlen AirTag eszköz utazik velük és a holmijukban. Ezen kívűl rendszeres hangjelzést ad, amikor az AirTag három napot meghaladóan távol van a tulajdonosától.

Fowler elmondta, hogy az egy hét nyomon követés során riasztásokat kapott mind az elrejtett AirTagtől, mind az ‌iPhone készülékétől. Három nap elteltével a Fowler követésére használt AirTag hangot adott ki, de az csak 15 másodpercnyi csicsergés volt az, ami körülbelül 60 decibel erősségen szólt. Alkalmanként a jelzés 15 másodpercig volt hallható, majd több órára elhallgatott. Ezt követően újra 15 másodpercig csipogott, és az AirTag tetejét benyomva a jelzés hangerejét jelentősen le tudta tompítani. A három napos számláló visszaállt, miután újra kapcsolatba került az eredeti tulajdonos ‌iPhone-jával, így például ha a megfigyelt személy az AirTag tulajdonosával él, akkor előfordulhat, hogy ez a  jelzés soha nem aktiválódik.

Fowler rendszeresen kapott figyelmeztetéseket telefonjára az ismeretlen AirTag-ről ami nála volt, de megjegyezte, hogy ezek az értesítések nem állnak rendelkezésre az Android felhasználók számára. Azt is elmondta, hogy meglátása szerint az Apple nem nyújt elegendő segítséget a közeli AirTag felkutatásához, mivel csak hanggal lehet nyomon követni, ez a funkció Fowler számára nem mindig működött.

Több riasztást kaptam: az elrejtett AirTagtől és az ‌iPhone-omtól is. Nem volt nehéz kitalálni, hogy egy rossz szándékú partner meg is kerülheti az Apple védelmi funkcióját. A riasztás csak három nap múlva szólalt meg, és akkor kiderült, hogy az csupán 15 másodpercnyi csicsergés. Továbbá míg egy ‌iPhone‌ készülék figyelmeztetett, hogy egy ismeretlen AirTag mozog velem, hasonló figyelmeztetések nem állnak rendelkezésre az amerikaiak nagyjából fele számára – akik Android rendszerű telefont használnak.

A Fowlernél lévő AirTag folyamatosan frissítette az őt megfigyelő kollégája számára a tartózkodási helyével kapcsolatos információkat néhány percenként, mindezt saját Apple készülékei közreműködésével.

A ‌Lokátor hálózatot úgy tervezték, hogy könnyen megtalálja az AirTaghez rögzített dolgainkat, vagy elveszett Apple eszközt a világszerte több száz millió aktív Apple termék közreműködésével. Ha elveszítünk egy AirTaget, és valaki más Apple eszköze észleli, annak segítségével az elveszett AirTag helyadatait elküldi számunkra. Ez vonatkozik persze az emberek nyomkövetésére használt ‌AirTagre is…

Az Apple ‌iPhone‌ marketing ágazatának alelnöke, Kaiann Drance a The Washington Postnak elmondta:

Az ‌AirTag-be épített védelmi funkciók az iparág vezető, erős, proaktív elrettentő eszközei.

Kifejtette továbbá, hogy az ‌AirTag‌ nyomkövetés elleni védelmét fejleszteni fogják:

Ez egy intelligens és hangolható rendszer, melyet folyamatosan fejlesztünk.

Drance reagált néhány adatvédelmi aggályra is.

Az Apple háromnapos időtartamot választott, mielőtt egy AirTag elkezd figyelmeztető hangot kibocsátani, mert a vállalat egyensúlyban akarta tartani, hogy ezek a riasztások miként zajlanak a környezetben, valamint a nem kívánt követés esetében.

Az alelnök nem volt hajlandó elárulni, hogy az Apple konzultált-e a családon belüli erőszak szakértőivel az ‌AirTag létrehozásakor, de azt mondta, hogy az Apple nyitott a konzultációra ezekkel a szervezetekkel.

Fowler persze elismeri, hogy a versenytársakkal szemben az Apple sokat tett azért, hogy megakadályozza az ‌AirTag‌ rossz szándékú nyomkövetésre való használatát, azonban még mindig vannak aggályok, amelyekkel foglalkozni kell.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Ezzel nekem két bajom van:

  1.) Ha folyamatosan jelez hanggal vagy telefonra küldött üzenettel annak, akivel sokáig együtt mozog az AirTag (és nem az övé), akkor kb tök mindegy, hogy rátetted a cuccodra az AirTaget, mert aki netán ellopja, egyből tudni fog róla és leveszi, eldobja/hatástalanítja, stb. Nyilván ezt az emberek nyomonkövetése ellen építették be, de így valamilyen szinten szerintem az eredeti funkciója is csorbul.

  2.) Ha pl. berakod a kocsiba/motorba/biciklibe/rollerbe biztos, ami biztos alapon, akkor ha 3 napig nem mész a közelébe, folyamatosan hangot fog kiadni? Valahogy ezt sem érzem túl logikusnak. Értem, hogy nem ez a fő funciója, nem erre találták ki, de nem tudom elképzelni azt a helyzetet, ahol erre szükség lenne :smiley:

  Aztán meg lehet, hogy csak velem van a baj. Terveztem/tervezek vásárolni 1 db-ot a teszt kedvéért, de egyelőre ezekkel a kis mellékes baromságaival nem igazán győzött meg.

 2. Jadeye says:

  az AirTag nem lopás ellen van.

 3. Nagyra fújt lufi, megint csak azért ekkora a felhajtás mert Apple. A pszichopaták és egyéb profik részére eddig is könnyen elérhetőek voltak az ennél a sokkal profibb nyomkövetők, de most hirtelen mindenkiben potenciális James Bondot látnak. Pedig ez csak egy divatos kulcstartó, jelenlegi tudásával bátran pályázhat az Apple legfeleslegesebb termékére, odafér az arany watch mellé.

 4. azokra az eszközökre való, amik általában veled vannak
  szerintem roller (ami általában garázsban, tárolóban van) nem ilyen, autó szintén nem
  távirányító sem, hisz ha elmész otthonról 1 hétre akkor 3 nap után otthon vinyog az AirTag?
  kulcscsomó pl. jó példa, buxa (már akinek van, én a farzsebben hiszek) az is jó példa, de ezen kívül mást nem tudok, ami folyton velem lenne
  biciklre gondoltam még, de azt is a garázsban tartom mindig, szóval lehet, hogy 3 nap utána csak picsogna az AirTag

 5. Teljesen igazad van. Kulcs, táska, tárca. Ezek azok a tárgyak amikkel normális esetben minden nap találkozunk és könnyen elvesztünk. Autó, bicikli, roller stb: gyakran nem megyünk a közelébe 3 napig de nem szoktuk elfelejteni vagy ottfelejteni sehol, azokat ellopni szokták de ugye az eszköz hangsúlyozottan nem lopott holmi megtalálására van. Talán még kutya nyakába lehet hasznos…

 6. Jadeye says:

  jelenleg egyszer vinnyog, de mindjárt lesz ezt is megemlítve egy részletesebb cikk.

 7. Persze, tudom, hogy nem lopás ellen lett kitalálva, de a koncepcióját tekintve tök jó lenne arra is. Viszont jelen formájában akkor így ez egy teljesen felesleges cucc számomra, mivel nálam mindennek megvan a helye, mindig odarakom, így sosem kell keresnem.

 8. Ennyi. Nekem mint kutyu erdekes, de gyakorlati hasznat nem latom magamnak sem.

 9. Akkor te egy szerencsés ember vagy és ez a termék nem neked készült. Előfordul.

 10. gunar says:

  Na igen csak ugye többekkel előfordul manapság is, hogy együtt élnek másokkal (asszony, gyerek, stb) és ők nem feltétlenül működnek mindenben együtt, na ilyen esetekre találták ki ezt és a társait.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!