fbpx Skip to content

Egy korszak véget ért. Így is kommentálhatnánk a napokban az LG által is megerősített hírt, mely szerint a cég kiszáll az okostelefon iparágból. 

“A döntés lehetővé teszi a vállalatunk számára, hogy erőforrásait olyan növekedési területekre összpontosítsa, mint az elektromos járművek alkatrészei, a csatlakoztatott eszközök, az intelligens otthonok, a robotika, a mesterséges intelligencia, üzleti vállalkozások közötti megoldások, valamint a platformok és szolgáltatások.” – áll az LG közleményében.

A legyártott telefonokat továbbra is értékesítik, és az LG továbbra is támogatni fogja termékeit, régiónként eltérő ideig. A vállalat nem mondott semmit az esetleges elbocsátásokról, kivéve, hogy a foglalkoztatással kapcsolatos részletek helyi szinten kerülnek meghatározásra, és várhatóan ez év július végéig befejezi az üzletág bezárását.

A lépésről több hónapja pletykáltak, a divízió elmúlt öt évének hatalmas veszteségeit követően. Az LG a szintén dél-koreai gyártó, a Samsung egyik riválisának számított, csúcskategóriás okostelefonjaik sokáig küzdöttek egymással, míg megfizethetőbb készülékei nem tudták felvenni a versenyt a kínai riválisok termékeivel. A cég korábban még azt mondta, hogy reméli, 2021-ben nyereségessé teszi okostelefon részlegét.

A hír azt is jelenti, hogy az LG régóta emlegetett, feltekerhető kijelzős telefonja valószínűleg nem fog már napvilágot látni. A vállalat az idei virtuális CES-en mutatta be az eszközt, amely egy valódi termék volt és ígéreteik szerint ebben az évben került volna piacra. Kísérletet tettek a mobilos divízió eladására, ám a jelentések szerint ez nem zárult sikerrel.

Már ez év eleje óta rebesgették bennfentesek, hogy az LG fontolgatja az okostelefon piacról való kilépését. A vállalat szóvivője akkor, egy erről szóló korábbi jelentést teljesen hamisnak és érdemtelennek bélyegzett. Az LG egyik tisztviselője azonban később a The Korea Heraldnak megerősítette, hogy a vállalatnak “hűvös döntést” kellett hoznia a divízióról. “A lehetséges intézkedések magukban foglalhatják az okostelefon üzletág eladását, visszavonását és leépítését.” – mondta akkor a tisztviselő.

Márciusban jelentések jelentek meg arról, hogy a vállalat megpróbált vevőt találni okostelefon üzletágára, de a tárgyalások elakadtak, és emiatt leállíthatta a részlegét. A DongA koreai outlet elmondta, hogy a vállalat leállította a következő generációs, feltekerhető kijelzős telefonjainak fejlesztését, és hogy az idei év első felére tervezett okostelefonjai kiadását is elhalasztotta.

Mivel piaci részesedése jócskán zsugorodott a vetélytársakkal szemben, az LG számos olyan látványos eszközt adott ki, amelyek szokatlan formai megoldásai voltak. Sokan emlékezhetnek még a 2016-ban debütált G5 modellre, mely moduláris kialakításával kívánt hódítani.

Aztán ott volt az LG Wing, amelynek fő kijelzője elfordult, hogy felfedjen egy kisebb, másodlagos képernyőt alatta, az eladási számok azonban nem hozták az elvártakat.

Sajnos az LG által megálmodott és sokszor nagyon ötletes funkciók sem volt elegek ahhoz, hogy a telefonjaikat “mainstream slágerekké” változtassák. Eközben a vállalat “hagyományosabb” készülékei lemaradtak a riválisoktól olyan alapvető területen is, mint például a kamera teljesítménye.

Az vállalat ezzel a sajnálatos végkifejlettel csatlakozott több, a mobilkorszak hajnalán hatalmas népszerűségnek örvendő márkához/gyártóhoz, amelyek a hibás döntések sorozatának áldozatává váltak. A Nokia, a Blackberry és a HTC neve fel-felbukkan még a hírekben, de a régi fényükben mára már sajnos nem tudnak tündökölni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Utolsó értelmes telefonjuk talán a G2 volt. Pedig tényleg voltak jó ötleteik, megoldásaik (pl. az említett moduláris G5-nek a kijelzője is parádés volt), de a megbízhatóság, meg a felhasználókhoz/vásárlókhoz való hozzáállásuk az ide veztett. Sokat tettek azért, hogy a megszüntetés legyen a legjobb döntés.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Utolsó értelmes telefonjuk talán a G2 volt. Pedig tényleg voltak jó ötleteik, megoldásaik (pl. az említett moduláris G5-nek a kijelzője is parádés volt), de a megbízhatóság, meg a felhasználókhoz/vásárlókhoz való hozzáállásuk az ide veztett. Sokat tettek azért, hogy a megszüntetés legyen a legjobb döntés.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for ef-dani