fbpx Skip to content

A Business Insider még 2018-ban megírta, hogy hogyan telik Tim Cook egy napja és ezt a cikket felkapta és videós formában összefoglalta az Apple Explained YouTube csatorna a héten.

Általában nem szeretem ezt a csatornát, mert pontatlan, de most a videó forrása is eleve az, hiszen a Business Insider sem úgy írta a cikket, hogy kamerával követte Cookot 24 órán keresztül. Na de akkor mégis hogyan sikerült összehozni az Apple vezérigazgatójának egy napját?

A válasz roppant egyszerű: egy rakás interjúból és korábbi cikkekből. A Business Insider a cikkében hivatkozik a USA Today, a Mashable, a Pakwired, a The New York Times, a TIME, az Inc, a Fortune, a The Huffington Post és természetesen a Business Insider több korábbi írására is.

Nem kis munka van ebben, ezért igazán becsülendő, de mivel a rakás hivatkozott írás és interjú közt évek teltek el, közel sem biztos, hogy valaha is eltelt Tim Cooknak egy napja úgy, ahogy a lap azt lehozta.

Másfél évvel ezelőtt például ha valaki megkérdezte volna a vacsorámat, valószínűleg azt mondtam volna, hogy egy késő esti mekizés lenne és reggelire pedig azt mondtam volna, hogy inkább átalszom. Most pedig gyakran előbb kelek, mint Tim Cook és így péksütit reggelizem és korán vacsorázom.

Ezért ha 2019 őszén megkérdezted volna az esti rutinom, most pedig a reggelit, majd a kettő alapján következtetnél a jelenlegi rutinomra, eléggé eltévednél.

Persze én nem vagyok Tim Cook és mivel az Apple vezérigazgatója 60 éves, valószínűleg sokkal inkább rutinszerű az élete. Már amikor persze nincs épp egy világjárvány, ami miatt az ideje nagy részét várhatóan ő is otthon tölti.

A körülmények tisztázása után vágjunk is bele, hogy az Apple Explained YouTube csatorna szerint hogyan telik Cook egy képzeletbeli napja:

1. Általában 03:45-kor kel

Családomban is tapasztalom, hogy az időseket korábban kidobja az ágy, de Tim ezt abszolút a következő szintre emeli, mivel már háromnegyed négykor talpon van.

Persze erre szüksége is van, hiszen rengeteg teendő vár rá.

2. Emaileket olvas

Az ébredés utáni első órát azzal tölti, hogy 700-800 emailt, amit kap, elolvas. Fontosnak tartja, hogy visszajelzést kapjon a felhasználóktól, ráadásul ez egy olyan dolog volt, amit elődje, Steve Jobs is megtett.

Hiszen ha valaki veszi a fáradságot arra, hogy emailt írjon neki, akkor annak valószínűleg fontos az, hogy meghallja a véleményét.

”Szeretek végigmenni a felhasználók megjegyzésein és ilyesmiken, így jobban tudok összpontosítani a külső emberek véleményére, ez számunkra nagyon fontos.”

3. Elugrik egy helyi edzőterembe

Annak ellenére, hogy az Apple Parkban is található edzőterem, Tim inkább egy helyi edzőtermet látogat meg, ahol jobban vigyázhat a magánszférájára. Magát fitnesz őrültnek tartja, ezért a reggeli 1 óra edzésből nem enged. Azért is fontos ez számára, mert így a feszültséget is le tudja vezetni munka előtt.

4. Megreggelizik

A kedvenc reggelije a két tojás fehérjéből készült rántotta és cukormentes gabonapehely natúr mandulatejjel. A The New York Times szerint azonban néha bacont is eszik, de a pulykából készültet részesíti előnyben.

5. Beugrik egy Starbucks kávézóba

Az edzése alatt még több emailt kapott, ezeket átolvassa egy kávé mellett, miközben az Apple Park felé tart.

6. Meetingeken vesz részt

A munkanapja leginkább meetingekből és találkozókból áll, amikor is a különböző részlegek egyesével beszámolnak neki a napi történésekről.

Nyugodt külsejével ellentétben Tim Cook könyörtelen és úgy tartják, hogy sokszor a részlegek vezetői előre kikérdezik az alkalmazottakat, hogy a meeting alatt Cook ne találjon rajtuk fogást.

Steve Doyle, aki Cook alatt dolgozott az operációs részlegen, így fogalmazott:

“10 kérdést tesz fel neked. Ha jól megválaszolod őket, kapsz még 10-et. Ha ezt egy évig jól csinálod, akkor csak 9 kérdéssel indít. De ha egyet is elrontasz, akkor 20 kérdés jön, majd 30-cal bombáz.”

Ennek ellenére a TIME magazin szerint Cookkal jó együtt dolgozni és meghallgatja partnereit.

7. Ebédel a céges menzán

Miután a délelőttöt azzal töltötte, hogy az Apple többi vezetőjével és az alattuk lévő alkalmazottakkal vette körbe magát, lemegy a cég menzájára, ahol szinte akárki mellé leül, hogy megtudja, hogy vélekedik az adott kolléga a tevékenységükről.

Így délutánra már lesz rálátása a külső emberek, a cég vezetői és az átlag alkalmazottak nézeteire is egyaránt.

8. Utolsóként leoltja a villanyt

Tim Cook biztosra megy, hogy minden rendben van az Apple-lel, mielőtt hazamegy, ezért bent marad, ameddig csak lehet.

9. Időben lefekszik

Aki korán kel, az aranyat lel hamar elfárad, ezért már 20:45-kor az ágyat nyomja, hogy másnap újult erővel belevághasson az e-mailek olvasásába, a sportba és az Apple egyben tartásába.

Vagyis 7 órát alszik és 12 órát dolgozik az Apple-nél. Ezek után igazán nem lehet rá azt mondani, hogy nem veszi komolyan a munkáját.

Vajon mennyit változtatott a koronavírus Tim napi rutinján? Lehet, hogy így 3 évvel később már közel se bírja annyira a strapát és csak 50 percet tornázik? Vagy esetleg már nem Starbucks kávét iszik?

Ezek olyan dolgok, amiket nem tudhatunk biztosra, mindenesetre érdekes lehet belegondolni, hogy hogyan telik az Apple vezérigazgatójának egy átlagos napja.

Te tudnád úgy élni az életed, mint Tim Cook?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok