fbpx Skip to content

Az Apple jogi lépéseket tesz korábbi anyagkutató részleg vezetőjével, Simon Lancasterrel szemben, mert a gyanú szerint üzleti titkokat szivárogtatott ki a médián keresztül. A cég azzal vádolja a Lancastert, hogy visszaélt a vállalaton belüli helyzetével és bizalmi pozíciójával, és szisztematikusan továbbadta az Apple érzékeny üzleti titkait személyes előnyökért cserébe.

Mint arról az AppleInsider beszámolt, a pert részletező bírósági dokumentumot március 11-én hozták nyilvánosságra. Lancaster az Apple-nél vezetői beosztást töltött be, így hozzáférése volt titkos adatokhoz és dokumentumokhoz is, melyek az Apple szellemi tulajdonát képzik. Az Apple-nél töltött utolsó napján, 2019. november 1-én állítólag jelentős számú bizalmas Apple-dokumentumot töltött le.

Lancaster egy évtized után távozott az Apple-től, hogy csatlakozzon az Arris anyagkutató és fejlesztő vállalathoz, amely valójában az Apple egy beszállítója. Az cégtől eltulajdonított üzleti titkok továbbra is hasznosak lehettek számára az Arris-nél betöltött új pozíciójában, magyarázza a vádirat.

A dolgok azonban még érdekesebbé válnak, amikor ennek a történetnek a médiai vetülete is megjelenik. A vádirat szerint a riporter először 2018 novemberében, egy teljes évvel az Apple való távozása előtt lépett kapcsolatba Lancasterrel, és az üzleti titkokat állítólag 2018 és 2019 folyamán kapta meg tőle.

2019 tavaszán Lancaster kifejezte a tudósítónak az Apple iránti nemtetszését. Az elégedetlensége egy aznap közzétett történeten alapult, amely arról a híresztelésről számolt be, miszerint az Apple új hardverterméket fog gyártani. Röviddel ezután Lancaster felkérte a tudósítót, hogy vizsgálja meg a történet hátterét, mert ez gondot jelenthet a startupja számára.

Kevesebb mint két hét múlva Lancaster azt közölte egy harmadik személlyel, hogy a tudósító írni fog egy cikket Lancaster startupjáról, ha a startup összeszedte az egymillió dolláros tőkét. 2019 szeptemberében személyesen is találkozott a tudósítóval és dokumentumokat is átadott neki.

Lancaster elmondta az újságírónak, hogy el fogja hagyni az Apple-t októberben, és megkérdezte tőle, hogy írna-e egy cikket egy olyan témában, hogy egy 12 éve az Apple-nél dolgozó veterán elhagyja a céget egy csodálatos startup kedvéért. Itt az Arris-ra gondolt, de ezt nem lehetett megemlíteni a cikkben.

Ezután a “Project X” kapcsán is megosztott egy bizalmas megjelölésű dokumentumot az újságíróval, majd 2019. október 15-én bejelentette a távozását az Apple-nek, viszont több dokumentumot sem szolgáltatott vissza a cégnek. És függetlenül attól, hogy bejelentette a távozását, továbbra is részt vett meetingeken, többek között a “Project X” kapcsán is. Az Apple közölte vele, hogy a távozása miatt nem kell részt vennie a meetingeken, majd erre a meeting során újból felhívták a figyelmét, így végül távozott onnan, de közben további üzleti titkokhoz jutott hozzá.

Kilenc nappal a felmondásának bejelentése után két olyan projekt dokumentumaihoz is hozzáférést kért és kapott, amelyeken egyáltalán nem dolgozott – majd ezeket is továbbította az újságírónak. Pár nappal a tényleges távozását követően pedig még gratulált is az újságírónak egy, az Apple titkait felfedő cikkéért.

Az Apple szerint Lancaster továbbra is folyamatos veszélyt jelent, tekintettel az Arris-nál folytatott munkájára és betöltött pozíciójára.

Az Apple Lancastert a kereskedelmi titok védelméről szóló törvény és a egységes kaliforniai üzleti titokról szóló törvény, valamint egy írásbeli szerződés megsértésével vádolja. Az Apple bírósági tárgyalást kér az ügyben, és ítéletként a tárgyaláson bizonyított károkozás értékének megfizetését, bírság kiszabását, és a perköltségek vádlottra való terhelését kívánja elérni.

A teljes irat itt olvasható el: Apple Versus Lancaster.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok