HIPIMS: különleges bánásmódban részesült az arany iPhone 12 Pro

A TechCrunch-nál Matthew Panzarino megosztott egy igazán érdekes részletet az iPhone 12 Pro arany változatáról, amelyet valószínűleg az Apple-től hallott.

Ha minden igaz, az arany változat egyedi bánásmódban részesült, hogy kevésbé látszódjanak rajta az ujjlenyomatok. Nézzük is meg, hogy miről van szó!

Panzarino terméktesztjéből:

Az iPhone 12 Pro fedőfestése a készülék széleinél általában még hagyományos PVD-vel, azaz fizikai gőzfázisú leválasztással történik. Az arany kivitel esetében azonban (amellyel én magam nem rendelkezek, de szerintem remekül néz ki) egy különleges vékonyréteg-leválasztási eljárást alkalmaznak, az úgynevezett HIPIMS-t. Ez a High-Power Impulse Magnetron Sputtering, magyarul nagyenergiájú impulzusmagnetron-porlasztás rövidítése, ami a nanotechnológiában széleskörben elterjedt magnetronos katódporlasztás egy továbbfejlesztett változata. Ez a technológia a fedőréteget rendkívül sűrűn viszi fel a felületre, ami így az alatta lévő rozsdamentes acél anyagszerkezetére emlékeztet. Ennek köszönhetően nemcsak különösen kopásálló, de nagyon fényes is lesz, jobb minőségű eredményt produkálva a régebbi PVD-technológiáknál. Ennek egy érdekes, ám kifejezetten előnyös mellékhatása, hogy a felületet könnyebb tisztára törölgetni, és eleve kevésbé hajlamos az ujjlenyomatok összegyűjtésére, ami az én kék színű készülékemnek valóban zavaró hibája volt.

A vákuumporlasztás egy megvalósításának sematikus rajza. Jelen példában a target atomjait argongázzal porlasztják ki, melyek a felületből kilépnek, majd a hordozó felületén lecsapódva réteget képeznek.

Egy karbid hordozó felületi topográfiája és struktúrája elektronmikroszkóp alatt, HIPIMS után.

Ez az új borítás feltehetően azt is eredményezi, hogy az arany iPhone 12 jobban ellenáll majd a karcolásoknak, ütődéseknek és az apróbb, mindennapi sérüléseknek.

Sajnos minden tesztelő a kék színű változatot kapta az iPhone 12 Pro-ból, így egyelőre még senki se tudja igazolni, hogy az arany változat tényleg különleges-e, de ha igen, akkor igazán érdekes, hogy az Apple ilyen messzire elment azért, hogy ez a szín kielégítse az elvárásaikat.

Alapból fel se merült volna bennem az arany iPhone 12 Pro, de ez a hír kicsit elgondolkoztatott.

Neked változott a véleményed az arany iPhone 12 Pro-ról?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. Értem,de ha netán az arany vagy más szín elkezd kopni,arra van garancia ?

  2. Jadeye says:

    a használatból eredő természetes elhasználódásra valószínűleg nincs garancia. de ez akkor fog 100%-ra kiderülni, ha valakinek megkopik, és leadja szervizeltetni.

  3. gunar says:

    Na igen megint mindenre kihatóan megy a találgatás, ha fikázós teszi akkor persze rögtön rosszabb lesz kijelentéssel, amit rendszerint nem is tud mivel alátámasztani, mert még sehol hozzá elérhető tapasztalat, ha normál érett felhasználó teszi akkor ugye várja az érdemben valós adatokat erről és arra buzdítja a kétkedőket is. Most ha olvassa vki napi szinten ami zajlik ezt láthatja fokozottan.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!