fbpx Skip to content

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelenleg még műanyag kártyákról beszél, mint igazolóeszköz, hogy megkaptad-e az oltást, de készül emellett egy mobilos alkalmazás is.

Az észt Guardtime által fejlesztett VaccineGuard segítségével elég lenne a telefonod magaddal vinni az utcára és azzal is tudnád igazolni, hogy megkaptad az oltást a koronavírus ellen.

Az alkalmazásos igazolás rögtön két előnnyel is kecsegtet:

  • nemzetközi szintű oltási igazolásként szolgálhat
  • valós időben követni lehet vele a vakcinák mozgását – amivel a gyógyszergyárak számára is visszacsatolást ad

Ráadásul az észtek azt ígérik, hogy mindezt a felhasználói adatok védelme mellett tennék. Ami persze szép és jó ígéret, de kicsit nehezen hihető, főleg a második előny olvasása után.

Ellenőrzésekkor az alkalmazás egy QR-kódot mutatna, amit ha a szervek beolvasnak a saját telefonjukkal, azonnal láthatnák, hogy valódi-e.

Így ki lehetne cselezni azt, hogy valaki a haverja védőoltásának képernyőfotójával megy bulizni a Blahára 2021 nyarán.

Ez persze jól hangzik, de valószínűleg én azért a plasztik kártyát is kérném, mert nagyon drága mulatság lenne, ha lemerülne a telefonom.

Mindenesetre a tervek szerint a VaccineGuard akár már márciusban is elindulhat, így elképzelhető, hogy hamar érdemes lesz vele foglalkozni.

Te igazolnád az oltottságod egy mobil alkalmazással?

Forrás: 24.hu

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.