fbpx Skip to content

A macOS Catalina legutóbbi, 10.15.7-es frissítése egy nem várt problémát is magával hozott sokak számára: a gép mindenféle különösebb ok nélkül elkezd fújni, mert a ventilátorok maximum fordulatszámon pörögnek, ahogyan igazából a processzor is, ami világosan látszik a Tevékenységfigyelő Processzor lapfülén. Ha itt a Processzor % oszlopra kattintunk, akkor lehetőségünk van a használati % értéke alapján sorba tenni a folyamatokat, és a lista tetejére ilyenkor a sokszor bőven 100% feletti értékkel az accountsd kerül.

Ebben a cikkben megpróbáltuk összeszedni, hogy a jelenleg elérhető információk alapján mit lehet megpróbálni a probléma megoldása érdekében, ameddig az Apple ki nem ad egy újabb frissítést, amivel ezt kijavítják.

Pörgeti a processzort az accountsd? Lépjünk ki az iCloudból, majd vissza!

Az első, és talán legkönnyebb lépés, ha a Rendszerbeállításokban a jobb felső sarokban rábökünk az Apple ID ikonra, majd azon belül az Áttekintés opciót kiválasztva alul kattintsunk rá a Kijelentkezés gombra:

Amikor a macOS megkérdezi, hogy szeretnénk-e megtartani az iCloud-adatok másolatát a Mac-en, a kijelentkezés előtt jelöljük be az adott jelölőnégyzeteket, ezután kattintsunk a Másolat megőrzése gombra. Ugyanez a helyzet a a Safari-jelszavak esetén is, nyugodtan kattintsunk a Megtartás ezen a Mac gépen gombra.

Ezt követően a biztonság kedvéért kapcsoljuk ki teljesen a gépet, várjunk pár másodpercet, hogy az teljesen leálljon, majd visszakapcsolva lépjünk be, és jelentkezzünk vissza az iCloudba.

A legtöbb visszajelzés szerint ez már megoldhatja a problémát. Ha mégsem járunk ezzel sikerrel, akkor még mindig ott vannak az alábbi, egyéb tippek.

Egyéb tippek

Mivel a hiba oka egyelőre nem ismert, így több egyéb tipp is felmerült, mint megoldási javaslat.

Egyesek az SMC illetve az NVRAM/PRAM visszaállítását javasolják, mások a Spotlight indexelés letiltását majd újbóli engedélyezését említik, Redditen pedig az Accounts4.sqlite átnevezését, majd az ezt követő újraindítást írják megoldásként, esetleg a kötet ellenőrzését és javítását a Lemezkezelőben.

Az ezek eredményességét érintő visszajelzések megoszlanak.

Jelenleg nincs rá hivatalos megoldás

Az Apple egyelőre nem közölt semmit ezzel a hibával kapcsolatban, sem nem érkezett még kiegészítő frissítés a macOS Catalina 10.15.7-hez.

A macOS Big Sur bétája a tapasztalatok alapján nem érintett.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.