Zajcsökkentés vízhűtéssel egy Intel processzoros MacBook Pro esetén

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy leleményes MacRumors fórumtag sikeresen épített vízhűtéses rendszert 15 hüvelykes Intel alapú MacBook Pro-jához, ezáltal megszüntetve a ventilátorok zaját és növelve gépének teljesítményét.

A theodric nevű felhasználó kifejtette, hogy a MacBook Pro gépében található hűtőventillátorok zaja zavaróvá vált számára a konferenciahívások során, ezért az új, M1-es MacBook Air gépének megrendelése közben úgy döntött, hogy vízhűtéses rendszert épít a régi laptopjához.

A fórumtag olcsó alkatrészeket használt a rendszerének létrehozásához, mint például AliExpress-ről beszerzett bitcoin ASIC bányász hűtőblokkokat, Aquastream XT Ultra pumpát, valamint Zalman 2005 hűtőbordát és tartályt.

Nagy hővezető képességű párnákat rakott a laptop ház és az alaplap különböző alkatrészei közé, hogy a hőt a MacBook Pro-ból a vízhűtési rendszerbe vezesse. A hűtőlemezekkel való teljes érintkezés biztosítása érdekében a ház aljában található hőpajzsot és a lábakat is eltávolította.

A hátlap és a hűtőblokkok közé is tett hővezető párnákat, de azt tapasztalta, hogy a gép jobb hűtési teljesítményt ér el ezek használata nélkül, így végül eltávolította őket. A szivattyú működtetéséhez Windows-os szoftver szükséges, amelyet egy virtuális gépen keresztül futtatott, majd az egész rendszer felügyeletéhez pedig egy Raspberry Pi Zero W-t használt.

A fórumtag azt írja, hogy amióta használja a vízhűtéses rendszert, alig hallotta a ventilátorokat felpörögni és teljesítmény tekintetében a benchmark pontszámok is jelentősen javultak. Az ambiciózus projektről további információt theodric teljes bejegyzésében találhatunk.

Bár a Mac vízhűtéssel való felszerelése izgalmas kihívást jelent projekt szempontból, az Apple Silicon chipek megjelenése jóval alacsonyabb hőmérsékletű rendszerműködést hozott az Intel chipjeinél. Emiatt valószínűtlen, hogy a jövőben találkoznánk hivatalosan is vízhűtéses Mac-kel – bár ez egy laptop esetén eleve valószínűtlen. 

Ha hihetünk a pletykáknak és szivárgó információknak, a processzor hűtőrendszer frissítését az új 14 hüvelykes MacBook Pro hozza el majd a felhasználók számára.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. A napokban nyílt alkalmam letesztelni az M1 Air-t.
  Hozzáteszem, hogy semmiféle korábbi alkalmazás, vagy video lejátszó vagy vágó vagy renderelés (nem ebből élek csak játszottam ezekkel) a mindennapos, átlag user felhasználás során nem tudta megizzasztani annyira, hogy azt érezzem a gép alját megérintve vagy a billentyűzeten. Gyorsan, szépen teljesítette viszont ezeket.
  Érdekességképp kipróbáltam rajta az XCOM 2 játékot, Steam -el.
  Emlékeztem, hogy anno, még 2016-ban az akkori MB Pro -m folyamatosan zúgott, mégpedig igen magas ventillátor fordulatszámmal. Kíváncsi voltam most mi lesz… nos, sokkal simábban veszi az M1 a játékot, pedig csak egy Air, nem is Pro. Minimális, és alig észrevehető módon “döccen” néha egyet-egyet a grafika. Viszont valahogy sokkal folyamatosabb volt az egész érzete, nem érződött annyira az erőlködés, mint anno a Pro-nál.
  Viszont ettől már melegedett rendesen. Biztosan felment vagy 40 fok körüli hőmérsékletre, úgyhogy én alátámasztottam a lábaknak, hogy jobban járjon alatta a levegő.
  Az akku viszonylag jól bírta (új gép, ezt is vártam), de azért szívta rendesen azt is, kb. 1 óra alatt levett nagyjából 20 - 25 % körül (saccolom).
  Esetleg ehhez, ilyen tevékenységhez jól jöhetne egy ilyesmi hűtő, de azért egy aktív hűtés nélküli géptől ez így sem volt kis dolog azért. (Tippelem, hogy futtatta a játék közben a Rosetta 2-test is ha jól sejtem.)

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!