fbpx Skip to content

Az Apple fő chip beszállítója, a TSMC jó úton halad a 3 nanométeres kockázati gyártás megkezdéséhez, amit az év második felében terveznek elindítani.

A gyártó a saját jelentése szerint azt tervezi, hogy 2022-ben havi 55000 egységre bővíti 3 nm-es chipek gyártókapacitását az Apple megrendelésének köszönhetően és 2023-ban tovább növeli a termelést 105 000 egységre. A 3 nm-es technológia 30 százalékkal kedvezőbb energiafogyasztást és 15 százalékos teljesítményjavulást eredményezhet az 5 nm-eshez képest.

Egy korábbi jelentés szerint a cég a jövő év második felében fog készen állni a mennyiségi termelésre való áttérésre, ami arra utal, hogy a 3 nm-es chipek gyártási ütemterve változatlan.

Tervben van továbbá az is, hogy a TSMC egész évben folyamatosan növeli az 5 nm-es gyártási kapacitását, hogy megfeleljen a fő partnerek növekvő igényeinek. Egy friss jelentés szerint pedig 2021 első felében havi 105 000 szilícium ostyára emeli majd a gyártást, szemben a 2020 negyedik negyedévében elért 90 000 egységgel, és a tervek szerint az idei év második felében ezt tovább bővítik 120 000 egységre. A források szerint az 5 nm-es feldolgozási kapacitás pedig 2024-ig havonta eléri majd a 160 000 ostyát.

Az Apple mellett egyébként a TSMC 5 nm-es gyártását használó ügyfelek közé tartozik az AMD, a MediaTek, a Xilinx, a Marvell, a Broadcom és a Qualcomm. 

A jelentés forrásai azt állítják, hogy a további 5 nm-es feldolgozási kapacitás az egyik fő oka annak, hogy a folyamat kapacitás-kihasználási aránya nemrégiben csökkent. A TSMC elsőbbséget ad az Apple-nek más ügyfelekkel szemben, ezért állítólag az iPhone chip-megrendelések szezonális lassulása a másik lehetséges tényező. Az Apple által leadott 5 nm-es chip-megrendelések stabilak, köszönhetően az Apple ARM-alapú M1 processzor megrendeléseinek és az A14 Bionic chipjével működő iPad Air iránti folyamatos keresletnek.

Az Apple a hírek szerint 5 nm+ A15 chipet fog használni a készülő iPhone 13-as sorozatában. Az 5nm+ vagyis N5P az iPhone 12-ben használt 5 nm-es chip teljesítményjavított változata, amely további energiahatékonyságot és teljesítménybeli javulást eredményez majd.

A TrendForce úgy véli, hogy a 2022-es iPhone-okba kerülő A16 chipet a TSMC jövőbeli 4 nm-es eljárása alapján gyártják, ami azt sugallja, hogy az új, 3 nm-es technológiát valószínűleg például egy A17-es chiphez és más, jövőbeli Apple Silicon Mac-ekhez fogják használni, ha a vállalat követi az előző évek gyakorlatát.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Vajon hol lehet a technológiai határ?
    1 nanométer után mi jön?

  2. Avatar for Hacsi Hacsi says:

    picométer?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Hacsi Avatar for expa

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Vajon hol lehet a technológiai határ?
    1 nanométer után mi jön?

  2. Avatar for Hacsi Hacsi says:

    picométer?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Hacsi Avatar for expa