macOS Catalina 10.15.7: mit tehetünk, ha az accountsd pörgeti a processzort?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A macOS Catalina legutóbbi, 10.15.7-es frissítése egy nem várt problémát is magával hozott sokak számára: a gép mindenféle különösebb ok nélkül elkezd fújni, mert a ventilátorok maximum fordulatszámon pörögnek, ahogyan igazából a processzor is, ami világosan látszik a Tevékenységfigyelő Processzor lapfülén. Ha itt a Processzor % oszlopra kattintunk, akkor lehetőségünk van a használati % értéke alapján sorba tenni a folyamatokat, és a lista tetejére ilyenkor a sokszor bőven 100% feletti értékkel az accountsd kerül.

Ebben a cikkben megpróbáltuk összeszedni, hogy a jelenleg elérhető információk alapján mit lehet megpróbálni a probléma megoldása érdekében, ameddig az Apple ki nem ad egy újabb frissítést, amivel ezt kijavítják.

Pörgeti a processzort az accountsd? Lépjünk ki az iCloudból, majd vissza!

Az első, és talán legkönnyebb lépés, ha a Rendszerbeállításokban a jobb felső sarokban rábökünk az Apple ID ikonra, majd azon belül az Áttekintés opciót kiválasztva alul kattintsunk rá a Kijelentkezés gombra:

Amikor a macOS megkérdezi, hogy szeretnénk-e megtartani az iCloud-adatok másolatát a Mac-en, a kijelentkezés előtt jelöljük be az adott jelölőnégyzeteket, ezután kattintsunk a Másolat megőrzése gombra. Ugyanez a helyzet a a Safari-jelszavak esetén is, nyugodtan kattintsunk a Megtartás ezen a Mac gépen gombra.

Ezt követően a biztonság kedvéért kapcsoljuk ki teljesen a gépet, várjunk pár másodpercet, hogy az teljesen leálljon, majd visszakapcsolva lépjünk be, és jelentkezzünk vissza az iCloudba.

A legtöbb visszajelzés szerint ez már megoldhatja a problémát. Ha mégsem járunk ezzel sikerrel, akkor még mindig ott vannak az alábbi, egyéb tippek.

Egyéb tippek

Mivel a hiba oka egyelőre nem ismert, így több egyéb tipp is felmerült, mint megoldási javaslat.

Egyesek az SMC illetve az NVRAM/PRAM visszaállítását javasolják, mások a Spotlight indexelés letiltását majd újbóli engedélyezését említik, Redditen pedig az Accounts4.sqlite átnevezését, majd az ezt követő újraindítást írják megoldásként, esetleg a kötet ellenőrzését és javítását a Lemezkezelőben.

Az ezek eredményességét érintő visszajelzések megoszlanak.

Jelenleg nincs rá hivatalos megoldás

Az Apple egyelőre nem közölt semmit ezzel a hibával kapcsolatban, sem nem érkezett még kiegészítő frissítés a macOS Catalina 10.15.7-hez.

A macOS Big Sur bétája a tapasztalatok alapján nem érintett.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Érdekes, hogy nem minden gépen jelentkezik a dolog. Minin 2x is, míg a MacBook Pro-m nem produkálta a hibát. Egyébként iCloud kijelentkezés, áramtalanítás, újraindítást követően azonnal ismét pörgette magát, mígnem valahogy kb. az 5. próbálkozásra csak sikerült úrrá lennem a dolgon. Most jó, bár az előző alkalommal is bő egy hétig örülhettem a sikeremnek… Szóval várom a javítást.

 2. Jadeye says:

  fura. hát, várjuk az Apple javítását, talán az megoldja rendesen.

 3. ha5abe says:

  Ez nálam is jelentkezett. A lemez javítása (Disk Utility.app) megoldotta. Legalább is az azóta eltelt néhány hete nem jelentkezett újra a fent leírt accountsd processzorterheléses hiba.

  Talán a configd is megérdemelne egy cikket. Nekem így sikerül rávenni, hogy pörgesse a procit, no meg a ventillátort:

  1. Csatlakoztatni kell egy eszközt
   (macOS ----> Lighting ----> pl.: iPhone)
  2. macOS - Meg kell osztani a net-et a lighting kábel felé.
   (Rendszerbeállítások / Megosztás / Internetmegosztás / iPhone USB)
   (Így LAN sebességel használható rajtuk az internet. Remek.)
  3. Bontani kell a kapcsolatot. (Eszköz lehúz a zsinórról.)
  4. Csatlakoztatni kell egy másik eszközt.
  5. Vissza kell csatlakoztatni az előző eszközt, és néhány perc múlva pörögni kezd a venti…internetet sem kap a zsinórról.

  A supportnak már elmondtam, reprodukáltam. (Nem hinném, hogy javítják.)

  (Megjegyzem, hogy időnként elfelejti a megosztást, ami újabb hiba.)

 4. Érdekes nálam ilyen nincs ha elindítom a tevékenység figyelőt akkor ott az accountsd processzor 0,0.
  Macbook pro 15 2015 mid.
  Nem mintha bánnám csak mondom.

 5. Jadeye says:

  nálam sincs // Big Sur beta :smiley:

 6. Na nalam megfektette mindket gepet:

  • mid ‘15 rMBP
  • ‘19-es 4 portos 13-as MBP-t

  Ugyanakkor erdekes az is, hogy csak akkor ha en leptem be a gepeken, ha a felesegem akkor semmi, szoval biztos az en iCloud fiokomhoz volt koze.

 7. Még augusztusban tapasztaltam, hogy valamit variáltak iCloud fronton; több az iCloud fiókhoz kötődő szolgáltatás is problémás volt nálam (pl HomeKit, családi megosztás, stb). Külön érdekesség volt, hogy elsősorban a betát futtató eszközökön (iOS, tvOS) jelentkezett látványosan a dolog, noha mint kiderült iOS 13-on is volt gond, csak nem látszott, pontosabban az iOS 13 és 14, valamint macOS közötti szinkronnal volt gond. Akkor is egyedül az iCloud fiókból történő kijelentkezés majd visszajelentkezés oldotta meg a dolgot, azt azonban minden eszközön meg kellett lépnem (iOS, macOS, tvOS). Akkor azonban úgy vettem észre, hogy aránylag kevés felhasználót érint a dolog.

 8. Criton says:

  Az icloudbol való ki majd belépés sem oldotta meg. Ha a gép teljesen offline , se LAN se Wi-fi akkor viszont nincs probléma. Csináltam egy clean installt, addig nem volt probléma míg a Safari frissítés meg nem érkezett, ezt jeleztem is Apple felé.

 9. Safari frissítés után halt meg nekem is az iMac. Az Air-el semmi problémám nincs, ma probáltam és úgy néz ki működik.

 10. Nálam 2018-as MacBook Air-en megoldotta az SMC Reset.

 11. Mobius says:

  2015-ös MacBook Pro, SMC reset segített.

 12. 2015 mid macbook pron tegnap Onyx futtatása megoldotta, azóta hibátlan.

 13. Hihetetlen, de pár napja nekem is előjött ez a hiba! MPB13, 2019 mid.
  Én autonóm módon megoldottam, ugyanis több főverzióval korábbról a baj már némelyeknek ismert volt.

  Nem csak az iCloud okozhatja a hibát, Google vagy Exchange account is állítólag. Én mindet leválasztottam, plusz, a ~/Library/Keychains mappából sync leállítása után töröltem a GUID szám nevű mappát, amelyik valami ABCDE12-EFG2-21BA-…… szerű, persze kinek milyen más betűkkel. Restart, utána újra bejelentkezésnél újra fogja kérni a kulcskarika titkosításához a Mac jelszavát, plusz néhány beállítást lehet, hogy a sync kapcsán újra meg kell tenni. Azonban a probléma itt meg is oldódott! Lekopogom, eddig nem tért vissza a hiba.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!