Ismét rekordot döntött az Apple, íme a 2021. első negyedévi eredményük

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple hivatalosan is beszámolt 2021 első negyedévi bevételeiről, amelyek főként az ünnepi vásárlási szezon számait mutatják.

2021 első pénzügyi negyedévére vonatkozóan az Apple rekordmennyiségű, egészen pontosan 111,44 milliárd dolláros bevételt és 28,76 milliárd dolláros nyereséget produkált.

Ezzel az Apple ismét rekordott döntött. A bevételek összesen 21%-kal növekedtek éves összevetésben, az egy részvényre jutó eredmény pedig 35%-kal emelkedett, köszönhetően a saját részvény vásárlási programnak, ami a részvényszámot csökkenti.

Az Apple még nem nyilatkozott arról, hogy miként tervezi a 2021 második negyedévét, valószínűleg a COVID-19 járvány okozta folyamatos bizonytalanság miatt erre nem is kerül sor.

A pénzügyi év első negyedéve fontos az Apple számára, mivel főként októberre, novemberre és decemberre terjed ki – ez az év legjövedelmezőbb három hónapja az ünnepi vásárlások miatt. Az idei számok különösen fontosak. A járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt már negyedévek óta nem ad számszerű várakozásokat az Apple a következő negyedévre. Ennek ellenére az elemzők nagy számokat vártak, a Wall Street-i konszenzus szerint a bevételek összege 103 milliárd dollárra becsülhető.

Összehasonlításképpen, az Apple 91,8 milliárd dolláros árbevételt és 22,2 milliárd dolláros nyereséget jelentett a tavalyi első negyedév során. Idén például a Mac és az iPad eladások jelentős növekedéssel bírnak a világjárvány által kiváltott otthoni munkavégzés és online oktatás miatt.

Az Apple az elmúlt negyedév során új iPad Air-t és új M1 Mac-eket is kiadott. 2021 első pénzügyi negyedéve magában foglalta az iPhone 12 modellek megjelenését is, ami általában az előző negyedévben kezdődik és így a negyedik negyedév és az első negyedév között oszlik meg.

Bár az Apple egy ideje nem közöl eladási volument az egyes termékeinél, ehelyett a bevételek termékkategóriák szerinti lebontásáról számol be.

Így alakultak a 2021. első negyedéves költségvetési számok:

 • iPhone: 65,60 milliárd dollár
 • Szolgáltatások: 15,76 milliárd dollár
 • Viselhető eszközök, Otthon és kiegészítők: 12,97 milliárd dollár
 • Mac: 8,68 milliárd dollár
 • iPad: 8,44 milliárd dollár

Te mit szólsz az Apple első negyedéves értékesítési eredményeihez?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. gunar says:

  Mi van? Valamit rosszul tudok? Az első negyedév az nem az első 3 hónap? Nálam még csak február 1 van, lemaradtam valamiről? :crazy_face: A pénzügyi negyedév az ott a valós év 4. negyedéve?

 2. Jadeye says:

  rosszul tudod, és a cikkben is le van írva, hogy október-november-december az első negyedév.

  Az üzleti év az az időtartam, amelyről a vállalkozásoknak éves beszámolót kell készíteniük. Az üzleti év fordulónapja elsősorban az ország jogszabályaitól, azontúl pedig a vállalat vezetésétől függ, hiszen a különböző országok törvényei nem mindig követelik meg, hogy az éves beszámolóra vonatkozó üzleti év egybe essen a naptári évvel. A nemzetközi színtéren a szeptember tűnik a legkedveltebb záró hónapnak. Különösen a kereskedők körében nem népszerű a naptári év szerinti beszámoló, hiszen december végén a készletek, a követelések és kötelezettségek mértéke konzekvensen magasabb mint a többi hónapban. (Forrás: Wikipedia)

 3. gunar says:

  Igen köszönöm! Elolvastam és ezért is kérdeztem, erre a végén rá, mert akkor az Apple ebben is különcködik, vagy csak simán ott így van kitalálva mindenkinek?

 4. Jadeye says:

  ahogy olvashatod:

  Az üzleti év fordulónapja elsősorban az ország jogszabályaitól, azontúl pedig a vállalat vezetésétől függ, […] a kereskedők körében nem népszerű a naptári év szerinti beszámoló

  ha tovább olvasod a linkelt Wikipedia szócikket, azt is láthatod, hogy egyrészt teljesen bevett szokás az októberrel kezdeni, mert még a kormány is azzal kezd, másrészt a cégek maguk választhatják meg, nekik mi a megfelelő:

  Az Egyesült Államok kormányának fiskális éve október 1-jén kezdődik, de gazdasági szektor maga választhatja meg az üzleti évének fordulónapját.

 5. Czo says:

  Nem feltetlen szokas kovetni a naptari evet, sott, nem csak ott nem, hanem itthon sem. Pl. itthon is elerheto a cegek penzugyi beszamoloja, van is erre letrehozott felulet, ami az “Elektronikus Beszamolo Portal” nevet viseli. Ha itt rakeresel a Vodafone Magyarorszagra (sajnos nem tudom, hogy ez a link mukodik-e, ha nem, akkor ra kell keresni), akkor lathatod, hogy a penzugyi ev naluk is aprilistol marciusig tart. Azaz, azt hiszem, hogy ok a 2020-as penzugyi evet zartak 2020 marcius 31-en, a 2021-eset fogjak zarni 2021 marcius 31-en.

 6. Jadeye says:

  nem inkább a 2019-eset 2020. március 31-én, a 2020-asat pedig 2021. március 31-én?

 7. Czo says:

  O, ezeknel az elcsusztatott eveknel nem tudom kovetni, hogy ki melyik iranybol es merre szamolja.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!