fbpx Skip to content

Sokaknak nem volt meglepetés az, amikor az Apple megerősítette, hogy az iPhone 12 doboza nem fogja tartalmazni a hálózati adaptert.

A Samsung akkor egy, a mai napra már törölt bejegyzéssel szúrt oda az Apple-nek, amelyben elsősorban épp azt említették meg, hogy ők bizony adnak a készülékük mellé hálózati adaptert is.

A HT Tech számolt be arról, hogy az október 13-án a Samsung a Facebook oldalán közzétett, de azóta szép csendben eltávolított bejegyzés azon élcelődött, hogy a telefonjaik a legjobb kamerával, akkumulátorral, teljesítménnyel, memóriával és 120 Hz-es kijelzőkkel rendelkeznek – és nem utolsó sorban még hálózati adaptert (töltőt) is adnak a hozzájuk.

Egyes források azt állítják, hogy a Samsung ugyancsak követi az Apple-t, és az új, január 14-én megjelenő Galaxy S21 telefonok dobozából kihagyja a hálózati adaptereket.

A Samsung okostelefonjai néhány éve már USB-C-kompatibilisek, tehát ha valóban az Apple nyomdokaiba lépnek a töltő megvonásával, akkor valószínű, hogy a doboz egy USB-C–USB-C kábelt fog csak tartalmazni tartozékként. Ez pedig igazából csak annyiban különbözik az Apple kábelétől, hogy mindkét vége USB-C-s. A iPhone 12 doboza egy USB-C-Lightning kábelt tartalmaz, egy olyan kábelt, amelyet a felhasználók többsége nem használ, vagy ha igen, akkor is leginkább USB-C-vel ellátott MacBookokkal.

Az Apple még ősszel, a környezetvédelemre hivatkozva jelentette be a döntését, azt állítva, hogy a legtöbb felhasználónak már van kompatibilis hálózati adaptere – csak az jellemzően USB-A-s aljzattal rendelkezik (hiszen a korábbi kábelek is USB-A-s végűek), és így nem használható az új iPhone-ok mellé kapott, USB-C-s végű kábellel.

A Samsung után pedig a hírek szerint már felkészült erre a lépésre a Huawei és a Xiaomi is, és várhatóan hamarosan náluk is kikerül a készülékek mellé kapott tartozékok közül a hálózati adapter.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for gunar gunar says:

  Hát ezen nincsen mit csodálkozni, mert eddig is majmolták az apple-t mióta az iphone a piacon van, mitől lenne ezután másképp. Attól függetlenül, hogy a töltő kihagyása egy logikus lépés volt és lesz a gyártők részéről szvsz. Pedig nekem is vennem kellett biztonsági tartaléknak egy adaptert ami C-s is, mert nem volt.

 2. Amíg ugyanazon az áron adják a készüléket töltő nélkül addig ez semmi más csak marketing húzás.
  Ha adnának mellé egy utalványt, vagy jelképes 5 dollárral olcsóbban adnák töltő nélkül akkor lehetne mondani hogy nem a profithajhászás a cél hanem tényleg a környezetvédelem.
  Az meg “szép” húzás hogy a 11 Pro-val bevezette az Apple a gyorstöltőt és az USB-C-t, majd következő évben már töltőt sem ad csak egy USB-C-s kábelt mert szerintük halomban áll mindenkinél a töltő, ami ha igaz is maximum sima USB-sre igaz.

  Ha a környezetvédelem a cél akkor a gyártók kezdhetnék azzal hogy ne 2 évente kelljen a telefonokat cserélni(ebben szerencsére az Apple az élen áll, egy 4 éves készülék is jól használható), de alig várom már mikor a legutolsó 30ezer ft-os, 1 évig használható és utána eldobandó készüléket is " a környezetvédelem nevében" töltő nélkül fogják árulni :grinning:

 3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  az Apple csökkentette a hálózati adapterek árát.

 4. Szerintem ez marhaság.

  Először is oké hogy mindenhez van töltő, de így is mindig felhasználja az ember valamire. Nem a kukában landol.

  Másodszor a külön megvett tölőt is le kell szállítani, be kell csomagolni, szóval így már két terméket kell csomagolni és szállítani. Biztos vagyok benne, hogy ennek semmi köze a környezetvédelemhez.

  Ezen kívűl mivel talán minden évben jobb töltési lehetőséget kapunk, ha valaki telefont cserél töltőt is fog.

  Oké apple töltő nem valami acélos, szóval viszonylag olcsón meglehet venni, de majd amikor a samsunghoz vagy a xiaomihoz kell megvenni a 50-100 Wattos töltőket az már nem 2 forint lesz.

  Ez csak simán megint egy húzzuk le még jobban a vásárlót dolognak indult az Apple-nél. Ennyi is semmi több. ( Ami tény h számukra egy logikus lépés. )

 5. Avatar for gusty gusty says:

  Marhaság ezen a lehúzás dolgon lovagolni. Az Apple, eddig is annyit kért a telefonjaiért amennyit nem szégyellt. Adhatták volna továbbra is töltővel a dobozban mondjuk 699 USD helyett 729-ért. Akkor is lenne morgás, és akkor is ugyanennyit eladnának belőle.
  Nekem például ott sorakoznak a töltő fejek a fiókban. A telefont vezeték nélkül töltöm, az éjjeli lámpa talp a töltő. Melóhelyen ha (kell) szintén, PC USB-ről.
  Az iPad, a Watch egy 220-as elosztóról tölt, aminek vannak USB aljzatai is.
  Ha elutazom még ennyi se kell, a telefon, iPad tölt a MacBookon keresztül. Szóval ha kiegészítőként kellett volna megvennem őket kezdetektől, akkor nem lenne ekkora raktárkészletem. :slight_smile:

 6. Avatar for Hacsi Hacsi says:

  A régi töltőkhöz akad régi kábel is.

 7. Avatar for gunar gunar says:

  Pontosan az előttem szólókhoz csatlakoznék, akiknél sorakoznak a fölösleges töltők, mint nálam is, pedig mint írtam, nem volt C-s adapterem ezért vettem egyet, ergo nekem kellett volna most a 12 mini mellé, de nem zavart a lépés, pláne hogy én is “vezetékmentesen” töltöm mindig. Az adapter amiatt kellett, hogy az autóban legyen egy ha vhol szállodában kell aludnom, stb, akkor ott mellé kapott kábel és a vett adapter, az új kábel biztosabban nem akkor fog tönkremenni talán mint egy már régóta használt, pont mikor 1x-2x kell majd, ugye Murphy él.

 8. Avatar for gunar gunar says:

  Annyira van, hogy nalam a itt-ott figyel kb 5-10db használaton kívüli töltő, amivel simán tölthetném a telómat is. Erre én az előbb említett okból vettem megint egy újat mert olyanom még nem volt, persze amin van normál USB is a C mellett és gyors is.
  A régieket persze nem dobom ki, mert mindig lesz akiknek éppen eltűnik, vagy elromlik, stb ok és akkor adok egyet mert van még.

 9. Ez csupa áremelés semmi más, nem az árát emelik mert az szúrja az emberek szemét inkább kihagynak 1-2 dolgot belőle, hogy külön meg kelljen venni. Ahogy a cigiből is 1 db-t kivettek mint, hogy az árát emelték volna.

 10. Persze környezetvédelem :joy: Érdekes módon bizonyítani nem tudják hogy környezetvédelmi hatása lenne ennek a lépésnek. Most nem csak az Apple-rol beszélek. Brazíliában már kötelező adni hozzá a töltő fejet. Francia országban a fülest. Azokban legalább volt annyi kurázsi hogy bíróság elé vigyék az ügyet és tessék nyertek is. És mit csinált az Apple? Nyelt egy nagyot és meghajtott ezen országok előtt. Így kellene minden országban. Egy évig nem venné senki a termékeket akkor lehetne vakarózni a nagyoknak is. Egyből lenne minden a dobozban. Nem a retkes Apple matricát kell hozzá csomagolni. Az nem szennyezi a környezetet ?

 11. Avatar for pAnk pAnk says:

  Van egy másik “hír” is, hogy az Epic Games meg a Samsung küldött valami Fortnite baromságot az Apple-nek merthogy levették a játékot az áruházból. Ez alapján a következő lépés majd az lesz, hogy a Samsung is leszedi a Galaxy Store-ból :smiley:

 12. Folyamatosan drágulnak a telefonok de az 20. két filléres drágulást már csak így tudták megoldani :smiley:

 13. Avatar for Kukori Kukori says:

  Muhaha. Ha én eladtam egy Alma telómat, adtam vele a tartozékokat is, úgy mint töltő, kábel, füles, doboz, stb. Ez egyfelől elvárható is a vevő részéről, másfelől ha újat veszek, megszoktam, hogy ahhoz úgyis kapok újakat ezekből. Szóval nem tudom nálad mi halmozódik és miért, mert nálam pl. simán kitartott kábel, töltő egyaránt 2, sőt 4 évet is. Ha meg kitart, minek vennék újat?? A vezeték nélküli töltés is egy farokság, sima parasztvakítás azért, hogy vedd meg azt is jó pénzért. Plusz külön az adaptert is már. Amit így külön csomagolnak, meg külön gyártanak. Akkor mitől lenne ez környezetvédelem??? És akkor arról még nem is beszéltem, hogy a töltési lehetőségek is folyamatosan fejlődnek, a jobb telefonokhoz jobb csatlakozók lesznek és jobb töltési lehetőségek. Ha ezek nem fognak járni automatikusan a készülékekhez ezek után, akkor külön fog kelleni megvenni őket, vagy pedig - ha a csatlakozási mód megengedi -, használhatja a júzer a régit, amivel meg nem lesz előrébb a töltési lehetőségeket illetően.
  Szvsz. ez az egész egy nagy átverés, amit kezd átvenni a többi gyártó is az Almától, mert nyilván számoltak és rájöttek, hogy mekkora lóvé van benne és reklámfogásnak is el tudják adni a fanoknak, meg a hozzánemértőknek. Ennyi. Nincs ebben semmi környezetvédelem. Azt teljesen mással kellene kezdeni, pl. olyasmivel, hogy a semmire se jó matricákat, reklámokat, ilyen-olyan figyelmeztető üziket tartalmazó leírásokat, melyeknek tényleg se füle se farka, azokat hagyják ki a dobozokból. De még inkább, hogy a használt, nem működő, vagy eleve eldobásra ítélt telefonokat és egyéb nem használt alkatrészeket, hozzávalókat saját becserélőpontokon vennék át a felhasználóktól, mondjuk az iStyle-okban. Na ezek igen, valóban környezetvédő és valóban profitorientáltságtól teljesen mentes cselekedetek lennének. Ez így csak egy módszer arra, hogy több pénzt tudjanak lehúzni a júzereiktől. Ami finoman szólva sem nemes dolog.

 14. Nálam pl azért gyűlik, mert nem adom el a készüléket csak azért, mert újat veszek helyette. Szépen elrakom emléknek, vagy nevezd akárminek…

 15. Avatar for Nascar Nascar says:

  Ezt egyébként nem is értem, hiszen ez a készülék tartozéka kéne, hogy legyen, hiszen a töltő hiányában nem lehet használni a készüléket. Ha ez így megy tovább, akkor az iPhone 13-hoz már kábel sem lesz… Aztán már doboz se… Az autókhoz meg nem fognak gumit adni, mert az is környezetszennyező, meg mindenkinek van otthon az előző autókról használt gumija… :grinning:
  Ez egy ökörség!

 16. Avatar for gunar gunar says:

  Az az ökörség amit írtál a gumikról, mert anélkül nem tudsz elmenni az első kútig sem amennyire általában a szalonautóknál elég a benne lévő üzemanyag. A telóban mikor bontod ott figyel egy csomó töltés így ha azonnal bekapcsolod simán bírja ameddig átköltözöl és veszel egy töltő adaptert hozzá, vagy ráteszed egy vezeték nélküli töltőre stb. 3 éve lehet az iphone-okat vezeték nélkül tölteni, bár volt feljebb aki szerint farokság, de inkább hagyjuk azt, ergo szinte mindenkinek van amivel töltse, mert nem brekeg már ha bármilyen USB-C adapterbe dugja a vevője mint régen, ezért van kábel hozzá. Na meg leírták hogy nincsen benne adapter, akinek ez probléma az vesz hozzá, vagy nem vesz innentől iphone-t és kész.
  Amugy meg legalább ők meg merték ezt lépni és láss csodát a többi majmolja majd, bár ez nem is csoda mert eddig is ezt tették mindig mikor valamit bevezetett az apple, pl amikor kijött az i6 - i6plusz utána mindegyik konkurens elkezdte a nagyobb vasakat is kiadni az árakról nem is beszélve, amiben megint csak követik és lehetne sorolni. Az apple nem adott ki eddig hajtogatós telót mert nem érett rá a technologia és nem is fog ameddig a méregdrága teló kijelzőjén ott fog figyelni a hajtás csíkja akár 1 nap után. STB. :grinning:

 17. Avatar for tewe tewe says:

  szerintem szerecsenmosdatás. a töltő elhagyása szerintem is egy burkolt áremelés. (Mivel én egy multinál igaz más vonalon de rálátok a termékfejlesztésre és az árképzésre is.)
  A töltő nélkül a telefon NEM használható, nem elvárható, hogy a vásárlónak legyen “otthon” töltője, ad abszurdum ha van is esetleg akkor kérdés milyen paramétereknek felel meg. Ez azért fontos mert a garanciális javításnál hivatkozási alap lehet a nem megfelelő a gyártó által jóváhagyott töltő használata. A töltő külön vásárlása (gyári Apple) teljesen egyértelműen a profitmaximalizálásról szól, a környezetvédelemhez semmi köze, hiszen töltőt valószínüleg a vásárlók 75%-a meg fogja vásárolni ezeket külön kell dobozba csomagolni tehát 2db doboz lessz egy helyett plusz használati utasítás ami ugye kötelező meg az egyéb vackok a dobozba csomagolva. Tehát környezetvédelemhez semmi köze. Viszont a fillérekből előállított töltő még a relatív költséges csomagolással is nagy extra profitot fog termelni. Tehát a szemét nőni fog nem csökkenni.
  Ez nálunk is így történ nem akartunk árat emelni hanem szétbontottuk a terméket csak ott volt lehetőség csomagolás nélkül un. tojástartós 24 db os csomagolásra így volt némi logika benne de a cél elsősorban nem a környezetvédelem volt.

 18. Avatar for gunar gunar says:

  Hát nem értek egyet, mivel én és sokan mások is használjuk a vezeték nélküli töltést, azt pedig nem adott és nem is fog szvsz adni hozzá az apple sem és másik sem.
  A másik amit a garira írtál, akkor határozza meg az apple, hogy milyen általa elismert töltő adapterekkel szabad tölteni és a teló mellett ezt is adja hozzá, ha nem ad töltőt és úgy ok a gari esetleges visszadobása, addig meg ameddig van otthon apple töltőm régebbi telók mellé nem tud ebbe belekötni, főként mivel ugye nem csomagolnak az új mellé, ergo ez azért eléggé zsákutca lesz nekik.
  Azzal nem vitázom, hogy miért is a lépés mert lehet csak valóban a pénz-profit emelése volt a cél, de lehetett az is amit megfogalmaztak hozzá és igazán nem bizonyítható az ellenkezője, mert akkor ezt a saját országukban perre vitte volna már valaki, ott nagy ennek a divatja és ők is tudják, gondolom felkészültek.
  Azaz itt mi is csak rágódunk rajta, de végül is a semmin rágódunk, vagyis akik bizonyítási kényszerből újra és újra felhozzák a témát, mert ezzel akarják fikázni a céget és most pont nem valamelyik termékét.

 19. Avatar for gunar gunar says:

  Amugy meg kezd ezzel a t.köm ki lenni, hogy egy 6-7e forintos adapteren nyűglődik pár emberke!
  Kérdem én, hol látott olyant bárki, hogy az Apple azt kommunikálta volna, hogy hülye aki nem iphone-t használ telefonálásra???
  Vagy bármi olyant ami degradálja azokat akik ezentúl nem veszik a cég adapter nélküli termékeit???
  Nincsen ilyen, azaz akinek ez nem tetszik ne vegye, vegyen samut v hüvelyt v bármi mást, még gyorsan míg azokhoz adnak adaptert és mi akiket nem zavar az adapter hiánya, majd jól nem leszünk rájuk irigyek, ígérem!!! :crazy_face:

 20. Először is a telefon csomagolásának mérete lényegesen csökkent, nagyobb mértékben mint a töltő adapter doboza, és a szállítás miatt csökken a legnagyobb részben a káros anyag kibocsátás! Második, adaptert eddig is gyártott és árult külön az Apple, tehát nem új termék és nem hiszem, hogy olyan irgalmatlanul megugrott volna az eladásuk. Harmadik, szinte mindenhol olcsóbb lett a telefon a tavalyi árhoz képest, ahol én élek többel mint a töltő ára, ~23ezer ft-al lett olcsóbb a 12 Pro 128Gb mint tavaly a 11 Pro 64Gb volt. Ez azért számomra nem áremelés és ennyiért nyugodtam kiveheti az adaptert belőle.

 21. xiaomi is beállt a sorba

 22. Avatar for tewe tewe says:

  Ezt te sem gondolod komolyan, hogy a káros anyag kibocsátás érdekli az apple-t ugyan már. Ha azt mondod hogy több fér a kamionba és spórolnak a szállításon azt elfogadom de vastagon leszarják a környezetet, de nem csak az apple az összes többi is. Szerinted miért viszik a gyártást Vietnám, Kína, India, stb nem csak az olcsó munkaerő, hanem ott nincs olyan komoly szabályozás mint az EU ba meg az USA ba. Gyárthatnának Romániába, Bulgáriába Magyarországon, de itt sok EU standardnak meg kellene felelni. ( ezek az államok még fizetnének is hogy idehozzák a gyártást) Nem a töltővel van a bajom mert úgy is meg fogom venni, hanem a kommunikációs maszlaggal. Egyébként szerintem más is van a dolog mögött de abba már tényleg nem megyek bele, de hogy a környezetvédelemhez semmi köze az biztos.

 23. Avatar for gunar gunar says:

  Na ja olcsóbb az tény! Én konkrétan 35-40e-rel olcsóbban vettem mint az Xs-t 2 éve, igaz a 12 mini-t, de teljesen jó ez így nekem. Eddig csak akkor dugtam bele töltő kábelt, azt is régit mikor lusta voltam elmenni a vezeték nélküli töltőmhöz vele és a régi volt kéznél abban a konnektorban :crazy_face: :grinning:

 24. Ha csak a vásárlók 75%-a veszi meg a töltőt, ahogy azt gondolod, de valószínűleg ezt sem éri el a szám, azzal pont csökken a szemét. A papír újrahasznosítható.

  Aha. És ez a 3 ország együtt nem tud felmuatni annyi munkaerőt, mint az általad említett ázsiai országok.
  Amikor egy új iPhone miatt hirtelen fel kell venni 10.000 embert, azt szerinted melyik EU-s ország tudja biztosítani?
  Valóban sokkal többről van szó, mint az olcsó munkaerőről, de nem a szabályozásról…

 25. Az a baj, hogy próbálod a negatívumot keresni a dologban és tejes mértékben a legrosszabbra gondolni. Igenis fontos a környezetvédelem egy gyártónak, ha tudnád miért akkor nem is vonnád kérdőre. Az Apple egy amerikai cég, nem kínai, az USA szabályozásai érvényesek rá környezetvédelmi szempontból, tehát oda fizetik a büntetést is, nem csak az EU-ban vannak szabályozások. Az olcsó kínai munkaerő pedig már rég a múlté. Nem hiába téma már évek óta, hogy a Foxconn, Pegatron stb. fogják a gyártósort és mennek Afrikába.

 26. Avatar for tewe tewe says:

  Na jó, gépészmérnök vagyok energetikával foglalkozom ismerem a szabályozásokat, pillanatnyilag a Samsung SDI ban terveztem a technológiai hűtést tárgyaltam koreaiakkal 53 éves vagyok. De szívesen tanulok :slight_smile:

 27. Mi köze egy gépészmérnöki diplomának a környezetvédelmi előírásokhoz? Hogy jön az egész cikkhez az, hogy Te mit terveztél meg kikkel tárgyaltál? De gondolom akkor azt is tudod, hogy még Európában és az USA-ban is gyártanak alkatrészt az Apple-nek. Tehát be kell tartani azokat a nagyon szigorú EU-s és USA előírásokat. Kínában amúgy csak összeszerelik a készülékeket. Amúgy meg, ha már ennyire szabályzások akkor miért pont egy Koreai cég jönne Közép-Európába gyártani? Mondjuk inkább van köze, hogy Magyarország-Románia-Bulgária közösen karöltve együtt foglalják el a szép 70. helyet a korrupciós világranglistán Dél-Afrikával közösen.

 28. Avatar for tewe tewe says:

  Olvass utána mit csinál egy gépész. Azt hiszem nem vagyunk egy szinten én egy multinacionális cégnél vagyok egy vezető gépész te meg fogalmam sincs mit csinálsz de a válaszodból kiderül meg amit leírsz, hogy fogalmad sincs az egészről.
  A Samsungot teljesen hivat,alosan támogatja az állam. Megveszi neki a területet hogy munkahelyet hozzon létre ez a Samsungnál 14mrd . A Samsung Engineering részlegével egyeztetek minden egyes gyártósor, robot elektronikájának környezeti működési paramétereivel például páratartalom hőmérséklet igényel kapcsolatban. Az energiaellátás folyamatosságának biztosításáról, katasztrófavédelmi szabályozásokról amit pl a koreaiak nem is értettek mert náluk ilyen nincs. A környezetvédelem: tudod a gyártás során sokféle mérgező anyag tud keletkezni ezek elszívására szűrésére is szabályozások vannak, (légminőség, káros anyag elvezetés) ugyan úgy mint a hőtermelő berendezések hatásfokára szabályozására (Pl. Kinában , Indiában, nincs) . Azért van itt a Samsung mert Akkumlátort gyártanak autókhoz amit meg ugyancsak itt gyártanak Győrben, Kecskeméten, Esztergomban Illetve Szlovákiában. Az Apple azért van kínában mert a nagy a piac olcsó és ott a hiedelmeiddel ellentétben bármit meg lehet csinálni… Az utolsó tévedésed: Nem kell betartani semmilyen USA , illetve, itt Koreai előírást a gyárban, ahogy az Applenak sem. A gyár határozhat úgy hogy ő be akarja tartani de én még olyat nem láttam. (kivéve ami a gyártástechnológiára vonatkozik)
  Remélem kielégítő volt a válasz. A politika meg nem érdekel, ahogy a további kérdéseid sem

 29. Ismered egy cég egy apró szeletét és ebből levonsz komplett iparágakra következtetést, mondván, hogy te multinál dolgozol és mindenki kussoljon. Hatalmas különbség, hogy te egy olyan cégnél dolgozol, ami az anyacég leánya és nem egy bérgyártó/szerződött partner. Nyílván rengeteg koreai hülyeséget betartatok ti is a cégkultúrából adódóan, olyanokat amikről nem is tudsz. Az is teljesen más, hogyha egy ázsiai cég meg egy másik ázsiai céghez gyártatni, meg ha egy amerikai megy egy ázsiaihoz.

  Nem olcsó, hisz a munkaerő nálunk pl. olcsóbb, mint Kínában. Csak valóban nagy. Az országban igen bármit meg lehet csinálni, de az Apple partnerénél nem.

  Ezt nem a gyár határozza meg, hanem a megrendelő, amiket auditálhatnak is. Számos cikk van róla, hogy az Apple él is ezzel a jogával.

 30. Az SR Technics zürichi repterén lévő turbinatesztelő hangárában egyeztettem legutoljára az ott dolgozó mérnökökkel, vagy pl az ANYboticsnál dolgozó mérnökökkel sőt még ebédeltem is velük :joy:, de ennek az egésznek meg, hogy te hol és mit dolgozol még mindig semmi köze az egészhez. De igazad van hagyjuk. A készülék ára olcsóbb lett ezért megdőlt az áremeléses elméleted és ez a lényeg, itt én is befejeztem.

 31. Avatar for gunar gunar says:

  Arra hogy kinek milyen végzettsége van és hol dolgozik s mit, valóban nem sok köze van ahhoz hogy a tudása mit is fed le valójában. Elég sok embert megismertem az életem folyamán és voltak ott mindenféle végzettséggel és képesítéssel rendelkezők, de az már amit tudott, az ember saját intelligenciája révén dőlt el és a környezete amiben felnőtt na meg a későbbi lehetőségei is befolyásolták ebben.
  Azaz fölösleges érvként felhozni ezeket, mivel semmit nem takar tutira, csak hogy sokat járt isibe és azokat többnyire el is végezte. Na meg hogy van esetlegesen szakirányú végzettsége, papírja arra, hogy betöltsön bizonyos pozíciókat, amit lehet csak elfoglal olyanok elől akik értenek is hozzá.
  Van egy olyan kifejezés mint a szakbarbár ami sajnos sok magasan kvalifikáltra igaz, mert nem látnak valósan a “pályán”.
  Csak egy kis példa, amikor régen hálózat fejlesztést csináltunk a Matáv-nak és kaptuk a terveket a mérnököktől, majd a nagyját átalakítottuk hogy a lényeg megvalósítható is legyen, mert a jóember sosem látott még olyan helyet ahova tervezett, ellenben felvette a nem kevés fizetését.
  Tudom ez megint nem ide vágó, csak kikívánkozott a nem vagyunk egy szinten-re, mert van papírom és hol dolgozom. Persze sok év alatt ragadhat egy munkakörben sok okos dolog a fogékonyabb emberekre a hozzáértőktől és azzal már el is lehet lavírozni a nyugdíjig akár. Ilyent is láttam, nem egyet. :roll_eyes:
  De persze akinek nem inge, ne vegye magára!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for tewe Avatar for ApplePen Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Nascar Avatar for gusty Avatar for Kukori Avatar for ahorvathkaroly Avatar for pAnk Avatar for Hacsi Avatar for teddy212 Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for 83miki83 Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for gunar gunar says:

  Hát ezen nincsen mit csodálkozni, mert eddig is majmolták az apple-t mióta az iphone a piacon van, mitől lenne ezután másképp. Attól függetlenül, hogy a töltő kihagyása egy logikus lépés volt és lesz a gyártők részéről szvsz. Pedig nekem is vennem kellett biztonsági tartaléknak egy adaptert ami C-s is, mert nem volt.

 2. Amíg ugyanazon az áron adják a készüléket töltő nélkül addig ez semmi más csak marketing húzás.
  Ha adnának mellé egy utalványt, vagy jelképes 5 dollárral olcsóbban adnák töltő nélkül akkor lehetne mondani hogy nem a profithajhászás a cél hanem tényleg a környezetvédelem.
  Az meg “szép” húzás hogy a 11 Pro-val bevezette az Apple a gyorstöltőt és az USB-C-t, majd következő évben már töltőt sem ad csak egy USB-C-s kábelt mert szerintük halomban áll mindenkinél a töltő, ami ha igaz is maximum sima USB-sre igaz.

  Ha a környezetvédelem a cél akkor a gyártók kezdhetnék azzal hogy ne 2 évente kelljen a telefonokat cserélni(ebben szerencsére az Apple az élen áll, egy 4 éves készülék is jól használható), de alig várom már mikor a legutolsó 30ezer ft-os, 1 évig használható és utána eldobandó készüléket is " a környezetvédelem nevében" töltő nélkül fogják árulni :grinning:

 3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  az Apple csökkentette a hálózati adapterek árát.

 4. Szerintem ez marhaság.

  Először is oké hogy mindenhez van töltő, de így is mindig felhasználja az ember valamire. Nem a kukában landol.

  Másodszor a külön megvett tölőt is le kell szállítani, be kell csomagolni, szóval így már két terméket kell csomagolni és szállítani. Biztos vagyok benne, hogy ennek semmi köze a környezetvédelemhez.

  Ezen kívűl mivel talán minden évben jobb töltési lehetőséget kapunk, ha valaki telefont cserél töltőt is fog.

  Oké apple töltő nem valami acélos, szóval viszonylag olcsón meglehet venni, de majd amikor a samsunghoz vagy a xiaomihoz kell megvenni a 50-100 Wattos töltőket az már nem 2 forint lesz.

  Ez csak simán megint egy húzzuk le még jobban a vásárlót dolognak indult az Apple-nél. Ennyi is semmi több. ( Ami tény h számukra egy logikus lépés. )

 5. Avatar for gusty gusty says:

  Marhaság ezen a lehúzás dolgon lovagolni. Az Apple, eddig is annyit kért a telefonjaiért amennyit nem szégyellt. Adhatták volna továbbra is töltővel a dobozban mondjuk 699 USD helyett 729-ért. Akkor is lenne morgás, és akkor is ugyanennyit eladnának belőle.
  Nekem például ott sorakoznak a töltő fejek a fiókban. A telefont vezeték nélkül töltöm, az éjjeli lámpa talp a töltő. Melóhelyen ha (kell) szintén, PC USB-ről.
  Az iPad, a Watch egy 220-as elosztóról tölt, aminek vannak USB aljzatai is.
  Ha elutazom még ennyi se kell, a telefon, iPad tölt a MacBookon keresztül. Szóval ha kiegészítőként kellett volna megvennem őket kezdetektől, akkor nem lenne ekkora raktárkészletem. :slight_smile:

 6. Avatar for Hacsi Hacsi says:

  A régi töltőkhöz akad régi kábel is.

 7. Avatar for gunar gunar says:

  Pontosan az előttem szólókhoz csatlakoznék, akiknél sorakoznak a fölösleges töltők, mint nálam is, pedig mint írtam, nem volt C-s adapterem ezért vettem egyet, ergo nekem kellett volna most a 12 mini mellé, de nem zavart a lépés, pláne hogy én is “vezetékmentesen” töltöm mindig. Az adapter amiatt kellett, hogy az autóban legyen egy ha vhol szállodában kell aludnom, stb, akkor ott mellé kapott kábel és a vett adapter, az új kábel biztosabban nem akkor fog tönkremenni talán mint egy már régóta használt, pont mikor 1x-2x kell majd, ugye Murphy él.

 8. Avatar for gunar gunar says:

  Annyira van, hogy nalam a itt-ott figyel kb 5-10db használaton kívüli töltő, amivel simán tölthetném a telómat is. Erre én az előbb említett okból vettem megint egy újat mert olyanom még nem volt, persze amin van normál USB is a C mellett és gyors is.
  A régieket persze nem dobom ki, mert mindig lesz akiknek éppen eltűnik, vagy elromlik, stb ok és akkor adok egyet mert van még.

 9. Ez csupa áremelés semmi más, nem az árát emelik mert az szúrja az emberek szemét inkább kihagynak 1-2 dolgot belőle, hogy külön meg kelljen venni. Ahogy a cigiből is 1 db-t kivettek mint, hogy az árát emelték volna.

 10. Persze környezetvédelem :joy: Érdekes módon bizonyítani nem tudják hogy környezetvédelmi hatása lenne ennek a lépésnek. Most nem csak az Apple-rol beszélek. Brazíliában már kötelező adni hozzá a töltő fejet. Francia országban a fülest. Azokban legalább volt annyi kurázsi hogy bíróság elé vigyék az ügyet és tessék nyertek is. És mit csinált az Apple? Nyelt egy nagyot és meghajtott ezen országok előtt. Így kellene minden országban. Egy évig nem venné senki a termékeket akkor lehetne vakarózni a nagyoknak is. Egyből lenne minden a dobozban. Nem a retkes Apple matricát kell hozzá csomagolni. Az nem szennyezi a környezetet ?

 11. Avatar for pAnk pAnk says:

  Van egy másik “hír” is, hogy az Epic Games meg a Samsung küldött valami Fortnite baromságot az Apple-nek merthogy levették a játékot az áruházból. Ez alapján a következő lépés majd az lesz, hogy a Samsung is leszedi a Galaxy Store-ból :smiley:

 12. Folyamatosan drágulnak a telefonok de az 20. két filléres drágulást már csak így tudták megoldani :smiley:

 13. Avatar for Kukori Kukori says:

  Muhaha. Ha én eladtam egy Alma telómat, adtam vele a tartozékokat is, úgy mint töltő, kábel, füles, doboz, stb. Ez egyfelől elvárható is a vevő részéről, másfelől ha újat veszek, megszoktam, hogy ahhoz úgyis kapok újakat ezekből. Szóval nem tudom nálad mi halmozódik és miért, mert nálam pl. simán kitartott kábel, töltő egyaránt 2, sőt 4 évet is. Ha meg kitart, minek vennék újat?? A vezeték nélküli töltés is egy farokság, sima parasztvakítás azért, hogy vedd meg azt is jó pénzért. Plusz külön az adaptert is már. Amit így külön csomagolnak, meg külön gyártanak. Akkor mitől lenne ez környezetvédelem??? És akkor arról még nem is beszéltem, hogy a töltési lehetőségek is folyamatosan fejlődnek, a jobb telefonokhoz jobb csatlakozók lesznek és jobb töltési lehetőségek. Ha ezek nem fognak járni automatikusan a készülékekhez ezek után, akkor külön fog kelleni megvenni őket, vagy pedig - ha a csatlakozási mód megengedi -, használhatja a júzer a régit, amivel meg nem lesz előrébb a töltési lehetőségeket illetően.
  Szvsz. ez az egész egy nagy átverés, amit kezd átvenni a többi gyártó is az Almától, mert nyilván számoltak és rájöttek, hogy mekkora lóvé van benne és reklámfogásnak is el tudják adni a fanoknak, meg a hozzánemértőknek. Ennyi. Nincs ebben semmi környezetvédelem. Azt teljesen mással kellene kezdeni, pl. olyasmivel, hogy a semmire se jó matricákat, reklámokat, ilyen-olyan figyelmeztető üziket tartalmazó leírásokat, melyeknek tényleg se füle se farka, azokat hagyják ki a dobozokból. De még inkább, hogy a használt, nem működő, vagy eleve eldobásra ítélt telefonokat és egyéb nem használt alkatrészeket, hozzávalókat saját becserélőpontokon vennék át a felhasználóktól, mondjuk az iStyle-okban. Na ezek igen, valóban környezetvédő és valóban profitorientáltságtól teljesen mentes cselekedetek lennének. Ez így csak egy módszer arra, hogy több pénzt tudjanak lehúzni a júzereiktől. Ami finoman szólva sem nemes dolog.

 14. Nálam pl azért gyűlik, mert nem adom el a készüléket csak azért, mert újat veszek helyette. Szépen elrakom emléknek, vagy nevezd akárminek…

 15. Avatar for Nascar Nascar says:

  Ezt egyébként nem is értem, hiszen ez a készülék tartozéka kéne, hogy legyen, hiszen a töltő hiányában nem lehet használni a készüléket. Ha ez így megy tovább, akkor az iPhone 13-hoz már kábel sem lesz… Aztán már doboz se… Az autókhoz meg nem fognak gumit adni, mert az is környezetszennyező, meg mindenkinek van otthon az előző autókról használt gumija… :grinning:
  Ez egy ökörség!

 16. Avatar for gunar gunar says:

  Az az ökörség amit írtál a gumikról, mert anélkül nem tudsz elmenni az első kútig sem amennyire általában a szalonautóknál elég a benne lévő üzemanyag. A telóban mikor bontod ott figyel egy csomó töltés így ha azonnal bekapcsolod simán bírja ameddig átköltözöl és veszel egy töltő adaptert hozzá, vagy ráteszed egy vezeték nélküli töltőre stb. 3 éve lehet az iphone-okat vezeték nélkül tölteni, bár volt feljebb aki szerint farokság, de inkább hagyjuk azt, ergo szinte mindenkinek van amivel töltse, mert nem brekeg már ha bármilyen USB-C adapterbe dugja a vevője mint régen, ezért van kábel hozzá. Na meg leírták hogy nincsen benne adapter, akinek ez probléma az vesz hozzá, vagy nem vesz innentől iphone-t és kész.
  Amugy meg legalább ők meg merték ezt lépni és láss csodát a többi majmolja majd, bár ez nem is csoda mert eddig is ezt tették mindig mikor valamit bevezetett az apple, pl amikor kijött az i6 - i6plusz utána mindegyik konkurens elkezdte a nagyobb vasakat is kiadni az árakról nem is beszélve, amiben megint csak követik és lehetne sorolni. Az apple nem adott ki eddig hajtogatós telót mert nem érett rá a technologia és nem is fog ameddig a méregdrága teló kijelzőjén ott fog figyelni a hajtás csíkja akár 1 nap után. STB. :grinning:

 17. Avatar for tewe tewe says:

  szerintem szerecsenmosdatás. a töltő elhagyása szerintem is egy burkolt áremelés. (Mivel én egy multinál igaz más vonalon de rálátok a termékfejlesztésre és az árképzésre is.)
  A töltő nélkül a telefon NEM használható, nem elvárható, hogy a vásárlónak legyen “otthon” töltője, ad abszurdum ha van is esetleg akkor kérdés milyen paramétereknek felel meg. Ez azért fontos mert a garanciális javításnál hivatkozási alap lehet a nem megfelelő a gyártó által jóváhagyott töltő használata. A töltő külön vásárlása (gyári Apple) teljesen egyértelműen a profitmaximalizálásról szól, a környezetvédelemhez semmi köze, hiszen töltőt valószínüleg a vásárlók 75%-a meg fogja vásárolni ezeket külön kell dobozba csomagolni tehát 2db doboz lessz egy helyett plusz használati utasítás ami ugye kötelező meg az egyéb vackok a dobozba csomagolva. Tehát környezetvédelemhez semmi köze. Viszont a fillérekből előállított töltő még a relatív költséges csomagolással is nagy extra profitot fog termelni. Tehát a szemét nőni fog nem csökkenni.
  Ez nálunk is így történ nem akartunk árat emelni hanem szétbontottuk a terméket csak ott volt lehetőség csomagolás nélkül un. tojástartós 24 db os csomagolásra így volt némi logika benne de a cél elsősorban nem a környezetvédelem volt.

 18. Avatar for gunar gunar says:

  Hát nem értek egyet, mivel én és sokan mások is használjuk a vezeték nélküli töltést, azt pedig nem adott és nem is fog szvsz adni hozzá az apple sem és másik sem.
  A másik amit a garira írtál, akkor határozza meg az apple, hogy milyen általa elismert töltő adapterekkel szabad tölteni és a teló mellett ezt is adja hozzá, ha nem ad töltőt és úgy ok a gari esetleges visszadobása, addig meg ameddig van otthon apple töltőm régebbi telók mellé nem tud ebbe belekötni, főként mivel ugye nem csomagolnak az új mellé, ergo ez azért eléggé zsákutca lesz nekik.
  Azzal nem vitázom, hogy miért is a lépés mert lehet csak valóban a pénz-profit emelése volt a cél, de lehetett az is amit megfogalmaztak hozzá és igazán nem bizonyítható az ellenkezője, mert akkor ezt a saját országukban perre vitte volna már valaki, ott nagy ennek a divatja és ők is tudják, gondolom felkészültek.
  Azaz itt mi is csak rágódunk rajta, de végül is a semmin rágódunk, vagyis akik bizonyítási kényszerből újra és újra felhozzák a témát, mert ezzel akarják fikázni a céget és most pont nem valamelyik termékét.

 19. Avatar for gunar gunar says:

  Amugy meg kezd ezzel a t.köm ki lenni, hogy egy 6-7e forintos adapteren nyűglődik pár emberke!
  Kérdem én, hol látott olyant bárki, hogy az Apple azt kommunikálta volna, hogy hülye aki nem iphone-t használ telefonálásra???
  Vagy bármi olyant ami degradálja azokat akik ezentúl nem veszik a cég adapter nélküli termékeit???
  Nincsen ilyen, azaz akinek ez nem tetszik ne vegye, vegyen samut v hüvelyt v bármi mást, még gyorsan míg azokhoz adnak adaptert és mi akiket nem zavar az adapter hiánya, majd jól nem leszünk rájuk irigyek, ígérem!!! :crazy_face:

 20. Először is a telefon csomagolásának mérete lényegesen csökkent, nagyobb mértékben mint a töltő adapter doboza, és a szállítás miatt csökken a legnagyobb részben a káros anyag kibocsátás! Második, adaptert eddig is gyártott és árult külön az Apple, tehát nem új termék és nem hiszem, hogy olyan irgalmatlanul megugrott volna az eladásuk. Harmadik, szinte mindenhol olcsóbb lett a telefon a tavalyi árhoz képest, ahol én élek többel mint a töltő ára, ~23ezer ft-al lett olcsóbb a 12 Pro 128Gb mint tavaly a 11 Pro 64Gb volt. Ez azért számomra nem áremelés és ennyiért nyugodtam kiveheti az adaptert belőle.

 21. xiaomi is beállt a sorba

 22. Avatar for tewe tewe says:

  Ezt te sem gondolod komolyan, hogy a káros anyag kibocsátás érdekli az apple-t ugyan már. Ha azt mondod hogy több fér a kamionba és spórolnak a szállításon azt elfogadom de vastagon leszarják a környezetet, de nem csak az apple az összes többi is. Szerinted miért viszik a gyártást Vietnám, Kína, India, stb nem csak az olcsó munkaerő, hanem ott nincs olyan komoly szabályozás mint az EU ba meg az USA ba. Gyárthatnának Romániába, Bulgáriába Magyarországon, de itt sok EU standardnak meg kellene felelni. ( ezek az államok még fizetnének is hogy idehozzák a gyártást) Nem a töltővel van a bajom mert úgy is meg fogom venni, hanem a kommunikációs maszlaggal. Egyébként szerintem más is van a dolog mögött de abba már tényleg nem megyek bele, de hogy a környezetvédelemhez semmi köze az biztos.

 23. Avatar for gunar gunar says:

  Na ja olcsóbb az tény! Én konkrétan 35-40e-rel olcsóbban vettem mint az Xs-t 2 éve, igaz a 12 mini-t, de teljesen jó ez így nekem. Eddig csak akkor dugtam bele töltő kábelt, azt is régit mikor lusta voltam elmenni a vezeték nélküli töltőmhöz vele és a régi volt kéznél abban a konnektorban :crazy_face: :grinning:

 24. Ha csak a vásárlók 75%-a veszi meg a töltőt, ahogy azt gondolod, de valószínűleg ezt sem éri el a szám, azzal pont csökken a szemét. A papír újrahasznosítható.

  Aha. És ez a 3 ország együtt nem tud felmuatni annyi munkaerőt, mint az általad említett ázsiai országok.
  Amikor egy új iPhone miatt hirtelen fel kell venni 10.000 embert, azt szerinted melyik EU-s ország tudja biztosítani?
  Valóban sokkal többről van szó, mint az olcsó munkaerőről, de nem a szabályozásról…

 25. Az a baj, hogy próbálod a negatívumot keresni a dologban és tejes mértékben a legrosszabbra gondolni. Igenis fontos a környezetvédelem egy gyártónak, ha tudnád miért akkor nem is vonnád kérdőre. Az Apple egy amerikai cég, nem kínai, az USA szabályozásai érvényesek rá környezetvédelmi szempontból, tehát oda fizetik a büntetést is, nem csak az EU-ban vannak szabályozások. Az olcsó kínai munkaerő pedig már rég a múlté. Nem hiába téma már évek óta, hogy a Foxconn, Pegatron stb. fogják a gyártósort és mennek Afrikába.

 26. Avatar for tewe tewe says:

  Na jó, gépészmérnök vagyok energetikával foglalkozom ismerem a szabályozásokat, pillanatnyilag a Samsung SDI ban terveztem a technológiai hűtést tárgyaltam koreaiakkal 53 éves vagyok. De szívesen tanulok :slight_smile:

 27. Mi köze egy gépészmérnöki diplomának a környezetvédelmi előírásokhoz? Hogy jön az egész cikkhez az, hogy Te mit terveztél meg kikkel tárgyaltál? De gondolom akkor azt is tudod, hogy még Európában és az USA-ban is gyártanak alkatrészt az Apple-nek. Tehát be kell tartani azokat a nagyon szigorú EU-s és USA előírásokat. Kínában amúgy csak összeszerelik a készülékeket. Amúgy meg, ha már ennyire szabályzások akkor miért pont egy Koreai cég jönne Közép-Európába gyártani? Mondjuk inkább van köze, hogy Magyarország-Románia-Bulgária közösen karöltve együtt foglalják el a szép 70. helyet a korrupciós világranglistán Dél-Afrikával közösen.

 28. Avatar for tewe tewe says:

  Olvass utána mit csinál egy gépész. Azt hiszem nem vagyunk egy szinten én egy multinacionális cégnél vagyok egy vezető gépész te meg fogalmam sincs mit csinálsz de a válaszodból kiderül meg amit leírsz, hogy fogalmad sincs az egészről.
  A Samsungot teljesen hivat,alosan támogatja az állam. Megveszi neki a területet hogy munkahelyet hozzon létre ez a Samsungnál 14mrd . A Samsung Engineering részlegével egyeztetek minden egyes gyártósor, robot elektronikájának környezeti működési paramétereivel például páratartalom hőmérséklet igényel kapcsolatban. Az energiaellátás folyamatosságának biztosításáról, katasztrófavédelmi szabályozásokról amit pl a koreaiak nem is értettek mert náluk ilyen nincs. A környezetvédelem: tudod a gyártás során sokféle mérgező anyag tud keletkezni ezek elszívására szűrésére is szabályozások vannak, (légminőség, káros anyag elvezetés) ugyan úgy mint a hőtermelő berendezések hatásfokára szabályozására (Pl. Kinában , Indiában, nincs) . Azért van itt a Samsung mert Akkumlátort gyártanak autókhoz amit meg ugyancsak itt gyártanak Győrben, Kecskeméten, Esztergomban Illetve Szlovákiában. Az Apple azért van kínában mert a nagy a piac olcsó és ott a hiedelmeiddel ellentétben bármit meg lehet csinálni… Az utolsó tévedésed: Nem kell betartani semmilyen USA , illetve, itt Koreai előírást a gyárban, ahogy az Applenak sem. A gyár határozhat úgy hogy ő be akarja tartani de én még olyat nem láttam. (kivéve ami a gyártástechnológiára vonatkozik)
  Remélem kielégítő volt a válasz. A politika meg nem érdekel, ahogy a további kérdéseid sem

 29. Ismered egy cég egy apró szeletét és ebből levonsz komplett iparágakra következtetést, mondván, hogy te multinál dolgozol és mindenki kussoljon. Hatalmas különbség, hogy te egy olyan cégnél dolgozol, ami az anyacég leánya és nem egy bérgyártó/szerződött partner. Nyílván rengeteg koreai hülyeséget betartatok ti is a cégkultúrából adódóan, olyanokat amikről nem is tudsz. Az is teljesen más, hogyha egy ázsiai cég meg egy másik ázsiai céghez gyártatni, meg ha egy amerikai megy egy ázsiaihoz.

  Nem olcsó, hisz a munkaerő nálunk pl. olcsóbb, mint Kínában. Csak valóban nagy. Az országban igen bármit meg lehet csinálni, de az Apple partnerénél nem.

  Ezt nem a gyár határozza meg, hanem a megrendelő, amiket auditálhatnak is. Számos cikk van róla, hogy az Apple él is ezzel a jogával.

 30. Az SR Technics zürichi repterén lévő turbinatesztelő hangárában egyeztettem legutoljára az ott dolgozó mérnökökkel, vagy pl az ANYboticsnál dolgozó mérnökökkel sőt még ebédeltem is velük :joy:, de ennek az egésznek meg, hogy te hol és mit dolgozol még mindig semmi köze az egészhez. De igazad van hagyjuk. A készülék ára olcsóbb lett ezért megdőlt az áremeléses elméleted és ez a lényeg, itt én is befejeztem.

 31. Avatar for gunar gunar says:

  Arra hogy kinek milyen végzettsége van és hol dolgozik s mit, valóban nem sok köze van ahhoz hogy a tudása mit is fed le valójában. Elég sok embert megismertem az életem folyamán és voltak ott mindenféle végzettséggel és képesítéssel rendelkezők, de az már amit tudott, az ember saját intelligenciája révén dőlt el és a környezete amiben felnőtt na meg a későbbi lehetőségei is befolyásolták ebben.
  Azaz fölösleges érvként felhozni ezeket, mivel semmit nem takar tutira, csak hogy sokat járt isibe és azokat többnyire el is végezte. Na meg hogy van esetlegesen szakirányú végzettsége, papírja arra, hogy betöltsön bizonyos pozíciókat, amit lehet csak elfoglal olyanok elől akik értenek is hozzá.
  Van egy olyan kifejezés mint a szakbarbár ami sajnos sok magasan kvalifikáltra igaz, mert nem látnak valósan a “pályán”.
  Csak egy kis példa, amikor régen hálózat fejlesztést csináltunk a Matáv-nak és kaptuk a terveket a mérnököktől, majd a nagyját átalakítottuk hogy a lényeg megvalósítható is legyen, mert a jóember sosem látott még olyan helyet ahova tervezett, ellenben felvette a nem kevés fizetését.
  Tudom ez megint nem ide vágó, csak kikívánkozott a nem vagyunk egy szinten-re, mert van papírom és hol dolgozom. Persze sok év alatt ragadhat egy munkakörben sok okos dolog a fogékonyabb emberekre a hozzáértőktől és azzal már el is lehet lavírozni a nyugdíjig akár. Ilyent is láttam, nem egyet. :roll_eyes:
  De persze akinek nem inge, ne vegye magára!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for tewe Avatar for ApplePen Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Nascar Avatar for gusty Avatar for Kukori Avatar for ahorvathkaroly Avatar for pAnk Avatar for Hacsi Avatar for teddy212 Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for 83miki83 Avatar for ef-dani