fbpx Skip to content

Múlt héten végre megjelent a Photoshop natív változata az M1-es Mac-ekre, így nem kell többé Rosetta 2-n keresztül futtatniuk a felhasználóknak a népszerű képszerkesztő alkalmazást.

A frissítés kiadásának alkalmával a Photoshop termékmenedzsere, Mark Dahm interjút adott a Computerworld magazinnak, ahol az új alkalmazás M1-en nyújtott teljesítményéről is szót ejtett.

Minél komplexebb egy alkalmazás, és minél inkább alacsonyabb szintű alkalmazásfejlesztési technológiákkal készül, annál problémásabb az átállás egy új processzor architektúrára.

Épp ezért az Adobe-nál nagy hangsúlyt helyeztek a teljesítményre, hogy az új Photoshop a lehető leggyorsabban fusson az M1-es Mac-eken, miközben a régebbi Inteles modelleken is használható marad.

A Photoshop szerencsésnek mondhatja magát, hogy a Mac felhasználókat már 30 éve kiszolgálja, így jelen volt a PowerPC-ről Intelre váltáskor 2005/2006 környékén, ami sok szempontból hasonlított a mostani helyzethez is.

A kreatív, profi felhasználóink számára a teljesítmény az egyik legfontosabb metrika, így sokat gondolkodtunk rajta, hogy mennyi ideig tart majd az évek alatt elért finomhangolásokat áthozni, amik lehetővé tették a Photoshop kifinomult keverési (blending) és renderelési képességeit.

A Photoshop Inteles változata persze módosítás nélkül is működött az M1 chipes Mac-eken, hiszen az Apple Rosetta 2-je lehetővé teszi az Inteles alkalmazások futtatását az újabb Mac-eken is.

Ez nem csak arra volt elég a Photoshop esetén, hogy nagyjából használható legyen az alkalmazás, hanem már így is gyorsabb volt néhány tekintetben, mint egy Inteles gépen.

Szerencsére az Apple Rosetta módja lehetővé tette, hogy a Photoshop megbízhatóan és gyorsan fusson az M1-es eszközökön a kezdetektől, anélkül, hogy át kellett volna alakítanunk a kódbázist. És sok funkció olyan gyors volt vagy még gyorsabb, mint az előző rendszereken, ami hamar eloszlatta a teljesítménnyel kapcsolatos kezdeti aggályainkat.

Teszteléseik során az Adobe munkatársai arra jöttek rá, hogy az M1-es MacBook Air durván 50%-kal gyorsabban futtatja a Photoshopot, mint egy 2019-es MacBook hasonló konfigurációval. Dahm szerint ez csak a kezdet és a jövőben a Photoshop tovább gyorsulhat.

Összehasonlítottunk egy M1 MacBookot egy hasonlóan konfigurált, előző generációs MacBookkal, és azt találtuk, hogy natív módban a Photoshop 50%-kal gyorsabb volt, mint a régi hardveren. Ezek a nagyszerű teljesítmény-növekedések csak a kezdetet jelzik, a jövőben tovább fogunk dolgozni az Apple segítségével azon, hogy még inkább optimalizáljuk a teljesítményt.

A Photoshop az évek során rengeteg intelligens funkcióval bővült, amik meg se kottyannak az M1-es MacBookoknak.

Tűkön ülünk, hogy belevethessük magunkat az M1 specializált részeibe, hogy megnézzük, mivel tudunk még jobbá tenni meglévő, varázslatos funkciókat, amik az elmúlt években a Photoshop élményének alapjaivá váltak, mint a tartalomfüggő kitöltés, a gyógyító ecset, a különleges szűrők és az olyan új funkciók, mint a gépi tanuláson alapuló automatikus tárgy kijelölés és az égcsere eszközök.

Az Apple M1-es Mac-jei tavaly november óta érhetőek el, ami még abszolút azt jelenti, hogy több időt is el tudnak az Adobe fejlesztői tölteni a chipekkel, hogy finomhangolják a Photoshopot.

Ennek ellenére az, hogy 4 hónap alatt megoldották, hogy ne legyen szükségük Rosetta 2-re, egészen szép munka részükről, tekintve hogy a Photoshop egy mennyire összetett alkalmazás és hogy általában mennyire lassan alkalmazkodnak az Apple által kiadott újításokhoz.

Te kipróbáltad már az új Photoshopot az M1-es Mac-eden?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok