fbpx Skip to content

Az Apple február 2-án kiadta a fejlesztőknek a macOS Big Sur 11.3 első bétáját és ez bőven hozott magával újításokat, olyanokat is, amik akár főverzióval is érkezhetnének.

Sokkal jobban testreszabható lesz a Safari, rendezhetőek lesznek az emlékeztetők, javul az iOS alkalmazások támogatása és még sok más. Nézzük is meg, hogy miket várhatunk tőle!

Sztereó HomePod alapértelmezett hangkimenetként

iOS-en, iPadOS-en és még tvOS-en is egyszerű volt eddig a sztereó-pár HomePod hangszórók kezelése, de az Apple eddig nem gondolt a Mac-re.

Szerencsére a macOS Big Sur 11.3 ezt a problémát is orvosolja és akár alapértelmezett hangkimenetként is beállíthatsz két, sztereóba kapcsolt HomePodot.

A kezdeti visszajelzések alapján jelenleg még nem működik tökéletesen a funkció, de ígéretes, hogy az Apple-nél gondoltak erre a felhasználási módra is.

Kiegészítő által nyújtott kezdőlap

Ha egy új fület vagy ablakot nyitsz meg és nem valami weboldalt állítottál be rá, akkor a Safari saját kezdőlapja fogad, ahol kedvenceidet, legutóbb megnyitott oldalaidat vagy Siri javaslatokat és efféléket láthatsz.

Ez mind szép és jó, ráadásul a macOS Big Sur már azt is lehetővé tette, hogy egyedi hátteret állíts be és ki/bekapcsolgass szegmenseket, de a 11.3-as frissítés a következő szintre emeli az egyedi kezdőlapokat.

Lehetővé válik ugyanis az, hogy egy kiegészítő nyújtsa számodra a kezdőlapot, így egy fejlesztő készíthet egy teljesen egyedi felhasználói élményt, ami egyenesen a Safariba épül.

Jobb gesztusok iOS alkalmazások esetén

Az M1 chippel szerelt Mac-ekre módosítás nélkül feltelepíthetőek az iOS alkalmazások (ha azt a fejlesztőjük külön nem tiltotta le), ez azonban felveti azt a problémát, hogy sok alkalmazás nincs felkészülve arra, hogy nem tudsz gesztusokat használni.

A macOS Big Sur 11.3 esetén azonban az alkalmazás állapotsori menüjében lesz egy Alternatív érintések menüpont, ahol beállíthatod, hogy bizonyos trackpad vagy billentyűzet gesztusok milyen érintőkijelzős gesztusoknak feleljenek meg. Korábban is volt már egy ehhez hasonló lehetőség, de ez sokkal letisztultabb és könnyebben átláható.

Nagyobb iOS alkalmazás-ablakok

A módosítás nélküli iOS és iPadOS alkalmazások nem feltétlen vannak felkészülve a méretezhető ablakokra, ezért eddig egy kis, fix ablakban nyíltak meg.

A macOS Big Sur 11.3 alatt azonban a lehető legnagyobb méretben nyílnak meg az alkalmazások, hogy kevésbé nézzenek ki furcsán a Mac-ed kijelzőjén.

Új játékvezérlők támogatása

A macOS Big Sur 11.3 is támogatni fogja az új Xbox és PlayStation kontrollereket is, hogy még jobb legyen a játékélmény.

Emlékeztetők rendezése

Az Emlékeztetők alkalmazás az iOS 14.5-ben ugyanezzel a funkcióval bővül, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az Apple a Mac-re is elhozta ezt az újdonságot.

A vizuális típusok számára például a 9to5Mac videója lehet érdekes:

Összességében nagyon izgalmas, hogy év közben ekkora változásokat hoz egy macOS-frissítés, és emiatt tényleg úgy érezheti az ember, hogy az Apple törődik a macOS jövőjével.

Neked melyik macOS Big Sur 11.3 újdonság a kedvenced?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!