fbpx Skip to content

Az Apple február 2-án kiadta a fejlesztőknek a macOS Big Sur 11.3 első bétáját és ez bőven hozott magával újításokat, olyanokat is, amik akár főverzióval is érkezhetnének.

Sokkal jobban testreszabható lesz a Safari, rendezhetőek lesznek az emlékeztetők, javul az iOS alkalmazások támogatása és még sok más. Nézzük is meg, hogy miket várhatunk tőle!

Sztereó HomePod alapértelmezett hangkimenetként

iOS-en, iPadOS-en és még tvOS-en is egyszerű volt eddig a sztereó-pár HomePod hangszórók kezelése, de az Apple eddig nem gondolt a Mac-re.

Szerencsére a macOS Big Sur 11.3 ezt a problémát is orvosolja és akár alapértelmezett hangkimenetként is beállíthatsz két, sztereóba kapcsolt HomePodot.

A kezdeti visszajelzések alapján jelenleg még nem működik tökéletesen a funkció, de ígéretes, hogy az Apple-nél gondoltak erre a felhasználási módra is.

Kiegészítő által nyújtott kezdőlap

Ha egy új fület vagy ablakot nyitsz meg és nem valami weboldalt állítottál be rá, akkor a Safari saját kezdőlapja fogad, ahol kedvenceidet, legutóbb megnyitott oldalaidat vagy Siri javaslatokat és efféléket láthatsz.

Ez mind szép és jó, ráadásul a macOS Big Sur már azt is lehetővé tette, hogy egyedi hátteret állíts be és ki/bekapcsolgass szegmenseket, de a 11.3-as frissítés a következő szintre emeli az egyedi kezdőlapokat.

Lehetővé válik ugyanis az, hogy egy kiegészítő nyújtsa számodra a kezdőlapot, így egy fejlesztő készíthet egy teljesen egyedi felhasználói élményt, ami egyenesen a Safariba épül.

Jobb gesztusok iOS alkalmazások esetén

Az M1 chippel szerelt Mac-ekre módosítás nélkül feltelepíthetőek az iOS alkalmazások (ha azt a fejlesztőjük külön nem tiltotta le), ez azonban felveti azt a problémát, hogy sok alkalmazás nincs felkészülve arra, hogy nem tudsz gesztusokat használni.

A macOS Big Sur 11.3 esetén azonban az alkalmazás állapotsori menüjében lesz egy Alternatív érintések menüpont, ahol beállíthatod, hogy bizonyos trackpad vagy billentyűzet gesztusok milyen érintőkijelzős gesztusoknak feleljenek meg. Korábban is volt már egy ehhez hasonló lehetőség, de ez sokkal letisztultabb és könnyebben átláható.

Nagyobb iOS alkalmazás-ablakok

A módosítás nélküli iOS és iPadOS alkalmazások nem feltétlen vannak felkészülve a méretezhető ablakokra, ezért eddig egy kis, fix ablakban nyíltak meg.

A macOS Big Sur 11.3 alatt azonban a lehető legnagyobb méretben nyílnak meg az alkalmazások, hogy kevésbé nézzenek ki furcsán a Mac-ed kijelzőjén.

Új játékvezérlők támogatása

A macOS Big Sur 11.3 is támogatni fogja az új Xbox és PlayStation kontrollereket is, hogy még jobb legyen a játékélmény.

Emlékeztetők rendezése

Az Emlékeztetők alkalmazás az iOS 14.5-ben ugyanezzel a funkcióval bővül, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az Apple a Mac-re is elhozta ezt az újdonságot.

A vizuális típusok számára például a 9to5Mac videója lehet érdekes:

Összességében nagyon izgalmas, hogy év közben ekkora változásokat hoz egy macOS-frissítés, és emiatt tényleg úgy érezheti az ember, hogy az Apple törődik a macOS jövőjével.

Neked melyik macOS Big Sur 11.3 újdonság a kedvenced?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Én csak azt szeretném ha a monitorom icm profilját be tudnám illeszteni az M1-es Mac Minimbe, de nem tudom. A régi Intelesnél ez gond nélkül megy. Most van egy bekalibrált monitorom, amit nem tudok színhelyesen használni. Állítólag ha ezen a gépen kalibrálnám, akkor működne, de erre most nincs lehetőségem. Ezt például jó lenne javítani. De vagy ezer dolgot tudnék mondani, ami Wimdows-ról jőve hiányzik és emiatt nehézkesebb használni a rendszer.

  2. Avatar for expa expa says:

    Tehát direkt szivatod magad? :smiley:

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Mit jelent az, hogy nem tudod beilleszteni?

  4. Hibás lesz a profil, nézhetetlenül világos.

  5. Nem. A színprofilról nem tudtam, a többi pedig elviselhető. A Windows-nak van sok előnye és hátránya a Mac-kel szemben. Összességében úgy ítéltem meg, hogy a Mac-nek több előnye van a számomra, de ettől még vannak apróságok, amik a Windowsban megkönnyítették a használatot. Kb 2 hét volna leprogramozni és beletenni a Mac-be és akkor még jobb lenne.

  6. Nem ide tartozik, de az például baromira zavar, hogy ha HDR videót akarok nézni (akár film, akár Youtube), akkor a beállításokban be kell kapcsolnom a HDR-t, majd ha végeztem, akkor visszamennem és kikapcsolnom. Én sRGB-n használom a monitort, a HDR napi használatra nem jó. A Windows minden további nélkül megoldja, hogy ha elindítok egy HDR filmet akkor átvált HDR-e, ha nyomok egy Stop-t akkor vissza. Mint egy médialejátszó.

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és ezt pontosan hol állítod? mert szerintem sehol nem kell és nem is lehet állítani. az sRGB egy színtér, a HDR pedig mindössze az, hogy ezen az sRGB színtéren milyen dinamikatartománnyal jelenik meg az adott tartalom.

  8. A HDR-t? HDR-videók lejátszása Macen - Apple Támogatás
    Képernyő - Nagy dinamikatartomány
    Ahogy bepipálod azonnal átvált a monitor HDR-re. Ezután ha felmész a Youtube-ra és rákeresel egy HDR videóra, ki is írja, hogy HDR és abban is indul. Ha ki van kapcsolva, akkor csak 4K-t ír ki és természetesen abban is indul el.

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ja értem, külső kijelzőn. közben visszaolvastam, hogy Mac mini, annál meg ugye nincs beépített kijelző, ami esetén ezt nem lehet külön állítgatni, ez kavart meg. akkor nem lehet, hogy a kalibrálás (vagy annak hiánya) kavar be?

  10. Nem. A monitornak 3-4 előre kalibrált üzemmódja van, amelyeket persze lehet tovább finomítani. sRGB, Adobe RGB és DCI-P3. Én sRGB-ben dolgozom. A Mac egyébként felismeri a monitorom és betölt hozzá egy gyári sRGB színprofilt, ami nem rossz, de a kalibrált (amit nem tudok betölteni) pontosabb lenne. Ha átváltod HDR-re a MacOS-t, akkor ugye vált a tone mapping SDR-ről HDR-re, illetve sRGB-ről DCI-P3-ra, mert az való hozzá. Kvázi egyik módból átvált a másikba, a kettő nem kompatibilis egymással. A DCI-P3 nem csak szélesebb, mint az sRGB, de máshol vannak a végpontjai is. Ezzel amúgy semmi gond nem volna, ha automatikusan tudná. A Youtube necces (az Windows-on sem megy manuális kapcsolás nélkül), hiszen maga a Youtube a betöltés pillanatában érzékeli az oprendszer módját és az annak megfelelő verziót (SDR vagy HDR) tölti be. De a filmlejátszás működhetne. Elképzelhető, hogy lejátszó kérdése, Windows alatt sem mindegyik kapcsol. A lényeg, hogy ez így elég macerás. Ha HDR videót akarok vágni, akkor HDR on, a monitort átnyomni DCI-P3-ba és mehet a Final Cut Pro, ahol szintén be kell állítani a HDR-t. Ha végeztem, akkor vissza az egész és mehet a Photoshop sRGB-ben.

  11. Avatar for expa expa says:

    Engem is sokminden zavar a macos-ben, pl.:

    • túl kicsi a fájl név beíró mező
    • böngésző elfelejti a lapokat ha bal felül zárod be
    • nincs egy normális torrent kliens. Egyiknek ez a baja a másiknak az
    • az adobe acobat is totálisan másképpen viselkedik mint windows alatt
    • második képernyőn nincs dock. De akkor felül a vezérlő sáv miért van mind a két monitoron? Logikátlan :smiley:
    • stb…
      Ennek ellenére én is macos-t haználok mert sok mindenben jobb…
  12. Mi a baj a Deluge-al?

  13. A Safariban nagyon egyszerűen be lehet állítani, hogy megnyitáskor újra megnyisd a legutolsó lapokat még ha ez több lap is. Megnyitod a Safarit aztán Schift+CMD+T billentyükombináció. vagy Előzmények-Az utoljára bezárt ablak megnyitása. Csak arra vigyáz, hogy ezzel egy új ablakot nyitsz meg.

  14. Én is így szoktam :slight_smile:

  15. Sokszor kapom meg, hogy ez meg az olyan egyszerű, csak nyomd meg ezt meg azt. Szvsz ez nem egyszerűbb. A Windowsnál ha a dokk ikonra kattintok akkor az adott alkalmazás megnyílik. Ha még egyszer akkor minimalizálódik. Tökéletes megoldás. A Mac-nél ez nem működik, de van egy egyszerű megoldás, nyomd meg a Cmd+H-t. Ugye mennyivel egyszerűbb? :slight_smile: Vagy menj az egérrel 30 centivel feljebb a sárga gombra. Ez is mennyivel egyszerűbb?
    Vagy a Safariban a Keresés. Nincs rá közvetlen gomb, csak menü almenüje vagy Cmd+F. Én gyakran csak egeret használok, a másik kezem nincs is az asztalon. A Mac-nél ez nem játszik, minden billentyűkombóval megy.
    Olyanokat nem is említek, mint a Cmd gomb. Aki kitalálta, mint funkció gomb, letörném a kezét. A Ctrl nem véletlen van a billentyűzet sarkában, azonnal el lehet találni és szinte lehetetlen mellényomni. Mintha az Apple csak azért rakta volna a Ctrl-t a Cmd helyére, hogy ne legyen ugyanaz, mint a Windows. Az első dolgom volt felcserélni, szerencsére erre van opció.

  16. Avatar for Czo Czo says:

    Ilyenkor szokott az jonni, hogy ebben nagy szerepe van a tortelemenek. A Command/Apple key 1980 ota rajta van a billentyuzeten. Ezt a microsoft is felismerte a Windows 95-nel, amikor bejott a Windows billentyu, viszont mar nem sikerult az alapveto dolgokat oda atmozgatni. A vagolap pc-n a kezdeti idokben a ctrl+insert, shift+insert kombokkal mukodott, kesobb tertek at egyebkent a ctrl+c ctrl+v kombinaciokra. Ami pl. gond lehet, mert a ctrl+c a break shortcutja volt… Igaz, azota mar csak terminalban hasznalunk breaket.

    A keresesnel toolbar buttont hianyolod? Windowson melyik brozerben van ilyen? Komolyan kerdezem, mert ma mar egyre nagyobb divat minimalizalni ezeknek aszamat. Teny, eddig fel sem tunt, hogy nincs erre gomb, de nem emlekszem, hogy anno regen, PC-n toolbar gombot nyomkodtam volna ehhez. A menusavon mind a ketto rendszeren elerheto szokott lenni.

    A cmd+h nem ugyonaz, mint a pc-s minimalizalas. Annak a cmd+m a megfeleloje. Ha jobban megnezed a dock es a taskbar kozotti osszehasonlitast, akkor rogton elougrik, hogy a ketto egyaltalan nem is hasonlit egymashoz.

    A taskbaron a regi idokben csak a futo ablakokat reprezentalo gombok voltak. Tehat 1 gomb - 1 ablak, igy logikus volt, hogy hogyan mukodik a kicsinyites/nagyitas. Kesobb megjelentek a gyorsindito eszkozsavok, erre kerulhettek ki “parancsikonok”, amelyek elinditottak az alkalmazsokat, ha rakattintottal. Kesobb megjelent a taskbar gombok osszevonasa, ha tobb ablakod volt ugyonabbol a szoftverbol, viszont osszevont ablaknal mar nem mukodik ugy a ikonizalas/elohozas mint elotte. Ezutan pedig osszevonasra kerult a gyorsindito ikonsav es a futo programok ikonjai. Nalunk viszont a Dock-on levo ikon elinditja az alkalmazast, illetve ha fut, akkor eloterbe hozza annak osszes ablakat. Mivel tobb ablakja lehet az alkalmazasoknak, innentol kezdve viszont nem lenne logikus, hogy melyiket hogyan kellene kicsinyiteni, nagyitani. Az alkalmazasok kozott pedig lehet egyszeruen valtani az Exposeval, illetve az alkalmazas tobb ablaka kozott pedig az App Exposeval. Szerintem ez mar legalabb 15 eve igy van, ugyhogy mondhatnam azt is, hogy megszokas kerdese.

    Egyik rendszer sem akar a masik rendszer lenni, a macOS nem Windows, mint ahogyan a Windows sem macOS. Szamomra peldaul a Windows ablakkezelesetol kezdve, a hasznalhatatlan drag n dropon at, ezer meg egy masik dolog van, amitol 1-2 perc hasznalat utan is idegbajt tudnek kapni.

  17. A Dokk-on lévő ikon ha az adott alkalmazás ablak méretű teljesen inaktív. Tehát egy programsor és működne a minimalizálás. Adna egy pluszt és nem venne el semmi. Én egyszerű felhasználó vagyok, nem érdekelnek a történelmi előzmények, egyszerűen van ami praktikus és van, ami nem. A Mac-en például ha ráhúzok egy fájlt a dokkon lévő applikáció ikonjára, akkor elindítja az applikációt és megnyitja a fájlt. Ez szuper dolog, a Windows nem tudja csak akkor, ha az adott applikáció már fut, akkor is körülményesebben. Ha Mac-ről mennék Windows-ra, akkor ezt hiányolnám, mert könnyíti a munkát.
    Ugyanez az összes ablak minimalizálása. A Windows-on van erre gyári gomb (az asztal törlése) a Mac-re van egy bámulatosan egyszerű kombináció a Cmd+Opt+H+M. Többen kérdezték, hogy minek ez? Mert az asztalon dolgozom. Azért hívják asztalnak. Odateszek minden szükséges munkaeszközt, elvégzem a munkám, majd elrámolok.
    A Mac nagyon más filozófiát követ, ezt nem szeretném minősíteni, szokás kérdése. De a szokáson túl vannak dolgok, amelyek nehezítik a munkát. Most olyanról nem beszélek, hogy a két hónap alatt kétszer fagyott ki a Safari és egyszer magától újraindult a gép munka közben, míg a Windowsom az elmúlt 5 évben biztos nem csinált ilyet.

  18. Avatar for Czo Czo says:

    Most itt hasznalom a Safari-t ablakban. Ha megnyomom a dokkon az ikonjat, atvalt a masik desktopon levo masik Safari ablakra. Ha ilyenkor leminimalizalna, hulyet kapnek. A jobb gombos menuben is azert van “Hide” es nem “Minimize”, mert maga az ikon es igy a jobb gombos menu is az osszes ablakot jelenti, nem csak ezt az egyet, ami elotted van.

    Ha en az asztalhoz akarok nyulni, akkor vagy megnyomtam az F11-et (20 eve volt meg ilyen a billzeten, mert egeszen F16-ig mentek a gombok), vagy kirantottam az egeret a jobb also sarokba. Az Dock & Expose beallitasoknal tudod ezt a sajat szajized szerint beallitani. A Cmd+Opt+H+M egyebkent, allithato. Sott, az alkalmazasok 99.99%-ban tetszolegesen atallithatod a meglevo gyorsbillentyuket, a menupontok alapjan pedig ujakat is hozza tudsz adni.

    A Safari fagyasodrol vagy a gep ujrainditasrol nem tudok sok mindent mondani, nalam ugye egyik sem tapasztalhato. Ha gep ujraindulgat, akkor maximum az ujrainditas utani naplo reszletbol lehet megtippelni, hogy mi tortenhetett. Mindenesetre nem jo omen, leginkabb akkor fordul elo, ha valamilyen hardverosszetevo hibadzik. Arra pl erdemes lenne egy nyitod egy threadet, benne a naplobejegyzessel, mert akkor meg lehetne fejteni, hogy ott mitortent.

  19. Dolgozom egy szoftverben. Jön egy levelem, rá akarok nézni mi az. A dokkon rákattintok az Outlookra (ami egyébként fut), megnézem majd újra, hogy hide. Ezt nem lehet. Ha már megnyílt az Outlook és vissza akarok menni oda ahol voltam, akkor mozgatnom kell az egeret. Vagy az Outlook sárga gombjára vagy a korábban használt alkalmazás ikonjára. Mindkettő kényelmetlenebb, mintha az egér maradhatna ott ahol van. Tudom apróság, de ilyenekből van egy tucat. Nem több és pont ezért bosszantó.
    Nekem egy desktopom van és egy Safarim. Ha nyomogatom a dokkon a Safari ikon-t nem csinál semmit, ahogy az összes többi alkalmazás sem csinál semmit.

  20. Avatar for expa expa says:

    Maximálisan egyetértek! :slight_smile:

  21. Avatar for expa expa says:

    deluge-1.3.15.1-macosx-x64.dmg 2017-05-14 14:52 24
    Elég régi verzió ha jól látom :smiley:

  22. Avatar for expa expa says:

    Rengeteg baromság van a macos-ben valóban!

  23. Hidd el ez csak megszokás kérdése, ha átállsz egy másik rendszerre akkor szokatlan és furcsa minden, de 2-3 év használat visszaállsz a másikra akkor olyan lesz mintha soha nem is használtad volna. Csak egy példa, ha beülök egy jobbkormányos autóba minden rendben van, megszokja az ember pár km-en belül, De mindig azt a fránya ablaktörlőt kapcsolod kanyarodásnál, mert nem szoktad meg, hogy azon az oldalon van. Neked szokatlan és érthetetlen sok dolog, de vannak olyanok akiknek ezek fel se tűnnek mert már megszokták.

  24. Rajtad meg komolyan már nem lehet eligazodni, 2-3 hónapja agyba főbe szidtad a macos-t és azt írtad eladtad és vettél egy csúcskategóriás windows gépet, most meg megint arról írsz, hogy nálad milyen a macos. Na de mindegy is nem nagy érdekel…

  25. Persze, a nehezebbet is meg lehet szokni, de attól még nehezebb. A jobbkormányos autót is meg lehet szokni, de a bal (pihenő) lábad mindig kényelmetlenebbül lesz, mint egy balkormányosban.
    Sok képpel dolgozom és nálam minden kép a NAS-os van, ami történetesen Windows alapú. Megőrülök attól, hogy nem tudom megnézni egy kép felbontását, mert ez a nyomorult Mac csak akkor írja ki az Info ablakban, ha ezen a gépen van, ha hálózaton akkor nem. Minden képet meg kell nyitnom egy képnézegetővel, hogy lássam. Szokás kérdése, de ezek a szokások éves szinten órákat vesznek el a munkámtól. De nem akarok tovább panaszkodni, mert egyrészt nincs értelme, másrészt offtopik. Remélem, hogy az icm profilt megoldják, ha így lesz, akkor az adott frissítés posztjához beírom, bár állítólag ez régebben is hiba volt és évek kellettek, mire megoldották.

  26. Nem tudom milyen NAS-od van, de Synologyval megtudom nézni minden probléma nélkül.
    U.I.: pedálok ugyanott vannak jobbkormányosban is. :slightly_smiling_face:

  27. Avatar for Czo Czo says:

    Egyebkent miert akarod elrejteni? Miert nem eleg atvaltani a masik alkalmazasra aztan minden megy tovabb. Illetve, nincs a masik kezed a billentyzeten? Mert ha igen, akkor alt+click a dokkon. De ez ugye megint az adott alkalmazas osszes ablakat fogja hideolni, nem csak azt az 1 ablakot. Az alkalmazasok kozott pedig egyszeruen lehet akar exposeval is varialni.

  28. A balkormányos autóban a pihenőlábad a kerékjárati ívre esik. A jobb lábadnak szűk a hely, de ott csak a gázpedál van, amiről amúgy sem veszed le a lábad. A jobbkormányos autókban pont fordítva van (pont azért amit elmondtál, hogy a pedálelrendezés ugyanaz). A pihenőlábad jut a belső szűk, kényelmetlen részre, míg a jobb lábad feleslegesen nagy helyet kap. Sok Angliába szakadt hazánkfiát ismerek, olyat egyet se, aki ezt ne hozta volna szóba.

  29. Mert kevesebb egérmozgatással jár, így időt és munkát spórolok. Tudom, hogy csak 1-2 mp, de tudod hány ilyen van csak egy nap?

  30. Avatar for Czo Czo says:

    A kep felbontas megnezese alatt a Finderben elerheto informaciokat erted? (Tehat vagy akar oszlopt, vagy akar az info ablakot) A Finder (hogy ne kelljen minden egyes filet egyesevel betoltogetnie) ezeket az informaciokat a Spotlight index adatok kozul mutatja. Ha a megosztason nem indexelt a Spotlight, akkor ez hianyozni fog. Azt tudom erre mondani, hogy ez szerver oldali implementacio kerdese. Nalam vannak tobb szaz megabyte meretu allomanyok halozati megosztason, aminel mukodik a spotlight, igy meg tudnak jelenni ezek az informaciok, anelkul, hogy nagy adattomegeket kellene mozgatni.

  31. Avatar for Czo Czo says:

    Alt+Tab helyett (Windows) nyomd meg a cmd+Tab-ot, vagy kattints egerrel a dokkon a masik alkalmazas ikonjara, vagy kapcsold be az exposenal az aktiv sarkokat es nulla ido alatt rantsd ki az egeret a sarokba majd vissza es klikkeld meg a megfelelo ablakot. Egyebkent a CMD+Tab-os menu is zsenialisan jo a Windowsos valtozathoz kepest. Peldaul ha a CMD gombot nyomvatartva kitartod az ikonokat, ezutan ha megnyomod a cmd mellett a Q-t maris be tudod zarni az ott kijelolt alkalmazast. Vagy a kurzor nyilakkal is tudsz mozogni a CMD nyomvatartasa mellett a listaban.

    Hidd el, ezek mind a produktiv munkavegzes miatt vannak. A tobbi desktopon levo azonos app ablakok kozotti dokk ikonra valo kattingatassal torteno valtas is. Engem peldaul rettentoen idegesitene, ha tonkretennek a dokkot ilyen minimalizalos dologgal. Plane, ha belegondolok, hogy valamibol ki kellene talalnia a gepnek, hogy az adott alkalmazas tobb ablaka kozul melyiket kellene eltuntetnie.

  32. Avatar for expa expa says:

    Igen, csúcs intel gépet vettem de macos fut rajta.
    A windows is tele van baromságokkal, a macos is. De macos-en olyan dolgok vannak amit nem tudok nélkülözni így a hülyeségeit el kell szenvedni. Nincs tökéletes oprendszer, bár nem sok kellene hozzá.

  33. Avatar for Czo Czo says:

    No megneztem ezt jobban. Nalam ugyan AFP protokollon van a megosztas Linuxrol, amit a netatalk szoftvare szolgal ki, viszont a Linuxos Samba dokumentacioja is irja a spotlight tamogatast. A Samba egy SMB/CIFS protokollt hasznalo filemegoszto szerver, ugyonezt a protokollt beszeli a “Windows File and Printer sharing” file megoszto resze. Tehat probald ki, hogy ha felcsatolod a megosztast, ezutan be tudod-e ra kapcsolni a spotlight indexelest. Ezt terminalbol tudod megtenni ezzel a paranccsal:

    mdutil -i on /Volume/IdeCsatoltadFel

    Ertelemszeruen, az “IdeCsatoltadFel” helyere a megosztas csatolasi pontjat ird, de mivel ez egy jo operacios rendszer, eleg az is, ha a “-i on” utan utsz egy space-t, majd oda drag n droppolod a megosztas ikonjat a desktoprol. A desktopot pedig ugye ugy ered el a legkonnyebben, ha belovod hot cornernek (nalam ez a jobb also sarok), majd vegrehajtod a kicsapod az egeret a csarokba, megfogod az ikont, ezutan az ikon fogvatartasaval ujra kicsapod a sarokba, hogy visszajojjon minden, mint elotte, majd a terminal ablaka folott elengeded. Hidd el, ez rettento hatekony.

  34. Megcsináltam, azt mondja Error: Invalid operation. Error: unknow indexing state.
    Írási jog is kell? Mert nálam csak olvasási van.

  35. Avatar for Czo Czo says:

    Igen, valahogyan el kell tudnia helyeznie ott a kliensnek ezeket az adatokat. Ez itt tualjdonkeppen arrol szol, hogy ha a kiszolgalo tamogatja ezt, akkor minden filehoz fuzhet megjegyzeseket a kliens. Mittomen szinezhetoek a folderek (ez az amit most Tag-nak hivnak), de ugyilyen kiegeszito adat egy mp3-ban pl az artist meg a title, vagy egy kepnel a felbontas. Tehat, ezt a geped tudja ott elhelyezni, hiszen ezt csak o erti. Ha pl Mac-rol masolsz majd fel valamit, akkor az frissiteni fogja az indexet magatol. Azt viszont nem tudom, hogy mi tortenik, ha nem Mac masol oda valamit, de ugy gondolom, ha elsonek meglatja, el fogja kesziteni az indexet. (de ez csak tipp).

  36. Csak, ha Mac-röl másolsz fel, most megnéztem. Van egy megosztott mappa a NAS-on amibe másik gépről tettek fel képeket ott nem frissíti az indexet.

  37. Avatar for Czo Czo says:

    Akkor sem, ha Finderrel bemesz oda es megnezed a kepek infoit? Hm hm. Igen, ugye idealis esetben, ha Mac-en van a file megoszto szerver (hello macOS Server), akkor nyilvan ezt az adatbazist nem a kliensnek kell epitgetnie, hanem a szerver epiti es tartja karban, a kliens pedig csak hasznalja. Azt tudom, hogy Microsoft kornyezetben is igy mukodik ez, a Windows Search tudja hasznalni a megosztast nyujto szerver keresesi indexeit, de ha a megosztast nyujto gep, Linux vagy macOS, akkor nyilvan nincs index, igy nem is hasznalja.

  38. Ránéztem mégegyszer és frissített, most már kiírja azoknál képeknél is.

  39. Ha ennyire nem áll kézre és minden mozdulatodban a Windows logikáját keresed, minek veszel Macet? :man_shrugging:t2:
    Más logika szerint működik az egész ablakkezelés és kész. Ha nem tetszik/nem tudod megszokni ott a Windows. Ugyanazért az árért már ott is teljesen korrekt gépeket kapsz.

  40. A Mac vásárlásnak több oka volt. Egyrészt van itthon 5 iPhone-nunk, 4 iPad-ünk 2 Macbook Pro-nk, 3 Watch-unk és egy Apple TV 4K-nk. Az okosotthon vezérlése is Apple Home alatt megy. Az egyik Macbook Pro a hi-fimet szolgálja ki, a másik pedig notebook-ként működik, azaz ha el kellett menni (pl fotózni), akkor azt vittem magammal. Tehát nagyon kényelmes, hogy ha csöng a telefonom vagy kapok egy üzit, akkor a számítógépemen tudok rá reagálni. Kényelmes, hogy a gépemen tudom kapcsolgatni a lámpákat, mert a telefonom általában fogalmam sincs, hogy hol van. A PC-m egy baromi nagy dög volt, ez egy pici gép és kényelmes és esztétikusan elfér az asztalomon.
    Nem mondtam, hogy nem tudom megszokni (21 éve házas vagyok :slight_smile: ), az kétségtelenül zavar, hogy nem színhelyesen megy a monitorom, a többivel pedig együtt tudok élni. Attól még zavarhat és szóvá tehetem, főleg hogy ha valaki rutinból egy perc alatt megoldja és már nem is probléma.

  41. Avatar for mremil mremil says:

    Engem a MacOs-ben az zavar, ha pl.: wdb exel tábla van nyitva akkor cmd+tab-al nem tudok a kettő között váltani, míg windows esetén igen.

  42. Mert nem Windows :smiley: macOS-nél fn+control+ fel és le nyíl. :wink:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for mremil Avatar for mtomi95 Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Én csak azt szeretném ha a monitorom icm profilját be tudnám illeszteni az M1-es Mac Minimbe, de nem tudom. A régi Intelesnél ez gond nélkül megy. Most van egy bekalibrált monitorom, amit nem tudok színhelyesen használni. Állítólag ha ezen a gépen kalibrálnám, akkor működne, de erre most nincs lehetőségem. Ezt például jó lenne javítani. De vagy ezer dolgot tudnék mondani, ami Wimdows-ról jőve hiányzik és emiatt nehézkesebb használni a rendszer.

  2. Avatar for expa expa says:

    Tehát direkt szivatod magad? :smiley:

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Mit jelent az, hogy nem tudod beilleszteni?

  4. Hibás lesz a profil, nézhetetlenül világos.

  5. Nem. A színprofilról nem tudtam, a többi pedig elviselhető. A Windows-nak van sok előnye és hátránya a Mac-kel szemben. Összességében úgy ítéltem meg, hogy a Mac-nek több előnye van a számomra, de ettől még vannak apróságok, amik a Windowsban megkönnyítették a használatot. Kb 2 hét volna leprogramozni és beletenni a Mac-be és akkor még jobb lenne.

  6. Nem ide tartozik, de az például baromira zavar, hogy ha HDR videót akarok nézni (akár film, akár Youtube), akkor a beállításokban be kell kapcsolnom a HDR-t, majd ha végeztem, akkor visszamennem és kikapcsolnom. Én sRGB-n használom a monitort, a HDR napi használatra nem jó. A Windows minden további nélkül megoldja, hogy ha elindítok egy HDR filmet akkor átvált HDR-e, ha nyomok egy Stop-t akkor vissza. Mint egy médialejátszó.

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és ezt pontosan hol állítod? mert szerintem sehol nem kell és nem is lehet állítani. az sRGB egy színtér, a HDR pedig mindössze az, hogy ezen az sRGB színtéren milyen dinamikatartománnyal jelenik meg az adott tartalom.

  8. A HDR-t? HDR-videók lejátszása Macen - Apple Támogatás
    Képernyő - Nagy dinamikatartomány
    Ahogy bepipálod azonnal átvált a monitor HDR-re. Ezután ha felmész a Youtube-ra és rákeresel egy HDR videóra, ki is írja, hogy HDR és abban is indul. Ha ki van kapcsolva, akkor csak 4K-t ír ki és természetesen abban is indul el.

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ja értem, külső kijelzőn. közben visszaolvastam, hogy Mac mini, annál meg ugye nincs beépített kijelző, ami esetén ezt nem lehet külön állítgatni, ez kavart meg. akkor nem lehet, hogy a kalibrálás (vagy annak hiánya) kavar be?

  10. Nem. A monitornak 3-4 előre kalibrált üzemmódja van, amelyeket persze lehet tovább finomítani. sRGB, Adobe RGB és DCI-P3. Én sRGB-ben dolgozom. A Mac egyébként felismeri a monitorom és betölt hozzá egy gyári sRGB színprofilt, ami nem rossz, de a kalibrált (amit nem tudok betölteni) pontosabb lenne. Ha átváltod HDR-re a MacOS-t, akkor ugye vált a tone mapping SDR-ről HDR-re, illetve sRGB-ről DCI-P3-ra, mert az való hozzá. Kvázi egyik módból átvált a másikba, a kettő nem kompatibilis egymással. A DCI-P3 nem csak szélesebb, mint az sRGB, de máshol vannak a végpontjai is. Ezzel amúgy semmi gond nem volna, ha automatikusan tudná. A Youtube necces (az Windows-on sem megy manuális kapcsolás nélkül), hiszen maga a Youtube a betöltés pillanatában érzékeli az oprendszer módját és az annak megfelelő verziót (SDR vagy HDR) tölti be. De a filmlejátszás működhetne. Elképzelhető, hogy lejátszó kérdése, Windows alatt sem mindegyik kapcsol. A lényeg, hogy ez így elég macerás. Ha HDR videót akarok vágni, akkor HDR on, a monitort átnyomni DCI-P3-ba és mehet a Final Cut Pro, ahol szintén be kell állítani a HDR-t. Ha végeztem, akkor vissza az egész és mehet a Photoshop sRGB-ben.

  11. Avatar for expa expa says:

    Engem is sokminden zavar a macos-ben, pl.:

    • túl kicsi a fájl név beíró mező
    • böngésző elfelejti a lapokat ha bal felül zárod be
    • nincs egy normális torrent kliens. Egyiknek ez a baja a másiknak az
    • az adobe acobat is totálisan másképpen viselkedik mint windows alatt
    • második képernyőn nincs dock. De akkor felül a vezérlő sáv miért van mind a két monitoron? Logikátlan :smiley:
    • stb…
      Ennek ellenére én is macos-t haználok mert sok mindenben jobb…
  12. Mi a baj a Deluge-al?

  13. A Safariban nagyon egyszerűen be lehet állítani, hogy megnyitáskor újra megnyisd a legutolsó lapokat még ha ez több lap is. Megnyitod a Safarit aztán Schift+CMD+T billentyükombináció. vagy Előzmények-Az utoljára bezárt ablak megnyitása. Csak arra vigyáz, hogy ezzel egy új ablakot nyitsz meg.

  14. Én is így szoktam :slight_smile:

  15. Sokszor kapom meg, hogy ez meg az olyan egyszerű, csak nyomd meg ezt meg azt. Szvsz ez nem egyszerűbb. A Windowsnál ha a dokk ikonra kattintok akkor az adott alkalmazás megnyílik. Ha még egyszer akkor minimalizálódik. Tökéletes megoldás. A Mac-nél ez nem működik, de van egy egyszerű megoldás, nyomd meg a Cmd+H-t. Ugye mennyivel egyszerűbb? :slight_smile: Vagy menj az egérrel 30 centivel feljebb a sárga gombra. Ez is mennyivel egyszerűbb?
    Vagy a Safariban a Keresés. Nincs rá közvetlen gomb, csak menü almenüje vagy Cmd+F. Én gyakran csak egeret használok, a másik kezem nincs is az asztalon. A Mac-nél ez nem játszik, minden billentyűkombóval megy.
    Olyanokat nem is említek, mint a Cmd gomb. Aki kitalálta, mint funkció gomb, letörném a kezét. A Ctrl nem véletlen van a billentyűzet sarkában, azonnal el lehet találni és szinte lehetetlen mellényomni. Mintha az Apple csak azért rakta volna a Ctrl-t a Cmd helyére, hogy ne legyen ugyanaz, mint a Windows. Az első dolgom volt felcserélni, szerencsére erre van opció.

  16. Avatar for Czo Czo says:

    Ilyenkor szokott az jonni, hogy ebben nagy szerepe van a tortelemenek. A Command/Apple key 1980 ota rajta van a billentyuzeten. Ezt a microsoft is felismerte a Windows 95-nel, amikor bejott a Windows billentyu, viszont mar nem sikerult az alapveto dolgokat oda atmozgatni. A vagolap pc-n a kezdeti idokben a ctrl+insert, shift+insert kombokkal mukodott, kesobb tertek at egyebkent a ctrl+c ctrl+v kombinaciokra. Ami pl. gond lehet, mert a ctrl+c a break shortcutja volt… Igaz, azota mar csak terminalban hasznalunk breaket.

    A keresesnel toolbar buttont hianyolod? Windowson melyik brozerben van ilyen? Komolyan kerdezem, mert ma mar egyre nagyobb divat minimalizalni ezeknek aszamat. Teny, eddig fel sem tunt, hogy nincs erre gomb, de nem emlekszem, hogy anno regen, PC-n toolbar gombot nyomkodtam volna ehhez. A menusavon mind a ketto rendszeren elerheto szokott lenni.

    A cmd+h nem ugyonaz, mint a pc-s minimalizalas. Annak a cmd+m a megfeleloje. Ha jobban megnezed a dock es a taskbar kozotti osszehasonlitast, akkor rogton elougrik, hogy a ketto egyaltalan nem is hasonlit egymashoz.

    A taskbaron a regi idokben csak a futo ablakokat reprezentalo gombok voltak. Tehat 1 gomb - 1 ablak, igy logikus volt, hogy hogyan mukodik a kicsinyites/nagyitas. Kesobb megjelentek a gyorsindito eszkozsavok, erre kerulhettek ki “parancsikonok”, amelyek elinditottak az alkalmazsokat, ha rakattintottal. Kesobb megjelent a taskbar gombok osszevonasa, ha tobb ablakod volt ugyonabbol a szoftverbol, viszont osszevont ablaknal mar nem mukodik ugy a ikonizalas/elohozas mint elotte. Ezutan pedig osszevonasra kerult a gyorsindito ikonsav es a futo programok ikonjai. Nalunk viszont a Dock-on levo ikon elinditja az alkalmazast, illetve ha fut, akkor eloterbe hozza annak osszes ablakat. Mivel tobb ablakja lehet az alkalmazasoknak, innentol kezdve viszont nem lenne logikus, hogy melyiket hogyan kellene kicsinyiteni, nagyitani. Az alkalmazasok kozott pedig lehet egyszeruen valtani az Exposeval, illetve az alkalmazas tobb ablaka kozott pedig az App Exposeval. Szerintem ez mar legalabb 15 eve igy van, ugyhogy mondhatnam azt is, hogy megszokas kerdese.

    Egyik rendszer sem akar a masik rendszer lenni, a macOS nem Windows, mint ahogyan a Windows sem macOS. Szamomra peldaul a Windows ablakkezelesetol kezdve, a hasznalhatatlan drag n dropon at, ezer meg egy masik dolog van, amitol 1-2 perc hasznalat utan is idegbajt tudnek kapni.

  17. A Dokk-on lévő ikon ha az adott alkalmazás ablak méretű teljesen inaktív. Tehát egy programsor és működne a minimalizálás. Adna egy pluszt és nem venne el semmi. Én egyszerű felhasználó vagyok, nem érdekelnek a történelmi előzmények, egyszerűen van ami praktikus és van, ami nem. A Mac-en például ha ráhúzok egy fájlt a dokkon lévő applikáció ikonjára, akkor elindítja az applikációt és megnyitja a fájlt. Ez szuper dolog, a Windows nem tudja csak akkor, ha az adott applikáció már fut, akkor is körülményesebben. Ha Mac-ről mennék Windows-ra, akkor ezt hiányolnám, mert könnyíti a munkát.
    Ugyanez az összes ablak minimalizálása. A Windows-on van erre gyári gomb (az asztal törlése) a Mac-re van egy bámulatosan egyszerű kombináció a Cmd+Opt+H+M. Többen kérdezték, hogy minek ez? Mert az asztalon dolgozom. Azért hívják asztalnak. Odateszek minden szükséges munkaeszközt, elvégzem a munkám, majd elrámolok.
    A Mac nagyon más filozófiát követ, ezt nem szeretném minősíteni, szokás kérdése. De a szokáson túl vannak dolgok, amelyek nehezítik a munkát. Most olyanról nem beszélek, hogy a két hónap alatt kétszer fagyott ki a Safari és egyszer magától újraindult a gép munka közben, míg a Windowsom az elmúlt 5 évben biztos nem csinált ilyet.

  18. Avatar for Czo Czo says:

    Most itt hasznalom a Safari-t ablakban. Ha megnyomom a dokkon az ikonjat, atvalt a masik desktopon levo masik Safari ablakra. Ha ilyenkor leminimalizalna, hulyet kapnek. A jobb gombos menuben is azert van “Hide” es nem “Minimize”, mert maga az ikon es igy a jobb gombos menu is az osszes ablakot jelenti, nem csak ezt az egyet, ami elotted van.

    Ha en az asztalhoz akarok nyulni, akkor vagy megnyomtam az F11-et (20 eve volt meg ilyen a billzeten, mert egeszen F16-ig mentek a gombok), vagy kirantottam az egeret a jobb also sarokba. Az Dock & Expose beallitasoknal tudod ezt a sajat szajized szerint beallitani. A Cmd+Opt+H+M egyebkent, allithato. Sott, az alkalmazasok 99.99%-ban tetszolegesen atallithatod a meglevo gyorsbillentyuket, a menupontok alapjan pedig ujakat is hozza tudsz adni.

    A Safari fagyasodrol vagy a gep ujrainditasrol nem tudok sok mindent mondani, nalam ugye egyik sem tapasztalhato. Ha gep ujraindulgat, akkor maximum az ujrainditas utani naplo reszletbol lehet megtippelni, hogy mi tortenhetett. Mindenesetre nem jo omen, leginkabb akkor fordul elo, ha valamilyen hardverosszetevo hibadzik. Arra pl erdemes lenne egy nyitod egy threadet, benne a naplobejegyzessel, mert akkor meg lehetne fejteni, hogy ott mitortent.

  19. Dolgozom egy szoftverben. Jön egy levelem, rá akarok nézni mi az. A dokkon rákattintok az Outlookra (ami egyébként fut), megnézem majd újra, hogy hide. Ezt nem lehet. Ha már megnyílt az Outlook és vissza akarok menni oda ahol voltam, akkor mozgatnom kell az egeret. Vagy az Outlook sárga gombjára vagy a korábban használt alkalmazás ikonjára. Mindkettő kényelmetlenebb, mintha az egér maradhatna ott ahol van. Tudom apróság, de ilyenekből van egy tucat. Nem több és pont ezért bosszantó.
    Nekem egy desktopom van és egy Safarim. Ha nyomogatom a dokkon a Safari ikon-t nem csinál semmit, ahogy az összes többi alkalmazás sem csinál semmit.

  20. Avatar for expa expa says:

    Maximálisan egyetértek! :slight_smile:

  21. Avatar for expa expa says:

    deluge-1.3.15.1-macosx-x64.dmg 2017-05-14 14:52 24
    Elég régi verzió ha jól látom :smiley:

  22. Avatar for expa expa says:

    Rengeteg baromság van a macos-ben valóban!

  23. Hidd el ez csak megszokás kérdése, ha átállsz egy másik rendszerre akkor szokatlan és furcsa minden, de 2-3 év használat visszaállsz a másikra akkor olyan lesz mintha soha nem is használtad volna. Csak egy példa, ha beülök egy jobbkormányos autóba minden rendben van, megszokja az ember pár km-en belül, De mindig azt a fránya ablaktörlőt kapcsolod kanyarodásnál, mert nem szoktad meg, hogy azon az oldalon van. Neked szokatlan és érthetetlen sok dolog, de vannak olyanok akiknek ezek fel se tűnnek mert már megszokták.

  24. Rajtad meg komolyan már nem lehet eligazodni, 2-3 hónapja agyba főbe szidtad a macos-t és azt írtad eladtad és vettél egy csúcskategóriás windows gépet, most meg megint arról írsz, hogy nálad milyen a macos. Na de mindegy is nem nagy érdekel…

  25. Persze, a nehezebbet is meg lehet szokni, de attól még nehezebb. A jobbkormányos autót is meg lehet szokni, de a bal (pihenő) lábad mindig kényelmetlenebbül lesz, mint egy balkormányosban.
    Sok képpel dolgozom és nálam minden kép a NAS-os van, ami történetesen Windows alapú. Megőrülök attól, hogy nem tudom megnézni egy kép felbontását, mert ez a nyomorult Mac csak akkor írja ki az Info ablakban, ha ezen a gépen van, ha hálózaton akkor nem. Minden képet meg kell nyitnom egy képnézegetővel, hogy lássam. Szokás kérdése, de ezek a szokások éves szinten órákat vesznek el a munkámtól. De nem akarok tovább panaszkodni, mert egyrészt nincs értelme, másrészt offtopik. Remélem, hogy az icm profilt megoldják, ha így lesz, akkor az adott frissítés posztjához beírom, bár állítólag ez régebben is hiba volt és évek kellettek, mire megoldották.

  26. Nem tudom milyen NAS-od van, de Synologyval megtudom nézni minden probléma nélkül.
    U.I.: pedálok ugyanott vannak jobbkormányosban is. :slightly_smiling_face:

  27. Avatar for Czo Czo says:

    Egyebkent miert akarod elrejteni? Miert nem eleg atvaltani a masik alkalmazasra aztan minden megy tovabb. Illetve, nincs a masik kezed a billentyzeten? Mert ha igen, akkor alt+click a dokkon. De ez ugye megint az adott alkalmazas osszes ablakat fogja hideolni, nem csak azt az 1 ablakot. Az alkalmazasok kozott pedig egyszeruen lehet akar exposeval is varialni.

  28. A balkormányos autóban a pihenőlábad a kerékjárati ívre esik. A jobb lábadnak szűk a hely, de ott csak a gázpedál van, amiről amúgy sem veszed le a lábad. A jobbkormányos autókban pont fordítva van (pont azért amit elmondtál, hogy a pedálelrendezés ugyanaz). A pihenőlábad jut a belső szűk, kényelmetlen részre, míg a jobb lábad feleslegesen nagy helyet kap. Sok Angliába szakadt hazánkfiát ismerek, olyat egyet se, aki ezt ne hozta volna szóba.

  29. Mert kevesebb egérmozgatással jár, így időt és munkát spórolok. Tudom, hogy csak 1-2 mp, de tudod hány ilyen van csak egy nap?

  30. Avatar for Czo Czo says:

    A kep felbontas megnezese alatt a Finderben elerheto informaciokat erted? (Tehat vagy akar oszlopt, vagy akar az info ablakot) A Finder (hogy ne kelljen minden egyes filet egyesevel betoltogetnie) ezeket az informaciokat a Spotlight index adatok kozul mutatja. Ha a megosztason nem indexelt a Spotlight, akkor ez hianyozni fog. Azt tudom erre mondani, hogy ez szerver oldali implementacio kerdese. Nalam vannak tobb szaz megabyte meretu allomanyok halozati megosztason, aminel mukodik a spotlight, igy meg tudnak jelenni ezek az informaciok, anelkul, hogy nagy adattomegeket kellene mozgatni.

  31. Avatar for Czo Czo says:

    Alt+Tab helyett (Windows) nyomd meg a cmd+Tab-ot, vagy kattints egerrel a dokkon a masik alkalmazas ikonjara, vagy kapcsold be az exposenal az aktiv sarkokat es nulla ido alatt rantsd ki az egeret a sarokba majd vissza es klikkeld meg a megfelelo ablakot. Egyebkent a CMD+Tab-os menu is zsenialisan jo a Windowsos valtozathoz kepest. Peldaul ha a CMD gombot nyomvatartva kitartod az ikonokat, ezutan ha megnyomod a cmd mellett a Q-t maris be tudod zarni az ott kijelolt alkalmazast. Vagy a kurzor nyilakkal is tudsz mozogni a CMD nyomvatartasa mellett a listaban.

    Hidd el, ezek mind a produktiv munkavegzes miatt vannak. A tobbi desktopon levo azonos app ablakok kozotti dokk ikonra valo kattingatassal torteno valtas is. Engem peldaul rettentoen idegesitene, ha tonkretennek a dokkot ilyen minimalizalos dologgal. Plane, ha belegondolok, hogy valamibol ki kellene talalnia a gepnek, hogy az adott alkalmazas tobb ablaka kozul melyiket kellene eltuntetnie.

  32. Avatar for expa expa says:

    Igen, csúcs intel gépet vettem de macos fut rajta.
    A windows is tele van baromságokkal, a macos is. De macos-en olyan dolgok vannak amit nem tudok nélkülözni így a hülyeségeit el kell szenvedni. Nincs tökéletes oprendszer, bár nem sok kellene hozzá.

  33. Avatar for Czo Czo says:

    No megneztem ezt jobban. Nalam ugyan AFP protokollon van a megosztas Linuxrol, amit a netatalk szoftvare szolgal ki, viszont a Linuxos Samba dokumentacioja is irja a spotlight tamogatast. A Samba egy SMB/CIFS protokollt hasznalo filemegoszto szerver, ugyonezt a protokollt beszeli a “Windows File and Printer sharing” file megoszto resze. Tehat probald ki, hogy ha felcsatolod a megosztast, ezutan be tudod-e ra kapcsolni a spotlight indexelest. Ezt terminalbol tudod megtenni ezzel a paranccsal:

    mdutil -i on /Volume/IdeCsatoltadFel

    Ertelemszeruen, az “IdeCsatoltadFel” helyere a megosztas csatolasi pontjat ird, de mivel ez egy jo operacios rendszer, eleg az is, ha a “-i on” utan utsz egy space-t, majd oda drag n droppolod a megosztas ikonjat a desktoprol. A desktopot pedig ugye ugy ered el a legkonnyebben, ha belovod hot cornernek (nalam ez a jobb also sarok), majd vegrehajtod a kicsapod az egeret a csarokba, megfogod az ikont, ezutan az ikon fogvatartasaval ujra kicsapod a sarokba, hogy visszajojjon minden, mint elotte, majd a terminal ablaka folott elengeded. Hidd el, ez rettento hatekony.

  34. Megcsináltam, azt mondja Error: Invalid operation. Error: unknow indexing state.
    Írási jog is kell? Mert nálam csak olvasási van.

  35. Avatar for Czo Czo says:

    Igen, valahogyan el kell tudnia helyeznie ott a kliensnek ezeket az adatokat. Ez itt tualjdonkeppen arrol szol, hogy ha a kiszolgalo tamogatja ezt, akkor minden filehoz fuzhet megjegyzeseket a kliens. Mittomen szinezhetoek a folderek (ez az amit most Tag-nak hivnak), de ugyilyen kiegeszito adat egy mp3-ban pl az artist meg a title, vagy egy kepnel a felbontas. Tehat, ezt a geped tudja ott elhelyezni, hiszen ezt csak o erti. Ha pl Mac-rol masolsz majd fel valamit, akkor az frissiteni fogja az indexet magatol. Azt viszont nem tudom, hogy mi tortenik, ha nem Mac masol oda valamit, de ugy gondolom, ha elsonek meglatja, el fogja kesziteni az indexet. (de ez csak tipp).

  36. Csak, ha Mac-röl másolsz fel, most megnéztem. Van egy megosztott mappa a NAS-on amibe másik gépről tettek fel képeket ott nem frissíti az indexet.

  37. Avatar for Czo Czo says:

    Akkor sem, ha Finderrel bemesz oda es megnezed a kepek infoit? Hm hm. Igen, ugye idealis esetben, ha Mac-en van a file megoszto szerver (hello macOS Server), akkor nyilvan ezt az adatbazist nem a kliensnek kell epitgetnie, hanem a szerver epiti es tartja karban, a kliens pedig csak hasznalja. Azt tudom, hogy Microsoft kornyezetben is igy mukodik ez, a Windows Search tudja hasznalni a megosztast nyujto szerver keresesi indexeit, de ha a megosztast nyujto gep, Linux vagy macOS, akkor nyilvan nincs index, igy nem is hasznalja.

  38. Ránéztem mégegyszer és frissített, most már kiírja azoknál képeknél is.

  39. Ha ennyire nem áll kézre és minden mozdulatodban a Windows logikáját keresed, minek veszel Macet? :man_shrugging:t2:
    Más logika szerint működik az egész ablakkezelés és kész. Ha nem tetszik/nem tudod megszokni ott a Windows. Ugyanazért az árért már ott is teljesen korrekt gépeket kapsz.

  40. A Mac vásárlásnak több oka volt. Egyrészt van itthon 5 iPhone-nunk, 4 iPad-ünk 2 Macbook Pro-nk, 3 Watch-unk és egy Apple TV 4K-nk. Az okosotthon vezérlése is Apple Home alatt megy. Az egyik Macbook Pro a hi-fimet szolgálja ki, a másik pedig notebook-ként működik, azaz ha el kellett menni (pl fotózni), akkor azt vittem magammal. Tehát nagyon kényelmes, hogy ha csöng a telefonom vagy kapok egy üzit, akkor a számítógépemen tudok rá reagálni. Kényelmes, hogy a gépemen tudom kapcsolgatni a lámpákat, mert a telefonom általában fogalmam sincs, hogy hol van. A PC-m egy baromi nagy dög volt, ez egy pici gép és kényelmes és esztétikusan elfér az asztalomon.
    Nem mondtam, hogy nem tudom megszokni (21 éve házas vagyok :slight_smile: ), az kétségtelenül zavar, hogy nem színhelyesen megy a monitorom, a többivel pedig együtt tudok élni. Attól még zavarhat és szóvá tehetem, főleg hogy ha valaki rutinból egy perc alatt megoldja és már nem is probléma.

  41. Avatar for mremil mremil says:

    Engem a MacOs-ben az zavar, ha pl.: wdb exel tábla van nyitva akkor cmd+tab-al nem tudok a kettő között váltani, míg windows esetén igen.

  42. Mert nem Windows :smiley: macOS-nél fn+control+ fel és le nyíl. :wink:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for mremil Avatar for mtomi95 Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani