fbpx Skip to content

A PowerPC-ről Intelre való átálláskor az Apple kifejlesztette a Rosetta technológiát, ami a PPC-s alkalmazások Intel x86 processzoron való futtatását tette lehetővé.

Elődjéhez hasonlóan a Rosetta 2 egy olyan keretrendszer, amely ezúttal az Intel-ARM átállást támogatja, és az inteles kód Apple Silicon alapú chipeken, például az M1 processzoron való futtatását biztosítja.

A Rosetta 2-t a cég még tavaly nyáron, a macOS Big Sur verziójához kapcsolódóan jelentette be. Azonban még egy év sem telt el az átállásra szánt időből, a 9to5Mac cikke alapján máris úgy tűnik, hogy egyes országokban az Apple ki fogja kapcsolni. Steve Moser iOS-fejlesztő ugyanis olyan kód nyomaira bukkant néhány nappal ezelőtt a macOS Big Sur 11.3 harmadik bétaverziójában, amelyek a framework eltávolítására utalnak.

A Rosetta API-t megvalósító kódban ugyanis megtalálhatók a következő szövegek:

Rosetta will be removed upon installing this update. […] Rosetta is no longer available in your region. Applications requiring Rosetta will no longer run.

Azaz:

Ez a frissítés eltávolítja a Rosettát. […] A Rosetta többé nem érhető el ebben a régióban. A Rosettát igénylő alkalmazások többé nem fognak futni.

Fontos megjegyezni, hogy mindez egyelőre csak találgatás. Az Apple még egyáltalán nem tiltotta le ténylegesen a Rosettát egyetlen régióban sem, és még nem tudjuk, hogy ez mikor fog megtörténni, ha egyáltalán sorra fog kerülni ez a lépés. Lehetséges, hogy ez a kód merő óvatosságból került bele a rendszerbe. Node miért lenne szükség ilyen jellegű óvatosságra?

Még 2017-ben történt, hogy a Microsoft elkezdett a dolgozni a Windows 10 egy olyan változatán, ami ARM chipeken futott. A Microsoft az Apple-höz hasonlóan szintén bejelentette, hogy az átállás megkönnyítése érdekében egy Intel x86 emulációs réteget is kifejleszt. Az Intel azonban közbelépett, és jogilag fenyegette meg a redmondi céget, mondván, hogy az x86 architektúra az Intel szellemi tulajdonát képzi, és kifejezett engedélyük nélkül nem emulálható más processzorokon. A Windows 10 ARM kiadása egyébként csak nemrégiben lett képes arra, hogy 64 bites Intel (x64) kódot futtasson, eddig csak 32 bites kód végrehajtását támogatta. Ennek köze lehet az Intel szabadalmaihoz, és lehet, hogy az Apple az esetből tanulva ugyanerre az eshetőségre készül fel.

Te használod a Rosetta 2-t? Ha igen, milyen alkalmazások miatt?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.