fbpx Skip to content

Az iOS 14 egyik, ha nem a legnagyobb újdonsága a widgetek. Ilyenkor a jó öreg androidos biztos kaján vigyorra húzza a száját, hogy ő már évek óta használja ezt a “feature”-t, ami talán 2020-ban már alapfeltétel egy készülék esetén.

Sajnos az Apple nem siette el a widgetek támogatását, és jóformán most is egy “Apple-ös” funkciót kaptunk, ami megadja a lehetőséget a fejlesztők számára, de nem a felhasználók számára. Tehát ahhoz, hogy rendesen használhassuk ezt a funkciót 2020-ban, az alkalmazásoknak is támogatniuk kell, és az eddigi tapasztalatokból kiindulva ez nem éppen egyszerű feladat. De mi van akkor, ha testre akarjuk szabni a kijelzőnket, van erre lehetőség, mint a jailbreakes korszakban?

Az iOS kezdeti korszakában kedvünkre tudtunk szerkeszteni az egész iOS-t, aminek azt Apple persze nem örült. Számos téma, alkalmazás és megannyi plusz kiegészítő állt rendelkezésre, hogy például a naptárat, vagy időjárást megjelenítsük a zárolt képernyőn.

(Intelliscreen, Szifon.com 2009)

A fenti képernyőképet 10 évvel később sem tudom létrehozni jailbreak nélkül, igaz azóta annyira már nem érdekel ez a funkció. Nem akarok egyedi ikonokat, nem akarok időjárást. Az évek alatt megszoktuk, hogy az van, amit az Apple mond. Aki ezzel nem értett egyet, már rég átnyergelt a konkurenciához, vagy trollkodik kommentekben, esetleg mindkettő. Sokkal fontosabb dolgaink is vannak az életünkben, mint hogy megváltoztassuk az iOS kinézetét, kivéve, ha influenszerek vagyunk és éppen ráérünk erre, csak hogy nagyobb látogatottságot kapjunk! ???‍♂️

Widgetsmith és Widgeridoo

Ez a két app alkalmas arra, hogy sokkal részletgazdagabb és színesebb (szagosabb) widgeteket hozzunk létre. Lényegében mindkét alkalmazással órákig játszhatunk azzal, hogy a megfelelő naptárt, időjárást, híreket kirakjuk a főképernyőnkre. Érdemes őket kipróbálni, de fizetni semmiképp sem ajánlatos értük. Sajnos ezek az alkalmazások sokszor sokkal több akkumulátort használnak, tehát jobban merül majd a készülékünk, illetve sokszor le is fagynak, és ezzel csak magunkat idegesítjük. Az Apple pont ezt nem akarja, hogy felhasználói élmény rovására menjen a túlzásba vitt widgethasználat.

Ezeket az alkalmazásokat Marques Brownlee jól bemutatja a fenti videóban. Elmondja, hogy ugyan nagyon menőn néz ki egy ilyen egyedi kinézet, de vannak hátulütői. Például az egyedi ikonhoz órákig kereshetünk ikonokat, illetve folyamatosan elindul a Parancsok alkalmazás, amikor egy appot el akarunk indítani. Ez minden, csak nem szép, pláne nem kényelmes. Ezen kívül az egyedi ikonok mellett buktuk az értesítés jelzésére szolgáló badge-eket is. Szóval lesz egy tiszta főképernyőnk, csak éppen azt sem tudjuk, ki írt nekünk. Mellette jobban merül a telefonunk és még folyamatosan fut a Parancsok app is. Minden, csak nem ideális és nem Apple élmény.

Mit használok én?

Jóformán az emberek 90%-a jelenleg a beépített widgeteket használja, ami a naptár, időjárás, illetve a levelezés. Mindez azért van, mert a fejlesztők nem készültek még el az alkalmazásaikkal, a nagyobb cégek Facebook, Spotify, Instagram és így tovább… pedig magasról tesz az egészre. Számukra ez nem jelent plusz bevételt, ettől még ugyanúgy használod az appjukat, mert hozzájuk vagy szokva. Ez szomorú egyébként, de tovább megyek, az Apple saját maga sem csinálta meg meg az összes alkalmazásához a widgeteket. Én például két dologra használom a telefonom: kommunikáció és okos otthon. Utóbbi témában egy darab alkalmazáshoz sem készült widget támogatás, ami szégyen. Egyetlen okos otthon apphoz sincs widget, sőt, még az Apple saját Otthon alkalmazása sem támogatja ezt az új funkciót.

Jelenleg az okos otthonon kívül, statisztikára használom a widgeteket. Kirakom a naptárt, az emailt, az alkalmazásunk statisztikai adatait és persze híreket a Szifon.com-ról, hogy tudjam, ha kikerült új cikk. Lényegében eddig ennyi. ??‍♂️ Ezek közül naptárra és levelezésre én a Sparkot ajánlom, ők foglalkoztak ezzel a widget kérdéssel, érdemes letölteni, kipróbálni és elszakadni a beépített levelezőtől. Nekem kér-három éve már a Spark az elsődleges levelező szoftverem, amivel meg vagyok elégedve.

Ezen kívül érdemes letölteni az ingyenes Newsify RSS reader appot, és berakni a Szifon.com-ot (https://szifon.com/feed/) linkkel, mert így egy hírről sem maradsz le, és ha érdekel el tudod olvasni weben, akár a saját alkalmazásunkban, vagy a reederen belül nyomva. (A Szifon.com RSS feed nem a teljes cikket listázza szerzői jogaink megsértésének megelőzése miatt, amire sajnos már többször volt példa, de a tovább gombra nyomva elolvasható a teljes cikk.)

[appstore id=”510153374″]

Ezen ott a Numerico, ami számomra az egyik legfontosabb widget. Ezzel látom, hogy az adott napon mennyi látogatottság (Google Analytics) volt az egyes oldalaimon. A Numerico magyar ?? fejlesztés, így amennyiben támogatjátok alkalmazáson belül, akkor az jó helyre folyik be. Talán az első magyar widgetek egyike! ??

[appstore id=”716442061″]

Mi a helyzet a Szifon.com alkalmazással? Lesz-e widget támogatás?

Sajnos a koronavírus miatt még rosszabb helyzetbe került az oldal. Erről itt írtam röviden, és jóformán nem is vertük nagy dobra, mert ez nem az olvasók problémája, nem is akarunk titeket, olvasókat terhelni ilyesmivel. Ettől függetlenül nyár óta készül az új Szifon.com alkalmazás, amiben lesz widget támogatás is. Olyanra gondoltam, mint a Newsify, csak éppen direktben az appon belül nyitja meg majd a cikket. Mikor fog elkészülni? Sajnos nem tudom, folyamatosan haladunk vele, de 1-2 hónapig minden bizonnyal eltart még. Reméljük, még az idén kiadhatjuk.

Konklúzió

Véleményem szerint az iOS widgetek még nem tartanak ott, ahol kellene. Ez még egy-két év, de lehet több, hogy tényleg minden támogatást megkapjanak a fejlesztők az Apple-től, és akkor majd tényleg kedvünkre szabhatjuk a rendszerünket. Addig is, várjunk türelemmel. ?

Te milyen widgeteket használsz?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. parancsok/gyorstarcsazas!!!

    mert ugye “kivettek”…

    es igen, egyelore semmi ertelme a widgeteknek igy… ahogy az app librarynak sem… :slightly_frowning_face:

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Hát megint felhoznám a cikkben tárgyalt hozzáállásra a watch appok fejlesztői semmibevevésének tényét. Ott régebb óta megy a hanyagolás, igaz kevesebb watch kelt el mint iphone, de a kényelmi app-oknak bizony lehetett volna régóta csinálni legalább alap funkciókat támogató watch app-ot kreálni szvsz.
    De ezt csak mint kritika a fejlesztők zömére, hogy ha ezekre sem gondolnak, miért is várunk widgreteket gyorsban?

  3. Értem én. Jó ez. De szerintem megy a 3D Touch után a lecsóba. Addig meg mindenki had próbálkozzon a kedvére.

  4. Nem sok okosotthon ad widgetet, de a komolyabb rendszereknek van.
    Telefonon is meg órán is.
    Hozzáteszem nagyon ritkán használom.

  5. Ez valóban widget, de mi az egész cikkben nem erről a widgetről beszéltünk, hanem ami a főképernyőre rakható. Ezeket nem tudod oda rakni. :confused:

  6. Ebben igazad van.
    Félreértettem ezt a részt, bocs. :roll_eyes:

  7. Sziasztok!

    Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ios 13 este alatta nekem a bal oldali képernyőn ki volt rakva a naptár “widget” és ha volt beállított ébresztőm akkor ott kiírja, hogy ébresztés ekkor:…
    Na most ezzel már sehogy nem lehet ki íratni vele?

    Köszönöm a segítséget.

  8. Avatar for zzsola zzsola says:

    Androidot használtam 2016 év végéig. A widgetek onnan ismerősek és hasznosak voltak. Már ha sikerült a méretezésük, és a frissítésük. Én attól is idegbajt kaptam, hogy nem voltak egységes megjelenésűek az alkalmazások. Így a céges telefonra feldobtam egy stock androidot. Veszett jó volt. Ott egy widgetet használtam, az elfoglalta szinte a teljes képernyőt. Óra, dátum, időjárás, következő naptár események és emlékeztetők. Imádtam. Az a gyenge hardver iszonyatosan pörgött vele. Majd a banki alkalmazás szólt, hogy nem kéne, mert ez egy feltört operációs rendszer.
    Az iOS-ben nekem az egyszerűsége és egységes megjelenése tetszik. Ragaszkodom a "gyári” beépített alkalmazásokhoz. Lehet, van jobb, nekem elég amit tudnak. Kettő widgetem van a főképernyőn. Kettő intelligens pakli egymás mellett. Naptár, emlékeztető, jegyzetek, tevékenység, időjárás, Siri javaslatok. Szépen ketté osztva. És egész jól eltalálja, mikor mit mutasson. A többi gyakran használt alkalmazás meg alattuk. Minden másra meg ott az alkalmazás könyvtár. Pl. mivel kint van a naptár widget, az alkalmazás ikonja már jó helyen van a könyvtárban.
    Én bízom benne, hogy több gyári alkalmazás kaphat még widgetet, esetleg több beállítási lehetőséggel.

  9. Avatar for Czo Czo says:

    Ezek a regi fajta, halalra itelt Widgetek. Ezek meg fognak szunni.

  10. Avatar for rgbx rgbx says:

    Nem igaz, hogy egyetlen okosotthon apphoz sem készült még homescreen widget. Bár kompatibilitási megfontolásokból nem telepítettem még az iOS 14-et, így nem tudom ellenőrizni, de a Home Assistant Companion App-ja legutolsó frissítésében emlegetik, hogy megjelent benne az első iOS 14 Actions Widget.

  11. NA végre egy. Igaz azt nem használom. Itt én a HUE meg társaira gondoltam, amit többen használnak.

  12. Avatar for rgbx rgbx says:

    Én is egy itteni hozzászólásban találkoztam először vele, és gondoltam, adok neki egy esélyt. Alapvetően rPi-re tervezték, de dockerben is elfut Linuxon, Windowson. Elkezdtem átállítani rá a rendszereimet, és egy ideje már mindent erről irányítok és ellenőrzök. Rengeteg dolgot tud, gyakorlatilag állva hagyja a Homekit-et a rajtnál. És mindent bele lehet integrálni, a HUE-t és a legtöbb gyári készüléket konkrétan automatikusan felismeri a rendszerben, a saját cuccokat meg konfigurálni kell, ami ugyan elsőre nem egyszerű, de bele lehet jönni (főleg, ha az ember amúgy is programozó :laughing:).

  13. Avatar for Czo Czo says:

    rPi-re tervezve? A Home Assistant? Amikor az elso verziok megjelentek (7-8 eve talan), akkor az rPi 1, a maga kis 256 MByte RAM-javal, mindenre alkalmas volt, csak nem python scriptek futtatasara.

  14. Avatar for rgbx rgbx says:

    Hmm… akkor elnézést kérek, én így tudtam. :relaxed: Nem használom annyira régóta.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for rihekopo79 Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for zzsola Avatar for fgyorgy Avatar for maszatesz Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. parancsok/gyorstarcsazas!!!

    mert ugye “kivettek”…

    es igen, egyelore semmi ertelme a widgeteknek igy… ahogy az app librarynak sem… :slightly_frowning_face:

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Hát megint felhoznám a cikkben tárgyalt hozzáállásra a watch appok fejlesztői semmibevevésének tényét. Ott régebb óta megy a hanyagolás, igaz kevesebb watch kelt el mint iphone, de a kényelmi app-oknak bizony lehetett volna régóta csinálni legalább alap funkciókat támogató watch app-ot kreálni szvsz.
    De ezt csak mint kritika a fejlesztők zömére, hogy ha ezekre sem gondolnak, miért is várunk widgreteket gyorsban?

  3. Értem én. Jó ez. De szerintem megy a 3D Touch után a lecsóba. Addig meg mindenki had próbálkozzon a kedvére.

  4. Nem sok okosotthon ad widgetet, de a komolyabb rendszereknek van.
    Telefonon is meg órán is.
    Hozzáteszem nagyon ritkán használom.

  5. Ez valóban widget, de mi az egész cikkben nem erről a widgetről beszéltünk, hanem ami a főképernyőre rakható. Ezeket nem tudod oda rakni. :confused:

  6. Ebben igazad van.
    Félreértettem ezt a részt, bocs. :roll_eyes:

  7. Sziasztok!

    Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ios 13 este alatta nekem a bal oldali képernyőn ki volt rakva a naptár “widget” és ha volt beállított ébresztőm akkor ott kiírja, hogy ébresztés ekkor:…
    Na most ezzel már sehogy nem lehet ki íratni vele?

    Köszönöm a segítséget.

  8. Avatar for zzsola zzsola says:

    Androidot használtam 2016 év végéig. A widgetek onnan ismerősek és hasznosak voltak. Már ha sikerült a méretezésük, és a frissítésük. Én attól is idegbajt kaptam, hogy nem voltak egységes megjelenésűek az alkalmazások. Így a céges telefonra feldobtam egy stock androidot. Veszett jó volt. Ott egy widgetet használtam, az elfoglalta szinte a teljes képernyőt. Óra, dátum, időjárás, következő naptár események és emlékeztetők. Imádtam. Az a gyenge hardver iszonyatosan pörgött vele. Majd a banki alkalmazás szólt, hogy nem kéne, mert ez egy feltört operációs rendszer.
    Az iOS-ben nekem az egyszerűsége és egységes megjelenése tetszik. Ragaszkodom a "gyári” beépített alkalmazásokhoz. Lehet, van jobb, nekem elég amit tudnak. Kettő widgetem van a főképernyőn. Kettő intelligens pakli egymás mellett. Naptár, emlékeztető, jegyzetek, tevékenység, időjárás, Siri javaslatok. Szépen ketté osztva. És egész jól eltalálja, mikor mit mutasson. A többi gyakran használt alkalmazás meg alattuk. Minden másra meg ott az alkalmazás könyvtár. Pl. mivel kint van a naptár widget, az alkalmazás ikonja már jó helyen van a könyvtárban.
    Én bízom benne, hogy több gyári alkalmazás kaphat még widgetet, esetleg több beállítási lehetőséggel.

  9. Avatar for Czo Czo says:

    Ezek a regi fajta, halalra itelt Widgetek. Ezek meg fognak szunni.

  10. Avatar for rgbx rgbx says:

    Nem igaz, hogy egyetlen okosotthon apphoz sem készült még homescreen widget. Bár kompatibilitási megfontolásokból nem telepítettem még az iOS 14-et, így nem tudom ellenőrizni, de a Home Assistant Companion App-ja legutolsó frissítésében emlegetik, hogy megjelent benne az első iOS 14 Actions Widget.

  11. NA végre egy. Igaz azt nem használom. Itt én a HUE meg társaira gondoltam, amit többen használnak.

  12. Avatar for rgbx rgbx says:

    Én is egy itteni hozzászólásban találkoztam először vele, és gondoltam, adok neki egy esélyt. Alapvetően rPi-re tervezték, de dockerben is elfut Linuxon, Windowson. Elkezdtem átállítani rá a rendszereimet, és egy ideje már mindent erről irányítok és ellenőrzök. Rengeteg dolgot tud, gyakorlatilag állva hagyja a Homekit-et a rajtnál. És mindent bele lehet integrálni, a HUE-t és a legtöbb gyári készüléket konkrétan automatikusan felismeri a rendszerben, a saját cuccokat meg konfigurálni kell, ami ugyan elsőre nem egyszerű, de bele lehet jönni (főleg, ha az ember amúgy is programozó :laughing:).

  13. Avatar for Czo Czo says:

    rPi-re tervezve? A Home Assistant? Amikor az elso verziok megjelentek (7-8 eve talan), akkor az rPi 1, a maga kis 256 MByte RAM-javal, mindenre alkalmas volt, csak nem python scriptek futtatasara.

  14. Avatar for rgbx rgbx says:

    Hmm… akkor elnézést kérek, én így tudtam. :relaxed: Nem használom annyira régóta.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for rihekopo79 Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for zzsola Avatar for fgyorgy Avatar for maszatesz Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar