2021-ben jöhetnek a véletlenszerűen generált sorozatszámok az Apple készülékei esetén

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple hamarosan megváltoztatja a jövőbeni termékei sorozatszámának formátumát, és ezzel együtt néhány, az eszközre vonatkozó információ is kikerül a sorozatszámból.

A cég saját tervei szerint 2021 tavaszától kezdődően áll majd át a véletlenszerűen generált sorozatszámokra az eszközeinél.

A héten a MacRumors által megszerzett belső AppleCare e-mailben az Apple vázolja, hogy az új sorozatszám formátum egy véletlenszerű, 8-14 karakterből álló alfanumerikus karakterlánc lesz, amely már nem tartalmaz gyártási információkat vagy konfigurációs kódot. A hírek szerint a sorozatszám formátum átállítását 2021 elejére tervezik, és az IMEI-számokat nem érinti majd ez a változás.

Az Apple szerint a jelenleg szállított termékek továbbra is az eddigi sorozatszám formátumot fogják használni, míg a jövőben gyártandó termékekben ez megváltozik. Az új sorozatszám kezdetben 10 karakterből áll majd – jelezte a vállalat.

Az Apple jelenlegi sorozatszám formátuma régóta lehetővé teszi mind az ügyfelek, mind a szolgáltatók számára, hogy például meghatározzák a termék gyártásának dátumát és helyét. Az első három karakter a gyártás helyét, a következő kettő pedig a gyártás évét és hetét jelöli. Az utolsó négy karakter jelenleg “konfigurációs kódként” szolgál, feltárva az eszköz modelljét, színét és tárolókapacitását.

Erről egyébként már írtunk is korábban, még az iPhone-ok kapcsán: Gyakori kérdések: mit árul el egy iPhone sorozatszáma?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. gunar says:

  Ez tök jó lesz, aki meg tudni szeretné mit mikor stb, az fizessen az infóért?

 2. Jadeye says:

  a checkcoverage oldal megmondja, hogy mikor jár le a jótállás vagy az AppleCare, illetve ezt sok esetben már maga a készülék is kiírja, illetve a Támogatás appban is láthatod. mi egyebet akarsz megtudni épp a sorozatszámból? a gyártási időpont például pont mindegy, mert a jótállás az értékesítési dátummal indul, ami nyilván későbbi, mint a gyártás. de bármi kérdésed van, felhívhatod az Apple Támogatást, vagy bebattyoghatsz egy hivatalos szervizpartnerhez.

 3. A kerdes, hogy ez kinek es miert lesz jo?
  Eddig volt egy jol bejaratott rendszer, ami meg informativ is volt (meg ha csak foleg az Apple szamara is).
  Ehelyett jonnek a random SN-ek, amik 0 informaciot rejtenek magukban, valtozo hosszusaguak lehetnek es mindenkeppen le kell ellenorizni a rendszerben.

  Jobb lesz?!

  Ha azt mondjak, hogy elfogytak az SN kombinaciok, azt meg megertenem.
  A magyar rendszamok se mindig 3 betu, kotojel, 3 szam formatumuak voltak, es lassan-lassan ezek is elfogynak.

 4. Ez félig szerintem azért is van, hogy ne lehessen könnyen AirPods sorozatszámokat hamisítani. Mert ugye emiatt voltak hamis AirPods-ok jó sorozatszámokkal, amikkel be lehetett csapni a vevőket.

 5. Jadeye says:

  ha bármit ellenőrizni akartál a sorozatszám kapcsán, azt eddig is a rendszerben kellett megtenned, ez pedig nem változik semmit sem azzal, hogy mostantól más a sorozatszám generálásának metódusa. az Apple is a rendszerbe beütve ellenőrizte a sorozatszámot. a gyakorlatban semmi nem fog változni.

  kereken kettő alkalommal számított a sorozatszám, amikor a gyártási dátum alapján el lehetett dönteni még évekkel ezelőtt, hogy melyik jailbreaket lehet használni, vagy hogy az adott készülékre felrakható-e a függetlenítéshez az iPad baseband, vagy sem. én most semmi más esetre nem emlékszem, amikor bármit is számított volna, hogy tudni lehessen a sorozatszámból bármi adatot.

  (aki meg sorozatszámot akar hamisítani, az egyszerűen lemásolja egy valódi készülékét, nem kell generálgatnia.)

 6. **[SzifonAdmin]
  Még most is gyártják a hamisakat. Csak nézz szét marketplacen.
  10-ből 9 vevőnek fogalma nincs honnan jött az bontatlan airpodsa. kapta, külföld, stb, de számla vagy bármilyen vásárlást igazoló dokimentum nyista.
  Ilyen szintű 1:1 hamisításhullámot rég láttam.

 7. Köszi, erről lemaradtam. 1st gen. AirPods-om van 2017-ből, de azt is Apple Store-ban vettem.

 8. Jadeye says:

  ugyan, évek óta megy ez. ameddig ráugrik az egyszeri vásárló, csak mert olcsóbb, lesz is, aki eladja neki.

 9. gunar says:

  Az jó, de mit csinál a majom ha ott mikor veszem azonnal aktiválni akarom? Vagy megy az is esetleg? Kétlem.

 10. Jadeye says:

  mármint mit akarsz aktiválni?

 11. gunar says:

  A hamis AirPods-ot vagy azt nem kell?

 12. Jadeye says:

  aktiválni csak az iOS/iPadOS eszközöket kell. egyik AirPods-t sem kellett soha. párosítani kell, de ott meg még a párosítási képernyőt is feldobja a kamu AirPods esetén is az iOS, mert eredeti AirPods-ként mutatja magát a készülék felé.

 13. gunar says:

  Jó akkor hogy lehet kiszúrni vásárláskor? Sehogy?

 14. Jadeye says:

  nagyon egyszerűen: ha valami túl olcsó, az gyanús (bár vannak pofátlanok, akik közel eredeti árban adják a filléres kamut). de egyébként a jellemzően pontatlanabb illesztések, az olcsóbb érzetű kialakítás azonnal szembetűnő, ha már láttál eredetit, és még a tömege is jellemzően érezhetően kevesebb. ha nem láttál még eredetit, akkor ne vegyél ismeretlentől, ilyen egyszerű.

 15. Biztos helyről kell venni :wink:

 16. gunar says:

  Köszi az infót! Akkor valóban csak az véd meg ha rendes boltban veszem. Szomorú, inkább ezt oldották volna meg rendesen almánál és nem variálni a számokat. Pl: párosításkor a teló online ellenőrzi a számot és kidobja ha ezzel volt már párosítás.

 17. Jadeye says:

  ehhez semmi köze nincs annak, hogy az Apple hogyan generálja a sorozatszámokat. sem a régi módszer, sem az új nem változtat ezen semmit. az a vásárló felelőssége, hogy honnan vásárol.

 18. Czo says:

  Egyebkent az Airpods firmware updateknel nem buknak ezek ki? Bar az en elso generacios Airpodsom se kap mar evek ota updatet.

 19. Jadeye says:

  nem frissül a firmware-jük.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!