Környezetvédelem kreatívan – avagy a régi készülékek új élete

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple köztudottan a környezetvédelem és az újrahasznosítás elkötelezett híve. Megfelelő képzelőerővel és kreativitással mi is hozzájárulhatunk eme nemes cél kiterjesztéséhez, hiszen ha valamit újrahasznosítunk, azzal új életet adunk neki, és csökkentjük a hulladéktermelésünket is.

Az alábbi “képcsokorban” újrahasznosított almás eszközöket láthat a tisztelt olvasó, újraértelmezett felhasználással, a világ minden tájáról. Nem titkoltan persze, gondolatébresztő jelleggel tárjuk mindenki elé az albumot.

Jony Ive és Steve Jobs design iránti szeretete és rajongása az összes Apple termékben megtestesült. Egy kis időráfordítással mi is a “társaikká” válhatunk, felébresztve álmukból korábbi gépeinket, eszközeinket, hogy ismét praktikus, napi használatú tárgyakat varázsoljunk belőlük.

A férfiak ékszerek és kiegészítők tekintetében kissé behatároltak, de egy ilyen övcsattal határozottan feldobhatjuk öltözékünk. Nem mellesleg egyértelműen tudatjuk a külvilággal “hovatartozásunkat” is:

Az Apple közel 20 éve dobta a piacra legendás G4-es iMac modelljét, mely 2021-ből visszapillantva is szemet gyönyörködtető. Az anyag nem vész el, csak átalakul, így lett ez a képen látható géppel is, mely egy éjjeli lámpa formájában reinkarnálódott:

Cupertinóban nem titkolt cél volt, hogy a felhasználók kicsit érzelmileg is kötődjenek az eszközeikhez. Ha esetleg nem tudnád “elengedni” Power Macintosh G4 gépedet, készíthetsz belőle hasonló praktikus faliórát is:

Amennyiben a lakberendezés terén sem akarsz “tucatember” lenni és van az ismeretségi körben is pár elfekvő iMac G3 modell, ne tétovázz! Think Different.

Motoros ember lévén az alábbit nem hagyhattam ki. Nincs ki a négy kereke, viszont egyedi hátsó bukócső-helyettesítő megoldással rendelkezik:

Jony Ive egyik legletisztultabb munkája volt a PowerMac G4 Cube. Sokan panaszkodtak rá a plexi alsó rész mikrorepedezései miatt, azonban az alábbi képen láthatjuk, hogy mégis csak időtálló terméket álmodtak meg. Ez pedig egy ok a sok közül, amiért szeretjük az Apple-t.

A harmadik generációs iMac gép rendhagyó és sokak szerint “szexi” volt. Nos, a négylábúak körében is sikert aratott sok-sok évvel később, akik a kép tanulsága szerint szívesen kuckózzák be magukat a belsejétől megszabadított házba:

Egy ilyen padon üldögélve képzeletünk akár Cupertinóig repíthet bennünket, hogy szemünket behunyva hallgassuk az Apple Park belső udvarán a duruzsoló faleveleket:

Személyes véleményem szerint a 2003 júniusában debütált PowerMac G5 az Apple egyik kiemelkedő mesterműve. Szó szerint rajongok érte. Amikor a cég 2019 decemberében kiadta a Mac Pro modellt, kicsit déjà vu érzésem is volt, mert ez a gép jutott eszembe elsőre. Zseniális.

A digitális korszak hajnalán még elengedhetetlenek voltak a telepítőlemezek, ma már inkább csak fiókok mélyén tanúi a régi szép időknek. Egy ízléses keretbe foglalva azonban akár, nappalink ékei is lehetnek.

Persze nem csak a telepítőlemezeket lehet keretbe tenni, hanem akár a szétszedett készülékeket is, legyen szó iPhone-ról, iPadről, iPodról, MacBookokról, vagy akár Apple Watch-ról is:

Ezek keretezését Jadeye kollégánk az általa kitalált, a készülékek felépítését követő, eredeti elrendezéseivel már 2020 februárja óta vállalja a nyilvánosság számára is. Erről bővebben itt írt korábban: Javíthatatlan iPhone, iPod, iPad vagy Apple Watch? Legyen belőle modern műalkotás!

Egy mondás jutott eszembe a lenti képet látva: “Nem csak a szájával eszik az ember.” Az esztétikum és praktikum mezsgyéje mindenesetre hajszálvékonyra zsugorodik, az alábbi grill-fanok egyedi megoldásait elnézve. Well Done!

Ki mondta, hogy a postaládák csak unalmasak és szürkék lehetnek? Egy ilyen ládával kedvenc postásunk arcára is mosolyt csalhatunk. Garantáltan galamb- és esőbiztos!

Végül, de nem utolsó sorban, hölgy olvasóink kedvében is szeretnénk járni, a közeledő nőnap alkalmából. Egy ilyen takaros kis piperetükör bármely mosolyszünet hatásos békítőpirulája lehet:

Te melyik fenti felhasználással találkoztál már?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. 321 says:

  Nálam van is egy iMac G3, lámpát akarok belőle csinálni.
  (Viszont a falióra az nem PowerMac G3, hanem G4.)

 2. Jadeye says:

  valóban G4, javítottam is, köszi! :slight_smile:

 3. Pontosan ilyet csinál @Jadeye kolléga is, és ez benne van a cikkben is. :slight_smile:

 4. Jadeye says:

  ez egy kínai tömeggyártású termék, és nincs is rajta az adott készülék összes alkatrésze. amiket én csinálok, azok hiánytalanok, és az elrendezés a készülék felépítését követi, nem pedig ilyen össze-vissza. válaszd a hazai terméket!

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!