fbpx Skip to content

Az elmúlt héten felbukkant jó pár pletyka, és így már nem csak az idén szeptemberben bemutatásra kerülő iPhone-ról, hanem a jövő évi iPhone-ról, és ha ez nem lenne elég, még az Apple 2023-as telefonjáról is kaptunk információmorzsákat.

Ha minden igaz, idén kisebb szenzorszigetet kap az iPhone 13, jövőre durván jobb kamerákat kap majd az iPhone 14 Pro és a 2023-as iPhone-nál pedig a kijelző mögé kerül a Face ID-ért felelős TrueDepth kamera. Vágjunk is bele ezekbe a híresztelésekbe!

iPhone 13

A DuanRui Twitter fiók tette ki ezeket a friss fotókat az iPhone 13 kijelző-védő üvegéről, amin jól látható, hogy kisebb a szenzorsziget, mint a jelenlegi iPhone-ok esetén:

Az Apple 2017-ben az iPhone X-zel hozta el a TrueDepth előlapi kamerát a szenzorszigetben, mely lehetővé tette a Face ID arcalapú azonosítást. A szenzorsziget azonban egy rakás más dolgot is tartalmaz. A teljes lista:

 • infravörös kamera
 • infravörös fényvető
 • közelség-érzékelő
 • környezeti fényérzékelő
 • hangszóró
 • mikrofon
 • előlapi kamera
 • pontprojektor

Ezek sok helyet foglalnak el, ezért akkora jelenleg a szenzorsziget, amekkora. Azonban ha a fenti kép igaz, akkor az Apple-nek sikerült egy kicsit összenyomnia úgy, hogy a hangszóró nyílását kivette a képletből azzal, hogy a szenzorok fölé helyezte, gyakorlatilag az üveg keretébe.

Így a végeredmény egy kisebb szenzorsziget, ami nagyobb állapotsort eredményez, vagyis elképzelhető, hogy a 2021-es iPhone-on már látszódni fog az akkumulátor ikonja mellett az akkumulátor töltöttségi szintje százalékosan is kifejezve. Ez ugyanis egy olyan funkció, amit az iPhone X-zel buktunk több mint 3 éve, és a Face ID-s készülékeken a legegyszerűbben a Vezérlőközpontot lehúzva láthatjuk a százalékos értéket.

Ming-Chi Kuo, a TF International Securities elemzője szerint a hátlapi fő kamera pixelei nagyobbak lesznek, az iPhone 12-ben található 1,7 μm helyett 2 μm méretűek lesznek.

iPhone 14

Ming-Chi Kuo a 2022-es iPhone-okról felfedett egy nagy adag jóslatot. Az első és legszomorúbb hír, hogy szerinte az Apple jövőre felhagy a mini iPhone mérettel, vagyis ha 5,4 colos iPhone-t akarsz a legjobb specifikációkkal, akkor azt csak az iPhone 12 vagy iPhone 13 idejében teheted meg.

Bánatunkat az Apple egy jelentősen javított kamerarendszerrel szeretné elfelejtetni, amit az iPhone 14 Pro család kap majd. Kuo úgy véli, hogy a fő, vagyis széles látószögű kamera 48 megapixeles felbontásra nőne. Ez a változás valószínűleg nem érintené az ultraszéles látószögű és a nagyító lencséket.

Persze ez feltehetően nem 48 megapixeles képeket fog eredményezni, valószínűbb hogy az Apple 4 pixelt összegyúr egybe majd okos gépi tanulásra épülő képfeldolgozó algoritmusával és a végeredmény egy 12 megapixeles fotó lesz.

A pixelek mérete is tovább növekedik, ugye azt már megbeszéltük, hogy az iPhone 13-nál 1,7 μm-ről 2-re növekszik, de az iPhone 14 még ennél is nagyobb pixelekkel dolgozik majd. Ha Kuo-nak hihetünk, a 2022-es csúcs iPhone fő kamerája 2,5 μm-es pixeleket kap.

Videofelvétel tekintetében is javul majd az iPhone 14, az lesz ugyanis az első, 8K felvételre is képes iPhone. És hogy még izgalmasabb legyen: ha igaza van kedvenc elemzőnknek, mind a 4 modell megkapja ezt a funkciót.

iPhone 15

Ritkán fordul elő, hogy egy cikkben 3 egymást követő év iPhone-jairól lenne szó, azonban most ilyen előrelátó volt Ming-Chi Kuo.

Kuo a 2023-as iPhone-ról egy atombomba méretű pletykát dobott be, miszerint az Apple-nek sikerülni fog a szenzorsziget összes érzékelőjét a kijelző mögé rejtenie.

Így az iPhone 15 előlapja teljesen üres lesz és semmi se fog belelógni fentről a képbe. Ki tudja, így még az is elképzelhető, hogy az akkumulátor százaléka mellett az ébresztőóra ikonja is visszatér az állapotsorra!

A kamera is tovább javul a 2023-as iPhone-nál, a hátlapi telefotó lencse ugyanis periszkópos lesz, ami jelentősen jobb képeket eredményez majd.

Összegzés

A trend egyértelmű ezen pletykák alapján: az Apple-nél azon vannak, hogy teljesen eltüntessék a szenzorszigetet, amit először egy méretcsökkentéssel, majd kijelző mögé építéssel érnek majd el. Emellett pedig minden évben látványosan javulni fog a hátlapi kamerák teljesítménye.

Ezek mellé persze az Apple minden bizonnyal bedob majd néhány más izgalmas részletet is, amik többsége kiszivároghat még a hátralévő 2,5 évben.

Te melyik év új iPhone-ját várod a legjobban a fenti pletykák alapján?

[newsletter_signup_form id=21]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. az iPhone 15 lesz az igazi durranás, ha tényleg minden a kijelzőbe lesz integrálva. nálam legalábbis instant befutó leszek. éppen SE 2020-ra váltok, addig meg simán kihúzza, mire arra váltani fogok. :sunglasses:

 2. Avatar for gunar gunar says:

  Remélem ez nem jön be neki!!!

 3. Avatar for expa expa says:

  Nekem semmi bajom a szenzorszigettel. Ha nem lesz talán még hiányozni is fog :smiley:

 4. “ így még az is elképzelhető, hogy az akkumulátor százaléka mellett az óra is visszatér az állapotsorra!”
  Az óra most is jelen van csak bal oldalt. :slight_smile:

 5. Mint minden évben, idén is kisebb lesz a notch a jólértesültek szerint :smiley: Ahányszor kisebb lett, már nem is kéne lennie.

 6. Avatar for costee costee says:

  Szerkesztőnk valószínűleg elfelejtette, hogy valaha az ébresztőóra ikonja is ott volt a státuszsávon és ezért próbálta egyszerűsíteni így :slight_smile:

 7. Avatar for Czo Czo says:

  Ah, az a vilag legjobb dolga, hogy nem latszik. Amig latszott, nem hasznalhattam ismetlodo ebresztest pl. minden hetkoznapi beallitassal, mert agyfaszt kaptam az napkozben ott levo ebreszto ikontol. Kb. minden odapillantasnal azt hittem, hogy van beallitva egy ebreszto es meg fog szolalni 5-10-20-30 perc mulva, ezert kb mindeig bementem megnezni, hogy milyen ebreszto ez, ugyhogy ezt elkerulendo, minden este bekapcsoltam az ebresztot… Most, hogy 3 eve nem latszik ez, ujra tudok ismetlodo ebresztest hasznalni.

 8. Ezt én is nagyon remélem… ilyen jó telefonom eddig sose volt!!! Ha 2 év múlva lejár majd az applecare+, szeretném az akkori minire cserélni!

 9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  mellényúltam. de orvosoltuk közben. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for knoskamatee Avatar for balazserno Avatar for costee Avatar for farkas63 Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for gunar