Bloomberg: új M-szériás chipeken dolgozik az Apple

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mark Gurman és Ian King a Bloombergnél úgy hiszi, hogy az Apple új M-szériás chipeken dolgozik, amik a nagyobb MacBook Pro, iMac és Mac Pro modellekbe érkezhetnek jövőre.

Ez persze senki számára nem lehet meglepetés, hiszen az idén novemberben bemutatott M1 csak az első Apple Silicon chip a cégtől. Vessünk azért egy pillantást a pletykára!

Bloomberg:

A kaliforniai Cupertino-ban található technológiai óriás chip tervező mérnökei az egyedi M1 chip utódjait tervezik. Az M1 az első chipjük, mely idén novemberben jelent meg. Ha bejönnek számításaik, jelentősen le tudják majd körözni a jelenlegi, Intel chippel szerelt elődeiket. Az információ egy megbízható belső forrástól érkezik, aki nevének titokban tartását kérte, mert a tervek még nem nyilvánosak.

Az Apple M1 processzora jelenleg a belépő MacBook Pro-ban, az új Mac miniben és a MacBook Airben található meg. A cég következő chipjei jövő tavasszal és ősszel érkeznek majd, a tavasszal várható chip kerül a nagyobb MacBook Pro modellekbe, a belépő és nagyobb iMac modellekbe és a későbbi pedig az új Mac Pro-ba.

Ha lehet hinni a Bloomberg informátorának, az Apple ambiciózusabb lesz a következő, M-szériás chipekkel, hogy tartani tudják a 2022-re ígért, teljes architektúra-váltást.

Az M1-ben 8 mag található, melyből 4 teljesítményre, 4 pedig akkumulátor-üzemidőre és kisebb fogyasztásra van optimalizálva. A tavasszal érkező, nagyobb MacBook Pro és iMac modellekbe szánt változatba 16 teljesítményre optimalizált mag és 4 takarékos mag kerül majd.

Az igazi bestia azonban az ősszel a Mac Pro-ba kerülő M-szériás chip lesz, ami 32 magos lesz.

A grafikus teljesítményben is szeretne az Apple nagyot dobbantani, hiszen jelenleg az M1-ben 7 vagy 8 magos GPU található, ami bőven elég a korábbi, Intel processzoros gépekben található, integrált grafikus gyorsító lekörözésére, de a profibb Mac-ekben dedikált GPU is található, amit a jövőben az Apple megoldásának kell leváltania.

A Bloomberg úgy tudja, hogy az Apple a grafikus résznél is 16 és 32 magos felépítésben gondolkodik jelenleg, amikkel – ha minden a terv szerint megy – le fogják körözni az Nvidia és az AMD hasonló megoldásait.

Elképzelhető az is, hogy az Apple végül kicsit “visszafogja magát” és csak 8 vagy 12 magos variánsokat ad majd ki, amennyiben tervezési vagy gyártási problémákba ütköznek. Ez igazából valószínűleg csak azért került a jóslatba, hogy bebiztosítsák magukat az cikkírók.

Már a kezdetektől tudtuk, hogy az M1 csak a kezdet, de úgy tűnik, hogy az Apple bőven tervez folytatást 2021-re és 2022-re is, a Bloomberg szerint ugyanis 2022-ben érkezik majd egy újratervezett Mac Pro, ami fele akkora lesz, mint a mostani modell.

Te várod már, hogy milyen új Mac-ek érkezhetnek a jövőben?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. Az M2 milyen lesz majd bele sem merek gondolni. :exploding_head:

  2. expa says:

    Azt én is megvárom és lecsapok :smiley:

  3. Ne nevezzék át, én annyira, de annyira büszke vagyok hogy a szupcsi kis autópályánkról nevezték el a processzorukat!

    Ezeket a “jóslatokat” én is ki tudtam volna “szivárogtatni”, név nélkül természetesen. Ezek mindegyike megjósolható, feltételes módban persze, és nem is kell az Apple-nél dolgozni hozzá.

  4. Meg mindenhol büszkék ahol az angol verziót, a Motorway rövidítését használják :grinning_face_with_smiling_eyes:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!