fbpx Skip to content

Az Apple nem az első az ARM chipes számítógépekkel, de határozottan úgy néz ki, hogy jelenleg a legjobbak, még akkor is, ha ARM-es Windows-ra lenne szükséged.

Eddig a legjobb ARM chipes Windows laptop a Microsoft Surface Pro X volt, de az új M1-es Mac-ek teljesen elverik úgy, hogy virtualizálva futtatják a Windows-t.

Alexander Graf volt az első, akinek sikerült a QEMU segítségével futtatnia a Windows Insider Build verziójának ARM változatát:

Azóta készült egy nyílt forráskódú ACVM indító, amit négy fejlesztő készített, amivel gyorsabban és egyszerűbben lehet kipróbálni az ARM chipekre optimalizált Windows-t virtualizálva M1-es Mac-en.

Martin Nobel készített is egy YouTube videót, amit követve Windows-t tehetsz az M1-es Mac-edre, ha van egy szabad délutánod:

Ami azonban az igazán izgalmas, hogy így, virtualizált környezetben is az M1-es Mac-ek ennyivel gyorsabbak a jelenleg piacon lévő személyi számítógépekben található ARM chipeknél, mint például a Microsoft Surface Pro X-ben található SQ1 chipnél, amit a Microsoft a Qualcommal együtt fejlesztett.

Egy M1-es Mac mini a Geekbench teszten 1515 pontot ért el az egymagos és 4998 pontot a többmagos teszten virtualizált ARM Windows-ból. A Surface Pro X azonban csak 793/3113 pontot tudott összehozni. Vagyis egymagos teljesítményben majdnem kétszer olyan gyors volt a Mac mini, de többmagos tesztben is közel 2000 pontot ráhúzott a Microsoft ARM laptopjára.

Az persze már teljesen más kérdés, hogy mennyire van értelme ARM-re készített Windows-t futtatni az új M1-es Mac-eken, hiszen a Windows nagy előnye a kismillió elérhető szoftver, amik többsége sose lett ARM-re fordítva, és az ARM Windows jelenleg csak a 32 bites alkalmazásokat tudja átalakítani.

Ez persze idővel változhat és kijöhetnek a hasznosabb Windows alkalmazások is ARM-re, ráadásul a Microsoft is ígérte a 64 bites alkalmazások emulálását, amikor már több értelme lesz ilyesfajta virtualizációnak. Ráadásul az Apple szoftveres csapatának vezetője, Craig Federighi azt is elmondta, hogy az M1-es Mac-ek akár natívan is tudják majd futtatni a Windows ARM változatát, ha a Microsoft úgy dönt, hogy kiad rájuk egyet.

Ez már meggyőzött az M1-es Mac-ek teljesítményéről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok