Rossz fényt próbált vetni egy designer az Apple-re

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pár nappal ezelőtt Dustin Curtis megpróbált előadni egy megható történetet, miszerint az Apple szó nélkül letiltotta az Apple ID-ját, csak mert némi elmaradásban volt az Apple Card hitelkártyájával.

Persze az Apple nem hagyta annyiban a dolgot és azóta felfedték, hogy mi is történt valójában. Gondolom, mondani se kell, hogy Curtis állítása nem éppen fedte a valóságot.

Curtis szerint így történtek a dolgok:

 • vett egy új MacBook Pro-t az apple.com-ról
 • vásárláskor igénybe vette a régi MacBook Pro visszaküldéséért járó kedvezményt
 • fizetett az Apple Card hitelkártyájával
 • megkapta az értesítést, hogy hamarosan kap egy üres dobozt, amiben visszaküldheti régi gépét
 • a doboz sose érkezett meg, ezért elfelejtette
 • az Apple küldött figyelmeztető emailt, amire ő válaszolt, de az Apple nem reagált rá
 • 2 hét elteltével az Apple megpróbálta levonni a kedvezményt a hitelkártyájáról
 • ez nem sikerült, mert nem frissítette az új banki adataival az automatikus fizetési opciókat
 • az Apple ID-ja letiltásra került
 • az Apple az Apple Card hitelkártyát üzemeltető Goldman Sachs-hoz irányította

Végül sikerült megoldania az ügyet a Goldman Sachs vonalával, akik felvették a kapcsolatot az Apple-nél az Apple ID csapattal emailen keresztül.

Ez roppant aggasztó történetnek tűnik, hiszen bár valóban hibázott azzal, hogy nem küldte vissza régi MacBook Pro-ját, az Apple részéről az Apple ID letiltása egy erős lépés lenne.

Természetesen nem erről volt szó, ahogy azt az Apple egy sajtónyilatkozatban fel is vázolta:

Elnézést kérünk minden félreértésért és kellemetlenségért, amit okoztunk ennek a felhasználónknak. A kérdéses hiba az Apple ID-jának vásárlásait érintette, beleértve az előfizetéseit, az App Store és az iTunes vásárlásokat, de nem érintette az iCloud fiókját. Az Apple azonnali kedvezményt biztosított a MacBook Pro-jáért cserébe és a felhasználó köteles lett volna visszajuttatni azt hozzánk. A fizetési módtól függetlenül a vásárláshoz társított Apple ID fizetőeszközén keresztül próbáltuk behajtani a hiányt. Ez teljesen független az Apple Cardtól.

Vagyis az Apple Card és az Apple ID két független dolog, a történetben azért volt összekötve mégis, mert Curtis az Apple ID-jával bejelentkezve vásárolta a MacBook Pro-ját és ott fizetőeszközként az Apple Card hitelkártyája volt megadva. És miután az Apple egy olyan összeggel terhelte a kártyát, amit az nem tudott teljesíteni, teljesen érthető, hogy az Apple blokkolta az előfizetéseket és az App Store/iTunes vásárlásokat az Apple ID-ján.

Fontos, hogy nem az Apple ID volt blokkolva, ahogy azt Curtis eredetileg állította, hiszen akkor nem fért volna hozzá a személyes adataihoz és potenciálisan az Apple eszközeit se tudta volna használni.

Curtis főbűne az volt, hogy figyelmen kívül hagyta az Apple-től kapott emaileket, amikben felszólították arra, hogy küldje vissza régi MacBook Pro-ját és csak azután kezdett el foglalkozni az üggyel, amikor Apple ID-ja korlátozásra került.

A rosszmájúak mondhatják persze azt is, hogy Curtis valójában megkapta a dobozt, csak gondolta, megnézi, hogy mi történik, ha nem küldi vissza a régi MacBook Pro-ját.

Nos, most már tudja a választ: az Apple megpróbálja visszaszerezni a kedvezményt.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. pAnk says:

  Hát ez nem semmi.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!